Η πόλη και η επιθεώρηση

Η πόλη και η επιθεώρηση

Μια πρωτότυπη εκδήλωση με θέμα “Το αστικό αθηναϊκό τοπίο στην ελληνική επιθεώρηση” διοργανώνει το ΠΙΟΠ στα γραφεία του στην Πλάκα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου (27/3), οργανώνει εκδήλωση με θέμα Το αστικό αθηναϊκό τοπίο στην ελληνική επιθεώρηση, την Τρίτη 27 Μαρτίου (ώρα 18:30), στην έδρα του στην Πλάκα. 

Στην εκδήλωση, ειδικοί ομιλητές θα προσεγγίσουν τη σχέση της αθηναϊκής επιθεώρησης με την πόλη και τη ζωή της. Οι θεατρικοί συγγραφείς εντάσσουν στα κείμενά τους χαρακτηριστικά τοπόσημα της Αθήνας: γειτονιές, πλατείες και κεντρικούς δρόμους, εμβληματικά αρχιτεκτονικά σύνολα και κτήρια, σκιαγραφώντας όψεις και προβλήματα της καθημερινής ζωής και αναδεικνύοντας τις αμφίδρομες διαδρομές ανάμεσα στη σκηνή και στο αστικό τοπίο. 

Οι εισηγήσεις θα εστιάσουν, αντίστοιχα, στην αρχιτεκτονική, στη σκηνογραφία και στα επιθεωρησιακά κείμενα. Ειδικότερα, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, θα αναπτύξει το θέμα «Η Αθήνα του 19ου αιώνα ως θεατρική σκηνή». Εν συνεχεία, η Ελένη Δουνδουλάκη, δρ θεατρολογίας ΕΚΠΑ και σκηνογράφος, θα προσεγγίσει το θέμα «Η Αθήνα επί σκηνής: η πόλη στη σκηνογραφία της επιθεώρησης». Ο κύκλος των εισηγήσεων θα κλείσει με την ομιλία «Κλεινόν άστυ και επιθεωρησιακά αστεία: μια αμφίδρομη σχέση», της Κωνστάντζας Γεωργακάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ. 

Μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς θα αναγνώσουν το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και θα αποδώσουν αποσπάσματα από επιθεωρησιακά κείμενα. 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Γωγώ Βαρζελιώτη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα: 210 3256930 & 2103256943, καθημερινά 12:00-17:00.

Info
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα
210 325 6922

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

karteraki

Η απαίτηση ενός θαμώνα παραδοσιακού καφενείου στην Κρήτη για το βοτανικό μείγμα του ζεστού ροφήματος του έγινε στις μέρες μας premium προϊόν

apli-metavasi

«Είναι ένα πρωτότυπο μιούζικαλ για μια γενιά που μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι ο κόσμος τής ανήκει και βρέθηκε εκτεθειμένη σ’ έναν κόσμο που δεν περίμενε», διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό σημείωμα για την παράσταση Απλή Μετάβαση πού έρχεται στην Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου τον Φεβρουάριο του 2019

dirfis

2 πανεπιστήμια και 1 ερευνητικό κέντρο (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), έχοντας στο πλευρό τους μια από τις πρωτοπόρες ελληνικές εταιρείες, την εταιρία Μανιτάρια Δίρφυς ανέλαβαν να αναπτύξουν και να παράγουν ένα πολυδύναμο λειτουργικό τρόφιμο από μανιτάρια

timon-o-athinaios

«Ο Σαίξπηρ δεν κάνει τίποτα μικρό, αναμετριέται πάντα με κάτι πολύ μεγάλο….» σημειώνει ο Στάθης Λιβαθινός, που καταπιάνεται με ένα από τα πιο αινιγματικά και γοητευτικά έργα του μεγάλου δραματουργού, το έργο «Τίμων ο Αθηναίος»