Μουσική και Φίλοι: «Η μουσική λειτουργεί σαν κόλλα, κολλάει τους ανθρώπους μαζί»

berger-project-new

Συνέντευξη με τους Burger Project

Με αφορμή τη διαδραστική συναυλιο-παιχνιδο-παράσταση των Burger Project «Μουσική και Φίλοι» που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Πόρτα, οι Προφέσορ Cosmic, Αλ Μαλαπόλας, Έλεν Τρέλεν και Μιστερ Φίνγκερ, λίγο πριν βγουν σε αναζήτηση του «παρεόφωνου», μιλούν με τη Mamakita για τη φιλία τους, την τρέλα τους και για τα όνειρά τους, που θα πραγματοποιήσουν όταν… μεγαλώσουν!
burger-project-1


Έχετε κάνει πολλά και όλα ποιοτικά. Διασκευές, συναυλίες, συνεργασίες με άλλους μουσικούς και σχήματα, παιδικό θέατρο, παιδικά cd. Και μέσα σε καθετί που κάνετε περιλαμβάνονται άλλα τόσα. Θέατρο, μουσική, stand-up comedy, entertainment. Είστε -φαίνεται- πολυπράγμονες. Τι κατευθύνει τις επιλογές σας κάθε φορά;
Λειτουργούμε αυθόρμητα. Όταν κάτι λειτουργεί το επαναχρησιμοποιούμε -ως γνωστοί λάτρεις της ανακύκλωσης κι όταν κάτι δεν μας αρέσει το δοκιμάζουμε για μια σεζόν μήπως και κάνουμε λάθος τελικά… Σοβαρά τώρα, είμαστε άνθρωποι που ενδιαφέρονται για όλες τις τέχνες κι επειδή είμαστε και λίγο ψώνια, έχουμε την εντύπωση πως μπορούμε να ασχοληθούμε με όλες ανεξαιρέτως. Προφανώς ξεχάσατε να αναφέρετε ότι χορεύουμε και κινέζικους χορούς στην παράσταση με άριστη τεχνική και ευαισθησία..!

Είστε -γενικά φρέσκοι- γονείς. Πώς επηρεάζει αυτό στην πορεία σας στις παιδικές παραστάσεις και τα παιδικά τραγούδια; Λειτουργούν τα παιδιά ως έμπνευση;
Μόνο τα δυο μέλη απ’ το κουαρτέτο έχουν παιδιά, έτσι εξισορροπείται και ο παλιμπαιδισμός στο group. Όλοι μας όμως συμφωνούμε πως.... Ώ, ναι ! Τα παιδιά είναι έμπνευση, πόσο μάλλον αν είναι και δικά σου. Εκεί βλέπεις την πραγματική μαγεία, αλλά και την δυσκολία (σε όλα τα επίπεδα) της γονεϊκότητας. Και από εκεί μπορείς –αν προλαβαίνεις – να αντλήσεις έμπνευση. Έμπνευση απ’ το κάθε τι: απ’ το πλύσιμο του ποπού και την ιεροτελεστία του ύπνου μέχρι τις παιδικές σκανταλιές και τα μυριάδες «μη» που φορτώνουμε τα παιδιά. Στις παραστάσεις μας, φροντίζουμε να γινόμαστε κι εμείς παιδιά (τι χαρά, τi χαρά) και να παίζουμε μια δομημένη από εμάς παιχνιδο-παράσταση αλλά με τους όρους των παιδιών.

Πώς αντιμετωπίζετε εσείς ως μουσικοί, τη μουσική παιδεία των παιδιών σας;
Γνωρίζουμε καλά πόσο σημαντικό εφόδιο είναι η μουσική για τη ζωή ενός ανθρώπου. Ένα ταξίδι με χιλιάδες μικρούς στόχους και προορισμούς που όμως δεν έχει τέλος κι όλο επεκτείνεται... Τελείως διαστημικός ορισμός,! :) Σίγουρα, λοιπόν, δίνουμε βάση στη μουσική παιδεία των παιδιών χωρίς όμως τρέλες και καταναγκασμούς. Έχουν καιρό. Τώρα προέχει το ελεύθερο παιχνίδι και η συλλογή ερεθισμάτων. Μέσα σε αυτά είναι και η μουσική, έχουμε λοιπόν παντού πεταμένα κρουστά και μελόντικες, σπασμένα bongos και ξεχαρβαλωμένα toypiano, καλίμπες, γιουκαλίλια, μαράκες σε σχήμα μπανάνας κ.λπ. κ.λπ. και βαράμε όλοι μαζί στο γάμο του Καραγκιόζη. Είναι κατάσταση αυτή ; Πού είναι το μέτρο; Αααα, δεν θα τα πάμε καλά !
burger-project-2


Τι θέλατε να γίνετε όταν ήσαστε μικροί;
Προφέσορ Cosmic: Άνθρωπος! Όταν μια φορά με μάλωσε ο μπαμπάς μου για μια αταξία και μου είπε "δε θα βγεις από το δωμάτιό σου αν δε γίνεις άνθρωπος" έβγαλα μετά από λίγο το κεφάλι μου από την πόρτα και είπα "Μπαμπά! έγινα άνθρωπος, να βγω τώρα;"
Αλ Μαλαπόλας : Ήθελα πολύ να γίνω ποδοσφαιριστής, με είχε συνεπάρει ο Έρικ Καστέλ που έκανε ψαράκι κι έβαζε γκολάρες κι ο Πελέ στην «Απόδραση των 11».
Έλεν Τρέλεν: Εγώ ήθελα να γίνω εξερευνήτρια – νομίζω τα πάω μια χαρά.
Μιστερ Φίνγκερ: Μπασίστας σε φανταστικό συγκρότημα που παίζει παιδικά.

Οι μουσικοί για να παίξουν πρέπει να είναι φίλοι;
Δεν είναι προαπαιτούμενο να είναι ήδη φίλοι, αρκεί τελικά να δημιουργηθεί αλληλοσεβασμός, αλληλοθαυμασμός και κατανόηση. Έτσι κι αλλιώς, η μουσική λειτουργεί σαν κόλλα, κολλάει τους ανθρώπους μαζί. Βέβαια, αν υπάρχει φιλία από παλιά όπως εμείς, τότε υπάρχει άλλου είδους σχέση, κάτι σαν οικογένεια.

Περιγράψτε το πώς γεννιέται η δημιουργία στη δική σας παρέα;
Τα τραγούδια γράφονται απ’τον Cosmic και τον Μαλαπόλα. Μετά τα δουλεύουμε όλοι μαζί κι ό,τι βγει! Για τις παραστάσεις, ξεκινάμε από brainstorming κι αφού ξεζουμιστούμε, διαλέγουμε τα καλύτερα, φιλτράρουμε, αλλάζουμε γνώμες, ψιλοβριζόμαστε, σπρωχνόμαστε, τελικά αγκαλιαζόμαστε.

Πείτε μας κάτι για εσάς που ΔΕΝ θα μπορέσουμε να βρούμε στη google.
Στο ίντερνετ υπάρχουν όλες οι απαντήσεις και οι πληροφορίες για εμάς, απλά όλα είναι ψέματα..! Η αλήθεια βρίσκεται μόνο στις ζωντανές μας εμφανίσεις και δεν λέγεται με λόγια. Μπορεί με μερικά τραγουδάκια!

Δύο λόγια για το τι παίζει τώρα και τα μελλοντικά σας σχέδια.
Με χαρά μεγάλη παίζουμε το «Μουσική και Φίλοι» για 2ο χρόνο στο ΠΟΡΤΑ κάθε Σάββατο στις 12:00. Οι γιορτές θα μας βρουν στο Μέγαρο Μουσικής με τον Ηλία Καρελλά, σταθερή αξία και χρόνιος έκτακτος συνεργάτης. Αυτή την φορά πάμε...Χαβάη, παρέα με τον Λευτέρη Ελευθερίου! Χαμός. Τα παιδικά cd μας κυκλοφορούν όλα και digital αλλά και (σχεδόν όλα) στα δισκοπωλεία. Το ‘Μουσική και Φίλοι’, η ‘Κιβωτός στις Οκτώ’ και το ‘Μαμά, θα κάνω μπάντα’ , έχουμε όμως καβάτζα στο θέατρο, όποιος θέλει το βρίσκει εκεί. Το ενήλικο κομμάτι των Burger Project τώρα ανασυντάσσεται, επαναπροσδιορίζεται και εμφανίζεται σε ανύποπτες στιγμές και καταστάσεις μέχρι να κατακλύσει επιτέλους τα Charts.

Ακούστε εδώ το ομώνυμο τραγούδι της παράστασης!
theburgerproject.bandcamp.com/track/--6

Info
Μουσική και Φίλοι
Παίζουν: Αλέξης Ιωάννου (κιθάρα, τραγούδι), Θάνος Κοσμίδης (πλήκτρα, τραγούδι), Έλενα Ιωάννου (τύμπανα, φωνητικά), Αλέκος Γεωργουλόπουλος (ηλεκτρικό μπάσο, φωνητικά)
Μέρα και ώρα παραστάσεων: Σάββατο στις 12:00 μ.μ.
Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων/Άνω των 65 ετών/Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 8€
Πληροφορίες/κρατήσεις για σχολικές παραστάσεις: Εύα Στυλάντερ (Δευτέρα–Παρασκευή 9:30-13:30) T.: 210 86 58 902 & T./F.: 210 86 65 144

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Θεάτρου Πόρτα, επισκεφτείτε porta-theatre.gr, ενώ για περισσότερες ιδέες για δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά, βόλτες και ταξίδια, επισκεφτείτε τη σελίδα Μαμά Κοίτα mamakita.gr και ακολουθείστε τη σελίδα στο Facebook.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xristougenna-me-jazz

Σε δύο Jazzy Christmas συναντήσεις Παραμονή & Ανήμερα των Χριστουγέννων στο Gazarte παρουσιάζονται η Αλέκα Κανελλίδου με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή

doxiadis

«Ονόμασα την αφήγησή μου μυθιστορία γιατί γράφοντας κατάλαβα ότι η ανάπλαση των περασμένων δεν στηρίζεται μόνο στη μνήμη, μα και στη φαντασία, μια φαντασία ενεργή, που μπορεί να ανασκαλεύει τα συναισθήματα χωρίς όμως να ψεύδεται για τα γεγονότα». Ο Απόστολος Δοξιάδης εξιστορεί τη ζωή του από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι την ενηλικίωση. Στο επίκεντρο της αφήγησης βάζει την πολιτική, την παρατήρηση, το βίωμα και αργότερα την πράξη

skinothetis-afypnisis

Ο 32χρονος Θανάσης Ζερίτης -ιδρυτικό μέλος της ομάδας 4Frontal- σκηνοθετεί μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι «Μύρτος», στο ¨Δώμα¨ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

i-kriti-6000-px

Η ζωή τριών αρχαίων πόλεων της Κρήτης -της Άπτερας, της Ελεύθερνας και της Κνωσού- “ζωντανεύει” ξανά σε μια έκθεση 500 περίπου αρχαιοτήτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

1