Βλέποντας με την καρδιά…

Βλέποντας με την καρδιά…

Από τις 14 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι η Σοφία Παπαδοπούλου (η ψυχή της «Ομάδας των Πέντε Εποχών») μας προσκαλεί στο θέατρο 104 σε μία πολύχρωμη παράσταση – παιχνίδι για μικρά και… μεγάλα παιδιά που ζωντανεύει επί σκηνής τις περιπέτειες του Μικρού Πρίγκιπα

o-mikros-prigipas
«O "Μικρός Πρίγκιπας" είναι ένα κείμενο που δεν έχει ηλικία» μου λέει η Σοφία Παπαδοπούλου, η ψυχή της «Ομάδας των Πέντε Εποχών», που τα τελευταία 12 χρόνια διοργανώνει πληθώρα εκδηλώσεων παιδαγωγικού χαρακτήρα. Φέτος τον χειμώνα η Σοφία και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν στο θέατρο 104 το διάσημο παραμύθι του Αντουάν Ντε Σαιντ – Εξυπερύ «Ο Μικρός Πρίγκιπας». Από τις 14 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι μας προσκαλούν σε μία πολύχρωμη παράσταση – παιχνίδι για μικρά και… μεγάλα παιδιά που ζωντανεύει επί σκηνής τις περιπέτειες του Μικρού Πρίγκιπα στο σύμπαν.

«Είναι ένα μαγικό παραμύθι, ένα βαθυστόχαστο κείμενο γεμάτο ιδεαλισμό και αισιοδοξία. Ένας ύμνος στη δύναμη της ζωής και της αγάπης» μου λέει η Σοφία, όταν τη ρωτάω τι είναι αυτό που πιστεύει ότι συναρπάζει γενιές ολόκληρες στο διάσημο βιβλίο του Αντουάν Ντε Σαιντ – Εξυπερύ, που γράφτηκε πριν από 76 χρόνια. «Ο Μικρός Πρίγκιπας μας ταξιδεύει στον κόσμο της αγάπης. Μαζί του ξεδιπλώνουμε ανθρώπινα συναισθήματα και αδυναμίες, προσπαθούμε να ανακτήσουμε τη δημιουργικότητα της παιδικής μας ηλικίας, καταλαβαίνουμε πως η συμπόρευση και η φιλία είναι κάποια από τα κλειδιά για να ανακαλύψουμε το νόημα της ζωής και τελικά μαθαίνουμε να "βλέπουμε" με την καρδιά. Άλλωστε τα μάτια δεν βλέπουν την ουσία…»

Η παράσταση της Ομάδας των Πέντε Εποχών θέλει, μέσα από αυτό το ταξίδι, να μάθει τους μικρούς μας φίλους να αισθάνονται, να ακούν, να βλέπουν και να νιώθουν. «Μέσω μιας εύπεπτης διασκευής, σε ένα ευφάνταστο σκηνικό περιβάλλον με βασικό εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι και οδηγό τις πέντε αισθήσεις θέλουμε να συμπαρασύρουμε μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι ενσυναίσθησης προκειμένου να βιώσουν, να κατανοήσουν, να ανακαλύψουν και να "νιώσουν" την ιστορία του αγοριού με τα χρυσαφένια μαλλιά» μου εξηγεί η Σοφία.
o-mikros-prigipas-1

Στόχος της παράστασης είναι τα παιδιά να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία. Γι’ αυτό άλλωστε και η Σοφία αποκαλεί τον «Μικρό Πρίγκιπα» μία παράσταση – παιχνίδι. «Σε όλες τις παραστάσεις μας εφαρμόζουμε την τεχνική του θεατρικού παιχνιδιού- την βιωματική διαδικασία – με σκοπό να παρασύρουμε το κοινό ( μικρούς και μεγάλους) στις δράσεις μας και από θεατές να γίνουν δρώντα πρόσωπα που συμμετέχουν στην εξέλιξη της ιστορίας» μου επισημαίνει και προσθέτει: «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να απολαμβάνουν την παιδικότητα τους στο έπακρο και οι μεγάλοι να ανακαλύπτουν και πάλι αυτή την ξεχασμένη τους πλευρά. Έτσι η παράσταση απομακρύνεται από τα στενά όρια του θεάτρου και μετατρέπεται σε ένα... παιχνίδι».

Κλείσιμο
«Πόσο σημαντικό είναι η θεατροπαιδαγωγική διαδικασία να συνεχίζεται και μετά την παράσταση;» τη ρωτάω. «Μέσω της παράστασης τα παιδιά γίνονται αποδέκτες πολλαπλών ερεθισμάτων. Στη συνέχεια με την χρήση των θεατροπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων παρέχεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό, να εμβαθύνει και να αναλύσει ξεχωριστά κάθε ερέθισμα» μου λέει. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να εισχωρούν βαθύτερα στον πολυσήμαντο κόσμο του έργου και στις πολυεπίπεδες έννοιες που πραγματεύεται».

Η Σοφία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι, που αφορά το παιδαγωγικό μέρος μίας παράστασης. Γι’ αυτό άλλωστε και πέρα από τις παραστάσεις η Ομάδα διοργανώνει και μια σειρά εκπαιδευτικών βιωματικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο θέατρο 104 ή στα σχολεία και αντλούν την θεματολογία τους από το περιβάλλον, την τέχνη, και την καθημερινότητα, αλλά και «Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού» κάθε Παρασκευή και Σάββατο δίνοντας την ευκαιρία σε νήπια, παιδιά και εφήβους να εκφραστούν και να συνδημιουργήσουν.

Η Σοφία είναι ένας άνθρωπος φωτεινός, με βαθιά αγάπη για τα παιδιά και αφοσιωμένη στο παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό της έργο. Ίσως γι’ αυτό και οι παραστάσεις της Ομάδας των Πέντε Εποχών βρίσκουν πάντα θερμή ανταπόκριση στα παιδιά και τους γονείς. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας της Ομάδας είναι ότι, εκτός από τον «Μικρό Πρίγκιπα» που αποτελεί την κεντρική της παραγωγή για φέτος, συνεχίζονται δύο ακόμα παραστάσεις: Τα «Παιχνιδομαγέματα», που παρουσιάζονται για 6η συνεχόμενη χρονιά τις καθημερινές για σχολεία και ομάδες και το «Σαν ...Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» για 3η συνεχόμενη χρονιά, που εισάγει τα παιδιά στον κόσμο του Σαίξπηρ μέσα από μια εύπεπτη διασκευή της ομώνυμης κωμωδίας του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης