Από το εμβληματικό “Fix” στα εργοστάσια του μέλλοντος

Από το εμβληματικό “Fix” στα εργοστάσια του μέλλοντος

Μια συζήτηση στη “Στέγη”, για τον αρχιτέκτονα του εργοστασίου της “Fix” Τάκη Ζενέτο και τα μοντερνίστικα σχέδιά του για τους χώρους δουλειάς και τις κατοικίες του μέλλοντος

Από το εμβληματικό “Fix” στα εργοστάσια του μέλλοντος
Στις 29 Ιουνίου 2017 συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του Τάκη Χ. Ζενέτου και η “Στέγη” διοργανώνει μία συζήτηση για τις βασικές αρχές της έρευνας του σπουδαίου αυτού αρχιτέκτονα. Ως εκφραστής ενός οραματικού και ριζοσπαστικού μοντερνισμού, ο Ζενέτος θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής αρχιτεκτονικής, κι όχι αδίκως θα λέγαμε. Πέρα από καταξιωμένος designer με εξαιρετικές γνώσεις τεχνολογίας, ο Ζενέτος υπήρξε ένας ακούραστος ερευνητής, ο οποίος εκπόνησε οραματικές μελέτες που ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις ενός κόσμου πολύ πιο εξελιγμένου από την Ελλάδα της δεκαετίας 1960- 1970.

Μελετώντας άρθρα από επιστημονικά περιοδικά της εποχής, ο Ζενέτος προσδιόρισε με μεγάλη ακρίβεια πολλές από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, που καθορίζουν την καθημερινότητα του 21ου αιώνα, όπως η «τηλε-διεκπεραίωση» και η «τηλε-εργασία», και σχεδίασε ένα μεγάλο εύρος εξαιρετικά ευρηματικών υποδομών σε διαφορετικές κλίμακες.

Κλείσιμο


Η αναλυτική παρουσίαση της μελέτης για την Ηλεκτρονική Πολεοδομία στην έκθεση Tomorrows (η οποία θα διαρκέσει έως 16 Ιουλίου 2017) προσφέρει την αφορμή για μία επαναπροσέγγιση του οραματικού έργου του Ζενέτου. Η συζήτηση στις 29 Ιουνίου στη Μικρή Σκηνή της “Στέγης” θα επικεντρωθεί στις βασικές αρχές της έρευνας του Ζενέτου για την πόλη και την κατοικία του μέλλοντος, καθώς και στην επαναξιολόγηση της Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας, σύμφωνα με τις τρέχουσες τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις. Θα επιχειρηθεί ακόμη η ανάδειξη ορισμένων κρυμμένων πτυχών του ελληνικού μοντερνισμού, αλλά και των οραμάτων της δεκαετίας του 1960.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο Πάνος Δραγώνας, Αρχιτέκτονας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Λυδία Καλλιπολίτη, Αρχιτέκτονας και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Rensselaer Polytechnic Institute, ο Μανόλης Μαρμαράς, Αρχιτέκτονας και Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Αρχιτέκτονας και Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Info
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107, Αθήνα
Στις 29 Ιουνίου 2017 και ώρα 19:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 900 5800
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης