Ο κοινός βίος, τα ντολμαδάκια και το απόσταγμα σταφυλής

ntolmadakia

Ο Δημήτριος και η Μαριάννα Καζάκη είναι ζευγάρι στη ζωή για σχεδόν 50 χρόνια και έχουν συνδέσει το όνομα τους με ξεχωριστά ποιοτικά προϊόντα που προέρχονται από τον οικογενειακό αμπελώνα στη Χαλκιδική

Αφορμή για αυτό το θέμα ήταν η πρόκληση – πρόσκληση μιας φωτογραφίας που «ανέβηκε» στο facebook. Οι σχετικές πληροφορίες : «Ο χρήστης Sakis Kazakis κοινοποίησε μια φωτογραφία - 17 Οκτωβρίου στις 7:57 π.μ.», συνόδευαν την φωτογραφία. Και από κάτω, η λεζάντα: «Ζευγάρι στη ζωή για σχεδόν 50 χρόνια. Πλέον, το ίδιο ταιριαστό #ζευγάρι και στα προϊόντα της οικογένειάς μας. Το τέλειο πάντρεμα για το #απόσταγμα #Δημητρίου #Καζάκη είναι, φυσικά, τα #Ντολμαδάκια #Μαριάννας!».

Ο Σάκης Καζάκης – ένας από τους δύο γιούς της Μαριάννας και του Δημητρίου Καζάκη- έχει τοποθετήσει στη φωτογραφία που «ανέβασε» το εμβληματικό προϊόν της οικογενειακής επιχείρησης τα ντολμαδάκια της μαμάς μαζί με το νεώτερο της γκάμας των προϊόντων τους, το βιολογικό απόσταγμα σταφύλης (διπλής απόσταξης) του πατέρα.

Ο Σάκης ένας από τα πιο δραστήρια πρόσωπα του ελληνικού διαδικτύου είναι εν ολίγοις ο υπουργός Εξωτερικών – ή ακριβέστερα, ο υπουργός της Εξωστρέφειας της οικογενειακής επιχείρησης που είναι πρότυπο ορθολογικής και ολοκληρωμένης λειτουργίας καθώς αξιοποιούνται πλήρως και με πολύ δημιουργικό τρόπο όλα τα αγαθά του οικογενειακού αμπελώνα. Όπως λέει και ο ίδιος «τίποτα δεν πετιέται- τίποτα δεν πάει χαμένο».

Στο site της εταιρείας – Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη, mariannas.eu - διαβάζουμε: «Τα προϊόντα μας παράγονται στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Καζάκη, έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων, στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στην καλλιέργεια αλλά και την παρασκευή τους συνδυάζουν τη σύγχρονη γεωπονική τεχνογνωσία με τις παραδοσιακές συνταγές των παππούδων και των γιαγιάδων μας, όπως τις φέρανε μαζί τους από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και την Αρμενία. Γι αυτό άλλωστε όλα τα αμπέλια μας είναι ποικιλίας "Σουλτανίνα" που δίνει μαλακό και εύγευστο φύλλο, παρά τη μικρή απόδοση σε σταφύλι.

(…) Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μετατρέψαμε τα αμπέλια μας σε βιολογικά. Παρά το υψηλό συγκριτικά κόστος της βιολογικής καλλιέργειας, πιστέψαμε ότι αυτή η μέθοδος αμπελουργίας μας ταίριαζε περισσότερο. Όχι μόνο τα προϊόντα μας είναι αγνά, χωρίς χημικά λιπάσματα και άλλα βιομηχανικά πρόσθετα, αλλά είναι και πιο εύγευστα μια και τα αμπέλια μας μεγαλώνουν με τρόπο φυσικό, με σεβασμό στο περιβάλλον, δίνοντας προϊόντα απόλυτα ασφαλή για τον τελικό καταναλωτή».
ntolmadakia-1


Αλλά, ας επιστρέψουμε στα προϊόντα. Όλα τα αγαθά του αμπελώνα με τον ένα ή άλλο τρόπο αξιοποιούνται. Τα αμπελόφυλλα, oι αμπελοκορφές (ή αμπελοκορφάδες), τα σταφύλια. Τα σταφύλια του αμπελώνα δεν πάνε για οινοποίηση αλλά μας δίνουν το Πετιμέζι της Μαριάννας, το Απόσταγμα Σταφυλής του Δημητρίου Καζάκη αλλά και το γλυκό σταφύλι ή την μαρμελάδα σταφύλι κλπ. Από την άλλη πλευρά, τα αμπελόφυλλα και οι αμπελοκορφές φτιάχνουν τα αντίστοιχα ονομαστά προϊόντα της Μαριάννας, ενώ αποτελούν την βάση και για τα περίφημα ντολμαδάκια.

Πάλι στο fb από τον διαχειριστή του λογαριασμού Marianna's Vineleaves «ανέβηκε» μια πολύ περιεκτική ως προς το περιεχόμενο της φωτογραφία που δείχνει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αγαθών του αμπελώνα και του κτήματος . Στη λεζάντα διαβάζουμε: «Από αριστερά προς δεξιά: βιολογικός μούστος Μαριάννας, βιολογικό απόσταγμα σταφυλής Δημητρίου Καζάκη, βιολογικό ξίδι Μαριάννας, βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μαριάννας και μπροστά βιολογικό πετιμέζι Μαριάννας και βιολογικά αμπελοβλάσταρα Μαριάννας».

Με λίγα λόγια, ο Οίκος Καζάκη είναι μια δυναμική μέσα από τις διαρκή καινοτομικότητα και εξωστρέφεια οικογενειακή επιχείρηση που μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα προς μίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mousitsa

Η 34χρονη Μυρτώ Ξύδη από τη Ναύπακτο δημιούργησε ένα online κατάστημα τοποθετώντας την αγάπη της για τη μόδα, το στυλ και το χειροποίητο κόσμημα

tomatos

Ένα ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου ταξιδεύει στο Βερολίνο για να αφηγηθεί μια ιστορία ενός χωριού της Καρδίτσας όπου οι ντομάτες «μεγαλώνουν» με τη συνοδεία κλασσικής μουσικής

pros-eleusis

Το Pros-Eleusis -ένα σύγχρονο οικομουσείο/εφαρμογή με στόχο τον εμπλουτισμό της τουριστικής/πολιτιστικής εμπειρίας στην Ελευσίνα ή αν προτιμάτε, ένα «μουσείο» χωρίς τοίχους που ενώνει την Ελευσίνα με τους ανθρώπους της- μας θυμίζει ένα γεγονός που συνέβη στη πόλη της Δήμητρας πριν από 100 χρόνια

kontoglou

Μια φορητή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από τη συλλογή του Κεφαλλονίτη συλλέκτη Διονυσίου Π. Λοβέρδου παρουσιάζει ως ¨έκθεμα του μήνα¨ το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

athenslab

Οι Atenistas δημιουργούν το AthensLab, ένα εργαστήρι πολιτών για «την συλλογή αστικών επισημάνσεων, δημοτικών παραλείψεων και δυσλειτουργιών, ιδεών που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στην πόλη στο υπάρχον πλαίσιο, με τις υπάρχουσες δυνάμεις και αρμοδιότητες»

dimodi

Δεκαοκτώ καλλιτέχνες με τα έργα τους εμπνευσμένα απ’ τη δημώδη παράδοση -γλυπτά, υφαντά, κεντήματα, ξυλογραφίες, κεραμικά και εγκαταστάσεις – συμμετέχουν σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του δήμου Αθηναίων στη Πλάκα

adam-eva

Στο Studio Μαυρομιχάλη, σε διασκευή – σκηνοθεσία Εύης Μητσοπούλου, και πρωταγωνιστές την ίδια και τον Δημοσθένη Φίλιππα παίζεται για δεύτερη σεζόν το «Αδάμ και Εύα»

9i-symfonia

Ο Τίτος Γουβέλης και ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος –δύο νέοι σε ηλικία πιανίστες, παρουσιάζουν την Ενάτη Συμφωνία του Beethoven (Ωδή στη Χαρά) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης