Στην Αθήνα του 1842

mouseio-athinon

Τις οικίες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Αναργύρου Πετράκη – πρώτου δημάρχου των Αθηνών, του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου αλλά και την θέση σημαντικών κτηρίων στην Αθήνα του 1842, καταγράφονται στην εφαρμογή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα του Μουσείου Της Πόλεως των Αθηνών

Εισερχόμενοι ψηφιακά στο Μουσείο Της Πόλεως των Αθηνών Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία στην ιστοσελίδα athenscitymuseum.gr παρατηρούμε τον τίτλο "Εφαρμογές" στις ενότητες.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες επιλογές ιδιαίτερα σημαντική είναι η εφαρμογή «Εικονική περιήγηση στην Αθήνα του 1842».

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, αποτελεί το μοναδικό μουσείο πόλεως σε όλη τη χώρα και είναι μέλος του Committee for the Collections and Activities of Museums of Cities / International Council of Museums. Πέρα από πρεσβευτή της Πόλεως των Αθηνών, είναι ένα ιστορικό Μουσείο και στεγάζει στοιχεία της νεότερης ιστορίας της πρωτεύουσας.

Πολλές οικίες όπως του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Αναργύρου Πετράκη – πρώτου δημάρχου των Αθηνών, του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου -με ένα από τα πρώτα σπίτια που ανεγέρθηκαν στην Αθήνα μετά την Απελευθέρωση, το Αρχοντικό του πρόξενου Γάσπαρη αλλά και ιστορικά σημεία όπως το πρώτο βιβλιοπωλείο της Αθήνας επί της οδού Αιόλου αποτυπώνονται πάνω στον ψηφιακό χάρτη με σημαντικές πληροφορίες από την ιστορικό τέχνης Μαράη Γεωργούση.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών –όπως διαβάζουμε σχετικά στην σελίδα του στο Facebook- στεγάζεται σε δύο από τα πιο ιστορικά κτήρια της πρωτεύουσας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, έπιπλα και σημαντικά τεκμήρια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Έργα όπως ο πίνακας του Jaques Carrey (1684), o μεγαλύτερος που έγινε ποτέ για την Αθήνα, καθώς και το Καρναβάλι στην Αθήνα του ζωγράφου Νικoλάου Γύζη είναι μόνο κάποια από τα σημαντικά εκθέματα που βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου.

Το κτήριο επί της οδού Παπαρρηγοπούλου 7, κατοικήθηκε από το 1836 έως το 1843 από τον Όθωνα και την Αμαλία, πρώτους βασιλείς της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, ο 1ος όροφός του κτηρίου έχει διατηρηθεί και έχει διαμορφωθεί ειδικά ώστε να παρουσιάζει την βασιλική κατοικία.

Το κτήριο επί της οδού Παπαρρηγοπούλου 5, το οποίο συνδέεται μέσω κλειστής γέφυρας με το προηγούμενο, χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μεταξά το 1859. Αποτελεί μοναδικό δείγμα αστικής αρχοντικής κατοικίας της Αθήνας του 19ου αιώνα, με αίθουσες και έπιπλα που διατηρούν αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της εποχής.

Στο 2ο όροφο του κτηρίου, βρίσκεται ο Χώρος Περιοδικών Εκθέσεων, όπου σύγχρονοι καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους έχοντας την πόλη της Αθήνας και την ιστορία της, ως βασικό άξονα δημιουργίας και έμπνευσης».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kykladoupoli

Ένα περιβαλλοντικό παιχνίδι με αγάπη για τις Κυκλάδες και το περιβάλλον

2bullMeDiTherapy

Πρώτος στόχος της 2bullMeDiTherapy είναι η δημιουργία διαγνωστικού τεστ αίματος για την ανίχνευση και τη σταδιοποίηση του ανευρύσματος κοιλιακής και θωρακικής αορτής που είναι το μοναδικό διαγνωστικό τεστ αίματος που έχει δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για ανίχνευση ανευρύσματος

glaros

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν τον Γλάρο του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου και στις δύο πόλεις (πρώτα στα Γιάννενα και μετά στη Λάρισα)

pessoa

Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης και η ομάδα του παρουσιάζουν το έργο «Pessoa» για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής». Μετά την ολοκλήρωση του επιτυχημένου πρώτου κύκλου παραστάσεων και την θερμή ανταπόκριση του κοινού, το απαιτητικό εγχείρημα επιστρέφει στη σκηνή

euthimiou

Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου και τις άλλες δύο επόμενες – Δευτέρα 28 Ιανουαρίου και Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019- η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου θα βρίσκεται στο «υπόγειο του Κουν» για το πιο συναρπαστικό «μάθημα» Ιστορίας με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

5
ta-lyrika

Τα Λυρικά (ποίηση Τάσου Λειβαδίτη – μουσική Μίκη Θεοδωράκη) παρουσιάζονται για πρώτη φορά για συμφωνική ορχήστρα και 3 φωνές σε διασκευή και ενορχήστρωση του Γιάννη Μπελώνη, στενού συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη και πιανίστα της ορχήστρας του για περισσότερο από μια δεκαετία