Ένας πετρόμυλος με ιστορία!
Ένας πετρόμυλος με ιστορία!
Η οικογένεια Πανταζή δραστηριοποιείται στην άλεση δημητριακών από το 1936 έχοντας στην κατοχή της αρχικά έναν πετρόμυλο. Τον πετρόμυλο αυτό έρχεται τώρα η τρίτη γενιά της οικογένειας να επαναφέρει σε λειτουργία με σκοπό να τα προσφέρει στους πελάτες της άλευρα εξαιρετικής ποιότητας
Ας μου επιτραπεί να αφηγηθώ εδώ μια πολύ προσωπική ιστορία. Το 2010 η γιατρός μου –που συνδυάζει την ακαδημαϊκή διδασκαλία, την έρευνα αλλά και την κλινική εμπειρία- με προέτρεψε λόγω του διαβήτη να προστρέξω να αναζητήσω μη βιομηχανοποιημένα τρόφιμα – τρόφιμα μακριά από τα ράφια της μαζικής παραγωγής… Και όλα αυτά για ένα καλό δυναμωτικό πρωινό. Τότε ήταν που ανακάλυψα σε ένα από τα παντοπωλεία του κέντρου της Αθήνας νιφάδες βρώμης από πετρόμυλο. Μάλιστα, η προέλευση τους με είχε εντυπωσιάσει και πολλαπλώς ιντριγκάρει.
Από τα πολλά θέλησα να ψάξω την υπόθεση του πετρόμυλου και έτσι βρέθηκα στην αγαπημένη παλαιά επαρχία Μεγαρίδος με πρωτεύουσα τα Μέγαρα.
Η ιστορία –όπως την βρήκα στο site των μύλων Πανταζή- είναι η εξής: «Ο αλευρόμυλος Πανταζή ιδρύθηκε το 1936 μέσα στην πόλη των Μεγάρων αρχικά ως πετρόμυλος και στην συνέχεια το1969 μετατράπηκε σε κυλινδρόμυλο.
Το 2005 η τρίτη γενιά ανακαίνισε το κτήριο των αρχών του αιώνα και επανέφερε μαζί με τον κυλινδρόμυλο και τον παλιό πετρόμυλο ώστε να παράγει ειδικά άλευρα άλευρα ψυχρής άλεσης.
Εκτός από τα περισσότερο γνωστά προϊόντα όπως κίτρινο σταρένιο, φαρίνα, ολικής από μαλακό σιτάρι, ολικής από σκληρό σιτάρι, ολικής από σίκαλη, ολικής από κριθάρι, καλαμποκάλευρο, παράγουμε και λιγότερο γνωστά άλευρα όπως πολύσπορο από 8 είδη σπόρων δημητριακών, ρυζάλευρο, ρεβυθάλευρο, αλεύρι φακής, χαρουπάλευρο, αλεύρι από αμύγδαλο, ντίνκελ για αυτούς που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
Ψάχνουμε ανά την Ελλάδα για παλιούς και ξεχασμένους ελληνικούς σπόρους όπως ο καπλουτζάς, το αντίστοιχο ελληνικό ντίνκελ από το οποίο παράγουμε αλεύρι το οποίο είναι πολύ νόστιμο και πιο ανεκτό για αυτούς που έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη.
Τα νέα άλευρά μας είναι το λεγόμενα βιολειτουργικά, δηλαδή μίγματα αλεύρων με τις λεγόμενες υπερτροφές, όπως αλεύρι με ιπποφαές και μούρα γκότζι (και τα δύο περιέχουν 600 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι), για το ευερέθιστο έντερο, αλεύρι με σπόρους chia (οι σπόροι chia περιέχουν 30% Ω3 λιπαρά οξέα).
Είμαστε από τους ελάχιστους που όλα τα προϊόντα μας συσκευάζονται σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα ώστε να μην χρησιμοποιούμε κανένα συντηρητικό για τη διατήρησή τους και να διασφαλίζουμε το προϊόν μας με φυσικό τρόπο».
Σήμερα η οικογενειακή παραγωγική επιχείρηση διευθύνεται από τον 44χρονο γεωπόνο Γιώργο Πανταζή.
Από τα πολλά θέλησα να ψάξω την υπόθεση του πετρόμυλου και έτσι βρέθηκα στην αγαπημένη παλαιά επαρχία Μεγαρίδος με πρωτεύουσα τα Μέγαρα.
Η ιστορία –όπως την βρήκα στο site των μύλων Πανταζή- είναι η εξής: «Ο αλευρόμυλος Πανταζή ιδρύθηκε το 1936 μέσα στην πόλη των Μεγάρων αρχικά ως πετρόμυλος και στην συνέχεια το1969 μετατράπηκε σε κυλινδρόμυλο.
Το 2005 η τρίτη γενιά ανακαίνισε το κτήριο των αρχών του αιώνα και επανέφερε μαζί με τον κυλινδρόμυλο και τον παλιό πετρόμυλο ώστε να παράγει ειδικά άλευρα άλευρα ψυχρής άλεσης.
Εκτός από τα περισσότερο γνωστά προϊόντα όπως κίτρινο σταρένιο, φαρίνα, ολικής από μαλακό σιτάρι, ολικής από σκληρό σιτάρι, ολικής από σίκαλη, ολικής από κριθάρι, καλαμποκάλευρο, παράγουμε και λιγότερο γνωστά άλευρα όπως πολύσπορο από 8 είδη σπόρων δημητριακών, ρυζάλευρο, ρεβυθάλευρο, αλεύρι φακής, χαρουπάλευρο, αλεύρι από αμύγδαλο, ντίνκελ για αυτούς που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
Ψάχνουμε ανά την Ελλάδα για παλιούς και ξεχασμένους ελληνικούς σπόρους όπως ο καπλουτζάς, το αντίστοιχο ελληνικό ντίνκελ από το οποίο παράγουμε αλεύρι το οποίο είναι πολύ νόστιμο και πιο ανεκτό για αυτούς που έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη.
Τα νέα άλευρά μας είναι το λεγόμενα βιολειτουργικά, δηλαδή μίγματα αλεύρων με τις λεγόμενες υπερτροφές, όπως αλεύρι με ιπποφαές και μούρα γκότζι (και τα δύο περιέχουν 600 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι), για το ευερέθιστο έντερο, αλεύρι με σπόρους chia (οι σπόροι chia περιέχουν 30% Ω3 λιπαρά οξέα).
Είμαστε από τους ελάχιστους που όλα τα προϊόντα μας συσκευάζονται σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα ώστε να μην χρησιμοποιούμε κανένα συντηρητικό για τη διατήρησή τους και να διασφαλίζουμε το προϊόν μας με φυσικό τρόπο».
Σήμερα η οικογενειακή παραγωγική επιχείρηση διευθύνεται από τον 44χρονο γεωπόνο Γιώργο Πανταζή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα