Κεραμικά Ιζνίκ στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Κεραμικά Ιζνίκ στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Η ιστορία και η παραγωγή της εταιρείας Industria Ceramiche Artistiche Rodio Orientali (I.C.A.R.O). –η οποία ιδρύθηκε το 1928, με σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών, αντιγράφων των «λινδιακών» κεραμικών του Ιζνίκ, και είχε συνδέσει το όνομά της με τη Ρόδο– εκτίθεται μέσα από τη συλλογή κεραμικών του συλλέκτη Γιάννου Θ. Ιωαννίδη –η οποία είχε εκτεθεί για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη– στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

ceramic-iznic
«Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία και την παραγωγή μιας εταιρείας που για πολλές δεκαετίες είχε συνδέσει το όνομά της με τη Ρόδο και αποτέλεσε έναν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού..» διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη και συνεχίζει:

«Η εταιρεία Industria Ceramiche Artistiche Rodio Orientali (I.C.A.R.O.) ιδρύθηκε το 1928, με σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών, αντιγράφων των «λινδιακών» κεραμικών του Ιζνίκ, τα οποία, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσής τους στην περιοχή, εθεωρούντο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ως «ροδιακά» ή «λινδιακά».

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσίασε στο χώρο της Κουμπάρη για 52 ημέρες το φθινόπωρο του 2017, για πρώτη φορά τη συλλογή κεραμικών του συλλέκτη Γιάννου Θ. Ιωαννίδη και την επισταμένη έρευνά του για το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου με τίτλο «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου. 1928-1988» και ήταν συνοδευμένο με την ομότιτλη έκδοση του Μουσείου 264 σελίδων.

Στη Ρόδο, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, με διάρκεια έως το τέλος Δεκεμβρίου παρουσιάζεται η έκθεση εμπλουτισμένη με εκθέματα τόσο από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, όσο και από τη συλλογή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Η παραγωγή της εταιρείας διαβάζουμε ότι περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία αντικειμένων, όπως διακοσμητικά πιάτα, κανάτια, σερβίτσια, συνθέσεις με πλακάκια, ζωόμορφα κεραμικά, καθώς και είδη καθημερινής χρήσης γνωστά για τα όμορφα σχέδια και τα λαμπερά τους χρώματα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά είναι αυτά που η διακόσμησή τους αντιγράφει σε μεγάλο βαθμό το πλούσιο ρεπερτόριο της παραγωγής του Ιζνίκ, με φυτικά μοτίβα με τουλίπες, υάκινθους, τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα, καθώς και παραστάσεις διάφορων τύπων καραβιών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης