Η Λευκάδα συναντά την Ιαπωνία!

teti-solou

Η προσωπικότητα του διεθνή συγγραφέα Λευκάδιου Χερν –με καταγωγή από το νησί της Λευκάδας– αποτελεί την αφορμή για μια ακόμη συνάντηση γνωριμίας με τον πολιτισμό της Ιαπωνίας

Yakumo Koizumi, Partick Lafcadio Hearn, Λευκάδιος Χερν.

Μια προσωπικότητα με τρία ονόματα. Ο Λευκάδιος Χερν γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1850. Πατέρας του ήταν ο Ιρλανδός γιατρός Charles Bush Hearn που υπηρετούσε τότε στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα και μητέρα του η Ρόζα Κασιμάτη από τα Κύθηρα.

Όπως διαβάζουμε τα βιογραφικά στοιχεία του στην βάση της Βιβλιονέτ και καταγράφουμε συνοπτικά: «..μετά από την επίσκεψή του στην Αμερική το 1887 κι έπειτα στις Δυτικές Ινδίες, το 1890 επισκέφτηκε την Ιαπωνία, όπου έμελλε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του.

Εκεί βρήκε μια θέση καθηγητή αγγλικών, κι έπειτα παντρεύτηκε τη Σέτσου Κοϊζούμι όπου μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά. Το 1896 έλαβε την ιαπωνική υπηκοότητα και πήρε το οικογενειακό όνομα της γυναίκας του, Κοϊζούμι, και το προσωπικό όνομα Γιακούμο.

Το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο του πρόσφερε την έδρα του καθηγητή αγγλικής φιλολογίας. Έπειτα εγκαθίστατο στο Τόκιο όπου έζησε την πιο λαμπρή και γόνιμη συγγραφική του περίοδο. Οι Ιάπωνες τον κατατάσσουν στους εθνικούς τους συγγραφείς».

Σε γνωστό ιστότοπο για την ζωή του Λευκάδιου Χερν, διαβάζουμε πως η ζωή του μπορεί να χωριστεί σε τρεις μεγάλες περιόδους: την «ευρωπαϊκή» (1850-1869), την «αμερικανική» (1869-1890) και την «ιαπωνική» (1890-1904).

Στις 26 και 27 Ιουνίου, στην πόλη της Λευκάδας, θα λάβουν χώρα οι «Ημέρες Λευκάδιου Χερν».

Το διήμερο αποτελεί μια μικρή ανάγνωση του Ιαπωνικού πολιτισμού με την υλοποίηση δραστηριοτήτων, ομιλιών και εργαστηρίων πάνω στη ζωή του Λευκάδιου Χερν και της Ιαπωνικής κουλτούρας.

Ανάμεσα στις ομιλίες προς την ενίσχυση των δεσμών Ιαπωνίας και Ελλάδας και στην παρουσίαση Ιαπωνικών χορευτικών, ξεχωρίζει το εργαστήριο Χαρτοδιπλωτικής (Origami) που υλοποιεί η ειδική στο είδος Ιωάννα Χριστοδούλου – Instructor of Nippon Origami Association.

Οι δράσεις –οι οποίες υλοποιούνται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδος– θα πραγματοποιηθούν σε σημαντικούς χώρους της ιστορίας της πόλης όπως το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού και το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν για το οποίο διαβάζουμε: «Ο επισκέπτης με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών θα περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χέρν αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χέρν».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

festival-thess

Ταινίες, πρόσωπα, ιστορίες, αίθουσες και χώροι αλλά και η ίδια η πόλη με τους δρόμους και τους ανθρώπους της συγκροτούν ένα σημειωματάριο ακριβών στιγμών για την διοργάνωση του φεστιβάλ που μόλις τελείωσε…

chair

Στο κέντρο της σημερινής κουβέντας μας – που καταγράφεται εδώ- είναι το εμβληματικό σύμβολο ενός παραδοσιακού κουρείου, η δερμάτινη πολυθρόνα και ο μύθος που την συνοδεύει…

olympia-festival-kinimatografou

Έξι εκπαιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρέχουν την τεχνογνωσία τους για την εκπαίδευση νέων κινηματογραφιστών μέσω του «1st Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab» στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

monopati-iros

Ανάβαση «ψυχής» από εκατοντάδες πεζοπόρους και ορειβάτες κάθε Νοέμβριο στην Εύβοια

2
ray-liz

Ο 48χρονος Βρετανός Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ επιστρέφει στην πατρίδα του συντροφιά με το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, ενώ οι άλλοι 2 Αλέξανδροι, ο Αργυρός πήγε στην ταινία της Γερμανίδας Εύα Τρόμπις Όλα Καλά και ο Χάλκινος στον Ταϊλανδό Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ για την ταινία Διαβολόψαρο