Ένας πετρόμυλος με ιστορία!

petromylos

Η οικογένεια Πανταζή δραστηριοποιείται στην άλεση δημητριακών από το 1936 έχοντας στην κατοχή της αρχικά έναν πετρόμυλο. Τον πετρόμυλο αυτό έρχεται τώρα η τρίτη γενιά της οικογένειας να επαναφέρει σε λειτουργία με σκοπό να τα προσφέρει στους πελάτες της άλευρα εξαιρετικής ποιότητας

Ας μου επιτραπεί να αφηγηθώ εδώ μια πολύ προσωπική ιστορία. Το 2010 η γιατρός μου –που συνδυάζει την ακαδημαϊκή διδασκαλία, την έρευνα αλλά και την κλινική εμπειρία- με προέτρεψε λόγω του διαβήτη να προστρέξω να αναζητήσω μη βιομηχανοποιημένα τρόφιμα – τρόφιμα μακριά από τα ράφια της μαζικής παραγωγής… Και όλα αυτά για ένα καλό δυναμωτικό πρωινό. Τότε ήταν που ανακάλυψα σε ένα από τα παντοπωλεία του κέντρου της Αθήνας νιφάδες βρώμης από πετρόμυλο. Μάλιστα, η προέλευση τους με είχε εντυπωσιάσει και πολλαπλώς ιντριγκάρει.

Από τα πολλά θέλησα να ψάξω την υπόθεση του πετρόμυλου και έτσι βρέθηκα στην αγαπημένη παλαιά επαρχία Μεγαρίδος με πρωτεύουσα τα Μέγαρα.

Η ιστορία –όπως την βρήκα στο site των μύλων Πανταζή- είναι η εξής: «Ο αλευρόμυλος Πανταζή ιδρύθηκε το 1936 μέσα στην πόλη των Μεγάρων αρχικά ως πετρόμυλος και στην συνέχεια το1969 μετατράπηκε σε κυλινδρόμυλο.

Το 2005 η τρίτη γενιά ανακαίνισε το κτήριο των αρχών του αιώνα και επανέφερε μαζί με τον κυλινδρόμυλο και τον παλιό πετρόμυλο ώστε να παράγει ειδικά άλευρα άλευρα ψυχρής άλεσης.

Εκτός από τα περισσότερο γνωστά προϊόντα όπως κίτρινο σταρένιο, φαρίνα, ολικής από μαλακό σιτάρι, ολικής από σκληρό σιτάρι, ολικής από σίκαλη, ολικής από κριθάρι, καλαμποκάλευρο, παράγουμε και λιγότερο γνωστά άλευρα όπως πολύσπορο από 8 είδη σπόρων δημητριακών, ρυζάλευρο, ρεβυθάλευρο, αλεύρι φακής, χαρουπάλευρο, αλεύρι από αμύγδαλο, ντίνκελ για αυτούς που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Ψάχνουμε ανά την Ελλάδα για παλιούς και ξεχασμένους ελληνικούς σπόρους όπως ο καπλουτζάς, το αντίστοιχο ελληνικό ντίνκελ από το οποίο παράγουμε αλεύρι το οποίο είναι πολύ νόστιμο και πιο ανεκτό για αυτούς που έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη.

Τα νέα άλευρά μας είναι το λεγόμενα βιολειτουργικά, δηλαδή μίγματα αλεύρων με τις λεγόμενες υπερτροφές, όπως αλεύρι με ιπποφαές και μούρα γκότζι (και τα δύο περιέχουν 600 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι), για το ευερέθιστο έντερο, αλεύρι με σπόρους chia (οι σπόροι chia περιέχουν 30% Ω3 λιπαρά οξέα).

Είμαστε από τους ελάχιστους που όλα τα προϊόντα μας συσκευάζονται σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα ώστε να μην χρησιμοποιούμε κανένα συντηρητικό για τη διατήρησή τους και να διασφαλίζουμε το προϊόν μας με φυσικό τρόπο».

Σήμερα η οικογενειακή παραγωγική επιχείρηση διευθύνεται από τον 44χρονο γεωπόνο Γιώργο Πανταζή.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

grifos

Η διαΝΕΟσις και ο Πλάτωνας Τήνιος μας συστήνουν το βιβλίο «Ο Γρίφος των 100 χρόνων» όπου δύο καθηγητές του London Business School Λίντα Γκράτον και Άντριου Σκοτ γράφουν για το θαύμα της ζωής που μπορεί να διαρκέσει …ένα αιώνα για τα παιδιά της Δύσης

peripatos-logotexnias

Καταξιωμένοι συγγραφείς από χώρες της Ευρώπης συναντώνται και φέτος στην σειρά εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού λογοτεχνικού περίπατου που διοργανώνεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

georgiou

Ο Δημήτρης Γεωργίου μεγαλωμένος σε ένα χωριό της Εύβοιας και με καλές σπουδές στο University of Cambridge δημιουργεί και προσφέρει ένα πακέτο υπηρεσιών στο κρίσιμο κομμάτι της βιωμένης εμπειρίας των τουριστών αξιοποιώντας τις δυνατότητες Virtual Reality αναπαραστάσεων και εφαρμογών Augmented Reality τεχνολογίας

kalokairi-sto-vasiliko

Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φιλοξενεί τέσσερις θεατρικές παραστάσεις οι οποίες παρουσιάζονται -έως τις 7 Σεπτεμβρίου- σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στο Βασιλικό Θέατρο

panagia-ton-delfon

Τμήμα σκηνής της Κοίμησης Θεοτόκου, από τοιχογραφίες που βρίσκονταν στον δυτικό τοίχο του καθολικού της ομώνυμης Μονής στους Δελφούς, -είναι το έκθεμα του μήνα- και παρουσιάζεται στην μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

11
bee-naturalles

Ο Γιώργος Αθανασιάδης και η Χαρά Μαγγανά έστησαν στη Νέα Αρτάκη της Χαλκίδας μια παραγωγική μονάδα που φτιάχνουν εκτός από βρώσιμα προϊόντα μελιού και φυσικά καλλυντικά

o-askos-tis-levantas

Το κτήμα Υφαντίδη, μία οικογενειακή επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια οργανικής λεβάντας «Angustifolia», δημιούργησε το πρώτο αποστακτήριο λεβάντας μεταξύ του όρους Βερτίσκος και της λίμνης Βόλβης – στην περιοχή του Ασκού Θεσσαλονίκης