Ζήσε τη γειτονία μαζί με τα παιδιά… γύρω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Ζήσε τη γειτονία μαζί με τα παιδιά… γύρω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Από τη Νεάπολη Εξαρχείων στους Αμπελοκήπους

Ζήσε τη γειτονία μαζί με τα παιδιά… γύρω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
Ομολογουμένως, οι περιοχές γύρω από την «κάτω» πλευρά της Αλεξάνδρας -Πεδίο του Άρεως, πλατεία Βικτωρίας και Εξάρχεια- δεν είναι σε καμία περίπτωση περιοχές που σε προσκαλούν για μια οικογενειακή βόλτα. Πάλαι ποτέ αστικές γειτονιές, σήμερα δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλείς για να μεγαλώνεις παιδιά -και το λέω με πολλή αγάπη γιατί κι εγώ εκεί μεγάλωσα: στο Πεδίο του Άρεως, την πλατεία Βικτωρίας, τον Πανελλήνιο και το Μουσείο. Το σκηνικό γίνεται καλύτερο ανεβαίνοντας προς τη Λεωφόρο Κηφισίας. Στη Νεάπολη Εξαρχείων, το Γκύζη και τους Αμπελοκήπους ζουν πολλές οικογένειες και σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τις επισκεφτούν γονείς με παιδιά και από άλλες περιοχές.Κλείσιμο
Ξεκινώντας από «χαμηλά», η πιο όμορφη βόλτα σε μουσείο της Αθήνας, είναι αδιαμφισβήτητα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ειδικά αν το επισκεφτείτε οικογενειακώς με τις «Βόλτες στην Πόλη
», συμμετέχοντας στις ξεναγήσεις για τη Συλλογή Γλυπτών, τη Μυκηναϊκή Συλλογή και για μεγαλύτερα παιδιά, την Αιγυπτιακή Συλλογή, θα εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και ενδεχομένως να εμπνεύσετε τα παιδιά, όπως ποτέ άλλοτε. Αποτελεί και μια ωραία αφορμή για να μιλήσετε με τα παιδιά για το ανθρώπινο σώμα. Μετά την ξενάγηση, ο Κήπος του Μουσείου είναι ανακαινισμένος και κρατά για εσάς μια όμορφη γωνιά της πόλης για καφέ, χυμό ή κάποιο ελαφρύ γεύμα. Κοντά στο Μουσείο, στα Εξάρχεια, μπορείτε να φάτε επίσης στις όμορφες ταβέρνες με κήπο «Γιάντες», «Ροζαλία» και «Άμα Λάχει».Ανεβαίνοντας τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στα αριστερά μας εκτείνεται το Πεδίο του Άρεως. Παρά το γεγονός ότι στα παιδικά μας χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς για οικογενειακές βόλτες το Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές για κούνιες, σήμερα το ασφαλέστερο σημείο του είναι η πλατεία Πρωτομαγιάς, φυσική προέκταση του πάρκου στη μεριά των Δικαστηρίων, όπου υπάρχει άπλα για ποδήλατο και πατίνια, έχει μια μικρή παιδική χαρά και ένα καφέ για ένα ελαφρύ γεύμα ή για γλυκό-παγωτό.

Από την άλλη μεριά της Αλεξάνδρας, βρίσκεται η Νεάπολη Εξαρχείων, η οποία θεωρείται πρώτη επιλογή για κατοικία ανάμεσα στους νέους και προσφάτως παρουσιάζει αύξηση του πληθυσμού νέων οικογενειών. Η γειτονιά κρύβει -μεταξύ πολλών καλτ μπαρ και ρεμπετάδικων για ενήλικες μόνο- και πολύ ιδιαίτερους και ιστορικούς χώρους πολιτισμού, τα πιο ωραία θερινά σινεμά (Εκράν, Παναθήναια) και ψαγμένα βιβλιοπωλεία. Μπορεί ο μοναδικός χώρος πράσινου στη Νεάπολη, ο λόφος του Στρέφη, να μην είναι ιδανικός για βόλτες με παιδιά (πολλά σκουπίδια, κλειστή παιδική χαρά, περίεργος κόσμος), πίσω όμως από το λόφο όμως, βρίσκεται το εικαστικό θέατρο κούκλας «Πράσσειν Άλογα» με παραστάσεις και εργαστήρια για παιδιά.Λίγο πιο πάνω, στην οδό Μαυρομιχάλη, βρίσκονται το «Στούντιο Μαυρομιχάλη» (στο 134), που ανεβάζει μεταξύ άλλων και παιδικές παραστάσεις, και το θέατρο (και παλιός) «Φούρνος» (στο 168), με παραστάσεις για παιδιά ακόμα και από 2-2,5 ετών. Επισκεφτείτε τον «ηλεκτρονικό» του πολυχώρο για παιδιά «φρατζολάκι» για να ενημερώνεστε. Οι διαδραστικές παραστάσεις «Μήλα, Ζάχαρη, Κανέλλα», «Μάρκος ο Γάτος» και το «Αγόρι με τα μπλε μαλλιά» με ηθοποιούς και κούκλες κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμα και των πιο μικρών και «ανήσυχων» παιδιών και είναι μια τέλεια επιλογή για να πάτε με το πιτσιρίκι σας πρώτη φορά θέατρο. Στο φουαγιέ, τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ούτως ώστε να εξοικειωθούν με το χώρο, ενώ στο τέλος της παράστασης θα πάρουν κάτι μαζί τους: ένα κομμάτι μηλόπιτα και τη συνταγή της, ένα μπαλόνι σε σχήμα σκύλου ή γάτας… κάτι που θα τους θυμίζει την παράσταση. Για φαγητό, μπορείτε να πάτε σε μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αθήνας, τη «Λεύκα», με ιδανική αυλή (γωνία με Βουλγαροκτόνου) ή στην πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, πάνω στην Αλεξάνδρας, όπου βρίσκονται διάφορα καφέ και εστιατόρια, αλλά τα τραπεζάκια είναι πάνω στο δρόμο, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Ανεβαίνοντας προς Αμπελοκήπους, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παιδικές παραστάσεις του Θεάτρου της Ημέρας. Στη συμβολή Κάλβου και Δέγλερη υπάρχει παιδική χαρά, ενώ μεγάλη καινοτομία του Δήμου Αθηναίων είναι οι βιβλιοθήκες στο πάρκο ΚΑΠΑΨ (βρεφική-νηπιακή και παιδική-εφηβική). Ειδικά η βρεφική βιβλιοθήκη είναι ένας πολύ όμορφος χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος για βρέφη και νήπια, που διευκολύνει τις θηλάζουσες μητέρες και διοργανώνει τα Σάββατα διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων. Βρίσκεται μέσα στο πάρκο, όπου στεγάζεται και το καφέ Μύρτιλλο και έχει και μια πολύ απλή, αλλά όμορφη παιδική χαρά. Αν ο καιρός δεν είναι καλός, στη Λ. Ριανκούρ βρίσκεται ο παιδότοπος Playroom, ενώ για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, στη Σιθωνίας, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, πέραν του προγράμματος προπονήσεων σε διάφορα αθλήματα και σε ρυθμική-χορό, παραδίδει μαθήματα για μικρές μαζορέττες, μαθήματα ιππασίας, ενώ παράλληλα διοργανώνει camps την περίοδο των σχολικών διακοπών!

Ένα από τα καλύτερα θέατρα στην πόλη για παιδιά και πρωτοπόρο στο βρεφικό θέατρο είναι το «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου στην αρχή της Μεσογείων. Κάθε χρόνο ανεβάζει μια παιδική και μια βρεφική παράσταση για να διαλέξετε ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας, ενώ μία φορά το μήνα, η ίδια η κυρία Καλογεροπούλου αφηγείται παραδοσιακά παραμύθια που έχει συλλέξει μετά από χρόνια έρευνας και μελέτης και τα έχει εκδώσει στα βιβλία «Παραμύθια με την Ξένια» και «Παραμύθια με την Ξένια λίγο φοβιστικά». Φέτος παίζεται η εξαιρετική παράσταση «Χιονάνοι» με την ομάδα της Σοφίας Πάσχου “Patari Project” και η συναυλιο-παράσταση των Burger Project «Μουσική και Φίλοι», το CD της οποίας κυκλοφορεί με τον ομώνυμο τίτλο. Το θέατρο «Πόρτα» έχει το δικό του θεατρικό εργαστήρι με προγράμματα για νήπια με τους γονείς τους και για παιδιά 8μηνης διάρκειας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, και summer camp για το καλοκαίρι. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του θεάτρου, μπείτε εδώΣε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το θέατρο Άνεσις, το οποίο επίσης ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Μετά την παράσταση, μπορείτε να γευματίσετε στα φιλικά προς τα παιδιά La Pasteria, πάνω στην Λ. Αλεξάνδρας, στο TGI Friday’s στην Λ. Κηφισίας (δίνουν μαρκαδοράκια και τετράδια ζωγραφικής για να απασχοληθούν τα παιδιά μέχρι να έρθει το φαγητό) και στο New York Sandwiches στον Πύργο των Αθηνών, που είναι τέλειο για brunch με παιδιά, αλλά χρειάζεται κράτηση.

Όταν ο καιρός δεν είναι βροχερός, μια βόλτα στο Γουδί, στο Πάρκο της Σχολής Χωροφυλακής και στο Άλσος Στρατού είναι ιδανική λύση για περπάτημα, πατίνι, ποδήλατο και πάσης φύσεως ανέμελο και ελεύθερο παιχνίδι. Μέσα στο Άλσος Στρατού, βρίσκεται το θέατρο Badminton, το οποίο φιλοξενεί πολλά μεγαλειώδη θεάματα για όλη την οικογένεια και απέναντί του η καφετέρια «Ya» με παιδική χαρά, όπου φιλοξενούνται και παιδικά πάρτι. Στον ίδιο χώρο το καλοκαίρι στήνεται εξωτερικός παιδότοπος με τραμπολίνο.

Δίπλα, βρίσκεται η Εθνική Γλυπτοθήκη με ενεργό εκπαιδευτικό ρόλο, καθώς έχει δημιουργήσει διαδικτυακές εφαρμογές και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, που έχουν ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τη νεοελληνική τέχνη. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε σχέδιο ξενάγησης για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να προετοιμάσουν την επίσκεψή τους στην Εθνική Πινακοθήκη, ψηφιακά παιχνίδια για το χρώμα, τα σχήματα και τις σκιές για παιδιά από 7-14 ετών, καθώς και ψηφιακές θεματικές περιηγήσεις στις συλλογές της. Ειδικό προσωπικό οργανώνει ξεναγήσεις στη μόνιμη ή στις περιοδικές εκθέσεις, που απευθύνονται κυρίως σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε διάφορες άλλες οργανωμένες ομάδες (σύλλογοι, όμιλοι, Φίλοι του Μουσείου κ.λπ.) και που προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο εξοικείωσης του κοινού με την τέχνη. Την έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη μπορείτε να επισκεφτείτε και οικογενειακά με τις «Βόλτες στην Πόλη».

Ελεύθερα κάθε Σάββατο 11.00-14.00 λειτουργεί το «Παιδικό Εργαστήρι», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με καθοδηγητή τον «αγαπημένο των παιδιών» Μιχάλη Μαδένη, καλλιτέχνη, εμπνευσμένο και «ελεύθερο» άνθρωπο. Για την περίοδο 2017-2018 το «Παιδικό Εργαστήρι» δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα.

Στην πίσω πλευρά του θεάτρου Badminton και την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, απλώνεται το «Άλσος Αθανάτων», ένα όμορφο περιφραγμένο και πεντακάθαρο πάρκο με παιδική χαρά, χώρο για ποδήλατο, πατίνια και πικ νικ καθώς και την καφετέρια «The Park» που βλέπει στα γήπεδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Κέντρου Σαργκάνης, όπου φιλοξενούνται και παιδικά πάρτι. Το άλσος έχει τρεις εισόδους με κύρια αυτήν επί της Γεωργίου Παπανδρέου. Η είσοδος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σας οδηγεί στο Β09, χώρο για εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις και πάρτι) και στο γήπεδο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Στο ίδιο σύμπλεγμα του πάρκου του Γουδίου, με είσοδο από την Κανελλοπούλου, βρίσκεται το Ολυμπιακό Συγκρότημα με εγκαταστάσεις για τένις και κολύμβηση για παιδιά από 5 ετών. Στην είσοδο του κολυμβητηρίου υπάρχει υπαίθριο γυμναστήριο (η καφετέρια «Άλσος» δεν λειτουργεί).

Info
Η σειρά «Ζήσε τη Γειτονιά μαζί με τα παιδιά» αναφέρεται σε όλες τις φιλικές προς τα παιδιά τοποθεσίες στις γειτονιές της πόλης μας και σε ό,τι ενδιαφέρον μπορεί να κρύβουν για παιδιά: πάρκα, εστιατόρια, καφέ, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μαγαζάκια με ωραία παιχνίδια ή είδη δώρων, παιδικά θέατρα και ό,τι άλλο που χρειάζεται ή πρέπει να ανακαλύψει κάποιος που είναι γονιός.

Αν έχετε δοκιμασμένες προτάσεις μπορείτε να μας τις στείλετε στο www.mamakita.gr για να τις συμπεριλάβουμε στη σειρά “Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά», που παρουσιάζει το Πρώτο Θέμα-City stories σε συνεργασία με το Mamakita, για να κάνουμε τις βόλτες μας στην πόλη ακόμα ομορφότερες…

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης