Ο Τένεσι Ουίλιαμς και η άσπρη ημέρα

Ο Τένεσι Ουίλιαμς και η άσπρη ημέρα

Πώς κύλησε η ζωή στη συμπρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες

Ο Τένεσι Ουίλιαμς και η άσπρη ημέρα
O Δεκέμβριος μπήκε και η Θεσσαλονίκη φοράει τα γιορτινά της, καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Μέχρι τότε, τα πολιτιστικά δρώμενα τρέχουν. Ο καιρός πλέον βοηθάει να μπούμε σε μία αίθουσα κινηματογράφου, σε ένα θέατρο, σε μία μουσική σκηνή. Είδαμε κι άσπρη μέρα. Χιόνισε μετά από χρόνια, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, για ένα περίπου 24ωρο. Πάμε, όμως να δούμε αναλυτικά, τι είδαμε και τι περιμένουμε τις προσεχείς ημέρες.

Ξεκινάμε με τους «Συμμάχους» του βραβευμένου με Όσκαρ, Ρόμπερτ Ζεμέκις. Συνδυάζει την περιπέτεια δράσης με το love story και αυτό που καταφέρνει μπορεί να μην είναι αριστούργημα, είναι όμως ένα ευχάριστο θέαμα για ένα χειμωνιάτικο βράδυ. Ένας Άγγλος πράκτορας και μία Γαλλίδα μέλος της Αντίστασης αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας ένα πολύ επικίνδυνο εγχείρημα, με τις πιθανότητες επιβίωσης να μην είναι με το μέρος τους. Χημεία στο πεδίο της μάχης, αλλά και στη ζωή. Δύο άνθρωποι εγκλωβισμένοι, πιόνια στα συμφέροντα των μεγάλων του κόσμου. Κάπως έτσι φτάνουμε στο απροσδόκητο φινάλε. Ο Ματ Βάσταν (Μπραντ Πιτ) τίθεται στη μέγιστη δοκιμασία. Η θυσία στον βωμό της αγάπης, που μας κέρδισε. Η Μαριόν Κοτιγιάρ κείτεται στο βρεγμένο χορτάρι. Ο Μπραντ Πιτ δακρύζει, η κάμερα εστιάζει στα μάτια του. Η προσωποποίηση του πολέμου σε ένα βλέμμα. Je t΄aime...

Κλείσιμο


Και από το Χόλιγουντ και το εμπορικό σινεμά, στο καθιερωμένο ραντεβού μας με την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Τα flashbacks συνεχίζονται και την τιμητική του αυτή τη φορά είχε ο Βιμ Βέντερς. Βλέποντας τα «Φτερά του έρωτα», πραγματικά ένιωσα πως είναι μία ταινία άκρως επίκαιρη για την Ευρώπη του 2016. Ένα έργο απόλυτα καινοτόμο για την εποχή του, διαχρονικό, που ακόμα και σήμερα συγκλονίζει, εντυπωσιάζει έναν νέο που το παρακολουθεί για πρώτη φορά και μένει χαραγμένο στη μνήμη του. Σπουδαία ταινία και το «Παρίσι-Τέξας». Αναμένουμε ανάλογα αφιερώματα. Από τη μία το σήμερα, από την άλλη το τότε. Διότι όλα έχουν μία ιστορία και μία συνέχεια στο πέρασμα των χρόνων.



Κάπου εδώ, ο κινηματογράφος συναντά τη ροκ μουσική. Παρασκευή βράδυ, μεταμεσονύκτια προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ του Τζιμ Τζάρμους, “Gimme danger” στον ιστορικό κινηματογράφο Ολύμπιον. Inner Sail (μουσικό σχήμα) και Sol Beer υποδέχθηκαν τον κόσμο νωρίτερα στο φουαγιέ. Πρόκειται για το πιο πολυσυζητημένο μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς (που έκανε πρεμιέρα στο 57ο ΦΚΘ), το οποίο είναι αφιερωμένο στους Stooges και τον μοναδικό frontman τους, Ίγκι Ποπ. Η ταινία συνθέτει το πορτραίτο μίας μπάντας που άλλαξε τη μουσική για πάντα, ξετυλίγοντας στη μεγάλη οθόνη δεκάδες άγνωστες μέχρι τώρα ιστορίες από τα παρασκήνια της επταετούς κοινής πορείας του συγκροτήματος.



Είδαμε την «Κραυγή» του Τένεσι Ουίλιαμς με τους Αλέκο Συσσοβίτη, Έλλη Παπακωνσταντίνου και Μάνια Παπαδημητρίου. Ο ίδιος ο συγγραφέας θεωρεί το συγκεκριμένο έργο ως ένα από τα δύο καλύτερά του. Κατά γενική ομολογία, είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό. Διαπραγματεύεται τον πόνο του ηθοποιού για την επιτυχία. Το προσωπικό τραύμα, που μετουσιώνεται σε τέχνη. Την ίδια ώρα, περίπου 180 εορταστικές εκδηλώσεις οργανώνονται με φόντο τα Χριστούγεννα και ο στολισμός της πόλης έχει ξεκινήσει από την Πλατεία Αριστοτέλους και την προβλήτα Α στο Λιμάνι.



Σάρκα και οστά πήρε, επίσης, το όραμα για το πρώτο Αrt Fair στην Θεσσαλονίκη. Το Αrt-Thessaloniki International Contemporary Art Fair άνοιξε τις πύλες του την περασμένη Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου, και διήρκεσε μέχρι και την Κυριακή στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου. H πόλη «χόρεψε» στον ρυθμό του Art Fair, φιλοξενώντας πάρα πολλούς καλλιτέχνες και επιβεβαιώνοντας μια ακόμη φορά την πολυπολιτισμική ταυτότητα της. Είκοσι πέντε γκαλερί από εννέα χώρες. Μία άλλη νότα στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης.

Στα κοινωνικά, τιμήσαμε την 1η Δεκεμβρίου, την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. H πληροφόρηση και η πρόληψη είναι το παν κι αυτό έβαλαν ως στόχο τοπικοί φορείς. Αυτή ήταν μία ακόμα εβδομάδα στην συμπρωτεύουσα. Η πρώτη του χειμώνα. Έμειναν περίπου 25 μέρες για να φύγει και το πολύπαθο 2016 και να μας έρθει το 17, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. Αισιόδοξοι γαρ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης