Στη Δράμα με παιδιά

Στη Δράμα με παιδιά

Εξόρμηση στο νομό Δράμας με την πρωτεύουσα που αποτελεί -μάλλον- την πιο φιλική στις οικογένειες πόλη της Ελλάδας

drama
Ξυπνήσαμε και τις είδαμε στριμωγμένες, να έχουν κολλήσει -κυριολεκτικά- τα μουτράκια τους στο παράθυρο. «Μαμά, κοίτα! Φαίνονται οι πηγές καθαρά από εδώ πάνω. Το νερό που αναβλύζει». Με δυσκολία κατάφερα να τις ντύσω πριν πεταχτούν με βιάση έξω από το ξενοδοχείο. Ο ήλιος έλουζε τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, μπροστά από το κτίριο της ιστορικής καπναποθήκης και ένα από τα 60 καλύτερα πάρκα στην Ευρώπη απλωνόταν τώρα μπροστά μας στα πιο φιλόξενά του χρώματα. Τα κορίτσια άρπαξαν από τα χέρια μας τα κουλούρια και έτρεξαν προς τα πυκνά δέντρα, αδημονώντας μέσα στα μονοπάτια να ανακαλύψουν τους καταρράκτες, να ταΐσουν τις πάπιες και να εντοπίσουν τα κρυμμένα πουλάκια που τιτίβιζαν ευχαριστημένα.
drama-1

Μα πώς να μην είναι άλλωστε; Η Δράμα είναι καταπράσινη και ίσως η πιο φιλική στα παιδιά -και τους γονείς τους- πόλη στην Ελλάδα. Εκτός από τις πηγές και το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας -που όπως μας είπαν οι ντόπιοι «πρέπει» να επισκεφτούμε στις 4 Δεκεμβρίου που γιορτάζει η εκκλησία και οι λίμνες γεμίζουν χάρτινα καραβάκια- πάρκα και άλση με παιδικές χαρές και εξοχικά κέντρα για φαγητό και καφέ είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη: το πάρκο Κομνηνών, οι παιδικές χαρές «Ανάπλαση» δίπλα στο Δημαρχείο με την πίστα skateboard και το γήπεδο τένις και μπάσκετ, τα πάρκα και τα δασάκια κοντά στην Ιουστινιανού και φυσικά το δημοτικό πάρκο όπου «στήνεται» η «Ονειρούπολη» την περίοδο των γιορτών, η οποία -καθόλου τυχαία- ήταν το πρώτο χριστουγεννιάτικο πάρκο για παιδιά στην Ελλάδα.
 
Κλείσιμο
Η παλιά πόλη είναι πεζοδρομημένη και κρύβει πολλά καφέ και εστιατόρια στα στενάκια και τις μικρές πλατείες. Η βόλτα στις παραδοσιακές κατοικίες και τα ευπρεπή δημόσια κτίρια μαρτυρά τον πλούτο και την ανάπτυξη κατά τον 18ο αιώνα, που άκμαζε η καπνοκαλλιέργεια. Είναι ενδεικτική επίσης της συμβολής της πόλης στην εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα χάρη στο Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, που όλοι ξέρουμε, αλλά αγνοούμε τη Δραμινή του καταγωγή.  
   
Από τον «Ουρανοξύστη» Spierer στο πολυτελές Hydrama Grand Hotel
Οι καπναποθήκες Spierer χτίστηκαν το 1924 από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Konrand von Vilas για τον Ελβετό καπνοβιομήχανο Herman Spierer. Ήταν οι διασημότερες του προηγούμενου αιώνα και λόγω της επιβλητικότητας του κτιρίου αποκαλούνταν και «Ουρανοξύστης». Πρόκειται για ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, που έχει αναπαλαιωθεί με σεβασμό στον εσωτερικό και εξωτερικό χαρακτήρα του. Η ανακατασκευή του έχει γίνει με τρόπο τέτοιο που «αναβιώνει» τα επιβλητικά σαλόνια επεξεργασίας και χώρους ωρίμανσης του καπνού, όπως περιγράφονται στο αρχείο, που εκτίθεται στην είσοδο του νέου ξενοδοχείου.

Σε ένα κοσμοπολίτικο μέρος που η Ανατολή συνάντησε τη Δύση πολλές φορές στην ιστορία και που τα αμπέλια ήταν γνωστά για το κρασί τους ήδη από την 5η χιλιετία π.Χ., στο σημερινό Hydrama Grand Hotel βρίσκουμε ένα απόλυτα ενημερωμένο Warehouse Wine Cellar από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες και έχουμε τη δυνατότητα οινογευσίας από το μοναδικό στην Ελλάδα αυτόματο Wine Dispenser. [Εμπειρία απολύτως εφικτή και ρεαλιστική για εμάς τους γονείς, οι οποίοι δεν θα μπορούσαμε να απολαύσουμε κάτι τέτοιο, αν έπρεπε να οδηγήσουμε για το ξενοδοχείο μετά από τόσο κρασί!]
drama-2

Αυτό όμως που μας ενθουσίασε ήταν η «ταυτότητα» του πρωινού που γευτήκαμε: αυθεντικό ελληνικό πρωινό ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Φρεσκοστυμμένοι χυμοί ροδιού, κίτρου, πορτοκαλιών και λεμονιών, μαρμελάδες βιολογικές και χειροποίητες και γάλα από πιστοποιημένους παραγωγούς της περιοχής σε όλες τις εκδόσεις (σοκολατούχο, ως και "χωρίς λακτόζη"). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παροχές, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  www.hydramagrandhotel.gr.   

Βόλτες στα πεδινά
Στις πεδιάδες του Δοξάτου, την περιοχή με τα πιο εκλεκτά κρασιά της βόρειας Ελλάδας, κρύβονται ιερά του Διονύσου, η λατρεία του οποίου είναι αδιάλειπτη ανά τους αιώνες -κάποιοι λένε και ως τις μέρες μας. Εδώ συναντάμε πολλά επισκέψιμα οινοποιεία, όπως το Κτήμα «Γέννημα Ψυχής» Μανωλεσάκη www.manolesakis.gr, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη www.domaine-lazaridi.gr, το Κτήμα Μιχαηλίδη domaine-michaelidi.gr, το Κτήμα Παυλίδη pavlidis.apogee.gr, το Κτήμα Τέχνη Οίνου www.wineart.gr και πολλά άλλα. Η οινική δοκιμή μπορεί να μην είναι ό,τι πιο family friendly υπάρχει, αλλά η εμπειρία ανάμεσα στα μεγάλα βαρέλια, η ξενάγηση στους αμπελώνες και οι μυρωδιές ενός οινοποιείου είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη ανάμνηση για όλους.
drama-3

Για μια ακόμα σπάνια εμπειρία, σε κοντινή απόσταση από το Δοξάτο, στην Αγορά Κυργίων βρίσκεται το επισκέψιμο πάρκο των αρπακτικών πουλιών, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε επίδειξη των εκπαιδευμένων γερακιών. Δείτε περισσότερα στη σελίδα www.arpaktika.gr.

Ιδανικό μέρος για φαγητό με παιδιά στην περιοχή είναι οι πηγές Βοϊράνης που κάποτε ξεδίψασαν το Μεγαλέξανδρο. Ανάμεσα σε λίμνες με μικρούς καταρράκτες, πάπιες και χήνες, βρίσκεται το καφέ-εστιατόριο με παιδική χαρά οι «Πηγές του Παραδείσου». Στα Πηγάδια, βρίσκεται η ταβέρνα του Λευτέρη Παπαδόπουλου που είναι επίσης πολύ βολική για οικογένειες.  
drama-6

Στα είκοσι λεπτά από τη Δράμα με κατεύθυνση προς την Καβάλα, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων που με το γειτονικό του βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, της πρώτης χριστιανής στην Ευρώπη, σηματοδοτούν το τέλος του αρχαίου κόσμου και τις απαρχές της Χριστιανοσύνης στη Δύση. Μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και το αρχαίο θέατρο επιβάλλεται. Μπροστά από την είσοδο, υπάρχει πάρκο με παιδική χαρά και πολλή άπλα για τρέξιμο, μπάλα και παιχνίδι, καθώς και καντίνα με ελαφριά γεύματα, αναψυκτικά, παγωτά και καφέδες υπό σκιά!

Θεματικές εκδρομές στην περιοχή διοργανώνει και το Hydrama Grand Hotel κατόπιν συνεννόησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», «Οίνος και γεύση με το θεό Διόνυσο», «Ο Φίλιππος και Ο Μέγας Αλέξανδρος», «Στα προϊστορικά χρόνια», «Εμπόριο καπνών και ιστορίες».

Στα «χαμηλά» και τα «ψηλά» του Φαλακρού Όρους
Αν σας αρέσει η πεζοπορία, ανεβείτε στον Κορύλοβο. Ο Κορύλοβος είναι το βουνό ακριβώς στην «πλάτη» της Δράμας, απόληξη του Φαλακρού Όρους, που δεν ξεπερνά τα 500 μέτρα. Έχει ωραία θέα στην πόλη και μονοπάτια μέσα στο περιαστικό δάσος, που ενδείκνυνται για οικογένειες. Αν ψάχνετε για οδηγούς βουνού και παρέα με άλλες οικογένειες, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με το δραστήριο Σύλλογο Δρομέων Υγείας Δράμας drama-runners.gr. Στον Κορύλοβο θα βρείτε και αλεξίπτωτο πλαγιάς για διθέσιες πτήσεις με εκπαιδευτή. Δείτε περισσότερα στη σελίδα www.skytrips.gr.
drama-7

Σε μία ώρα από τη Δράμα, φτάνετε στα «ψηλότερα» του Φαλακρού και στο Χιονοδρομικό Κέντρο, το οποίο είναι ιδανικό για οικογένειες μιας και έχει πίστες για παιδιά, και όλες τις ανέσεις για μετά το σκι. Στη διαδρομή ενδέχεται να συναντήσετε και άγρια άλογα.

Αν σε κάθε περίπτωση, σας αρέσουν τα άλογα, στο δρόμο προς το Χιονοδρομικό, μπορείτε να κάνετε μια παράκαμψη στο Βώλακα για το Πέταλο Resort, όπου βρίσκεται ένα κέντρο ιππασίας με εστιατόριο και καφέ. Εκτός από ιππασία, μπορείτε να οργανώσετε ποδηλατάδες και πεζοπορικές περιηγήσεις βουνού με έμπειρους οδηγούς. Δείτε περισσότερα στη σελίδα www.petaloresort.gr

Προς το δάσος της Ελατιάς
Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί από τη Δράμα. Μετά το Σιδηρόνερο, το τοπίο άρχιζε να γίνεται όλο και πιο επιβλητικό. Διασχίσαμε το Νέστο και τις λίμνες που δημιουργούν τα φράγματά του και συνεχίσαμε να ανεβαίνουμε όλο και ψηλότερα, μπαίνοντας σε ένα πυκνό και σπάνιας ομορφιάς δάσος μετά από μια δίωρη οδήγηση. «Το GPS δείχνει ότι φτάσαμε στα 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Να! κάπου εκεί ψηλά, στην κορυφή μάλλον, είναι η Βουλγαρία».   
drama-11

Πάνω που τα παιδιά -δικαιολογημένα- είχαν αρχίσει να παραπονιούνται και εμείς είχαμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρύψουμε τη δική μας κούραση, φτάσαμε στο δασικό χωριό Ελατιάς. Ένα σημείο του δάσους με ξύλινα παιχνίδια, κιόσκια και χιόνι! Η στάση περιλάμβανε λίγο περπάτημα κάτω από τα δέντρα υπό τους ήχους της μουσικής από μια παρέα φίλων, παιχνίδι και πιο συγκεκριμένα φωλιές από ξύλα και «κατασκευές» από χιόνι, κρόκο Κοζάνης και κουκουνάρια.

Το Καράντερε ή δάσος της Ελατιάς είναι το μεγαλύτερο δάσος στην Ελλάδα. Έχει έλατα και άλλα κωνοφόρα. Το ύψος τους φτάνει ως και τα 60 μέτρα και τα κλαδιά τους από το βάρος κρέμονται σαν καταπράσινες κουρτίνες. Σε ένα σημείο του μάλιστα, βρίσκεται το μόνο δάσος σημύδας στην Ελλάδα. Ο χειμώνας εδώ είναι σίγουρα βαρύς και «μοναχικός», αλλά και την άνοιξη βιώνεις μια απόλυτη ησυχία. Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί κάτι για φαγητό και νερό, αλλά και να έχετε ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες, μιας και ο καιρός σε τόσο μεγάλο υψόμετρο μπορεί να αγριέψει απότομα και απειλητικά.

Το δειλινό μας βρήκε στη φιλόξενη Δράμα κουρασμένους, αλλά γεμάτους με οξυγόνο και πολλές καταπράσινες εικόνες. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας υποδέχτηκε ήρεμη η φωταγωγημένη λίμνη, ένα παγωμένο μπουκάλι κρασί και μια σοκολάτα στο ψυγείο.

Για να διαβάσετε όλο το οδοιπορικό με παιδιά στο νομό Δράμας επισκεφτείτε τη σελίδα www.mamakita.gr, ενώ για περισσότερες ιδέες για οικογενειακά ταξίδια, ταξιδέψτε μαζί μας και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/ Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης