Επιλογές από το φετινό Φεστιβάλ

Επιλογές από το φετινό Φεστιβάλ

Από το Ηρώδειο στην εναλλακτική Πειραιώς 260 και από εκεί στην Επίδαυρο (με μια στάση στη Μικρή Επίδαυρο) αλλά και στα πιο απρόσμενα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά η γκάμα των επιλογών είναι τόσο ευρεία που χρειάζεται οργάνωση και … προϋπολογισμό!

festival-athinon-epidavrou
Ανοίξτε τα σημειωματάρια – χάρτινα και ηλεκτρονικά- και κρατάτε ημερομηνίες για τις εκδηλώσεις (παραστάσεις, συναυλίες κα) του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το καλοκαίρι του 2019.

Από το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την διεύθυνση του Φεστιβάλ ( Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος) προχωρήσαμε σε ορισμένες πρώτες επιλογές.

Ξεκινάμε με μουσική και με την επετειακή συναυλία για τα 50 χρόνια του συγκροτήματος Jethro Tull (Ηρώδειο 15 Ιουνίου 2019). Ήδη, από την πρώτη τους εμφάνιση του θρυλικού συγκροτήματος που ξεκίνησε από το Μπλάκπουλ της Αγγλίας το 1967 με καπετάνιο τον Ιαν Αντερσον στο αθηναϊκό κοινό του Ηρωδείου έχουν περάσει 16 ολόκληρα χρόνια…

Μία ημέρα νωρίτερα έχει προγραμματισθεί συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου (Ηρώδειο, 14 Ιουνίου). Η συναυλία χωρίζεται σε 2 μέρη. Στο α΄ μέρος θα ακουστούν τα νέα της έργα (η μουσική για την παράσταση Tous des oiseaux, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Wajdi Mouawad, καλλιτεχνικού διευθυντή του παρισινού Εθνικού Θεάτρου La Colline, και τη μουσική για την ταινία του ιρανού σκηνοθέτη Payman Maadi, Bomb, A Love Story). Στο β΄ μέρος θα παρουσιαστούν έργα της από τον κινηματογράφο και το θέατρο (σε πρώτο πλάνο οι συνεργασίες της με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο). Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Adrian Prabava

Κλείσιμο
Ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Στήβεν Σπήλμπεργκ και στις μουσικές των ταινιών του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με παράλληλη προβολή αποσπασμάτων και φωτογραφικού υλικού. Διεύθυνση ορχήστρας Adrian Prabava (Ηρώδειο, 24 Ιουνίου).

Η Καναδή Λορήνα ΜακΚέννιτ (Loreena McKennitt) με καινούργιο δίσκο μετά από 10 χρόνια έρχεται και εκείνη για μια συναυλία κάτω από την Ακρόπολη ( Ηρώδειο, 27 Ιουνίου).

Το συγκρότημα Dead Can Dance από την Αυστραλία κλείνει 40 χρόνια στη σκηνή. Για το αθηναϊκό κοινό θα δημιουργήσουν ένα πολύ ξεχωριστό set list. Θα συμπεριλάβουν συνθέσεις που δεν έχουν παίξει ποτέ ξανά ζωντανά στη σκηνή, αλλά και κομμάτια από τις πρώτες δεκαετίες της πορείας τους, που τώρα θα ερμηνεύσουν πάνω σε νέες μουσικές φόρμες. Παράλληλα, το θρυλικό δίδυμο Brendan Perry – Lisa Gerrard θα εξερευνήσει τον μύθο του Διόνυσου, παρουσιάζοντας τη νέα του δουλειά, Dionysus του 2018 ( Ηρώδειο, 3 Ιουλίου).
festival-athinon-epidavrou-1

Και από το Ηρώδειο στην εναλλακτική Πειραιώς 260. Πρεμιέρα στις 31 Μαΐου με τον Θάνο Σαμαρά να ανεβάζει το έργο Χρύσιππος του Δημήτρη Δημητριάδη. Διαβάζω από το ενημερωτικό σημείωμα για την παράσταση: «Εμπνευσμένος από τον μύθο του καθηλωτικά όμορφου νέου, γιου του Πέλοπα και της νύμφης Αξιόπης, που ερωτεύτηκε παράφορα και απήγαγε ο δάσκαλός του, Λάιος, ο Χρύσιππος του Δημητριάδη συμπυκνώνει ως φιγούρα τον έρωτα στην απόλυτη, πέρα από κάθε εξιδανίκευση, μορφή του. “Ο Χρύσιππος, όπως λέει ο συγγραφέας, είναι η σκηνική εγκατάσταση μιας μοιραίας συνάντησης για την ανθρώπινη συνθήκη: η συνάντηση με το απόλυτο κάλλος”. Τοποθετημένος από τον συγγραφέα σ’ ένα αστικό σαλόνι, ο μύθος, στη σύγχρονη αυτή μεταγραφή ρίχνει ένα σκληρό φως στις πιο μύχιες πτυχές των οικογενειακών δεσμών, ιδιαίτερα στη σχέση μάνας - γιου, των πιο ιδιωτικών ανθρώπινων σχέσεων, απογυμνώνοντας κάθε στερεότυπο και κοινωνική σύμβαση από το περιεχόμενό του».

Στις 14 - 17 Ιουνίου η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων και ο Χρήστος Θεοδωρίδης φέρνουν στη σκηνή την παράσταση Η τραγωδία του βασιλιά Ριχάρδου Γ΄ του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Στις 4-5 Ιουλίου η Σουζάννε Κέννεντυ (Susanne Kennedy), από τις σημαντικότερες ανερχόμενες παρουσίες του γερμανικού θεάτρου, διασκευάζει για τη σκηνή το αγαπημένο μυθιστόρημα του Τζέφρυ Ευγενίδη Αυτόχειρες παρθένοι, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τη Σοφία Κόππολα. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της ασύγχρονης αφήγησης (voice over), η σκηνοθέτρια αναπαριστά την ιστορία των πέντε αδελφών Λίσμπον μέσα από τις αφηγήσεις των ενηλίκων πλέον αντρών, οι οποίοι πασχίζουν να ανασυνθέσουν τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στον θάνατό τους. Η παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή της Φόλκσμπυνε και της Münchner Kammerspiele, ακολουθεί τη δομή της Θιβιετιανής Βίβλου των Νεκρών και ενσωματώνει κείμενα του αμερικανού ψυχολόγου και γκουρού του LSD Τίμοθυ Λήρυ.

Στις 11 - 15 Ιουλίου ο Μάνος Καρατζογιάννης φέρνει στη σκηνή την Νένα Μεντή με την παράσταση Ξένες πόρτες του Μάνου Ελευθερίου. Πρόκειται για ένα αδημοσίευτο κείμενο (οδοιπορικό στη Σύρο από τις αρχές του 20ού αιώνα κι έπειτα, μέσα από τη διήγηση της γιαγιάς του Ευαγγελίας Διγενή) που ηχογράφησε και απομαγνητοφώνησε ο Μάνος Ελευθερίου και, πέντε χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, το εμπιστεύτηκε στη Νένα Μεντή.

Και από την Πειραιώς στην Επίδαυρο. Στις 21 & 22 Ιουνίου ο Ρόμπερτ Γουίλσον κατεβαίνει στο αρχαίο θέατρο με την παράσταση Οιδίπους. Ο Γουίλσον ακολουθεί «την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμβαδίζει απολύτως με τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από τη γέννησή του και την εγκατάλειψή του ως βρέφος μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του, αφού έχουν προηγηθεί οι φρικτές αποκαλύψεις – από το πρώτο φως της ζωής στο τελευταίο φως που αντικρίζει».

Στις 28 & 29 Ιουνίου το Εθνικό Θέατρο κάνει την έκπληξη. Τρεις γυναίκες σκηνοθέτες πρωτοεμφανιζόμενες στην Επίδαυρο παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την Ορέστεια, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, με την ίδια δημιουργική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών. Τον Αγαμέμνονα σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, τις Χοηφόρες η Λίλλυ Μελεμέ και τις Ευμενίδες η Γεωργία Μαυραγάνη.

Στις 5 & 6 Ιουλίου δύο εθνικά θέατρα, το Εθνικό Θέατρο και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, συνεργάζονται για το ανέβασμα ενός εμβληματικού έργου Ικέτιδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού. Στις 12 & 13 Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης έρχεται με την παράσταση Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή ( σε μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη). Μαζί του, ο Δημήτρης Λιγνάδης (Οιδίπους) και η Αμαλία Μουτούση (Ιοκάστη). Στις 26 & 27 Ιουλίου ο πιο παλιός θίασος εν ενεργεία στον κόσμο η Κομεντί Φρανσαίζ / Comédie-Française μας φέρνει την παράσταση Ηλέκτρα / Ορέστης του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε. Στις 2 & 3 Αυγούστου ο Δημήτρης Καραντζάς έρχεται με την παράσταση Νεφέλες του Αριστοφάνη με τους Kathryn Hunter, Νικήτα Τσακίρογλου, Δημήτρη Πιατά, Πέγκυ Τρικαλιώτη κα.

Τέλος, στη Μικρή Επίδαυρο επισημαίνονται οι παραστάσεις του Δημήτρη Μπογδάνου Δάφνις + Χλόη του Λόγγου (19 & 20 Ιουλίου) με τους Γιάννη Φέρτη, Έλλη Πασπαλά, Δημήτρη Πασσά, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη κ.α και της Έφη Θεοδώρου Φαίδρα του Ρακίνα (26 & 27 Ιουλίου) με την Μαρία Σκουλά (Φαίδρα), Γιάννο Περλέγκα (Θησέας), Γιάννη Παπαδόπουλο (Ιππόλυτος) κ.α
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης