Το όνομα του, ΓΑΒ Lab

gav-lab_main01

Ο καθηγητής Μανόλης Γουάλλες με ερευνητική ομάδα – Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας- στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη και τον νεοσύστατο «Χώρο Καινοτομίας» αλλάζουν τα δεδομένα…

Πείτε μου – με το χέρι στην καρδιά- αν διαβάζατε ότι το όνομα ενός πανεπιστημιακού εργαστηρίου στο κέντρο της Πελοποννήσου είναι ΓΑΒ Lab, με το δεύτερο συνθετικό του ονόματος του να παραπέμπει στην έννοια της Αβεβαιότητας και επιπλέον, να έχει ως σήμα του, ένα μαύρο σκύλο τι συμπέρασμα θα βγάζατε;

Δεν ξέρω για την δική σας απάντηση αλλά η δική μου ήταν να προστρέξω προς διερεύνηση και αλίευση πληροφοριών και ενημέρωσης. Άλλωστε, όλα είναι ανοιχτά, δημόσια και διαφανή.

Το Εργαστήριο -Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας (http://gav.uop.gr/
)- ανήκει στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει την έδρα του στην Τρίπολη της Αρκαδίας. Όπως διαβάζω στο site του Τμήματος: «Η Ερευνητική Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας εξετάζει το ρόλο της γνώσης και της απουσίας της στη θεωρία και την εφαρμογή της πληροφορικής. Κύρια θεωρητικά εργαλεία είναι τα ασαφή μαθηματικά και ο σημασιολογικός ιστός, ενώ σημαντικό ρόλο στην έρευνα της ομάδας έχουν επίσης χώροι όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η αναζήτηση πληροφορίας, η προσαρμογή στο χρήστη και τα κοινωνικά δίκτυα.

Πέρα από τις ερευνητικές της δραστηριότητες, η ομάδα συμβάλλει στο προπτυχιακό και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Τμήματος συμμετέχοντας στη διδασκαλία των μαθημάτων που άπτονται του αντικειμένου της και προσφέροντας θέματα θεωρητικών και εφαρμοσμένων εργασιών στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων των φοιτητών.
gav-lab01

Μέλη: Γουάλλες Ε., Πλατής Ν. και Τρυφωνόπουλος Χ.».

Και οι τρείς μέλη ΔΕΠ του Τμήματος – επίκουροι καθηγητές αν διαβάζω καλά τους τίτλους και τις βαθμίδες. Από τους τρείς ο Εμμανουήλ Γουάλλες είναι ο διευθυντής του Εργαστηρίου.

Ο πάντα πρόσχαρος και χαμογελαστός Μανόλης γεννήθηκε – το 1977- στην Αθήνα και στο fb αναφέρει ως τόπο καταγωγής την Τρυγόνα Καρδίτσας. Ζει στο χωριό Δαλαμανάρα, που απέχει 5 χιλιόμετρα από το Άργος στο δρόμο με το Ναύπλιο, με την οικογένεια του -το ζευγάρι έχει αποκτήσει 2 παιδιά- και προτιμά να βλέπει το κοντέρ του αυτοκινήτου του να γράφει εκατοντάδες χιλιόμετρα λόγω της επιλογής του να πηγαινοέρχεται στη Τρίπολη. Εκεί, όμως, στη καρδιά της Πελοποννήσου έχει καταφέρει μαζί με τους συνεργάτες του να δημιουργήσει ένα χώρο καινοτομίας, υπερβαίνοντας τις συνήθειες της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το Εργαστήριο, λοιπόν, έχει δημιουργήσει (με πρωτοστατούντα, τον αεικίνητο Μανόλη) μια τρόπον τινά «μετωπική οργάνωση»: Η επωνυμία της, Χώρος Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB (http://innovation.gav.uop.gr) και το πεδίο δράση της, η νεανική δημιουργικότητα. Μάλιστα, στη σελίδα του στο fb διαβάζω το εξής: Πρόκειται για «μια πρωτοβουλία που έχει σκοπό να επιτρέψει στη νεανική δημιουργικότητα να μείνει εδώ, να εκφραστεί και να ωριμάσει». Ο Μανόλης – απόφοιτος του ΕΜΠ- είναι ο εμψυχωτής και συντονιστής της όλης πρωτοβουλίας.

Στην ίδια σελίδα διαβάζω επίσης το στόρι της όλης προσπάθειες μαζί με πολλές πολλές αλήθειες. Αξίζει τον κόπο να διαβαστεί και από εσάς: «Με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια πως το Πανεπιστήμιο και ο τόπος μας διαθέτουν ένα ιδιαίτερα ποιοτικό νεανικό δυναμικό. Οι νέοι μας:
- έχουν άριστες επιστημονικές βάσεις, που τους επιτρέπουν να μελετούν με επιτυχία σύνθετα προβλήματα,
- έχουν αξιόλογες τεχνικές βάσεις, που τους επιτρέπουν με ευκολία να εξοικειώνονται με νέα εργαλεία και να τα εφαρμόζουν στην πράξη,
- έχουν φαντασία, που τους επιτρέπει να εμπνέονται πρωτοποριακές και καινοτόμες λύσεις για πραγματικά προβλήματα,
- έχουν διάθεση να προσφέρουν στον τόπο τους
και κυρίως έχουν όνειρα και φιλοδοξίες που τους παρακινούν να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο.

Το μόνο που λείπει για να μετατραπεί η περιοχή μας σε κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας είναι οι υποδομές και η υποστήριξη. Τα στοιχεία αυτά προσφέρονται απλόχερα σε άλλες περιοχές, κυρίως του εξωτερικού, και γι' αυτό βλέπουμε συχνά τους ικανότερους από τους νέους μας να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε στον τόπο μας ένα χώρο που θα επιτρέψει στη νεανική δημιουργικότητα να μείνει εδώ, να εκφραστεί, να ωριμάσει και να παράξει αξία, υπηρεσίες, ευκαιρίες και προϊόντα για όλους μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει σχεδιάσει και προετοιμάζει την υλοποίηση του “Χώρου Καινοτομίας”.

Πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο οι νέοι μας θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να πειραματιστούν ελεύθερα με τεχνολογίες αιχμής, όπως για παράδειγμα 3D scanning, 3D printing, Arduino και αισθητήρες διαφόρων τύπων, Raspberry Pi, controlable and programmable robots κτλ. Αυτή η τριβή:
- θα δείξει πως η τεχνολογία αιχμής είναι προσιτή, σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα της μικρής επαρχιακής πόλης,
- θα δώσει την ευκαιρία πειραματισμού με ευρεία γκάμα τεχνολογιών σε νέους που διαφορετικά δεν θα είχαν τέτοια πρόσβαση,
- θα επιτρέψει το συνδυασμό των τεχνολογιών με νέους ευφάνταστους τρόπους για την παραγωγή νέων λύσεων, υπηρεσιών και προϊόντων και
- θα αποτελέσει κοιτίδα δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας.

Ο Χώρος Καινοτομίας θα δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ των επιχειρηματιών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, προσφέροντας νέα ώθηση τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην οικονομική ζωή του τόπου.

Η λειτουργία του Χώρου Καινοτομίας θα ενισχυθεί από το Εργαστήριο με:
- τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τη χρήση των τεχνολογιών και των εργαλείων,
- τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση,
- τη διοργάνωση διαγωνισμών για την επιτάχυνση της καινοτομίας και
- την παροχή επιχειρηματικής καθοδήγησης για τη μετατροπή των ιδεών σε προϊόντα.

Είναι από αυτές τις ιδέες που ούτε μπορεί ούτε έχει νόημα να τις κυνηγήσει ένας μόνος του. Όλοι μαζί, όμως, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

beer-chios

Μια νέα γυναίκα, η Στέλλα Δημητριάδου, που βρέθηκε να πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση στο μικροζυθοποιείο στο Κάμπο της Χίου είναι πίσω από την συνταγή της νέας ξεχωριστής μπύρας με το κυρίαρχο το τοπικό ιδίωμα

meloma

Το θυμαρίσιο μέλι μιας επιχείρησης από τα Χανιά συλλέγεται από την περιοχή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και εκτός από θυμάρι περιέχει μαλοτήρα καθώς και αλλά σπάνια και εκλεκτά βότανα της κρητικής χλωρίδας

vomvila

Στην οδό Θεοδωρήτου Βρεσθένης 7 στο Νέο Κόσμο, βρίσκεται η παραδοσιακή οικογενειακή παραγωγική μονάδα της εταιρείας Βομβύλα -με τα χειροποίητα λουκούμια και το υποβρύχιο βανίλια- έχοντας μια ιστορία 70 χρόνων

1