Ο κοινός βίος, τα ντολμαδάκια και το απόσταγμα σταφυλής

ntolmadakia

Ο Δημήτριος και η Μαριάννα Καζάκη είναι ζευγάρι στη ζωή για σχεδόν 50 χρόνια και έχουν συνδέσει το όνομα τους με ξεχωριστά ποιοτικά προϊόντα που προέρχονται από τον οικογενειακό αμπελώνα στη Χαλκιδική

Αφορμή για αυτό το θέμα ήταν η πρόκληση – πρόσκληση μιας φωτογραφίας που «ανέβηκε» στο facebook. Οι σχετικές πληροφορίες : «Ο χρήστης Sakis Kazakis κοινοποίησε μια φωτογραφία - 17 Οκτωβρίου στις 7:57 π.μ.», συνόδευαν την φωτογραφία. Και από κάτω, η λεζάντα: «Ζευγάρι στη ζωή για σχεδόν 50 χρόνια. Πλέον, το ίδιο ταιριαστό #ζευγάρι και στα προϊόντα της οικογένειάς μας. Το τέλειο πάντρεμα για το #απόσταγμα #Δημητρίου #Καζάκη είναι, φυσικά, τα #Ντολμαδάκια #Μαριάννας!».

Ο Σάκης Καζάκης – ένας από τους δύο γιούς της Μαριάννας και του Δημητρίου Καζάκη- έχει τοποθετήσει στη φωτογραφία που «ανέβασε» το εμβληματικό προϊόν της οικογενειακής επιχείρησης τα ντολμαδάκια της μαμάς μαζί με το νεώτερο της γκάμας των προϊόντων τους, το βιολογικό απόσταγμα σταφύλης (διπλής απόσταξης) του πατέρα.

Ο Σάκης ένας από τα πιο δραστήρια πρόσωπα του ελληνικού διαδικτύου είναι εν ολίγοις ο υπουργός Εξωτερικών – ή ακριβέστερα, ο υπουργός της Εξωστρέφειας της οικογενειακής επιχείρησης που είναι πρότυπο ορθολογικής και ολοκληρωμένης λειτουργίας καθώς αξιοποιούνται πλήρως και με πολύ δημιουργικό τρόπο όλα τα αγαθά του οικογενειακού αμπελώνα. Όπως λέει και ο ίδιος «τίποτα δεν πετιέται- τίποτα δεν πάει χαμένο».

Στο site της εταιρείας – Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη, mariannas.eu - διαβάζουμε: «Τα προϊόντα μας παράγονται στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Καζάκη, έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων, στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στην καλλιέργεια αλλά και την παρασκευή τους συνδυάζουν τη σύγχρονη γεωπονική τεχνογνωσία με τις παραδοσιακές συνταγές των παππούδων και των γιαγιάδων μας, όπως τις φέρανε μαζί τους από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και την Αρμενία. Γι αυτό άλλωστε όλα τα αμπέλια μας είναι ποικιλίας "Σουλτανίνα" που δίνει μαλακό και εύγευστο φύλλο, παρά τη μικρή απόδοση σε σταφύλι.

(…) Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μετατρέψαμε τα αμπέλια μας σε βιολογικά. Παρά το υψηλό συγκριτικά κόστος της βιολογικής καλλιέργειας, πιστέψαμε ότι αυτή η μέθοδος αμπελουργίας μας ταίριαζε περισσότερο. Όχι μόνο τα προϊόντα μας είναι αγνά, χωρίς χημικά λιπάσματα και άλλα βιομηχανικά πρόσθετα, αλλά είναι και πιο εύγευστα μια και τα αμπέλια μας μεγαλώνουν με τρόπο φυσικό, με σεβασμό στο περιβάλλον, δίνοντας προϊόντα απόλυτα ασφαλή για τον τελικό καταναλωτή».
ntolmadakia-1


Αλλά, ας επιστρέψουμε στα προϊόντα. Όλα τα αγαθά του αμπελώνα με τον ένα ή άλλο τρόπο αξιοποιούνται. Τα αμπελόφυλλα, oι αμπελοκορφές (ή αμπελοκορφάδες), τα σταφύλια. Τα σταφύλια του αμπελώνα δεν πάνε για οινοποίηση αλλά μας δίνουν το Πετιμέζι της Μαριάννας, το Απόσταγμα Σταφυλής του Δημητρίου Καζάκη αλλά και το γλυκό σταφύλι ή την μαρμελάδα σταφύλι κλπ. Από την άλλη πλευρά, τα αμπελόφυλλα και οι αμπελοκορφές φτιάχνουν τα αντίστοιχα ονομαστά προϊόντα της Μαριάννας, ενώ αποτελούν την βάση και για τα περίφημα ντολμαδάκια.

Πάλι στο fb από τον διαχειριστή του λογαριασμού Marianna's Vineleaves «ανέβηκε» μια πολύ περιεκτική ως προς το περιεχόμενο της φωτογραφία που δείχνει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αγαθών του αμπελώνα και του κτήματος . Στη λεζάντα διαβάζουμε: «Από αριστερά προς δεξιά: βιολογικός μούστος Μαριάννας, βιολογικό απόσταγμα σταφυλής Δημητρίου Καζάκη, βιολογικό ξίδι Μαριάννας, βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μαριάννας και μπροστά βιολογικό πετιμέζι Μαριάννας και βιολογικά αμπελοβλάσταρα Μαριάννας».

Με λίγα λόγια, ο Οίκος Καζάκη είναι μια δυναμική μέσα από τις διαρκή καινοτομικότητα και εξωστρέφεια οικογενειακή επιχείρηση που μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα προς μίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες