Η παγκοσμιότητα των προβλημάτων και των λύσεων

Η παγκοσμιότητα των προβλημάτων και των λύσεων

Ο 46χρονος Ισραηλινός καθηγητής Yuval Noah Harari είναι ένας σύγχρονος καινοτομικός διανοητής που τα βιβλία του διαβάζονται από εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, ενώ ο ίδιος που κατοικεί με τον σύζυγο του σε ένα οικισμό μιας αγροτοσυνεταιριστικής κοινότητας έξω από την Ιερουσαλήμ είναι συνομιλητής ισχυρών ηγετών και προσωπικοτήτων

harrari
Πριν από λίγα 24ωρα έγραφα σε μια ανάρτηση στο fb: « “Σαν τις αρχαίες φυλές στο Νείλο, όλα τα έθνη σήμερα ζουν στις όχθες ενός παγκόσμιου ποταμού πληροφοριών, επιστημονικών ανακαλύψεων και τεχνολογικών καινοτομιών, ο οποίος είναι η βάση της ευημερίας αλλά συγχρόνως και μια απειλή για την ύπαρξη μας. Για να ελέγξουμε αυτόν τον παγκόσμιο ποταμό,όλα τα έθνη πρέπει να εργαστούν απο κοινού”.

Απο το βιβλίο του Yuval Noah Harari 21 Μαθήματα για τον 21ο αιώνα (εκδόσεις Αλεξάνδρεια).

Το μικρό αυτό απόσπασμα είναι απο το "μάθημα 7" : Εθνικισμός (Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες απαντήσεις).

Ο 42χρονος Ισραηλινός πολυδιαβασμένος συγγραφέας Harari καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ όταν δεν ταξιδεύει για διαλέξεις σε όλο τον κόσμο ζει με τον σύζυγο του στον οικισμό της αγροτουριστικής κοινότητας Μεσιλάτ Ζιόν κοντά στην Ιερουσαλήμ».

Το βιβλίο 21 Μαθήματα για τον 21ο αιώνα είναι το τελευταίο μιας τριλογίας που έγινε ένα διεθνές best seller – μάλιστα και τα 3 βιβλία έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. Το πρώτο Sapiens, το δεύτερο Homo Deus και το τρίτο, 21 Μαθήματα για τον 21ο αιώνα συγκροτούν μια ενότητα για τον κόσμο και τους ανθρώπους από το παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον μέσα από την αναμέτρηση τους με το κάθε φορά άγνωστο…

Στο εκδοτικό σημείωμα διαβάζω: «Πώς τα κομπιούτερ και τα ρομπότ αλλάζουν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης; Πώς αντιμετωπίζεται η επιδημία των fake news; Έχουν ακόμη σημασία τα έθνη και οι θρησκείες; Τι θα 'πρεπε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας; Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται πιο γρήγορα από την αντίληψή μας γι' αυτήν, το χάκιν γίνεται μια πολεμική τακτική και ο κόσμος φαίνεται πιο πολωμένος από ποτέ, καλούμαστε να πλοηγήσουμε τη ζωή μας στα αχαρτογράφητα νερά του μέλλοντος, εν μέσω συνεχών και αποπροσανατολιστικών αλλαγών.

Ο Χαράρι ανταποκρίνεται στην πρόκληση. Στα είκοσι ένα εύληπτα κεφάλαια αυτού του βιβλίου προβάλλει τα κρίσιμα ερωτήματα που χρειάζεται να θέσουμε στον εαυτό μας προκειμένου να επιβιώσουμε σ' έναν κόσμο πολύ διαφορετικό απ' αυτόν που ζούμε τώρα. Αξιοποιώντας ιδέες που εισήγαγε στα προηγούμενα έργα του, ξεδιαλύνει τα πιο περίπλοκα πολιτικά, τεχνολογικά, κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα: Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε κάποια ελευθερία επιλογής όταν μας παρακολουθούν τα Μεγάλα Δεδομένα; Τι μορφή θα έχει το αυριανό εργατικό δυναμικό; Πώς αντιμετωπίζεται η απειλή της τρομοκρατίας; Γιατί η φιλελεύθερη δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση;

Η μοναδική ικανότητα του Χαράρι να δείχνει από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία εκατομμυρίων αναγνωστών. Εδώ μας προσκαλεί να επανεξετάσουμε τις αξίες που πιστεύουμε, το νόημα της ζωής και την προσωπική μας τοποθέτηση σ' έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο και αβεβαιότητα. Γιατί όταν κατακλύζεται κανείς από άσχετες πληροφορίες, η διαύγεια είναι δύναμη».

Κλείσιμο
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου μπορεί κανείς να λάβει μια γεύση από τα μαθήματα του Χαράρι:

ΔΙΑΨΕΥΣΗ το τέλος της ιστορίας αναβάλλεται/ ΕΡΓΑΣΙΑ όταν μεγαλώσεις, μπορεί και να μην έχεις δουλειά/ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τα Μεγάλα Δεδομένα σε παρακολουθούν/ ΙΣΟΤΗΤΑ όποιος κατέχει τα δεδομένα κατέχει το μέλλον/ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ οι άνθρωποι έχουν σώμα/ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ υπάρχει μόνο ένας στον κόσμο/ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις/ ΘΡΗΣΚΕΙΑ τώρα ο θεός υπηρετεί το έθνος/ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ κάποιες κουλτούρες ίσως είναι καλύτερες από άλλες/ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ μην πανικοβάλλεστε/ΠΟΛΕΜΟΣ ποτέ μην υποτιμάτε την ανθρώπινη βλακεία/ ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ δεν είσαι το κέντρο του κόσμου/ΘΕΟΣ ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω/ ΚΟΣΜΙΚΟΤΗΤΑ αναγνώρισε τη σκιά σου/ ΑΓΝΟΙΑ ξέρεις λιγότερα απ' όσα νομίζεις/ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ το περί δικαίου αίσθημά μας μπορεί να είναι ξεπερασμένο/ ΜΕΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ κάποια fake news κρατάνε για πάντα/ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ το μελλον δεν φαίνεται στις ταινίες/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά/ ΝΟΗΜΑ η ζωή δεν είναι μια ιστορία/ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ απλώς παρατήρησε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης