Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Αθήνα

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων με αφορμή τον πανευρωπαϊκό θεσμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ποδήλατο

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Αθήνα
Από σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, και για μία εβδομάδα, η Ευρώπη κινείται στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, ενός θεσμού που ξεκίνησε το 2002 και έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τις τοπικές αρχές κάθε χώρας για να διοργανώσουν δραστηριότητες που θα ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας, αλλά και να χαράξουν και να υιοθετήσουν μόνιμα μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των μεταφορών μέσα στις πόλεις.

Κάθε χρόνο η εκστρατεία ακολουθεί ένα συγκεκριμένο concept γύρω από το ζήτημα της βιώσιμης κινητικότητας. Φέτος, το θέμα είναι «Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή οικονομία» και αποσκοπεί στην ανάδειξη του οικονομικού οφέλους που μπορεί να αποκομίσει μια πόλη εφαρμόζοντας μια βιώσιμη προσέγγιση σε ζητήματα μεταφορών. Το όφελος μπορεί να είναι χρηματικό από την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας (πχ. μέσω της ανάπτυξης νέων αγορών), αλλά και κοινωνικό, που μπορεί να έχει και οικονομικές προεκτάσεις, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της φυσικής κατάστασης των πολιτών.

Κλείσιμο


Η πόλη της Αθήνας συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με μια σειρά ενεργειών που εστιάζουν στην ανάπτυξη του ποδηλάτου - ένα μέσο που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη κινητικότητα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη. Το ποδήλατο εξοικονομεί χώρο και ενέργεια, δεν δημιουργεί ηχορύπανση ή ατμοσφαιρική ρύπανση και μπορεί να αποτελέσει μία ιδανική άσκηση για τον κάτοικο μιας πόλης.

Σε οικονομικό επίπεδο, μελέτες έχουν δείξει ότι η επέκταση της χρήσης του ποδηλάτου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο, όπως μείωση των δαπανών υγειονομικής φροντίδας λόγω της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, αλλά και οικονομική ανάπτυξη νέων αγορών και δραστηριοτήτων με οφέλη που μπορούν να είναι μέχρι και 20 φορές υψηλότερα από το κόστος των επενδύσεων σε υποδομές. Μιλώντας, βέβαια, για υποδομές, δεν μπορούμε να επισημάνουμε ότι ενώ ορισμένοι δήμοι έχουν δημιουργήσει ένα έστω και υποτυπώδες δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ο Δήμος της Αθήνας υστερεί πάρα πολύ σε αυτό το πεδίο.



Όπως και να έχει, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων συντονίζει φέτος ενέργειες με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας. Άλλωστε, έχει αναλάβει ήδη ορισμένες σημαντικές πρωτοβουλίες που προωθούν την ποδηλασία, προσφέροντας εδώ και χρόνια θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα και από φέτος το πρώτο πιλοτικό σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων Athens Bikes.



Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Αθήνα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις ευαισθητοποίησης:

Athens Bike Festival, 16-18 Σεπτεμβρίου: Η μεγαλύτερη εκδήλωση για το ποδήλατο στην Ελλάδα φιλοξενείται τα τελευταία επτά χρόνια στην Τεχνόπολη και αποσκοπεί στην προώθηση της αστικής ποδηλασίας. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν ποδήλατα και ποδηλατικό εξοπλισμό, να παρακολουθήσουν σεμινάρια και ενημερώσεις, να δοκιμάσουν ποδήλατα σε πραγματικές συνθήκες, να εξερευνήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Athens Skirt Ride, 17 Σεπτεμβρίου: Μια βόλτα με ποδήλατα που απευθύνεται σε ένα από τα δυναμικά αναπτυσσόμενα κοινά αστικών ποδηλατών – τις γυναίκες. Η βόλτα ξεκινά στις 17.30 και πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο να δείξει ότι είναι εφικτό να κινείσαι άνετα μέσα στην πόλη χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για ειδικό εξοπλισμό πέρα από το ποδήλατο.



Solar Ride, 18 Σεπτεμβρίου: Μια βόλτα με ποδήλατα που διοργανώνεται από την Greenpeace με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο σημαντικότερο ανεξάντλητο φυσικό πόρο της χώρας μας - την ηλιακή ενέργεια. Η βόλτα θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί της Κυριακής και οι συμμετέχοντες θα διανύσουν 10 περίπου χιλιόμετρα σε μία διαδρομή ήπιας δυσκολίας.

Μαθήματα ποδηλάτου για παιδιά, 16-18 Σεπτεμβρίου: Με στόχο την έγκαιρη ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών, διοργανώνονται μαθήματα εκμάθησης ποδηλάτου για παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης