Τρείς προτάσεις για την μετα- Πασχαλινή θεατρική Αθήνα

treis-parastaseis-meta-to-pasxa

Η παράσταση Medeamaterial (Μήδειας Υλικό) του Η. Μuller στο Bios, σε σκηνοθεσία της Εφροσύνης , η παράσταση 'Ελα να παίξουμε της Γεωργίας Πιερρουτσάκου σε σκηνοθεσία των Γεωργίας Πιερρουτσάκου και Λάζαρου Βαρτάνη στο Επί Κολωνώ και η παράσταση ...et moralite του Οκτάβ Μιρμπώ, σε σκηνοθεσία των Σταυρούλας Κοντοπούλου και Ζωής Μυλωνά στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας θα παίζονται μέχρι τα τέλη Μάιου – αρχές Ιουνίου

Το θέατρο και οι παραστάσεις του δεν σταματούν –όπως συνήθως συμβαίνει- το Σάββατο του Λαζάρου ή και την Κυριακή των Βαΐων. Ειδικά, φέτος που το Πάσχα ήταν νωρίς η θεατρική κίνηση συνεχίζεται για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζουμε εδώ τρείς προτάσεις για μετα-Πασχαλινές θεατρικές παραστάσεις –που ξεχωρίζουν για την θεματολογία τους και τις προσεγγίσεις τους- σε μικρές σκηνές της Αθήνας.

Η παράσταση Medeamaterial
(Μήδειας Υλικό) του Η. Μuller στο Bios, σε σκηνοθεσία της Εφροσύνης Μαστρόκαλου ξεκινά την Τετάρτη 11 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 7 Ιουνίου.

Η παράσταση 'Ελα να παίξουμε της Γεωργίας Πιερρουτσάκου σε σκηνοθεσία των Γεωργίας Πιερρουτσάκου και Λάζαρου Βαρτάνη στο Επί Κολωνώ, έργο που προέκυψε από το εργαστήρι νέων συγγραφεών του Εθνικού Θεάτρου ξεκινάει στις 14 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 13 Μαΐου.

Η παράσταση ...et moralite του Οκτάβ Μιρμπώ, σε σκηνοθεσία των Σταυρούλας Κοντοπούλου και Ζωής Μυλωνά στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας ξεκινάει στις 23 Απριλίου και θα παίζεται μέχρι τέλη Μαΐου.

Ας «μιλήσουμε», όμως, για κάθε παράσταση ξεχωριστά:
treis-parastaseis-meta-to-pasxa-2

Το σπάνια παιγμένο στην Ελλάδα έργο του Ηeiner Müller “Medeamaterial” (Μήδειας Υλικό) ανεβαίνει στο BIOS σε σκηνοθεσία Ευφροσύνης Μαστρόκαλου, από τις 11 Απριλίου. Ο Heiner Müller έγραψε το θεατρικό τρίπτυχο «Ερημωμένη Όχθη» «Μήδειας Υλικό» «Τοπίο με Αργοναύτες» μεταξύ 1974-1982.

Σ’ αυτό το θραυσματικό και πυκνό “re-making” του μύθου της Μήδειας (όπως αποτυπώνεται στον Ευριπίδη και τον Σενέκα), στόχος δεν είναι μια καινούργια μετάφραση του ελληνικού μύθου, αλλά μάλλον η διερεύνηση του σύγχρονου κόσμου μέσα από το ιστορικό υλικό.

Η επιλογή της Μήδειας αναπαριστά διάφορα ποικιλόμορφα τμήματα του περιθωρίου της κοινωνίας, ως προς το φύλο, το γένος, την ανατροφή, την προέλευση - ο Άλλος, ο αλλοδαπός, ο ξένος.

Όπως επισημαίνει η σκηνοθέτης Ευφροσύνη Μαστρόκαλου: «Στόχος της παράστασης είναι να συνδέσει τα πρόσωπα με την βαθύτερη αρχετυπική μνήμη, όχι μόνο με την μνήμη των προγόνων, αλλά με την συνειδητοποίηση ότι υπάρχει ένας κύκλος ζωής, μία κυκλική διαδρομή, ένα ποτάμι ενέργειας που ονομάζεται ψυχή πού έρχεται από το παρελθόν, φτάνει στο τώρα και ανοίγει το μέλλον. Στην παράσταση η αφήγηση αυτής της κυκλικής διαδρομής είναι βιωματική και επιθυμεί δυνητικά να δημιουργήσει ένα διάλογο ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό. Με άλλα λόγια έναν ενδιάμεσο χώρο, που είναι η φαντασία και η παράδοξη σκέψη».

Η παράσταση “Medeamaterial” (Μήδειας Υλικό)- σε μετάφραση του Νίκου Φλέσσα- ανεβαίνει με τον Κορνήλιο Σελαμσή ( στον ηχητικό σχεδιασμό), τον Δημήτρη Ταμπάκη (στα σκηνικά), τη Βασιλεία Ροζάνα ( στα κοστούμια). Παίζουν ο Βασίλης Καραμπούλας και η Ελεάνα Γεωργούλη.

Info
BIOS-Black Box
Πειραιώς 84
τηλ.: 210 342 5335
www.bios.gr
treis-parastaseis-meta-to-pasxa-1

Μετά την πρώτη παρουσίαση στο πλαίσιο του Στούντιο Νέων Συγγραφέων του Εθνικού Θεάτρου στο Νέο Rex τον Ιούνιο του 2016, Εκείνος και Εκείνη επιστρέφουν, στο Black Box του Επί Κολωνώ, για να μας αφηγηθούν και πάλι την πιο απίθανη - μα πέρα για πέρα αληθινή - ερωτική ιστορία. Τη δική τους!

Εκείνη μπαίνει στο μπαράκι. Εκείνος την προσέχει αμέσως. Το βλέμμα της καρφώνεται επάνω του. Το παιχνίδι έχει μόλις αρχίσει. Τα πιόνια έχουν στηθεί. Ο χρόνος μετράει κιόλας αντίστροφα. Κι ύστερα… Πρώτος έρωτας. Εκείνος και Εκείνη μαζί. Επιδίδονται στο κυνήγι της ευτυχίας. Ανταγωνίζονται ποιος αγαπάει περισσότερο! Κι ο χρόνος να κυλάει. Κι ύστερα… Μία λάθος κίνηση. Κι ύστερα… Εκείνος και Εκείνη. Μόνοι πια. Να μη θυμούνται. Να μη θέλουν να θυμούνται. Αλλά να ξέρουν και οι δυο πως μια παρτίδα έχει μείνει μισοτελειωμένη. Ή μήπως έληξε; Ισοπαλία; «Κι αυτή δεν έχει τέλος η παρτίδα».

Η Γεωργία Πιερρουτσάκου (που υπογράφει την σκηνοθεσία του Λάζαρου Βαρτάνη) παίζει μαζί με τον Στέφανο Παπατρέχα.

Info
Σκηνή Black Box/Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94 Κολωνός
210 5138067

Για πρώτη φορά μεταφράζονται και παρουσιάζονται στα ελληνικά τα μονόπρακτα ηθικολογικού χαρακτήρα που δημοσιεύτηκαν το 1904 με τίτλο "Φάρσες και Ηθική"

Αναρχικός του 19ου αιώνα ο Οκτάβιος Μιρμπώ, συγγραφέας του "Torture Garden" και του "Το Ημερολόγιο μίας καμαριέρας" υπερασπίζεται ιδέες που έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αρχές και τις ηθικές αξίες. «Η αγάπη είναι μία κοροϊδία και ο γάμος ένα τέλμα. Η πεποίθηση πως η πολιτεία παράγει κοινωνικό έργο έχει καταρρεύσει. Η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτους έχει κλονιστεί ή μάλλον ποτέ δεν υπήρξε. Η καταπίεση του νόμου ανοίγει δίοδο στην παραβατικότητα. Η τρομοκράτηση, ένας πετυχημένος μηχανισμός της εξουσίας, δημιουργεί αποδιοπομπαίους τράγους». Η παράσταση …et moralité του Οκτάβ Μιρμπώ (σε μετάφραση Αλέξη Αλάτση) ανεβαίνει σε σκηνοθεσία των Σταυρούλας Κοντοπούλου και Ζωής Μυλωνά που πλαισιώνονται στη σκηνή από τον Γιάννη Παναγόπουλο και τον Γιώργο Φριντζήλα. 4 έμπειροι ηθοποιοί με καλή γνώση /αποσκευή και τεκμηριωμένη άποψη.

Info
Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας-Β΄ Σκηνή
Κεφαλληνίας 18,Κυψέλη
211 411 7878

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

leon

Ο 44χρονος φιλόλογος Λέων Α. Ναρ στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης γράφει μια ξεχωριστή ιστορία για την επώδυνη ανασυγκρότηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καταγράφοντας τα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε η επανένταξη των ομοθρήσκων του στην πόλη τους

1
kostas-tsakonas

Μια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον Κώστα Τσάκωνα στο διαγωνιστικό τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest που γίνεται στην Χαλκίδα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή

comedy-xmas

Το Comedy club για παιδιά το Δεκέμβριο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

saia-paradosou

Η Ηρώ Σαϊα έστησε μια compact παράσταση σαν ένα ακριβό κέντημα από τα παλιά – μόνο που τα υλικά της παράστασης μιλάνε για την ζωή μας στο σήμερα!

mantis

Ο Χρήστος Νικολούδης, ένας νέος startuper – διοργανωτής του StartupNow Forum γίνεται στην Ελευσίνα το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου 2018 μας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρουν εκείνοι που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση

eshophy

Η Σοφία Δενδρινού και η Ευδοκία Λιάκου έφτιαξαν την εταιρεία ÉSOPHY το 2017 και εγκατέστησαν το γευστικό τους στρατηγείο στην Κηφισιά, επιλέγοντας να κρατήσουν την κουζίνα τους σε δημόσια θέα και αυτό για να δώσουν την ευκαιρία στους πελάτες να μυρίσουν την σοκολάτα που λιώνει, τους καρπούς που ψήνονται και να δουν όλη την προετοιμασία και δημιουργία των προϊόντων

2