Τα μυστικά της Αργολίδας

Τα μυστικά της Αργολίδας

Οικογενειακές διακοπές στους δημοφιλείς και μη, προορισμούς της αργολικής χερσονήσου

argolida
Ήμασταν έτοιμοι να αναχωρήσουμε για το Πόρτο Χέλι. «Θα κολυμπήσουμε σε γαλαζοπράσινους ορμίσκους, θα πάμε καμιά εκδρομούλα στα κοσμικά νησιά του Αργοσαρωνικού, μια ημερήσια στο Ναύπλιο κι αν ο ήλιος δεν καίει πολύ, στις Μυκήνες», σκεφτήκαμε και τα είχαμε όλα προγραμματίσει. Το «τέταρτο πόδι» της Πελοποννήσου είχε όμως πολλά περισσότερα να προσφέρει τελικά.

Στάση στην Επίδαυρο
Διασχίζαμε ήδη το φιδωτό καταπράσινο δρόμο που καταλήγει στην Επίδαυρο. Δύο οικογένειες με 5 παιδιά σύνολο θέλαμε να ζήσουμε το όνειρο για μερικές μέρες σε ένα σπίτι στη θάλασσα. Λίγο η ζέστη, λίγο τα δροσερά νερά που βλέπαμε στη διαδρομή, χρειαστήκαμε ένα διάλειμμα. Βρεθήκαμε στην παραλία της Νέας Επιδαύρου για μία βουτιά και ήταν η πιο σωστή επιλογή. Στην παραλία υπάρχει ταβέρνα με τραπεζάκια πάνω στην άμμο και μεγάλες ομπρέλες, γεγονός που μας επέτρεψε να τελειώσουμε το ψάρι με την ησυχία μας όσο τα παιδιά έπαιζαν με τα κουβαδάκια. Έχετε υπ’ όψη σας ότι οι παραλίες μεταξύ της Νέας και της Παλιάς Επιδαύρου είναι πεντακάθαρες, έχουν βότσαλο κι αχινούς. Οπότε αν θέλετε να κατεβείτε μέχρι το εκκλησάκι και την παραλία της Πολεμάρχας καλό είναι να έχετε κατάλληλα αδιάβροχα παπούτσια.
argolida-9
Κλείσιμο


Η βόλτα για καφέ και παγωτό στην Παλιά Επίδαυρο ήταν μια απόλαυση. Φτάσαμε μέχρι το λόφο του Μικρού Θεάτρου της Επιδαύρου και δώσαμε υπόσχεση φέτος να παρακολουθήσουμε μία παράσταση στο Μεγάλο Θέατρο μιας και για τρίτη χρονιά η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών φροντίζει για εμάς τους γονείς προσφέροντας δημιουργική απασχόληση στα παιδιά μας την ώρα της παράστασης. Δείτε περισσότερα
greekfestival.gr/dimioyrgiki-apascholisi-paidion/.

Γεωλογικές ανακαλύψεις
Αν έχεις φίλους λάτρεις των σπηλαίων και των σπάνιων γεωλογικών φαινομένων, όταν τους πεις ότι πας στην Αργολίδα, δεν θα σταματήσουν να σου μιλούν για όλα τα περίεργα και τα σπάνια που κρύβει ο τόπος.

Προσιτή μόνο με ψηλό αυτοκίνητο, λίγο μετά τα χωριό Πέλεη και μετά από 7 χιλιόμετρα κακοτράχαλου χωματόδρομου βρίσκεται η Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού. Διαβάζω ότι μία από τις εξηγήσεις του ονόματος σχετίζεται με μια ιστορία δύο γυναικών που παρακάλεσαν την Παναγία να θεραπεύσει τα παιδιά τους από την αναπηρία κι Αυτή τους προέτρεψε να τα ρίξουν από το βράχο. Η μία το πέταξε με πίστη και χωρίς δεύτερη σκέψη κι αυτό έγινε καλά. Η δεύτερη, πιο δύσπιστη, πέταξε πρώτα ένα αυγό και αυτό δεν έσπασε. Πέταξε μετά το παιδί κι αυτό σκοτώθηκε. Με θέα που κόβει την ανάσα στον ποταμό Ράδο, η ανθρώπινη λογική προστάζει να προσέχετε τα γκρέμια αν επισκεφτείτε τη Μονή με παιδιά.
argolida-1


Στο χωριό Δίδυμα σε κοντινή απόσταση -αλλά καλύτερα προτιμήστε τον κεντρικό δρόμο- βρίσκονται οι «Δολίνες». Μεγάλες τρύπες στο έδαφος που θυμίζουν το Χάος στο Σούνιο και δημιουργήθηκαν από καθίζηση του εδάφους. Στη μία από τις δύο βρίσκονται δύο εκκλησάκια του Αη Γιώργη και της Μεταμόρφωσης, στα οποία φτάνετε από μία «στοά» σχετικά κάθετη, αλλά ασφαλή και για παιδιά. Το θέαμα θα το θυμάστε για πάντα. Τα Δίδυμα φημίζονται και για την αυτοφυή τουλίπα που ανθίζει κάθε άνοιξη. Τότε πραγματοποιείται και η Γιορτή της Τουλίπας.

Ιδιαίτερο και προσβάσιμο και από παιδιά το φαράγγι Καταφύκι. Δύο κάθετοι βράχοι κι ένα μαγευτικό φαράγγι με μονοπάτι 2,5 χιλιομέτρων βατό για όλη την οικογένεια, ακόμα και για μικρά παιδιά. Το φαράγγι είναι συνδεδεμένο με τον Άδη και την άνοδό του στον Πάνω Κόσμο για να κλέψει την Περσεφόνη. Είναι επίσης συνδεδεμένο με νεράιδες και ληστές, αλλά και με θρύλους πειρατών.
argolida-8


Τέταρτη αποκάλυψη της περιοχής το σπήλαιο Φράγχθι, κοντά στην Κοιλάδα. Τα ευρήματα του προϊστορικού σπηλαίου αποδεικνύουν ότι η αρχαιότερη πλεύση ανοιχτής θάλασσας στον κόσμο πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο γύρω στο 11.000 π.Χ. Διαβάζω ότι «οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το αρχαιότερο αυτό ταξίδι ίσως να έγινε με παπυρέλλα, πλοιάριο από δέσμες παπύρου». Μικρογραφία του εκτίθεται στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο. herakleidon-art.gr. Αν τα παιδιά είναι μεγάλα, μπορείτε να το επισκεφτείτε με μια μικρή πεζοπορία κατεβαίνοντας στην παραλία από τους Φούρνους. Αν τα παιδιά είναι μικρότερα, θα πρέπει να έρθετε σε συνεννόηση με το Δήμο Ερμιονίδας 27543-60028 και 60029 για να πάτε με καραβάκι από την Κοιλάδα.

Στα ανοιχτά της παραλίας Λαμπαγιαννά, που έχετε αφήσει το αυτοκίνητο για το σπήλαιο, βρίσκεται βυθισμένος προϊστορικός οικισμός. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης κάνουν από κοινού έρευνα και κάθε Αύγουστο πραγματοποιούν υποβρύχιες ξεναγήσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, καθώς και εργαστήρι πειραματικής αρχαιολογίας με την κατασκευή αγγείων στην παραλία.

Ό,τι και να σας κέντρισε την περιέργεια, όπου κι αν αποφασίσετε να πάτε, η μέρα δεν μπορεί παρά να τελειώσει σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Αργολίδας, τη Λεπίτσα. Η ρηχή και αμμουδερή θάλασσα θα ξεκουράσει τα πόδια από το περπάτημα και το κεφάλι από τη ζέστη και τον ήλιο και μια παραδοσιακή ψαροταβέρνα πάνω στην ακρογιαλιά θα τέρψει τη ματιά και τον ουρανίσκο. Δείτε περισσότερα lepitsa.gr.

Αν θέλετε να ζήσετε μια αυθεντική εμπειρία στα βράχια, τα σπήλαια και τα φαράγγια της Αργολίδας με τους κατάλληλους συνοδούς και έμπειρους και στα παιδιά, επισκεφτείτε τη σελίδα https://www.geopedia.gr.

Στο Πόρτο Χέλι
Το Πόρτο Χέλι -λέει η «λαϊκή» βιβλιογραφία- ήταν τόπος ιδανικός για να ψαρέψεις χέλια. Η δραστηριότητα των κατοίκων του από τα αρχαία χρόνια αποδεικνύεται και από τη βυθισμένη πόλη που βρίσκεται στην άκρη του κόλπου, τους Αρχαίους Αλιείς, που ήταν γνωστή για το προφανές, αλλά και για τη συλλογή και επεξεργασία κοχυλιών πορφύρας. Τα κατάλοιπά της είναι ορατά μόνο με κατάδυση.
argolida-2


Στα σύγχρονα χρόνια, εκτός από τις επαύλεις στους υπέροχους πευκόφυτους ορμίσκους, το Πόρτο Χέλι είναι γνωστό για μία από τις πρώτες και πιο γνωστές σχολές θαλάσσιου σκι στην Ελλάδα στη λιμνοθάλασσα Βερβερόντα. Μπορείτε να κάνετε μάθημα με το Δημήτρη Κουρούνη και την ομάδα του, αλλά και να παρακολουθήσετε αγώνες που διοργανώνονται την καλοκαιρινή περίοδο. Μαθήματα γίνονται σε παιδιά που γνωρίζουν κολύμπι και είναι άνω των 4 ετών. Δείτε περισσότερα στη σελίδα Ververoda Lake water ski center waterskigreece.com.

Στο Πόρτο Χέλι αξίζει να πάτε μια απογευματινή βόλτα με τα πόδια στην ακτή μέχρι το πίσω λιμανάκι. Στον κεντρικό κόλπο θα βρείτε παιδότοπο, παιδική χαρά, φανταστικό παγωτό και λουκουμάδες, ενώ στη παραλία της Βερβερόντας, θα βρείτε καλή θάλασσα για μπάνιο, καφέ, φαγητό και ξαπλώστρες. Δείτε περισσότερα στο Malindi beach facebook.com/Malindi-Beach-Bar-Resto-129214180488563/.

Μία από τις πιο όμορφες παραλίες στα νότια του κόλπου είναι η Χινίτσα. Δίπλα από τον «ιδιωτικό» σχεδόν κόλπο του μεγάλου ξενοδοχείου Aks Hinitsa Bay, αμμουδερή, ό,τι πρέπει για μικρά παιδιά, απάνεμη και με ωραία θέα, αποκτά μια πιο εκλεπτυσμένη διάσταση χάρη στην «Ταβέρνα της Γιαγιάς» tavernatisgiagias.gr.
argolida-4


Από την Κόστα στην Ερμιόνη
Η ακτογραμμή από την όμορφη παραλία της Κόστας, από όπου αναχωρούν τα θαλάσσια ταξί για τις Σπέτσες, μέχρι τα λιμανάκια του Αγίου Αιμιλιανού είναι γεμάτη κρυφούς κόλπους όπου τα πεύκα κατεβαίνουν ως την αμμουδιά. Αν αποφασίσετε να τους εξερευνήσετε, θα δυσκολευτείτε, γιατί αφ’ ενός θα βρεθείτε σε μάντρες στολισμένες με πικροδάφνες και κυπαρίσσια, σταυροδρόμια χωρίς σηματοδότηση και ένα λαβύρινθο μονοπατιών και χωμάτινων δρόμων που θα σας κάνουν να χάσετε απολύτως τον προσανατολισμό.
argolida-5


Ακολουθώντας τον «κεντρικό» δρόμο προς Άγιο Αιμιλιανό, θα βρείτε μια όμορφη παραλία με ξαπλώστρες και την οικογενειακή ταβέρνα Epavlis με την ωραία αυλή. Προς την Πετροθάλασσα βρίσκεται το beach bar Godai με ξαπλώστρες, καφέ και ελαφρύ φαγητό godai.gr.

Συνεχίζοντας βόρεια, φτάνουμε στο άλλο μεγάλο κεφαλοχώρι της περιοχής, την Ερμιόνη. Εδώ βρίσκεται το Μουσείο Παιχνιδιού που έχει ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους. Για τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας επικοινωνήστε με τις Ελένη και Μαρία Τράκη στο τηλ. 210 451 5081 ermionikos-syndesmos.com/. Από το λιμάνι της Ερμιόνης αναχωρούν τα καραβάκια για την Ύδρα. Στο λιμάνι και την ακτή Μητσαίων, θα βρείτε ψαροταβέρνες και καφέ, αλλά θα πρέπει να έχετε το νου σας στο νερό αν τα παιδιά είναι μικρά, καθώς δεν υπάρχει παραλία.
argolida-6


Μια μέρα στο Ναύπλιο
Είχαμε πάει πολλές φορές στο Ναύπλιο. Αυτή τη φορά θέλαμε κάτι διαφορετικό, καθώς τα παιδιά είναι σε μια ηλικία που ψάχνουν κάτι περισσότερο από μια παιδική χαρά. Έτσι ακολουθήσαμε την ομάδα του LandLife Travel για μια γευστική περιήγηση, που κατέληξε να γίνει ένα βιωματικό μάθημα γευσιγνωσίας για τα παιδιά.

Μια όμορφη πόλη γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όταν έχεις στην παρέα κάποιον για να σε ξεναγήσει στα κτίρια και στο παρελθόν της με ιστορίες. Ακόμα πιο πολύ όταν οι ιστορίες κρύβουν και λιχουδιές! Ντόπιοι που αγαπούν τον τόπο τους και ό,τι αυτός γεννά μας «γέμισαν» γεύσεις, γνώσεις και συνέβαλαν πολύ καταλυτικά σε αυτό που όλοι οι γονείς επιθυμούμε. Να δοκιμάζουν τα παιδιά μας νέες γεύσεις.

Η πόλη, πεζοδρομημένη, εξασφαλίζει έναν ευχάριστο και ασφαλή περίπατο. Στο φάρο, λίγο πριν το Ναυτικό Όμιλο, υπάρχει μια πολύ φροντισμένη παιδική χαρά και για μικρά παιδιά, ενώ αν συνεχίσετε στην Ακροναυπλία μέχρι την Αρβανιτιά, αφήστε τα πατίνια και τα ποδήλατα στο αυτοκίνητο [δεν είναι καθόλου ευχάριστο να «οδηγούν» τα παιδιά σε αυτό το μονοπάτι, πιστέψτε με!].

Ανεβείτε στο Παλαμήδι, όχι από τα 999 σκαλοπάτια, αλλά με το αυτοκίνητο. Επισκεφτείτε το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας, που στεγάζεται στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό pli.gr. Απολαύστε όλα αυτά που προσφέρει το «Φουγάρο». Μπορείτε να φάτε, να πιείτε, να κάνετε βόλτα και να συμμετάσχουν τα παιδιά σε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης fougaro.gr Για μπάνιο, στην Καραθώνα, τα νερά είναι ρηχά και ζεστά. Η παραλία έχει δύο ταβέρνες και ξαπλώστρες για να μην ψάχνεστε για φαγητό όταν τα μικρά πεινάσουν. Στο Βιβάρι, έχει ταβέρνες πάνω σε μια παραλία, που δεν ενδείκνυται για μπάνιο, αλλά μπορείτε να τρώτε με την ησυχία σας, καθώς τα παιδιά παίζουν στην άμμο με τα κουβαδάκια.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε στην Αργολίδα
• Με τους έμπειρους συνοδούς του LandLife Travel μπορείτε να συμμετέχετε σε φωτογραφικές περιηγήσεις, εκδρομές όπως «Μελισσοκόμος για μία ημέρα», «Δρόμοι κρασιού στα βήματα του Ηρακλή στη Νεμέα», πεζοπορικές διαδρομές σε παράκτια, αρχαία και ορεινά μονοπάτια, ποδηλατικές περιηγήσεις στις ομορφιές του Ναυπλίου. Δείτε περισσότερα landlifetravel.com/
• Μπορείτε να κάνετε θαλάσσιο καγιάκ στο Ναύπλιο και στο Τολό www.panexpeditions.com
• Να κάνετε ιππασία στη Νέα Κίο
• Να δοκιμάσετε Kite Surf radicalkite.gr.
• Να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών με τους έμπειρους σε παιδιά ξεναγούς της ομάδας Athens insiders https://athensinsiders.com/.
• Στην Επίδαυρο θα βρείτε πόσιμη αλόη και άλλα παράγωγά της epidavrosaloe.com/.
• Η Αργολίδα δεν νοείται χωρίς «βαρκάδα» στην Ύδρα, τις Σπέτσες ή τον Πόρο. Εξάλλου τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι ιδανικά για οικογενειακές βόλτες γιατί η κίνηση των αυτοκινήτων είναι από ανύπαρκτη ως πολύ περιορισμένη: Στην Ύδρα κάντε βόλτα με τα γαϊδουράκια και επισκεφτείτε το πολύ ιδιαίτερο My Hydra Concept Store myhydraconceptstore.gr. Στις Σπέτσες, επισκεφτείτε το αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και κάντε αμαξάδα. Στον Πόρο, κάντε μπάνιο στο λιμανάκι της Αγάπης. Είναι ιδανικά και για παιδιά αρκεί να μην είναι Αύγουστος.

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σας συμβεί σε διακοπές με φίλους και παιδιά είναι να έχετε φροντίσει να βρείτε ένα σπίτι που μπορεί να σας φιλοξενήσει όλους. Κουρασμένοι, αλλά γεμάτοι, κάθε βράδυ αφού κοιμούνταν τα παιδιά, στη βεράντα απολαμβάναμε το κρασί μας με αστείες ιστορίες από τη μέρα που πέρασε, και κυρίως με αυτές που δεν μπορούσαν να ειπωθούν μπροστά τους.
argolida-7


Info
H Villa Evanthia βρίσκεται στην Πετροθάλασσα κι αποτελείται από τρεις κατοικίες με 4 υπνοδωμάτια η καθεμία, όπου κάθε δωμάτιο έχει το δικό του μπάνιο με κοινή πισίνα και ιδιωτικό πάρκινγκ. Για πληροφορίες και κρατήσεις, επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 693 220 4125.

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, επισκεφτείτε τη σελίδα www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/ Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης