Συνάντηση με τον Μαυρίκιο

Συνάντηση με τον Μαυρίκιο

O Κύπριος μουσικός και ερμηνευτής μιλάει για τη συνεργασία του με το Μίμη Πλέσσα και το νέο του άλμπουμ

Συνάντηση με τον Μαυρίκιο
O Κύπριος μουσικός και ερμηνευτής, Μαυρίκιος Μαυρικίου, που είχε κάνει αίσθηση με τη φωνή του στη νεαρή του ηλικία όταν δήλωσε συμμετοχή σε μουσικές τηλεοπτικές εκπομπές μας μιλάει για τη συνεργασία του με το Μίμη Πλέσσα και για τη συμμετοχή του σε παιδική μουσικοθεατρική παράσταση.

Γεννημένος στη Λεμεσό της Κύπρου, ο Μαυρίκιος ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές από την ηλικία των 5 ετών, όταν ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα πιάνου και τραγουδιού σε ωδεία. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του στο πιάνο, στο ακορντεόν, στα ανώτερα θεωρητικά, στην ενορχήστρωση, στη σύνθεση και το κλασικό και σύγχρονο τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και το Royal Schools of Music.

Κλείσιμο
Έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε πολλούς και αξιόλογους διαγωνισμούς, τόσο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και της Ελλάδας όσο και ιδιωτικών φορέων, με πρώτα βραβεία ερμηνείας και σύνθεσης, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου, μιούζικαλ, κίνησης και σκηνικής παρουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει ως σολίστας σε πολλές συναυλίες με χορωδίες και ορχήστρες και έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και ταινίες μικρού μήκους.



Το 2013 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, ένα άλμπουμ με 11 τραγούδια από τη MINOS EMI - Universal. Την περίοδο της διαμονής του στην Ελλάδα ο Μαυρίκιος γνωρίζει και συνεργάζεται με σπουδαίους και αξιόλογους καλλιτέχνες, συνθέτες και ερμηνευτές, όπως οι Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αντώνης Μιτζέλος, Χρήστος Δάντης, Μελίνα Ασλανίδου, Μελίνα Κανά, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Λέκκας, Ελένη Δήμου, Λένα Αλκαίου, Ευρυδίκη, Ηρώ, Πάνος Μουζουράκης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ηρώ Σαΐα, Julie Massino, Σία Κοσκινά και άλλους.

Φέτος, κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά από την MINOS EMI - Universal, με τίτλο «Διασκευές» με την υπογραφή του Μίμη Πλέσσα. Ο δίσκος παρουσιάστηκε με μια μεγαλειώδη καλοκαιρινή περιοδεία στις γειτονιές της Ελλάδας με τον ίδιο τον συνθέτη να τον συνοδεύει στο πιάνο, την Ορχήστρα των Αισθήσεων, την οποία δημιούργησε ο Μαυρίκιος το 2014 και αποτελείται από 20 μουσικούς να τους πλαισιώνει και φιλικές συμμετοχές διακεκριμένων ερμηνευτών.

Αυτές τις ημέρες συμμετέχει στη «Μεγάλη Συνάντηση» του Μίμη Πλέσσα και του Κώστα Χατζή, οι οποίοι τον επιλέγουν ως ερμηνευτή των τραγουδιών τους στο Μικρό Παλλάς.

Πώς νιώθεις που είσαι μέρος της «Μεγάλης Συνάντησης» του Μίμη Πλέσσα και του Κώστα Χατζή;
Μεγάλη τιμή και ευλογία. Μιλάμε για δύο από τους κορυφαίους δημιουργούς που πέρασαν και στιγμάτισαν την ελληνική μουσική. Τα τραγούδια τους δεν έπαψαν και δεν θα πάψουν ποτέ να είναι διαχρονικά. Αν αναλογιστώ ότι δύο τέτοιοι συνθέτες θα μπορούσαν να έχουν δίπλα τους όποιον ερμηνευτή θα ήθελαν και επέλεξαν να δώσουν βήμα σε έναν νέο όπως εγώ, τότε νιώθω πραγματικά ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία και προσπαθώ σε κάθε μας συνάντηση να εκφράζω μέσα από τα τραγούδια τους συναισθήματα, καταθέτοντας την ψυχή μου. Τους ευχαριστώ ολόψυχα για τα μαθήματα ζωής, ήθους και προσέγγισης αλλά και για τις αμέτρητες ιστορίες που κρύβονται πίσω από το ρεπερτόριο τους και τις οποίες δεν θα μάθαινα σε καμία περίπτωση. Όλα όσα μου διηγήθηκαν και με συμβούλευσαν θα είναι για πάντα καλά φυλαγμένα σε ένα μικρό θησαυροφυλάκιο στην καρδιά μου.

Εδώ και κάποια χρόνια είσαι στο πλευρό του Μίμη Πλέσσα. Πώς νιώθεις για αυτή τη συνεργασία; Νιώθεις το «βάρος» της συνέχισης του έργου του Μίμη Πλέσσα;
Νιώθω πραγματικά μεγάλη ευλογία κάθε φορά που μοιράζομαι τη σκηνή τον ζωντανό μύθο και αιώνιο έφηβο Μίμη Πλέσσα. Θέλω να τον ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για την αγάπη, τη στήριξη, την ανθρωπιά και την έμπνευση που δείχνει στο πρόσωπό μου από την πρώτη μας συναυλία μέχρι και σήμερα. Οι συμβουλές του, οι ατάκες του, οι πρόβες μας, οι συναυλίες μας, οι περιοδείες μας, ο δίσκος μας, οι στιγμές που περάσαμε μαζί, ακόμα και το καυστικό χιούμορ του θα με συντροφεύουν για μια ζωή μιας και δεν πρόκειται να τα ξεχάσω ποτέ. Νιώθω πραγματικά αυτό το «βάρος» στο οποίο αναφέρεστε και ευτυχώς ο ενθουσιασμός τόσο του συνθέτη όσο και του κοινού γι’ αυτόν τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισής μου σε αυτά τα μεγάλα τραγούδια και τη νέα ερμηνευτική και ενορχηστρωτική πνοή που πήραν, είναι η καλύτερη ανταμοιβή.



Πρόσφατα, κυκλοφόρησε και το άλμπουμ «Διασκευές» με τραγούδια του Μίμη Πλέσσα τα οποία ερμηνεύεις. Ποια είναι τα συναισθήματα της επανεκτέλεσης κλασικών ελληνικών τραγουδιών;
Το άλμπουμ «Διασκευές» που φτιάξαμε με τόση αγάπη και πάθος με το Μίμη Πλέσσα είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη ένα ακόμα διαμαντάκι στην πλούσια πολιτισμική κληρονομιά του συνθέτη. Πρόκειται για 10 διασκευές διαχρονικών και αγαπημένων επιτυχιών του Μίμη Πλέσσα και τρία καινούργια τραγούδια σε στίχους της Λουκίλας Καρρέρ Πλέσσα που μου εμπιστεύθηκαν. Στα τραγούδια έπαιξε η Ορχήστρα των Αισθήσεων, μια ορχήστρα νέων σπουδαίων μουσικών που δημιούργησα πριν 2 χρόνια και η οποία με συνοδεύει στις συναυλίες μου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την δισκογραφική μας εταιρία MINOS EMI - UNIVERSAL για την παραγωγή και την διανομή του δίσκου σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Ευχαριστώ θερμά τον κορυφαίο δημιουργό που μου εμπιστεύθηκε τα μεγάλα τραγούδια του που τόσο έχουν αγαπηθεί από το κοινό στις παρθενικές τους εκτελέσεις από τα μεγαλειώδη ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου που τα πρωτοερμήνευσαν. Τα συναισθήματα της επανεκτέλεσης τέτοιων τραγουδιών δεν μπορούν παρά να είναι δέος και ευγνωμοσύνη. Το άλμπουμ μας ταξίδεψε μαζί μας στη μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία συναυλιών που πραγματοποιήσαμε το Καλοκαίρι στην Ελλάδα και το εξωτερικό με το Μίμη Πλέσσα, έχει κάνει μεγάλη αίσθηση και έχει πάρει ήδη εξαιρετικές κριτικές τόσο από σημαντικούς καλλιτέχνες όσο και από το ευρύ κοινό. Εν κατακλείδι, αυτό το cd είναι η κατάθεση ψυχής της συνεργασίας μας με την ελπίδα και των δυο μας για ένα καλύτερο αύριο για την μουσική.

Ποιους μουσικούς θαυμάζεις πλην του Μίμη Πλέσσα;
Ως γενική τοποθέτηση, θα έλεγα ότι θαυμάζω τους μουσικούς που δημιουργούν σε ένα βαθύτερο επίπεδο στίχου και μελωδίας και δεν μένουν στην επιφάνεια. Συγκεκριμένα, θαυμάζω απεριόριστα συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μάριος Τόκας και μια ειδική κατηγορία μουσικών/συνθετών που ερμηνεύουν και οι ίδιοι τα τραγούδια τους όπως ο Κώστας Χατζής, Διονύσης Σαββόπουλος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Στέφανος Κορκολής, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Αντώνης Βαρδής και άλλοι.

Επίσης, ο Μαυρίκιος συνεχίζει τη συνεργασία του με το Θίασο Αβάντι με το έργο «Μόνο αν το πιστέψεις» της Κέλλυς Σταμουλάκη σε μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που ανεβαίνει στο θέατρο Αλίκη με καθημερινές παραστάσεις για σχολεία και διπλές παραστάσεις κάθε Κυριακή για το ευρύ κοινό ενώ εμφανίζεται και σε επιλεγμένες μουσικές σκηνές και σημεία πολιτισμού.

Πώς είναι να συνεργάζεσαι με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και να είσαι μέρος μιας θεατρικής παράστασης; Μπορεί η μουσική και οι μουσικοί να συνυπάρξουν με το θέατρο;
Τη συνεργασία μου με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα την οφείλω στη σπουδαία συγγραφέα και σκηνοθέτη Κέλλυ Σταμουλάκη. Η Κέλλυ είναι για μένα η μούσα της παιδικής σκηνής. Όταν με κάλεσε να διδάξω μουσικά τον θίασο Αβάντι, να ενορχηστρώσω και να παίξω τις μουσικές του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στις παραστάσεις της, το αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά και εδώ και δύο χρόνια έχουμε μια υπέροχη συνεργασία στο θέατρο, τόσο με την ίδια όσο και με τον Λαυρέντη. Οι μουσικές του είναι γεμάτες χρώματα, εικόνες και συναισθήματα και σε συνδυασμό με το ευρηματικό κείμενο και τους καλογραμμένους στίχους της Κέλλυς το αποτέλεσμα με εμπνέει για ενορχηστρώσεις που αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Στην συνεργασία μας αυτή, απάντησα έμπρακτα και στο ερώτημα της συνύπαρξης του θεάτρου με την μουσική καθώς όλοι οι ηθοποιοί των παραστάσεών μας τραγουδούν και παίζουν μουσικά όργανα ζωντανά επί σκηνής. Φέτος, βρισκόμαστε με την παράσταση «Μόνο αν το πιστέψεις» στο θέατρο Αλίκη με την Ελένη Καστάνη, την Μυριέλα Κουρεντή, τον Ορέστη Τρίκα και 13μελή θίασο. Όσον αφορά την συνεργασία μου με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, πρόσφατα συμφωνήσαμε να ηχογραφήσω και ένα υπέροχο τραγούδι του που μου εμπιστεύεται και τον ευχαριστώ πολύ.



Ποια είναι η γνώμη σου για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής μουσικής;
Είμαι αισιόδοξος! Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι, μπορεί να ζούμε σε μια αβεβαιότητα χωρίς να ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, μπορεί να περνάμε κρίση οικονομική, πολιτική και κοινωνική, μπορεί να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με φόβο αλλά... την ελπίδα για ένα ποιοτικό μέλλον στη ζωή, συμπεριλαμβανομένου και της μουσικής ζωής του τόπου, δεν μπορεί να μας την ξεκόψει κανείς. Και τελειώνω με αυτό τον παραλληλισμό της μουσικής με την ζωή γιατί θέλω να στείλω ένα γενικότερο μήνυμα να μην φοβόμαστε, να κυνηγάμε τους στόχους και τα όνειρα και να ελπίζουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι θα τα καταφέρουμε. Ίσως υπάρχει και ένα μυστικό... να μην περιμένουμε την επόμενη ευκαιρία αλλά να την δημιουργήσουμε εμείς. Ένας από τους μεγάλους συνθέτες που είχα την ευλογία να γνωρίσω και να συνεργαστώ μου είπε κάποτε «Όταν δεν σε χειροκροτούν, δούλεψε. Όταν σε χειροκροτούν, δούλεψε περισσότερο!». Δουλειά, λοιπόν, ευγνωμοσύνη που μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε στην Ελλάδα του 2016 που περνάει κρίση σε όλους τους τομείς και ελπίδα για ένα μουσικό μέλλον με περιεχόμενο, ουσία και δημιουργικότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης