Χάνα Άρεντ: ένα βιβλίο, μια ταινία...

Χάνα Άρεντ: ένα βιβλίο, μια ταινία...

Η προβολή στον εξώστη του ΠΙΟΠ της πολυβραβευμένης ταινίας “Hannah Arendt”, συμπίπτει με την κυκλοφορία του βασικού της έργου “Οι απαρχές του Ολοκληρωτισμού”, στα ελληνικά, από τις εκδόσεις “Νησίδες”

Χάνα Άρεντ: ένα βιβλίο, μια ταινία...
Το εμβληματικό έργο της φιλοσόφου Χάνα Άρεντ “The Origins of Totalitarianism” ( που εκδίδεται το 1951) φθάνει να μεταφραστεί ολόκληρο στα ελληνικά, αισίως το 2017. Οι δύο πρώτοι τόμοι του έργου “Οι απαρχές του Ολοκληρωτισμού”  (Α: Αντισημιτισμός και  Β: Ιμπεριαλισμός) κυκλοφορούν φέτος από ένα εκδοτικό οίκο, που εδρεύει από το 2004 στην Θεσσαλονίκη ( ιδρύθηκε στην Σκόπελο από τον μεταφραστή Βασίλη Τομανά). Βεβαίως, το 1988 ο εκδοτικός οίκος “Ευρύαλος” σε μετάφραση του Γιάννη Λάμψα κυκλοφορεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας της Άρεντ με τον τίτλο “Το Ολοκληρωτικό Σύστημα”. Η έκδοση είναι πλέον εξαντλημένη. Στο site του εκδοτικού οίκου βρήκα ένα διαφωτιστικό σημείωμα για το βιβλίο : «Η Χάνα Άρεντ, στο έξοχο βιβλίο της “Το Ολοκληρωτικό Σύστημα”, αναλύει τη μορφή εκείνη των καθεστώτων που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και μετατρέπουν τον πολίτη σε εξατομικευμένο, αποξενωμένο μαζάνθρωπο. Εν ονόματι μιας άκαμπτης “επιστημονικής” ιδεολογίας και με το δίπτυχο προπαγάνδα - τρομοκρατία, τα καθεστώτα αυτά χρησιμοποιούν στο έπακρο τη ρητορική των μέσων ενημέρωσης και με την αστυνομία στο κέντρο της εξουσίας σκοπεύουν, απροκάλυπτα, στην κυριαρχία στο εσωτερικό αλλά και παγκόσμια.

Ο κίνδυνος για την ανθρωπότητα από καθεστώτα αυτού του είδους είναι εφιαλτικός, όχι τόσο γιατί αύριο μπορεί να εμφανισθεί ένας νέος Χίτλερ ή Στάλιν, αλλά γιατί το μικρόβιο του ολοκληρωτισμού δρα ακόμα και μέσα στις “δημοκρατικές” κοινωνίες μας.

Στην υπέροχη όσο και συγκινητική κατάληξη του βιβλίου της, η Άρεντ θεωρεί απαραμείωτη εγγύηση της Ελευθερίας τον κάθε άνθρωπο. Ας μας επιτραπεί να προσθέσουμε ότι ο άνθρωπος αυτός, στη δύσκολη αποστολή του, θα αντλήσει δύναμη και βοήθεια και από τη μελέτη του βιβλίου της Άρεντ”. 

Κλείσιμο
Από τις εκδόσεις “Νησίδες” έχει κυκλοφορήσει το 2009 και το βιβλίο της “Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ”, που χρειάζεται να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν να βρεθούν στον εξώστη του ΠΙΟΠ στον Ταύρο την Παρασκευή 14 Ιουλίου, (ώρα 21:30) για να παρακολουθήσουν την προβολή της ταινίας , Hannah Arendt (2012 - 113’).

Η αριστουργηματική ταινία της Μαργκαρέτε Φον Τρότα, με τους Μπάρμπαρα Σούκοβα, Τζάνετ Μακ Τίρ και  Άξελ Μίλμπεργκ, παρουσιάζει τη ζωή της Χάνα Άρεντ (1906 –1975). 

Η Γερμανοεβραία φιλόσοφος αναλαμβάνει να καλύψει ως ανταποκρίτρια του αμερικανικού περιοδικού «The New Yorker» τη δίκη του Ναζί εγκληματία Άντολφ Άιχμαν, στο Ισραήλ.

Η προσπάθειά της να δώσει απαντήσεις στις θηριωδίες των Ναζί, αλλά και η θέλησή της να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της προσωπικής ηθικής ευθύνης, σε καιρούς που η ανθρώπινη ζωή χάνει την αξία της, είχε ως αποτέλεσμα το βιβλίο της με τίτλο «Ο Αϊχμαν στην Ιερουσαλήμ- Η κοινοτοπία του Κακού».

Η Μπάρμπαρα Σούκοβα, που υποδύθηκε  τη Χάνα Άρεντ, απέσπασε για τον ρόλο της αυτό, το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας της Γερμανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 341 8011 (Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-17:00).

Info
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14, Ταύρος 
Τ: 210 3418051 | www.piop.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης