Μια αφηγήτρια προσφέρει εμπειρίες ταξιδιού

maria-story-teller

Η Μαρία Παπανικολάου διηγείται την ιστορία του κρασιού σε μικρούς και μεγάλους

Σύγχρονες έρευνες καταδεικνύουν ότι οι εμπειρίες ταξιδιού δεν μετριούνται πλέον με τα αστέρια των ξενοδοχείων, ούτε την ποσότητα και την πολυτέλεια των υπηρεσιών που προσφέρουν τα τουριστικά πακέτα. Μετριούνται με βάση το πόσο… αλλάζουν τη ζωή σου. Οι ταξιδιώτες ανά τον κόσμο ενδιαφέρονται να ζήσουν μια εμπειρία που θα θυμούνται για πάντα, να συνδεθούν πραγματικά με τον τόπο και τους ανθρώπους του, να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους… «άλλοι άνθρωποι». Και η Ελλάδα έχει πολλές τέτοιες ιστορίες να διηγηθεί…

Η Μαρία Παπανικολάου είναι αφηγήτρια εδώ και 14 χρόνια. Μετά από σπουδές στον τομέα της δημοσιογραφίας και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, καριέρα στη δημοσιογραφία και τις εκδόσεις, μετακόμισε και ζει στη Νεμέα. Την ιδιαίτερη πατρίδα του Αγιωργίτικου, την αμπελοφορούσα γη με τα παραγωγικά οινοποιεία, αλλά και τις πολλές προοπτικές ανάπτυξης του οινικού και οικογενειακού τουρισμού.

«Μέχρι πρόσφατα αφηγούμουν κυρίως για παιδιά. Τα προγράμματα αφήγησης απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών, προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία τους, την μαθησιακή τους ανάπτυξη και είναι εμπνευσμένα από την λαϊκή μας παράδοση (προφορική ή γραπτή), από την ελληνική ιστορία και περιλαμβάνουν: φανταστικές ιστορίες, μύθους και μυθολογικές αναφορές, ήθη έθιμα, παραδόσεις και θρύλους, παραμύθια από την Ελλάδα κι από όλο τον κόσμο», μου εξηγεί.

Το ενδιαφέρον όμως για αφήγηση της ελληνικής μυθολογίας στο φυσικό χώρο που τη γέννησε βαίνει διαρκώς αυξανόμενο. «Εξάλλου, όλοι μαγευόμαστε από τις ιστορίες, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι. Είναι ένας τρόπος για να βιώσουμε έναν τόπο, να καλύψουμε την ανάγκη μας για ψυχική επαφή με το χώρο και την ενέργειά του. Συγκινούμαστε περισσότερο όταν γνωρίζουμε έναν τόπο μέσα από τις ιστορίες του», υποστηρίζει η Μαρία αναφερόμενη στην παγκόσμια πλέον τάση της Ιστόρησης/ Αφήγησης, storytelling ως προσέγγιση συμπληρωματική της ξενάγησης και εναλλακτική για την επαφή των επισκεπτών με την ιστορία και το χώρο.

Η Μαρία Παπανικολάου συνεργάζεται με το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, το ΚΕΠΑΠ (Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος) του Δήμου Κορίνθου, τη Δημοτική βιβλιοθήκη του Άργους, το Δήμο Νεμέας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας, με πολιτιστικούς φορείς, οινοποιεία και χώρους πολιτισμού, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παραστάσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικες στα ελληνικά και τα αγγλικά με θέμα τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, την ελληνική ιστορία, τους ελληνικούς μύθους με αποκορύφωμα την «απίστευτη ιστορία του θεού Διόνυσου» που διηγείται το πώς ήρθε το αμπέλι στη γη που είναι και το ομώνυμο βιβλίο της.

«Η αφήγηση κερδίζει έδαφος συμπληρώνοντας τα κομμάτια του παζλ που έλειπαν, ενώ μπορεί να καλύψει γκρουπ όλων των ηλικιών σε μικτά κοινά ή επίσης να διαμορφωθεί «κατά παραγγελία» ανάλογα με τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα των γκρουπ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διάθεση για επαφή με τη φύση, ο χώρος και ο χρόνος. Τίποτα δεν γίνεται βιαστικά, τίποτα δεν το πιέζει ο χρόνος» μου περιγράφει η Μαρία και με μεταφέρει σε μονοπάτια, δάση και βουνά, πηγές και ξωκκλήσια, σοκάκια παλιών οικισμών, παλιούς μύλους ή ακρογιαλιές.

Υπάρχει κάτι «μαγικό» που συμβαίνει όταν μια φωνή μεταφέρει τους Ελληνικούς Μύθους στο «πραγματικό» τους περιβάλλον. Όταν η μυσταγωγία της σιωπής μεταφέρει την ενέργεια όλων όσων έγιναν πριν χιλιάδες χρόνια στο χώμα που πατάς. Κι αυτό δεν εξηγείται, βιώνεται.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε mariastoryteller.blogspot.com, ενώ για περισσότερες ιδέες για βόλτες με παιδιά στην Αθήνα αλλά και ακόμα παραπέρα, «ταξιδέψτε» με τον «ταξιδιωτικό οδηγό» για οικογένειες mamakita.gr κι ακολουθήστε τη σελίδα Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά facebook.com/mamakita.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες