Το ταξίδι μιας μπάντας

Το ταξίδι μιας μπάντας

Τέσσερα αγόρια από την Τούμπα – μαθητές των τελευταίων τάξεων του Λυκείου. Μια μπάντα. Ένα όνειρο & ένα ταξίδι. Και η συμμετοχή τους στο Schoolwave

Το ταξίδι μιας μπάντας
Οι Silence, μια παρέα τεσσάρων εφήβων μαθητών από την Τούμπα, μας εξιστορεί πως μέσα σε τέσσερα χρόνια, από ένα δωμάτιο κι ένα υπόγειο στούντιο, βρέθηκε στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της μαθητικής και φοιτητικής σκηνής στην Ελλάδα, το Schoolwave (www.schoolwave.gr
).

Κλείσιμο
Οι συστάσεις
Είναι ένα μαθητικό συγκρότημα από την Τούμπα, Θεσσαλονίκης και παίζουν Rock. Το line up της μπάντας είναι: Άγγελος Μαυρόπουλος - Bass and main vocals, Scythes - Lead Guitar, Φώτης Ασβεστάς - Rythm Guitar and backing vocals, Θέμης Κεχαΐδης - drums.

Μαθητές όλοι, Άγγελος και Θάνος θα πάνε στην Γ΄Λυκείου, ο Θέμης και ο Φώτης στη Β΄. Ο Θέμης πηγαίνει στο Μουσικό Σχολείο. Οι Φώτης και Θάνος μαθαίνουν Ιαπωνικά. Οι Θέμης, Φώτης και Θάνος κάνουν ή έκαναν WTF Tae Kwon Do. Ο Άγγελος κάνει ιστιοπλοΐα και χορό. 

Αθλητές και μουσικοί όλοι τους, παίζουν σε προβάδικα και σε σκηνές της πόλης τη μουσική που τους αρέσει. Στον ελεύθερο χρόνο τους κάνουν ποδήλατο, BMX ή σκεϊτμπορντ στην πίστα του ΥΦΑΝΕΤ στην Παπάφη ή περπατάν στο κέντρο της πόλης στα νεανικά στέκια στο Λιμάνι και στην Αριστοτέλους. Κάποιες φορές θα τους βρείτε να παίζουν μουσική στη Νέα Παραλία, για να μαζέψουν χρήματα για τον εξοπλισμό τους.

Το ξεκίνημα
Το συγκρότημα ξεκίνησε κάπου στο μακρινό 2012, πέντε χρόνια πίσω. Ο Θέμης έκανε μαθήματα με το δάσκαλο ντραμς Χρήστο Γερμένογλου και έψαχνε έναν κιθαρίστα να παίζει τα αγαπημένα του ροκ κομμάτια. Ο Φώτης έκανε μαθήματα κιθάρας, είχε και ηλεκτρική και ήταν στην ίδια τάξη της Έκτης Δημοτικού. Έδεσαν κατευθείαν. Πήγαν μια μέρα στο Rough Note Studios στην Τούμπα κι έπαιξαν το Can't Stop των Red Hot Chili Peppers. Εκείνη η πρώτη πρόβα, τους έμεινε αξέχαστη, καθώς γούσταραν πολύ.



Οι αγάπες, rock & Τae kwon do
Tο 2013, ο Θάνος, συναθλητής του Θέμη στο Τάε Κβο Ντο, είδε κάτι βιντεάκια στο facebook από τις πρώτες πρόβες. Πήρε την ηλεκτρική του κιθάρα, ήρθε σε μια πρόβα και κόλλησαν κατευθείαν.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι και ο Φώτης είναι αθλητής του Τάε Κβο Ντο, το γκρουπ θα μπορούσε να λέγονταν Κουν Φου Μπάντα, από τη γνωστή ταινία. Κι όμως, το πρώτο όνομα της μπάντας βγήκε σχεδόν αμέσως και ήταν Noisy Silence.

Τα πρώτα live
Σαν Noisy Silence παίζαν διασκευές instrumental, αφού κανείς τους δεν τραγουδούσε. Συνέχισαν τις πρόβες, ώσπου προέκυψε το πρώτο live στις 8 Ιουνίου του 2013, στο πάρτι αποφοίτησης της 6ης δημοτικού του σχολείου του Θέμη και του Φώτη.

Μετά από ένα χρόνο και με ελάχιστες πρόβες, ήρθε και το δεύτερο live στις 4 Μαΐου του 2014 στο Λιμάνι στην αποθήκη Γ. Εκεί μπάσο έπαιξε ο φίλος και συμμαθητής από το δημοτικό Νίκος, με τον οποίο χάθηκαν στη συνέχεια. Έτσι οι τρεις τους, συνέχισαν να αναζητούν μπασίστα και τραγουδιστή.

Η οριστική σύνθεση
Έχει φτάσει Ιανουάριος του 2016 και ο Άγγελος πηγαίνει να τους ακούσει σε μια πρόβα στο στούντιο. Μικρότερος έπαιζε βιολί, ενώ στο γυμνάσιο έμαθε και λίγη κιθάρα από τον πατέρα του. Με το που τους άκουσε, το πήρε αμέσως απόφαση. Αγόρασε ηλεκτρικό μπάσο και ξεκίνησε μαθήματα, για να μπει στην μπάντα. Καλή φάση, αφού επιπλέον τραγουδούσε καλύτερα από όλους.

Έτσι οι Noisy Silence απέκτησαν επιτέλους φωνή! Τότε άρχισαν να νιώθουν κανονικό συγκρότημα.

Η Θεσσαλονίκη ροκάρει
Συνεχίζοντας τις πρόβες, πιο συχνά αυτή τη φορά, έρχεται και το πρώτο λάιβ σε μια κανονική ροκ σκηνή, στο μπαρ Silver Dollar στις 28 Οκτωβρίου του 2016, ως Silence πια. Μέχρι τα Χριστούγεννα είχαν κάνει κιόλας 4 λάϊβ (Silver Dollar, Μαύρη Τρύπα, 8Ball). Η μαθητική ροκ σκηνή είναι πάρα πολύ ενεργή στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει πολύς κόσμος που τη στηρίζει. Μαγαζάτορες, κοινό και φυσικά τα γκρουπ. Μια πόλη ροκάρει κανονικά.



Schoolwave - Αίτηση στην ύστατη στιγμή
Είναι Χριστούγεννα του 2016 και ούτε που τους περνούσε από το μυαλό η συμμετοχή σε κάτι μεγαλύτερο από τις σκηνές της πόλης. Την ιδέα του Schoolwave την έριξε ο Θέμης στο τραπέζι, καθώς είχε δει πολλά βιντεάκια στο Youtube και είχε δει πριν χρόνια ένα λαϊβ στη Θεσσαλονίκη. Έπρεπε όμως να ηχογραφήσουν 2 τραγούδια, έστω και διασκευές, για να στείλουν την αίτηση συμμετοχής.

Χάνουν την πρώτη προθεσμία, παίρνει παράταση δύο εβδομάδες και εκεί έρχεται σαν από μηχανής θεός ο Ασκληπιός Ζαμπέτας του Rough Note Studio. Σε δύο μέρες γράφουν ζωντανά ένα δικό τους τραγούδι, το Run και μια διασκευή, το Steady As She Goes. Στο τελευταίο λεπτό, στην τελευταία ώρα της τελευταίας ημέρας της προθεσμίας στέλνουν ηλεκτρονικά τα δύο κομμάτια.

Schoolwave – Ακροάσεις
Φτάνει λοιπόν o Απρίλιος και κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας των Χατζηφραγκέτα, μαθαίνουν ότι επιλέχτηκαν στην επόμενη φάση, στις ζωντανές ακροάσεις στην Αθήνα. Χαμός! Ήταν κι αυτοί μέσα στα 75 γκρουπ από τα 107, που έκαναν αίτηση σε όλη την Ελλάδα. Έπρεπε να τα δώσουν όλα στις πρόβες, αφού η κριτική επιτροπή θα ήταν απαιτητική.

Έτσι, ακολουθούν το όνειρο και κατεβαίνουν για πρώτη φορά σαν μπάντα στην Αθήνα. Μπαίνουν στο τρένο και ζουν το ταξίδι σαν μια μονοήμερη εκδρομή. 

Φυσικά πέρασαν τέλεια και έπαθαν και την πλάκα τους με την απίστευτη οργάνωση του Schoolwave. Τα μέλη του είχαν σκεφτεί και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Δεκάδες άτομα ήταν εκεί μόνο για τα γκρουπ και τις ακροάσεις σε ένα απίστευτο στούντιο στον Ταύρο (στην Αθήνα).

Το όνειρο, ακόμα και αν τελείωνε εκεί, θα είχε πραγματοποιηθεί.

Schoolwave - Dream come true
Ακριβώς 20 μέρες αργότερα βγαίνουν τα αποτελέσματα. Ακούγεται απίστευτο, αλλά έχουν προκριθεί στην τελική φάση. Είναι ανάμεσα στα 24 γκρουπ του Schoolwave. Ακολουθούν πολλές πρόβες, επικοινωνίες με τους Schooligans, συζητήσεις για το ποια τραγούδια θα παίξουν τελικά, στα 20 λεπτά που τους αναλογούν.

Και έτσι βρέθηκαν ξανά στο τρένο, παρέα με τους Embargo, ένα άλλο μαθητικό γκρουπ της Θεσσαλονίκης που γνώρισαν σε μια κοινή συνέντευξη στο 1055 Rock.

Άφιξη στην Αθήνα, στο “Σταύρος Νιάρχος” σε μια από τις μεγαλύτερες σκηνές της Ελλάδας. Και εκεί βρίσκουν απίστευτη οργάνωση και υποστήριξη από μια μεγάλη ομάδα τεχνικών, εθελοντών, ηχοληπτών και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ένας νέος μουσικός που θέλει να παίξει μουσική.

Μια παρέα απ' την Τούμπα που έκανε πρόβες απλά για να γουστάρει, τέσσερις πολυάσχολοι έφηβοι χωρίς πολύ χρόνο, τελικά έζησαν το απόλυτο ροκ όνειρο του Schoolwave Festival 2017 στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

Συμπέρασμα
Στην εποχή μας, μπορεί να μην γίνονται θαύματα, όμως άμα κυνηγήσεις έναν στόχο, στο τέλος θα τον πετύχεις! Και άμα κάτσει κάποιος και σκεφτεί ότι ξαφνικά έκαναν 10 λαϊβ σε μια σεζόν, ήταν μια τρελή χρονιά για τους Silence. Σε 3 σκηνές - κλαμπ της Θεσσαλονίκης και στην μεγαλύτερη σκηνή της Ελλάδας. Τι άλλο να ζητήσει ένα μαθητικό γκρουπ;

Ίσως ένα δίσκο με δικά τους κομμάτια, ίσως ένα βιντεοκλίπ, μπορεί καμιά συμμετοχή και σε άλλα φεστιβάλ, σίγουρα περισσότερα λαϊβ, γιατί όχι ξανά συμμετοχή στο Schoolwave 2018.

Φωτογράφιση
Νεφέλη Στοϊκοπούλου, Schoolwave Γιώργος Μασχαλίδης, Schoolwave Ευγενία Σκολίδη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης