Ένας πετρόμυλος με ιστορία!

petromylos

Η οικογένεια Πανταζή δραστηριοποιείται στην άλεση δημητριακών από το 1936 έχοντας στην κατοχή της αρχικά έναν πετρόμυλο. Τον πετρόμυλο αυτό έρχεται τώρα η τρίτη γενιά της οικογένειας να επαναφέρει σε λειτουργία με σκοπό να τα προσφέρει στους πελάτες της άλευρα εξαιρετικής ποιότητας

Ας μου επιτραπεί να αφηγηθώ εδώ μια πολύ προσωπική ιστορία. Το 2010 η γιατρός μου –που συνδυάζει την ακαδημαϊκή διδασκαλία, την έρευνα αλλά και την κλινική εμπειρία- με προέτρεψε λόγω του διαβήτη να προστρέξω να αναζητήσω μη βιομηχανοποιημένα τρόφιμα – τρόφιμα μακριά από τα ράφια της μαζικής παραγωγής… Και όλα αυτά για ένα καλό δυναμωτικό πρωινό. Τότε ήταν που ανακάλυψα σε ένα από τα παντοπωλεία του κέντρου της Αθήνας νιφάδες βρώμης από πετρόμυλο. Μάλιστα, η προέλευση τους με είχε εντυπωσιάσει και πολλαπλώς ιντριγκάρει.

Από τα πολλά θέλησα να ψάξω την υπόθεση του πετρόμυλου και έτσι βρέθηκα στην αγαπημένη παλαιά επαρχία Μεγαρίδος με πρωτεύουσα τα Μέγαρα.

Η ιστορία –όπως την βρήκα στο site των μύλων Πανταζή- είναι η εξής: «Ο αλευρόμυλος Πανταζή ιδρύθηκε το 1936 μέσα στην πόλη των Μεγάρων αρχικά ως πετρόμυλος και στην συνέχεια το1969 μετατράπηκε σε κυλινδρόμυλο.

Το 2005 η τρίτη γενιά ανακαίνισε το κτήριο των αρχών του αιώνα και επανέφερε μαζί με τον κυλινδρόμυλο και τον παλιό πετρόμυλο ώστε να παράγει ειδικά άλευρα άλευρα ψυχρής άλεσης.

Εκτός από τα περισσότερο γνωστά προϊόντα όπως κίτρινο σταρένιο, φαρίνα, ολικής από μαλακό σιτάρι, ολικής από σκληρό σιτάρι, ολικής από σίκαλη, ολικής από κριθάρι, καλαμποκάλευρο, παράγουμε και λιγότερο γνωστά άλευρα όπως πολύσπορο από 8 είδη σπόρων δημητριακών, ρυζάλευρο, ρεβυθάλευρο, αλεύρι φακής, χαρουπάλευρο, αλεύρι από αμύγδαλο, ντίνκελ για αυτούς που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Ψάχνουμε ανά την Ελλάδα για παλιούς και ξεχασμένους ελληνικούς σπόρους όπως ο καπλουτζάς, το αντίστοιχο ελληνικό ντίνκελ από το οποίο παράγουμε αλεύρι το οποίο είναι πολύ νόστιμο και πιο ανεκτό για αυτούς που έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη.

Τα νέα άλευρά μας είναι το λεγόμενα βιολειτουργικά, δηλαδή μίγματα αλεύρων με τις λεγόμενες υπερτροφές, όπως αλεύρι με ιπποφαές και μούρα γκότζι (και τα δύο περιέχουν 600 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι), για το ευερέθιστο έντερο, αλεύρι με σπόρους chia (οι σπόροι chia περιέχουν 30% Ω3 λιπαρά οξέα).

Είμαστε από τους ελάχιστους που όλα τα προϊόντα μας συσκευάζονται σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα ώστε να μην χρησιμοποιούμε κανένα συντηρητικό για τη διατήρησή τους και να διασφαλίζουμε το προϊόν μας με φυσικό τρόπο».

Σήμερα η οικογενειακή παραγωγική επιχείρηση διευθύνεται από τον 44χρονο γεωπόνο Γιώργο Πανταζή.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

grevena-meli

Δύο μαθηματικοί με την βοήθεια των στελεχών ενός δημιουργικού γραφείου έβαλαν την τέχνη, τις γνώσεις, τις δεξιότητες και το μεράκι τους και έφτιαξαν ένα μοναδικό προϊόν όπου το γυάλινο βάζο με το μέλι βρήκε φιλοξενία σε μια ιδιαίτερη ξύλινη συσκευασία

2-tainies

Φεστιβαλικές και οι δύο. Βραβευμένες και οι δύο. Από το Φεστιβάλ Καννών και οι δύο. Μια για την έναρξη, η άλλη για την λήξη του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το φιλμ Κλέφτες καταστημάτωντου 56χρονου Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε-Έντα (Χρυσός Φοίνικας) και το φιλμ Κορίτσι του 27χρονου Βέλγου σκηνοθέτη Λουκάς Ντοντ (τέσσερα μεγάλα βραβεία -σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm και Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» )

koureioistagram

Αν κανείς επιχειρήσει μια βόλτα με οδηγό το ψαχτήρι του Instagram θα βρει γρήγορα ακόμη και τον κουρέα της αρεσκείας του καθώς τα video του «δευτερόλεπτου» δουλεύουν καλά και στέλνουν κόσμο στις πολυθρόνες των νέο-μπαρμπέρικων

fonea-ton-giganton

Μαρτυρίες, λογοτεχνικά κείμενα, ιστορικά στοιχεία και τεκμήρια για την περιοχή του Ταύρου, παρουσιάζονται από το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς σε δύο συναντήσεις πολιτιστικών περιπάτων

sete

Γιατί φέτος το συνέδριο του ΣΕΤΕ μιλάει για τεχνολογία, startups και ψηφιακό μετασχηματισμό;

fintech

Το πρόγραμμα be finnovative, μετά από δύο κύκλους επιχειρηματικής επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στον αναπτυσσόμενο κλάδο των χρηματοτοοικονομικών τεχνολογιών (Fintech) και με 15 ομάδες να το έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς, εισέρχεται στην τρίτη χρονιά

iotpeiraios

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο, «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πολεις, IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» (Digital Culture, Smart Cities, IoT and Advanced Digital Technologies) οργανώνεται από το Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πειραιώς