Μία μεγάλη γιορτή με τους Πυξ Λαξ το 2018!

Μία μεγάλη γιορτή με τους Πυξ Λαξ το 2018!

Οι Πυξ Λαξ ανακοίνωσαν ότι θα επανενωθούν στη σκηνή του ΟΑΚΑ, στη... μακρινή ημερομηνία της 11 Ιουλίου 2018 για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια τους

Μία μεγάλη γιορτή με τους Πυξ Λαξ το 2018!
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά»: με αυτόν τον στίχο από το «Γέλα πουλί μου» των Κατσιμιχαίων έκλεισε ο Φίλιππος Πλιάτσικας τη συνέντευξη τύπου για την προγραμματισμένη συναυλία που πρόκειται να δώσουν οι Πυξ Λαξ στον... μακρινό Ιούλιο του 2018, προκειμένου να γιορτάσουν τα 30 χρόνια ιστορίας τους.

Ήταν μία ιδέα που μου προκάλεσε μεγάλη απορία, όταν την πρωτοείδα γραμμένη στην πρόσκληση που μου ήλθε για τη σχετική συνέντευξη. Θυμόμουν ότι και η προηγούμενη συναυλία της μπάντας στο ΟΑΚΑ είχε ανακοινωθεί πολύ νωρίς, αλλά 19 μήνες; Από την άλλη πλευρά, είναι μία όμορφη ιδέα που μπορούν να μοιραστεί το πολυάριθμο κοινό της μπάντας, η οποία αν και παραμένει αδρανής ως σύνολο, δεν παύει να γοητεύει. Άλλωστε, ποιο άλλο ελληνικό συγκρότημα μπορεί να καυχηθεί ότι γέμισε μόνο του ολόκληρο το Ολυμπιακό Στάδιο; Ακόμα και με χαμηλό εισιτήριο...



«'Εχετε μία εικόνα για αυτό που συνέβη το 2011 και φιλοδοξούμε για τα 30 χρόνια του συγκροτήματος να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια», ξεκίνησε να λέει ο Φίλιππος Πλιάτσικας για το νέο πρότζεκτ, αποκαλύπτοντας πώς προσέγγισε τον ίδιο και τον Μπάμπη Στόκα ο Νίκος Λώρης, επικεφαλής της Didi Music που έχει αναλάβει την οργάνωση του event: «Μας κάλεσε πριν από κάποιους μήνες ο Νίκος για καφέ μαζί με τον Μπάμπη. Μας είπε την ιδέα που είχε. [...] Αισθανθήκαμε πρώτα απ' όλα για εμάς, για τους εαυτούς μας να ξαναστήσουμε μία γιορτή, γιατί πάντα αυτό συνέβαινε στις συναυλίες των Πυξ Λαξ, ο κόσμος από μόνος του έστηνε τη δική του γιορτή, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς για εμάς, περιόδους που μπορεί να είχαμε πένθος, περιόδους που μπορεί οι ίδιοι να περνούσαμε δύσκολα, όπως έγινε το 2011».
Κλείσιμο

Η αναφορά στο πένθος έχει ασφαλώς να κάνει με τον άδικο χαμό του Μάνου Ξυδούς τον Απρίλιο του 2010. Η σκιά του έπεσε, μάλιστα, πάνω στη συνέντευξη, καθώς τόσο ο Φίλιππος, όσο και ο Μπάμπης μιλώντας για τη συναυλία ανέφεραν την ευχή να έχουν και να έχουμε όλοι την υγεία μας για να ανταμώσουμε το 2018.



Ο Φίλιππος στη συνέχεια μίλησε για την ατμόσφαιρα στις συναυλίες των Πυξ Λαξ: «Ο κόσμος έχει επιλέξει [...] αυτή την μπάντα για να κάνει τις γιορτές του - με τον δικό του τρόπο και με μία μαζικότητα η οποία και εμάς τους ίδιους πάντοτε μας εξέπληττε, και [μας εξέπληττε] όχι μόνο αριθμός των ανθρώπων που έρχονταν στις συναυλίες μας, αλλά και το πόσο διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκονταν μαζί και στο τέλος λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο. Αυτό το μόνοιασμα και αυτή η προσέγγιση του συγκροτήματος, ότι η μουσική είναι μία εντέλει, ίσως να είναι το μικρό μυστικό που σφυρηλάτησε τη σχέση μας με τον κόσμο».

Αυτό ήταν και το κίνητρο πίσω από την προγραμματιζόμενη συναυλία: «Αισθανθήκαμε λοιπόν την ανάγκη να παρέμβουμε με έναν τρόπο, γιατί μία μπάντα σαν τους Πυξ Λαξ με αυτό που μας έχει προσφέρει ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια είναι μια μπάντα που έχει υποχρέωση να παρέμβει σε τόσο δύσκολους καιρούς και να φτιάξει τόσο μεγάλες γιορτές. Και όχι μόνο με τη συναυλία ή με ό,τι άλλο προκύψει καλλιτεχνικά (αν μας βγουν κάποια καλά τραγούδια μπορούμε να στήσουμε και κανέναν δίσκο) [...], αλλά και με άλλους τρόπους -και οικονομικούς και υλικούς- σε σχέση με ανθρώπους που όταν θα έλθει η ώρα με το καλό που θα έχουν ανάγκη μια βοήθεια, γιατί θεωρούμε (όπως κυλούν τα πράγματα στη χώρα μας) [...] ότι έχουμε την υποχρέωση να παρεμβαίνουμε με τέτοιους τρόπους».



Από την πλευρά του, ο Μπάμπης Στόκας δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το επί σκηνής σμίξιμο με τον Φίλιππο: «Με εξιτάρει πάρα πολύ αυτή η ιδέα, και η δημιουργική της πλευρά, γιατί με τον Φίλιππο -εκτός ότι είναι ο άνθρωπος που τον ξέρω από οκτώ χρονών, έχω περάσει όλα τα ψυχολογικά μαζί του σαν να έχουμε σχέση- είναι ο άνθρωπος που με ενδιαφέρει πάρα πολύ να κάνω πράγματα μαζί του γιατί γίνεται με μία πολύ μεγάλη ευκολία αυτό».

Από τον προγραμματισμό δεν λείπει και η παραγωγή νέου υλικού: «Θα γράψουμε κάποια τραγουδάκια καινούργια, αυτό σας το λέω σίγουρα και είναι μεγάλη χαρά να παίζουμε με τους φίλους μας που έχουμε κάνει τόσα ωραία πράγματα μαζί - με την μπάντα μας, τα παιδιά που συμμετείχαν πάρα πολύ ενεργά σε αυτό [...]», κατέληξε ο Μπάμπης.



Όσο για τα άτομα που θα ακολουθήσουν το δίδυμο πάνω στη σκηνή; Αυτά είναι τα παλιά μέλη της μπάντας, η Δήμητρα Καραμπεροπούλου (ακορντεόν), ο Γιώργος Γιαννόπουλος (τύμπανα), ο Νίκος Γιαννάτος (μπάσο), ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), αλλά και ορισμένα καινούργια μέλη: ο Χάρης Μιχαηλίδης (ηλεκτρική κιθάρα), Νίκος Σάλτας (πιάνο) και στον ήχο ο Νίκος Παππάς.

Ο Νίκος Λώρης είπε στη συνέχεια δύο λόγια σχετικά με το πώς προέκυψε η ιδέα: «Τα δύο τελευταία χρόνια, περιοδεύοντας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο-, σε όλους τους χώρους όπου πήγαινα έπαιζε Πυξ Λαξ και ταυτόχρονα από τον κόσμο που συναντούσα υπήρχε το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει άλλη μια επανασύνδεση. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε τον Οκτώβριο που μας πέρασε, στην Αστόρια, στη Νέα Υόρκη, μαζί με τους ανθρώπους που είχαν διοργανώσει την προηγούμενη εμφάνιση των Πυξ Λαξ. Σκέφτηκα ότι με τη συνεχή άρνηση και με δεδομένο ότι κλείνουμε 30 χρόνια το 2018, να κάνουμε μία συνάντηση με τον Μπάμπη και τον Φίλιππο για να αποφασίσουμε να συμβεί αυτή η καταπληκτική ιδέα».



Και ο Φίλιππος έσπευσε να συμπληρώσει: «Είναι μια ένδειξη ελπίδας και τρέλας, ότι θα είμαστε όρθιοι και ζωντανοί όλοι μας για να πάμε σε ενάμιση χρόνο από τώρα [στη συναυλία]. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μία υπέρβαση, να αποδείξουμε ότι μπορεί η τρέλα και η ελπίδα να νικήσουν στο τέλος και ότι θα βγει κάτι καλό».

Το εισιτήριο θα κινηθεί και πάλι σε χαμηλά επίπεδα: Το 80% των εισιτηρίων θα κοστίζει από 11 έως 15 ευρώ, διευκρίνισε ο Νίκος Λώρης, ενώ ο Μπάμπης διευκρίνισε: «Το σκεπτικό είναι το εισιτήριο να είναι όσο πιο χαμηλό γίνεται, για να μπορεί να καλυφθεί η παραγωγή».



Στη συνέχεια ρώτησα τους δύο μουσικούς αν σκέφτονται να καλέσουν και άλλους καλλιτέχνες σε αυτή τη «γιορτή», έχοντας υπόψη και τη φρέσκια συνεργασία του Πλιάτσικα με τον BD Foxmoor. Τον λόγο πήρε ο Φίλιππος, ο οποίος μοιράστηκε και μία αστεία ιστορία σχετικά με τη συναυλία των Πυξ Λαξ στον Λυκαβηττό: «Είναι τέτοιας φύσης οι συναυλίες που γενικά δεν ανακοινώνουμε κάποιους καλεσμένους. Αλλά επειδή είμαστε του κεφαλιού μας, μπορεί εκείνη την ώρα, εκείνες τις ημέρες, να γουστάρουμε κάτι και να έρθει κάποιος στη σκηνή έτσι όπως μας έχει προκύψει.

»Να σας πω ένα μικρό παράδειγμα. Το 2004 στη συναυλία μας στον Λυκαβηττό -επειδή εγώ δεν συνήθιζα να πηγαίνω σε soundcheck-, τα παιδιά είχαν έναν φίλο που έπαιζε κρουστά. Μάλιστα, δεν έπαιζε κρουστά [στην μπάντα], τα [κρουστά] είχαν αγοράσει εκείνη την ημέρα ο Μπάμπης και ο Μάνος. Και αυτός ήθελε να παίξει και του λένε “δεν ανεβαίνεις πάνω και να παίξεις;”. Ξεκινά η συναυλία και ακούω κάτι περίεργο σε σχέση με τις πρόβες• γυρίζω και βλέπω έναν τύπο που δεν τον έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου και έπαιζε κρουστά. Γυρίζω στον Μπάμπη και μου λέει εντάξει - και έπαιξε σε όλη τη συναυλία! Αυτός ήθελε να κάνει φιγούρα σε μία κοπέλα που ήταν στη συναυλία». «Και έπαιξε και ωραία!» συμπλήρωσε ο Μπάμπης και πρόσθεσε: «Εμένα με παρακάλεσε (δεν το ήξερε ο Φίλιππας). Μου λέει “επειδή είναι η κοπελίτσα κάτω και τη γουστάρω, να ανέβω να παίξω ένα τραγουδάκι;”. “Ανέβα ρε φίλε”, του λέω!».



Επειδή ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε κοινωνική προσφορά, ζήτησα από τους δύο να μου πουν αν έχουν ήδη κάτι υπόψη. Προς το παρόν φαίνεται πως υπάρχει ασφαλώς η πρόθεση, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Ο Φίλιππος είπε ότι θα ήταν υπερφίαλο να ανακοίνωναν κάτι από τώρα, που θα συνέβαινε το 2018 και έχει απόλυτο δίκιο. «Κάνουμε ήδη μία έρευνα για αυτό. Θα βοηθήσουμε αυτό [αυτούς] που εμείς κρίνουμε ότι πρέπει να βοηθηθούν και θα ανακοινωθεί», διευκρίνισε ο Μπάμπης και ο Φίλιππος συμπλήρωσε: «Θα πιάσει τόπο, με άλλα λόγια».

«Εδώ και 12 χρόνια κατ' ουσίαν όλοι έχουμε προσωπικές πορείες - και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε. Όμως ποτέ αυτό που σήμαινε αυτή η μπάντα δεν το βάλαμε στην άκρη, δεν το υποτιμήσαμε, δεν αισθανθήκαμε άσχημα για αυτό. Και αποδείχτηκε κιόλας μέσα σε αυτά τα χρόνια [...] ότι αυτή τη μαζικότητα στις συναυλίες των Πυξ Λαξ δεν τη βρήκαμε κάπου αλλού», ήταν το συμπέρασμα του Φιλίππου για τις συναυλίες της μπάντας. Και έχω την εντύπωση ότι στις 12 Ιουλίου 2018 θα μπορεί να πει το ίδιο πράγμα, μια και έχω ένα προαίσθημα ότι το ΟΑΚΑ μία μέρα πριν θα είναι και πάλι γεμάτο...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης