Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά... από του Παπάγου ως και τα μοναστήρια του Υμηττού

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά... από του Παπάγου ως και τα μοναστήρια του Υμηττού

Μια εξοχή τόσο κοντά στην Αθήνα!

Τόσο πράσινο, τόσα πάρκα και καθαριότητα, νομίζει κανείς ότι μόνο στα μακρινά προάστια θα βρει. Έτσι είναι ο Υμηττός όπως κατεβαίνει προς τη Λεωφόρο Μεσογείων. Κατάφυτος, πράσινος και καθαρός. Οι πρόποδες του Υμηττού, από το Γουδί και τις κηπουπόλεις του Παπάγου και του Χολαργού ως την Αγία Παρασκευή, είναι ο παράδεισος των οικογενειών με μικρά παιδιά. Και μόλις μια ανάσα από τα μονοπάτια και τα ξέφωτα του Υμηττού για όμορφες βόλτες και πικ νικ την άνοιξη!

Στο Άλσος Στρατού και την Εθνική Γλυπτοθήκη

Μένετε-δε μένετε εκεί κοντά, όταν ο καιρός δεν είναι βροχερός, μια βόλτα στο Γουδί, στο Πάρκο της Σχολής Χωροφυλακής και στο Άλσος Στρατού είναι ιδανική λύση για περπάτημα, πατίνι, ποδήλατο και πάσης φύσεως ανέμελο και ελεύθερο παιχνίδι. Μέσα στο Άλσος Στρατού, βρίσκεται το θέατρο Badminton, το οποίο φιλοξενεί πολλά μεγαλειώδη θεάματα για όλη την οικογένεια και απέναντί του η καφετέρια «Ya» με παιδική χαρά, όπου φιλοξενούνται και παιδικά πάρτι. Στον ίδιο χώρο το καλοκαίρι στήνεται εξωτερικός παιδότοπος με τραμπολίνο. 

Δίπλα, βρίσκεται η Εθνική Γλυπτοθήκη με ενεργό εκπαιδευτικό ρόλο, καθώς έχει δημιουργήσει διαδικτυακές εφαρμογές και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, που έχουν ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τη νεοελληνική τέχνη. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε σχέδιο ξενάγησης για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να προετοιμάσουν την επίσκεψή τους στην Εθνική Πινακοθήκη, ψηφιακά παιχνίδια για το χρώμα, τα σχήματα και τις σκιές για παιδιά από 7-14 ετών, καθώς και ψηφιακές θεματικές περιηγήσεις στις συλλογές της. Ειδικό προσωπικό οργανώνει ξεναγήσεις στη μόνιμη ή στις περιοδικές εκθέσεις, που απευθύνονται κυρίως σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε διάφορες άλλες οργανωμένες ομάδες (σύλλογοι, όμιλοι, Φίλοι του Μουσείου κ.λπ.) και που προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο εξοικείωσης του κοινού με την τέχνη. Την έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη μπορείτε να επισκεφτείτε και οικογενειακά με τις «Βόλτες στην Πόλη».



Ελεύθερα κάθε Σάββατο 11.00-14.00 λειτουργεί το «Παιδικό Εργαστήρι», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με καθοδηγητή τον «αγαπημένο των παιδιών» Μιχάλη Μαδένη, καλλιτέχνη, εμπνευσμένο και «ελεύθερο» άνθρωπο. Για την περίοδο 2017-2018 το "Παιδικό Εργαστήρι" δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα.

Στην πίσω πλευρά του θεάτρου Badminton και την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, απλώνεται το «Άλσος Αθανάτων», ένα όμορφο περιφραγμένο και πεντακάθαρο πάρκο με παιδική χαρά, χώρο για ποδήλατο, πατίνια και πικ νικ καθώς και την καφετέρια «The Park» που βλέπει στα γήπεδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Κέντρου Σαργκάνης, όπου φιλοξενούνται και παιδικά πάρτι. Το άλσος έχει τρεις εισόδους με κύρια αυτήν επί της Γεωργίου Παπανδρέου. Η είσοδος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σας οδηγεί στο Β09, χώρο για εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις και πάρτι) και στο γήπεδο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Στο ίδιο σύμπλεγμα του πάρκου του Γουδίου, με είσοδο από την Κανελλοπούλου, βρίσκεται το Ολυμπιακό Συγκρότημα με εγκαταστάσεις για τένις και κολύμβηση για παιδιά από 5 ετών. Στην είσοδο του κολυμβητηρίου υπάρχει υπαίθριο γυμναστήριο (η καφετέρια «Άλσος» δεν λειτουργεί).

Στις γειτονιές του Παπάγου και του Χολαργού

Λίγο παραπάνω ξεκινάει ο γειτονιά του Παπάγου, η οποία όπως και ο παρακείμενος Χολαργός, είναι αποτέλεσμα οικοδομικών συνεταιρισμών με συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό που στόχο είχε τη δημιουργία κηπουπόλεων ως «φυσική συνέχεια» του Υμηττού. Διαβάζω ότι στου Παπάγου υπάρχουν «13 πλατείες και 16 πάρκα και άλση» κι έτσι «μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει ότι οι πιο ευτυχείς κάτοικοι είναι οι σκύλοι και τα πιτσιρίκια». Η περιοχή γειτνιάζει με τον Υμηττό και πριν την οικοδόμησή της, ήταν γεμάτη αμπέλια, χωράφια και δασικές εκτάσεις από πεύκα, σχοίνα, θάμνους και κουμαριές, γι’ αυτό και θεωρείτο πάντα ενδεδειγμένος τόπος διακοπών και ανάρρωσης – εξ’ ου και η θέση του σανατορίου «Σωτηρία».

Στου Παπάγου, την προσοχή τραβάνε οι ονομασίες των δρόμων, καθώς παραπέμπουν στις καταβολές των δημιουργών του, τον «Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών» και τα πολλά στρατιωτικά οχήματα που μπαινοβγαίνουν στο γειτονικό «Πεντάγωνο». Γενικά η περιοχή αποπνέει έναν αέρα «ασφάλειας», αν εξαιρέσουμε τα πολλά εκπαιδευτικά οχήματα που φέρνουν βόλτες γύρω από το Υπουργείο Μεταφορών. Η μετακίνηση με παιδιά πάντως είναι άνετη, τόσο με τα πόδια (και καρότσια), όσο και με αυτοκίνητο, καθώς είναι δεδομένο ότι θα βρείτε θέση στάθμευσης ακριβώς μπροστά από το μέρος που θέλετε να πάτε.

Σε μια όμορφη μεριά του Παπάγου, βρίσκεται το Άλσος με μια μεγάλη παιδική χαρά και το καφέ Piu Verde, πάνω σε μια τεχνητή λιμνούλα (δεν γίνεται τα παιδιά να παίζουν στην παιδική χαρά κι εσείς να πίνετε καφέ, γιατί δεν υπάρχει οπτική επαφή). Στην πάνω μεριά του μεγάλου αυτού πάρκου, βρίσκεται το Κηποθέατρο, όπου το καλοκαίρι φιλοξενούνται πολλές παιδικές παραστάσεις και συναυλίες (συχνά παίζουν και οι Encardia εδώ με πολλά πιτσιρίκια να χορεύουν ταραντέλλα με τις όμορφες και ευλύγιστες χορεύτριες επί σκηνής)! Λίγο παρακάτω, βρίσκεται το Άλσος του Χολαργού, καθώς ένας δρόμος τα χωρίζει, που είναι μάλλον το «επίσημο» όριο των δύο συνοικιών. Συχνά τα ονόματα μπερδεύουν τους ταξιτζήδες, γι’ αυτό βρείτε το με το GPS. Έχει μια ωραία παιδική χαρά, ιδανική για πολύ μικρά παιδιά και ένα κλουβί με πουλιά –κάτι σαν λίγο παρατημένος ζωολογικός κήπος- αλλά δεν υπάρχει καφέ μέσα στο πάρκο, επομένως θα δυσκολευτείτε αν θέλετε κάτι να φάτε, να πιείτε ή έστω μια τουαλέτα! Όμορφη και προσεγμένη είναι και η παιδική χαρά στην πλατεία Κύπρου λίγο βορειότερα.

Στο Χολαργό, έχουμε εντοπίσει δύο πανέμορφα χαρτοπωλεία-βιβλιοπωλεία, με πολύ ενημερωμένο παιδικό τμήμα και ωραία δωράκια για παιδιά: τη Γραφή, στην οδό Αναστάσεως 121 και της Καρολίνας Πασιαλή στην οδό 17ης Νοεμβρίου 43. Επίσης έχουμε εντοπίσει κι έναν από τους πιο ωραίους παιδότοπους της περιοχής, τους Μικρούς Ήρωες, με ωραία αυλή, ποιοτικά παιχνίδια στο εσωτερικό χώρο και δημιουργική απασχόληση ακόμη και για πάρα πολύ μικρά παιδιά. Οι γονείς και συνοδοί μπορούν να πιουν τον καφέ τους είτε στην αυλή, είτε στη βεράντα, αλλά και στο εσωτερικό χώρο της όμορφης μονοκατοικίας. Διοργανώνονται και παιδικά πάρτι. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα.



Στην Αγία Παρασκευή

Πηγαίνοντας βορειότερα, στην Αγία Παρασκευή, τα άλση και τα πάρκα λιγοστεύουν, αλλά είστε σε απόσταση αναπνοής από τον Υμηττό και την ύπαιθρο της Αττικής, τα Μεσόγεια, που προσφέρουν πάρα πολλές επιλογές εκδρομών. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής έχει ένα πολύ δραστήριο παιδικό τμήμα, όπου φιλοξενούνται πολλές δράσεις φιλαναγνωσίας, αλλά και διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων. Στην οδό Κυκλάδων 61 βρίσκεται και ο χώρος του Playgroup, που συντονίζει ομάδες παιχνιδιού για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας από 1 έως 5 ετών και τους γονείς τους με συναντήσεις 1-2 φορές την εβδομάδα. Για να δείτε το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα. Το Παιχνιδοσκόπιο  είναι ο παιδικός σταθμός του Playgroup που ξεκίνησε τη λειτουργία του το  Σεπτέμβριο του 2017. paixnidoskopio.gr

Στην Αγία Παρασκευή βρίσκεται επίσης ο STEM Education (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών), ο οποίος αναπτύσσει  ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα  για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο. Τα μαθήματα είναι διάρκειας ενός έτους (μία φορά την εβδομάδα) και φιλοξενούνται και σε άλλους χώρους, όπως για παράδειγμα σε Δημοτικά Σχολεία (μετά από πρόσκληση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων). Για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

Για κολύμβηση και ποδόσφαιρο

Επί της Μεσογείων, βρίσκονται τα «Χελωνάκια», ένα σύγχρονο κολυμβητήριο για βρεφική και παιδική κολύμβηση και πολλές υπηρεσίες ευεξίας για εγκύους και μαμάδες και παράλληλη λειτουργία παιδικού εργαστηρίου. Φιλοξενούνται και παιδικά πάρτι. Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα
Στην περιοχή, θα βρείτε πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων τα γήπεδα Τσακού (ή Νταμάρι), το Bola Loca Soccer Club 5X5 ή όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι «cafe5x5» με δυο γήπεδα 5x5 και ένα αναψυκτήριο. Επίσης, η σχολή τένις Παπάγου για παιδιά έως και 16 ετών βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα.

Η Αθήνα από ψηλά

Κι αν μιλάμε για πραγματικά ωραίες τοποθεσίες με πανέμορφη θέα της πόλης, ανεβείτε στον Υμηττό. Σε κοντινή απόσταση από την περιοχή, βρίσκεται η Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Παπάγου – Χολαργού, κοντά στο κοιμητήριο του δήμου Παπάγου και η Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Κυνηγού (των Φιλοσόφων) πάνω από την Αγία Παρασκευή, στο πλάτωμα ενός λόφου, σε θέση που εποπτεύει την πεδιάδα των Αθηνών και των Μεσογείων. Και τα δύο λειτουργούν ως γυναικεία μοναστήρια και είναι μια υπέροχη βόλτα τόσο τις ημέρες που πανηγυρίζουν που κατακλύζονται από κόσμο και ωραίες μυρωδιές από γλυκά –η μεν στις 26 Σεπτεμβρίου και τις 8 Μαΐου, η δε στις 29 Αυγούστου-, όσο και στους Χαιρετισμούς και τον Ακάθιστο Ύμνο που ανθίζουν οι αυλές τους, αλλά και όταν όλα είναι ήσυχα και θέλει κανείς να αγναντέψει την Αθήνα από ψηλά!

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Βγείτε έξω όλοι να βγάζετε φωτογραφίες

Πάρα πολύ ωραίο ρεπορτάζ συνεχίστε έτσι στείλτε φωτογράφους από το πρώτο θέμα η να στέλνει ο κόσμος φωτογραφίες από την Αθήνα να καταγράψουν τα ωραία πράγματα και τα προβλήματα καθημερινής τρέλας και ο κόσμος θα είναι δίπλα σας ο κόσμος διψάει για κάτι ωραίο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

hackathlon-eurobank

Στις εγκαταστάσεις της Eurobank στη Νέα Ιωνία θα φιλοξενηθεί και στις δύο φάσεις του ο 3ος κατά σειρά Περιφερειακός Διαγωνισμός FinTech “Beyond Hackathon”. Η πρώτη φάση θα γίνει το διήμερο 16-18 Ιουνίου 2018 και η δεύτερη και τελική φάση το διήμερο 22-24 Ιουνίου 2018

polis_stotetragono

Η δράση του Δήμου Αθηναίων «Κατάστημα στο Κέντρο»- που εντάσσεται στο πρόγραμμα ΠΟΛΗ² και υλοποιείται από την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων- προβλέπει το πιλοτικό «άνοιγμα» κλειστών καταστημάτων σε συγκεκριμένους δρόμους ή πλατείες του κέντρου της πόλης, ώστε να στεγάσουν επιχειρηματικές και δημιουργικές δραστηριότητες

aliki-kagioglou-1

Η Αλίκη Καγιαλόγλου το μεσημέρι της Κυριακής 3 Ιουνίου θα παρουσιάσει την παράσταση Η θαλασσινή ωδή του Φερνάντο Πεσσόα και τα φάντος της εφηβείας μου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

duo-aura

Στην αυλή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας στη Πλάκα η Ελληνίδα πιανίστρια Αγάπη Τριανταφυλλίδη και η Tουρκάλα βιολοντσελίστρια Nil Kocamangil – το μουσικό δίδυμο DUO AURA- θα ερμηνεύσουν πέρα από κλασσικούς και συνθέσεις του Νίκου Ξυδάκη και του Τούρκου Hasan Uçarsu

oramavr

Μια spin off εταιρεία από του Πανεπιστήμιο Κρήτης –μεγάλο μέρος των συνεργατών της οποίας φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου δίπλα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας στο Ηράκλειο- αλλάζει εποχή στην ιατρική εκπαίδευση.

makas

Ο 42χρονος Παντελής Μάκκας, εικαστικός καλλιτέχνης και περφόρμερ, παρουσιάζει ένα video art project, μια καλλιτεχνική αναπαράσταση της δολοφονίας του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, αποτελούμενη από 60 περφόρμερ –υπό την κινησιολογική καθοδήγηση της χορογράφου Αγγελικής Στελλάτου–, στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

scorpions

Οι Κλάους Μάινε και Ρούντολφ Σένκερ των Scorpions και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιάλης, έδωσαν μία πρώτη γεύση από τη σύμπραξή τους στο Καλλιμάρμαρο στις 16 Ιουλίου

11
seu-jorge

Ο 48χρονος Βραζιλιάνος Seu Jorge, ένας από τους πιο ταλαντούχους σύγχρονους μουσικούς, αλλά και ηθοποιούς της Βραζιλίας, παρουσιάζει Στη σκηνή στο Ξέφωτο του Πάρκου «Σταύρος Νιάρχος» ένα αφιέρωμα στον David Bowie μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στα πλαίσια του «Summer Nostos Festival»