Στην Αθήνα του 1842

mouseio-athinon

Τις οικίες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Αναργύρου Πετράκη – πρώτου δημάρχου των Αθηνών, του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου αλλά και την θέση σημαντικών κτηρίων στην Αθήνα του 1842, καταγράφονται στην εφαρμογή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα του Μουσείου Της Πόλεως των Αθηνών

Εισερχόμενοι ψηφιακά στο Μουσείο Της Πόλεως των Αθηνών Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία στην ιστοσελίδα athenscitymuseum.gr παρατηρούμε τον τίτλο "Εφαρμογές" στις ενότητες.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες επιλογές ιδιαίτερα σημαντική είναι η εφαρμογή «Εικονική περιήγηση στην Αθήνα του 1842».

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, αποτελεί το μοναδικό μουσείο πόλεως σε όλη τη χώρα και είναι μέλος του Committee for the Collections and Activities of Museums of Cities / International Council of Museums. Πέρα από πρεσβευτή της Πόλεως των Αθηνών, είναι ένα ιστορικό Μουσείο και στεγάζει στοιχεία της νεότερης ιστορίας της πρωτεύουσας.

Πολλές οικίες όπως του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Αναργύρου Πετράκη – πρώτου δημάρχου των Αθηνών, του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου -με ένα από τα πρώτα σπίτια που ανεγέρθηκαν στην Αθήνα μετά την Απελευθέρωση, το Αρχοντικό του πρόξενου Γάσπαρη αλλά και ιστορικά σημεία όπως το πρώτο βιβλιοπωλείο της Αθήνας επί της οδού Αιόλου αποτυπώνονται πάνω στον ψηφιακό χάρτη με σημαντικές πληροφορίες από την ιστορικό τέχνης Μαράη Γεωργούση.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών –όπως διαβάζουμε σχετικά στην σελίδα του στο Facebook- στεγάζεται σε δύο από τα πιο ιστορικά κτήρια της πρωτεύουσας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, έπιπλα και σημαντικά τεκμήρια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Έργα όπως ο πίνακας του Jaques Carrey (1684), o μεγαλύτερος που έγινε ποτέ για την Αθήνα, καθώς και το Καρναβάλι στην Αθήνα του ζωγράφου Νικoλάου Γύζη είναι μόνο κάποια από τα σημαντικά εκθέματα που βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου.

Το κτήριο επί της οδού Παπαρρηγοπούλου 7, κατοικήθηκε από το 1836 έως το 1843 από τον Όθωνα και την Αμαλία, πρώτους βασιλείς της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, ο 1ος όροφός του κτηρίου έχει διατηρηθεί και έχει διαμορφωθεί ειδικά ώστε να παρουσιάζει την βασιλική κατοικία.

Το κτήριο επί της οδού Παπαρρηγοπούλου 5, το οποίο συνδέεται μέσω κλειστής γέφυρας με το προηγούμενο, χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μεταξά το 1859. Αποτελεί μοναδικό δείγμα αστικής αρχοντικής κατοικίας της Αθήνας του 19ου αιώνα, με αίθουσες και έπιπλα που διατηρούν αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της εποχής.

Στο 2ο όροφο του κτηρίου, βρίσκεται ο Χώρος Περιοδικών Εκθέσεων, όπου σύγχρονοι καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους έχοντας την πόλη της Αθήνας και την ιστορία της, ως βασικό άξονα δημιουργίας και έμπνευσης».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

olympia-festival-kinimatografou

Έξι εκπαιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρέχουν την τεχνογνωσία τους για την εκπαίδευση νέων κινηματογραφιστών μέσω του «1st Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab» στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

monopati-iros

Ανάβαση «ψυχής» από εκατοντάδες πεζοπόρους και ορειβάτες κάθε Νοέμβριο στην Εύβοια

2
ray-liz

Ο 48χρονος Βρετανός Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ επιστρέφει στην πατρίδα του συντροφιά με το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, ενώ οι άλλοι 2 Αλέξανδροι, ο Αργυρός πήγε στην ταινία της Γερμανίδας Εύα Τρόμπις Όλα Καλά και ο Χάλκινος στον Ταϊλανδό Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ για την ταινία Διαβολόψαρο

tiniaki-marmarotecnia

Ο “μικρόκοσμος” της τηνιακής μαρμαροτεχνίας από τον 17ο έως και το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, καταγράφεται -με σημείο αναφοράς τον κύκλο εργασιών γύρω από λατομεία και σχιστήρια- στο έργο του δρ Αλέκου Ε. Φλωράκη της νέας έκδοσης του ΠΙΟΠ