Η Ντόρα Ζαχαροπούλου και το όραμα της ομάδας Άνασσα

Η Ντόρα Ζαχαροπούλου και το όραμα της ομάδας Άνασσα

Η Ντόρα Ζαχαροπούλου μας παρουσιάζει την παράσταση και τις εκπαιδευτικές δράσεις της Ομάδας Άνασσα και μας εμπνέει με το όραμα της ομάδας για μια πολύπλευρη, ουσιαστική και … διασκεδαστική προσέγγιση της γνώσης μέσα από τις Τέχνες

Τη γνώριζα ως ηθοποιό από την τηλεόραση, αλλά εντυπωσιάστηκα όταν ανακάλυψα το εκπαιδευτικό της έργο. Η Ντόρα Ζαχαροπούλου, επικεφαλής της Ομάδας Άνασσα, πλαισιώνεται από καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού και των εικαστικών, αλλά και από εκπαιδευτικούς, σε μια προσπάθεια να συνεισφέρουν όλοι μαζί στην εκπαιδευτική διαδικασία, δίνοντας μια πιο «ολιστική» διάσταση στη μάθηση. Όλοι μαζί συνεργάζονται για τον σχεδιασμό παραστάσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέματα μέσα από την διδακτέα ύλη μαθημάτων όπως η γεωμετρία, η φυσική, η βιολογία, η ιστορία, η ψυχολογία και έχοντας κοινό όραμα να επικοινωνήσουν επιστημονικές και φιλοσοφικές έννοιες εισάγοντας τις Τέχνες ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να μαθαίνουν όχι μόνο γνωσιοκεντρικά, αλλά κινητοποιώντας τις αισθήσεις και τα συναισθήματα τους να κατανοήσουν την γνώση βιωματικά, ευκολότερα και διασκεδαστικότερα μέσα από μια διαφορετική εμπειρία μάθησης σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Για παράδειγμα, η παράσταση «Ο Ονειρούλης στον μαγικό κόσμο των σχημάτων» είναι μια -καθόλου βαρετή και καθόλου στείρα- προσέγγιση της γεωμετρίας για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας 4-8 χρονών, και ταυτόχρονα ένα παραμύθι για τη σημασία της φιλίας και της συνεργασίας. Την παράσταση διαδέχεται μια βιωματική δράση που αποτελείται από προβολές πινάκων, θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές και στοχεύει στην κατανόηση του θέματος και στην εμβάθυνση των γεωμετρικών εννοιών που διατυπώθηκαν. Με αφορμή την παράσταση έχουν σχεδιασθεί εικαστικά εργαστήρια για διάφορες ηλικιακές ομάδες που βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν διάφορα έργα τέχνης και τεχνικές μέσα από το πρίσμα της γεωμετρίας, αλλά και να ανακαλύψουν την γεωμετρία μέσα στα εικαστικά. 

Για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, «Φυτεύω γραμμές και χρώματα, θερίζω ιστορίες» είναι μια προσέγγιση της γεωμετρίας μέσα από την ιστορία της τέχνης. Τα παιδιά εξοικειώνονται με το έργο και την εποχή των μεγάλων ζωγράφων, όπως ο Wassily Kandinsky, ο Paul Klee, ο Joan Miro και ο Kazimir Malevich, αναπτύσσουν καλλιτεχνικές δεξιότητες και αισθητικό κριτήριο, ταξιδεύουν στην ενδιαφέρουσα εποχή των αρχών του 20ου αιώνα και δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης χρησιμοποιώντας την φαντασία τους και, φυσικά, την γεωμετρία. Το πρόγραμμα ORIGAMI, ή αλλιώς της ιαπωνικής τέχνης του διπλωμένου χαρτιού, που έχει επηρεάσει πολλούς κλάδους σύγχρονων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων και εκφράζει σύγχρονες αισθητικές και φιλοσοφικές τάσεις απευθύνεται σε παιδιά 8 – 10 ετών. Τα βοηθά, με αφορμή ένα απλό τετράγωνο χαρτί, να κατασκευάσουν αντικείμενα, λουλούδια, ζώα, ανακαλύπτοντας την ομορφιά και τη δύναμη της γεωμετρίας και της φαντασίας. Τέλος, το εικαστικό εργαστήριο «MANGA μου» εισάγει τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών αλλά και εφήβους στην τέχνη του ιαπωνικού κόμικ συνδυάζοντας πρακτικά την γεωμετρία, με τη μελέτη του προσώπου, της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος και των αναλογιών, αλλά και με τη δραματοποίηση των χαρακτήρων. Αλλά εμένα, με απασχολούσε η επιλογή του ονόματος. «Η λέξη “Άνασσα”», μου εξηγεί, «είναι ένα παιχνίδι τόσο λεκτικό, όσο και εννοιολογικό». Από τη μία, η Άνασσα είναι η Βασίλισσα, το πιόνι δηλαδή αυτό που μπορεί σε μια παρτίδα σκάκι να κάνει όλες τις κινήσεις, εκτός από αυτή του Αλόγου. Από την άλλη, η Άνασσα απέχει από την ανάσα, μόνο μιαν.. ανάσα: ένα τόνο και ένα σίγμα δηλαδή. «Αν πάρεις λοιπόν αλλιώς την ανάσα σου, μπορείς να γίνεις Άνασσα!», χαμογελάει, έχοντας ξεδιπλώσει μια ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής! «Είναι ο σκοπός, το όραμα της ομάδας που προσπαθούμε να πραγματώσουμε μέσα από τη ζύμωση της τέχνης, της επιστήμης και της παιδαγωγικής». Μένει να το δούμε αυτό να συμβαίνει στην πράξη, αλλά και να εφαρμόζεται ως μια ολιστική εκπαιδευτική προσέγγιση.

Συντελεστές παράστασης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων:
Κείμενο – σκηνοθεσία παράστασης: Ντόρα Ζαχαροπούλου 
Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά
Ομάδα σχεδιασμού εργαστηρίων: Ντόρα Ζαχαροπούλου, Ήρα Μαγαλιού, Άρτεμις Κατσαμπάνη- Ohta, Αλεξάνδρα Σαρρηγεωργίου  
Μουσική : Ξενοφών Υφαντής 
Ερμηνεία: Ελευθερία Γαλιατσάτου
Εμψυχώτρια: Ήρα Μαγαλιού
Δημιουργική ομάδα ταινίας stop motion animation: Αγάθη Δαρλάση & Νίκος Παστρικός
Το rap τραγούδι του τριγώνου έγραψε και τραγουδά ο Μιχάλης Γραμματόπουλος
Γραφιστικά: Κωστής Βασιλιάδης
Φωτογραφίες: Άντζυ Αρώνη

Info
Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη φιλοξενεί την παράσταση της Ομάδας Άνασσα «Ο ΟΝΕΙΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ» στις 14, 28 Ιανουαρίου και στις 4 και 11 Φεβρουαρίου 2018 και τα εκπαιδευτικά προγράμματα «MANGA μου» το Φεβρουάριο, «Φυτεύω γραμμές και χρώματα, θερίζω ιστορίες» το Μάρτιο και ORIGAMI (χαρτοδιπλωτικής) τον Απρίλιο και Μάιο. 

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη
Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1      
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2103611206, Δευτέρα - Κυριακή, 10:00-18:00                         

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραστάσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Άνασσας στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.thf.gr, ενώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Ομάδας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα anassaart.wixsite.com.

Ένας από τους «συνταξιδιώτες» του www.mamakita.gr θα κερδίσει μετά από κλήρωση (Παρασκευή 12.1.2018) μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση «Ο ΟΝΕΙΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ» που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιανουαρίου και ώρα 15:00-16:00 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. Αν δεν είστε ήδη «συνταξιδιώτης», ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ καταχωρώντας την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στην ιστοσελίδα www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

papadimitriou-tedx-lamia

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου δοκιμάζει για πρώτη φορά στη ζωή του να εκτεθεί στη κρίση των συμπολιτών του βάζοντας υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη

stratigos-makrygiannis

Η νέα όπερα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου σε λιμπρέτο του Αλέκου Λούντζη για τον Στρατηγό Μακρυγιάννη ανεβαίνει για τρείς παραστάσεις στις αρχές Απριλίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο «Νιάρχος»

asimos

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται δημόσια στο κοινό το αρχείο του Νικόλα Άσιμου στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκδήλωσης που περιλαμβάνει έκθεση 12 εικαστικών καλλιτεχνών και 2 συναυλίες

1
saxa

Στο ιστορικό κτήριο του ΑΣΑΧ (Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας) στο Λιμάνι στις 27 Μαρτίου 2019 ενεργοί πολίτες- επιχειρηματίες, μάγειρες, δημοσιογράφοι κ.α- συμμετέχουν στην εναρκτήρια εκδήλωση της τοπικής πρωτοβουλίας «Εύριπος- Πλατφόρμα για μια καλύτερη ζωή»

alex

Μια νέα σε ηλικία αλλά ώριμη σε δημιουργικές ιδέες chef η Αλεξάνδρα Βασιλάτου έχει «στήσει» με την στήριξη του The People’s Trust το δικό της εργαστήριο – κουζίνα στη Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι

3
xelidonia

Και όμως το πιστό αντίγραφο, διαστάσεων 40x59cm, από μια λεπτομέρεια της περίφημης «Τοιχογραφίας της Άνοιξης» όπου «δύο χελιδόνια ερωτοτροπούν πετώντας σε τοπίο με κόκκινα κρίνα» από το Ακρωτήρι της Θήρας του 16ου αιώνα π.Χ ,που διατίθεται, έναντι 200 ευρώ, στο πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δεν μπορεί κανείς να το βρει στο e-shop του. Και αυτό, γιατί e-shop δεν υπάρχει!

2
nexamas

Ο ακαδημαϊκός Αλέξανδρος Νεχαμάς στο νέο του βιβλίο – που μεταφράζει και προλογίζει ο Θεοφάνης Τάσης- υποστηρίζει ότι ήρθε ο καιρός για μια αναθεώρηση της αριστοτελικής σύλληψης της φιλίας διότι, παρά την ερμηνευτική της ισχύ, παραγνωρίζει τις αμφισημίες και τους κινδύνους, δηλαδή τη σκοτεινή της όψη

1