Το «μαλλί της γριάς» στο Ελσίνκι

elsinki

Η συμμετοχή της ελληνικής παραδοσιακής επιχειρηματικότητας στη φινλανδική οικονομία του 20ου αιώνα

Το 1917 η Φινλανδία κηρύττει την ανεξαρτησία της. Πολύ γρήγορα θα εμπλακεί σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο εξαιτίας της πίεσης που ασκούσαν στο εσωτερικό της τόσο η ρωσική Οκτωβριανή Επανάσταση, όσο και ο εν εξελίξει Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Από το 1919 θα ξεκινήσει μία πορεία ανόρθωσης και περνώντας από πολλά στάδια θα επιτύχει τη συμφιλίωση, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της. Η «μικρά πλην έντιμος» Ελλάς της εποχής υπήρξε από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν τη χώρα της Βαλτικής.
elsinki-1
Εμπορικός δρόμος στο κέντρο του Ελσίνκι

Μερικές δεκαετίες νωρίτερα, στην εκπνοή του 19ου αιώνα, Έλληνες καπνέμποροι που δραστηριοποιούνταν στη ρωσική Αγία Πετρούπολη είχαν ήδη μεταφέρει τις δραστηριότητες τους στα φινλανδικά εδάφη και εισήγαν εκεί ελληνικά καπνά. Ένας εξ αυτών, ο Γ. Χρηστίδης ίδρυσε τη μεγαλύτερη και την πλέον εμβληματική καπνοβιομηχανία της χώρας, τη «FENNIA». Η επιχείρηση του παρασκεύασε τα πρώτα τσιγάρα, τα «ΤΥΟΜIES», σήμα κατατεθέν της εργατικής τάξης. Ο Χρηστίδης χρηματοδότησε και την αγορά των πρώτων πολεμικών αεροπλάνων της Φινλανδίας, δώρισε δε μέρος της περιουσίας του στο φινλανδικό δημόσιο. Η «FENNIA» έπαψε να λειτουργεί μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
elsinki-2
Εορταστικό τεύχος, αφιερωμένο στην 25η Μαρτίου της εφημερίδας της ελληνικής κοινότητας
elsinki-4
Τα τσιγάρα ΤΥΟΜΙΕS, σύμβολο της κοινωνικής ιστορίας της Φινλανδίας. Το πακέτο φιλοτέχνισε ο μεγάλος Φινλανδός αρχιτέκτονας Άλβαρ Άαλτο

Μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο δημιουργήθηκε στη Φινλανδία μία περιορισμένη αριθμητικά αλλά ενδιαφέρουσα κοινότητα επαγγελματιών ελληνικής καταγωγής που έφεραν μαζί τους τα καλυμνιώτικα σφουγγάρια, την κορινθιακή σταφίδα (είδος παντελώς άγνωστο στους ντόπιους) και την ελληνική ζαχαροπλαστική με αξιοσημείωτη την παρασκευή και πώληση «μαλλιού της γριάς». Τα νέα προϊόντα ενσωματώθηκαν στην φινλανδική καθημερινότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν η μαγιά για τη δημιουργία ή την ανάπτυξη διάφορων κλάδων του ντόπιου παραγωγικού τομέα. Η εταιρία παρασκευής ζαχαρωτών «HALVA», ελληνικής ιδιοκτησίας υπήρξε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
elsinki-3
Ο καθεδρικός ναός του Ελσίνκι

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, Καστοριανοί γουναράδες μετέφεραν και μετέδωσαν την τέχνη τους στους Φινλανδούς. Δημιούργησαν εργαστήρια επεξεργασίας γούνας και σταδιακά αντικατέστησαν τον παλαιό τρόπο κατασκευής της που χρησιμοποιούσαν οι Φινλανδοί. Μέχρι και το 1989, η γούνα που παραγόταν στη χώρα ήταν εξαιρετικής ποιότητας και αποτελούσε ένα από τα βασικά εξαγώγιμα είδη της προς τις αγορές της Σουηδίας αλλά και της Ρωσίας (Σοβιετική Ένωση).

Πηγές:
Το άρθρο βασίστηκε σε επιτόπια μελέτη μικρού αρχειακού υλικού της ελληνικής κοινότητας Ελσίνκι (η κοινότητα δεν υφίσταται πλέον), τευχών της κοινοτικής εφημερίδας, προφορικών συνεντεύξεων με παλαιά μέλη της κοινότητας και ενός εντύπου που εξέδωσε το 1997 το φινλανδικό ΥΠΕΞ σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Ελσίνκι. Καθώς και στα:
- Σαμπατακάκη Μαρία, Οι Έλληνες της Φινλανδίας, Ιστορικά Θέματα, 2004.
- Η ελληνική παροικία στο Ελσίνκι, Ιστορία, εκδ. Πάπυρος, 2013.
- Βόρειοι και Νότιοι της Ευρώπης, εφημ. Ελευθεροτυπία, 2013

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες