Ο κοινός βίος, τα ντολμαδάκια και το απόσταγμα σταφυλής

ntolmadakia

Ο Δημήτριος και η Μαριάννα Καζάκη είναι ζευγάρι στη ζωή για σχεδόν 50 χρόνια και έχουν συνδέσει το όνομα τους με ξεχωριστά ποιοτικά προϊόντα που προέρχονται από τον οικογενειακό αμπελώνα στη Χαλκιδική

Αφορμή για αυτό το θέμα ήταν η πρόκληση – πρόσκληση μιας φωτογραφίας που «ανέβηκε» στο facebook. Οι σχετικές πληροφορίες : «Ο χρήστης Sakis Kazakis κοινοποίησε μια φωτογραφία - 17 Οκτωβρίου στις 7:57 π.μ.», συνόδευαν την φωτογραφία. Και από κάτω, η λεζάντα: «Ζευγάρι στη ζωή για σχεδόν 50 χρόνια. Πλέον, το ίδιο ταιριαστό #ζευγάρι και στα προϊόντα της οικογένειάς μας. Το τέλειο πάντρεμα για το #απόσταγμα #Δημητρίου #Καζάκη είναι, φυσικά, τα #Ντολμαδάκια #Μαριάννας!».

Ο Σάκης Καζάκης – ένας από τους δύο γιούς της Μαριάννας και του Δημητρίου Καζάκη- έχει τοποθετήσει στη φωτογραφία που «ανέβασε» το εμβληματικό προϊόν της οικογενειακής επιχείρησης τα ντολμαδάκια της μαμάς μαζί με το νεώτερο της γκάμας των προϊόντων τους, το βιολογικό απόσταγμα σταφύλης (διπλής απόσταξης) του πατέρα.

Ο Σάκης ένας από τα πιο δραστήρια πρόσωπα του ελληνικού διαδικτύου είναι εν ολίγοις ο υπουργός Εξωτερικών – ή ακριβέστερα, ο υπουργός της Εξωστρέφειας της οικογενειακής επιχείρησης που είναι πρότυπο ορθολογικής και ολοκληρωμένης λειτουργίας καθώς αξιοποιούνται πλήρως και με πολύ δημιουργικό τρόπο όλα τα αγαθά του οικογενειακού αμπελώνα. Όπως λέει και ο ίδιος «τίποτα δεν πετιέται- τίποτα δεν πάει χαμένο».

Στο site της εταιρείας – Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη, mariannas.eu - διαβάζουμε: «Τα προϊόντα μας παράγονται στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Καζάκη, έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων, στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στην καλλιέργεια αλλά και την παρασκευή τους συνδυάζουν τη σύγχρονη γεωπονική τεχνογνωσία με τις παραδοσιακές συνταγές των παππούδων και των γιαγιάδων μας, όπως τις φέρανε μαζί τους από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και την Αρμενία. Γι αυτό άλλωστε όλα τα αμπέλια μας είναι ποικιλίας "Σουλτανίνα" που δίνει μαλακό και εύγευστο φύλλο, παρά τη μικρή απόδοση σε σταφύλι.

(…) Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μετατρέψαμε τα αμπέλια μας σε βιολογικά. Παρά το υψηλό συγκριτικά κόστος της βιολογικής καλλιέργειας, πιστέψαμε ότι αυτή η μέθοδος αμπελουργίας μας ταίριαζε περισσότερο. Όχι μόνο τα προϊόντα μας είναι αγνά, χωρίς χημικά λιπάσματα και άλλα βιομηχανικά πρόσθετα, αλλά είναι και πιο εύγευστα μια και τα αμπέλια μας μεγαλώνουν με τρόπο φυσικό, με σεβασμό στο περιβάλλον, δίνοντας προϊόντα απόλυτα ασφαλή για τον τελικό καταναλωτή».
ntolmadakia-1


Αλλά, ας επιστρέψουμε στα προϊόντα. Όλα τα αγαθά του αμπελώνα με τον ένα ή άλλο τρόπο αξιοποιούνται. Τα αμπελόφυλλα, oι αμπελοκορφές (ή αμπελοκορφάδες), τα σταφύλια. Τα σταφύλια του αμπελώνα δεν πάνε για οινοποίηση αλλά μας δίνουν το Πετιμέζι της Μαριάννας, το Απόσταγμα Σταφυλής του Δημητρίου Καζάκη αλλά και το γλυκό σταφύλι ή την μαρμελάδα σταφύλι κλπ. Από την άλλη πλευρά, τα αμπελόφυλλα και οι αμπελοκορφές φτιάχνουν τα αντίστοιχα ονομαστά προϊόντα της Μαριάννας, ενώ αποτελούν την βάση και για τα περίφημα ντολμαδάκια.

Πάλι στο fb από τον διαχειριστή του λογαριασμού Marianna's Vineleaves «ανέβηκε» μια πολύ περιεκτική ως προς το περιεχόμενο της φωτογραφία που δείχνει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αγαθών του αμπελώνα και του κτήματος . Στη λεζάντα διαβάζουμε: «Από αριστερά προς δεξιά: βιολογικός μούστος Μαριάννας, βιολογικό απόσταγμα σταφυλής Δημητρίου Καζάκη, βιολογικό ξίδι Μαριάννας, βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μαριάννας και μπροστά βιολογικό πετιμέζι Μαριάννας και βιολογικά αμπελοβλάσταρα Μαριάννας».

Με λίγα λόγια, ο Οίκος Καζάκη είναι μια δυναμική μέσα από τις διαρκή καινοτομικότητα και εξωστρέφεια οικογενειακή επιχείρηση που μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα προς μίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

poli-paidi-mnimeia

Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

dertilis

Ο καθηγητής Γ. Β. Δερτιλής με την νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του κορυφαίου έργου του «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015» καταφέρνει να εξηγήσει «την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να την διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις»

leon

Ο 44χρονος φιλόλογος Λέων Α. Ναρ στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης γράφει μια ξεχωριστή ιστορία για την επώδυνη ανασυγκρότηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καταγράφοντας τα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε η επανένταξη των ομοθρήσκων του στην πόλη τους

6
kostas-tsakonas

Μια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον Κώστα Τσάκωνα στο διαγωνιστικό τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest που γίνεται στην Χαλκίδα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή

comedy-xmas

Το Comedy club για παιδιά το Δεκέμβριο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

saia-paradosou

Η Ηρώ Σαϊα έστησε μια compact παράσταση σαν ένα ακριβό κέντημα από τα παλιά – μόνο που τα υλικά της παράστασης μιλάνε για την ζωή μας στο σήμερα!