LIVE

Κορωνοϊός

Ο Πέτρος και ο Ριχάρδος

dragamis

Ο Πέτρος και ο Ριχάρδος, δύο παιδιά με διαβήτη τύπου 1 που ζουν στο ίδιο μέρος αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους (παρόν και μεσαίωνα). Ο Πέτρος έχει αναλάβει την αποστολή να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης του Ριχάρδου καθώς αυτός κινδυνεύει… (η συνέχεια στο “Dragamis”)

Στον επίσημο ιστοχώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης – στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης, έδρα του Δήμου Παύλου Μελά- διαβάζω για μια εκδήλωση που έγινε στις τάξεις του σχολείου και αφορούσε την πρόληψη για την υγεία των μαθητών/μαθητριών. Πιο συγκεκριμένα, «την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στο εργαστήριο πληροφορικής, οι μαθητές/τριες των τάξεων Γ' έως ΣΤ' του σχολείου μας γνώρισαν και έπαιξαν το ηλεκτρονικό παιχνίδι "DRAGAMIS", το οποίο αφορά στον Σακχαρώδη Διαβήτη και στον υγιεινό τρόπο ζωής.

Μέσα από τη διάδρασή τους με το “DRAGAMIS” οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη και αντιλήφθηκαν τα οφέλη της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και της συστηματικής σωματικής άσκησης.

Το “DRAGAMIS” δημιουργήθηκε από την ομάδα Nous4Health (www.nous4health.com), που απαρτίζεται από 4 διπλωματούχους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών, ερευνητές στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο».

Η ομάδα εκπροσωπούμενη από την project manager Κωνσταντίνα Ζαρκογιάννη και machine learning manager Μαρία Αθανασίου ( στην ομάδα συμμετέχει και ο Κώστας Μήτσης ως creativy manager, ενώ η Κωνσταντίνα Νικήτα λειτουργεί ως επιστημονικός σύμβουλος) συμμετείχε και παρουσίασε την δουλειά και τις δραστηριότητες της σε ημερίδα του NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας που έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
dragamis-1

Η ομάδα Nous4Health με το “DRAGAMIS” – το ηλεκτρονικό παιχνίδι για την προαγωγή υγιεινού τρόπου ζωής και την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1-συμμετείχε στην ημερίδα μαζί και με άλλες ομάδες που έλαβαν μέρος στον 9ο διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Ενδεικτικά, το snabbmed και το το e-Medical Clinical Services προσπαθούν να φέρουν στην Ελλάδα ένα μοντέλο τηλειατρικής που εφαρμόζεται ευρέως στις σκανδιναβικές χώρες. Το aidPlex με επιμονή προσπαθεί να καινοτομήσει στους νάρθηκες επόμενης γενιάς. Το asthmaFit προσφέρει λύση στη διαχείριση της χρόνιας ασθένειας του άσθματος.

Ο Σπύρος Αρσένης, συντονιστής του προγράμματος NBG Business Seeds αναφερόμενος στην ημερίδα είπε: «Πρόκειται για την τέταρτη θεματική ημερίδα που διοργανώνουμε, μετά το fintech, τον τουρισμό και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Θα ακολουθήσουν άλλες τρείς στους τομείς Agro/food, ενέργεια και πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Αυτό που μας χαροποιεί, ιδιαίτερα, είναι ότι το οικοσύστημα καινοτομίας έχει συσπειρωθεί γύρω από τις δράσεις. Σε κάθε μια από τις ημερίδες βλέπουμε να συμμετέχουν ενεργά φορείς χρηματοδότησης, εκπαίδευσης, κλαδικές πρωτοβουλίες, σύμβουλοι επιχειρήσεων και δημοσιογράφοι».
dragamis-2

Αλλά, ας επανέλθουμε στο “DRAGAMΙS”. Οι πρωταγωνιστές του είναι δύο παιδιά (ο Πέτρος και ο Ριχάρδος) με διαβήτη τύπου 1, το ένα ζει στη σύγχρονη εποχή και το άλλο στο Μεσαίωνα. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ο χρήστης καλείται να λάβει αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν την υγεία των πρωταγωνιστών, καθορίζοντας έτσι την εξέλιξή της. Μέσα από αυτή την διαδικασία οι χρήστες εκπαιδεύονται και βιώνουν μία μοναδική εμπειρία ενώ οι επιλογές τους αφορούν στη διαχείριση του διαβήτη, στη διατροφή, στη σωματική άσκηση, καθώς και στην πλοκή της ιστορίας, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται κατανοητή η επίδραση των διαφόρων παραγόντων (ινσουλίνη, διατροφή, σωματική άσκηση) στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Με λίγα λόγια, το “DRAGAMIS” προωθεί την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και μέσω των πρωταγωνιστών του υπογραμμίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης