Stranger Things: Παράξενα πράγματα συμβαίνουν στα ‘80s

Stranger Things: Παράξενα πράγματα συμβαίνουν στα ‘80s

Η σειρά του Netflix με πρωταγωνίστρια τη Γουινόνα Ράιντερ ήταν η απόλυτη έκπληξη του καλοκαιριού για τη μικρή οθόνη

Stranger Things: Παράξενα πράγματα συμβαίνουν στα ‘80s
«Η μόνη μου ερώτηση σχετικά με τη σειρά Stranger Things
του Netflix είναι αν θα είναι αρκετά δημοφιλής για να κρασάρει τους servers. Θα μπορούσε». Αυτό ήταν το πρώτο tweet του
Στίβεν Κινγκ αναφορικά με τη σειρά-έκπληξη του φετινού καλοκαιριού. Και μπορεί να μην ξέρουμε αν όντως κράσαραν οι servers, όμως σίγουρα το
Stranger Things
Κλείσιμο
μας έκανε να παραμιλάμε.
Και όχι μόνο εμάς, αλλά και τον μετρ του τρόμου, ο οποίος συνέχισε να τουιτάρει σχετικά με τη σειρά. «Βλέποντας το
Stranger Things
είναι σαν να παρακολουθείς τις Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Στίβεν Κινγκ. Και το εννοώ με την καλή έννοια», σχολιάζει σε ένα άλλο tweet. «Το
Stranger Things είναι καθαρή διασκέδαση. Α+. Μην το χάσετε. Η Γουινόνα Ράιντερ λάμπει», συνεχίζει. Και ό,τι γράφει, ισχύει 100%!

Η ιστορία ξεκινά με την εξαφάνιση του 12χρονου Γουίλ Μπάιερς (Νόα Σαπ), ο οποίος γυρνώντας στο σπίτι του έπειτα από μία συναρπαστική βραδιά Dungeons and Dragons με τους τρεις φίλους του, περνά έξω από το Εθνικό Εργαστήριο Χόκινς, όπου θα έχει ένα πολύ άσχημο συναπάντημα με ένα πλάσμα που δεν ανήκει στον κόσμο μας. Η τοπική κοινότητα υπό τη μητέρα του, Τζόις (Γουινόνα Ράιντερ), τον αδελφό του, Τζόναθαν (Τσάρλι Ίτον) και τον Τζιμ Χόπερ (τον επικεφαλής της αστυνομίας της μικρής πόλης, τον οποίο υποδύεται ο Ντέιβιντ Χάρμπορ) αρχίζει να αναζητά τον πιτσιρικά, ενώ οι τρεις κολλητοί του, Μάικ, Ντάστιν και Λούκας αποφασίζουν να κάνουν τη δική τους έρευνα.


Ολα ξεκινούν με την εξαφάνιση του Γουίλ Μπάιερς

Αυτοί όμως δεν είναι οι μόνοι συντελεστές της εξίσωσης. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται στο προσκήνιο και η Έντεκα, ένα μυστηριώδες 12χρονο κορίτσι με υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά και οι μυστικοπαθείς κυβερνητικοί πράκτορες υπό τον δρ. Μάρτιν Μπρένερ (Μάθιου Μοντίν), οι οποίοι άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας με τα πειράματά τους και τώρα προσπαθούν να κουκουλώσουν την κατάσταση επιδεικνύοντας ελάχιστα φιλικές προθέσεις απέναντι στους κατοίκους του Χόκινς.

Αυτό που δεν σας ανέφερα έως τώρα είναι ότι τα γεγονότα δεν εκτυλίσσονται στη σύγχρονη εποχή, αλλά στη δεκαετία του ’80. Και τώρα μπορείτε να ενθουσιαστείτε -οι 30 φεύγα, τουλάχιστον-, μια και είναι όλα εκεί: φορέματα-κελεμπίες, φωτογραφικές μηχανές με φιλμ, χοντρά κοκάλινα γυαλιά, γουόκι τόκι, τζουκ-μποξ, τηλέφωνα με καντράν και ό,τι άλλο μπορείτε να θυμηθείτε από τη χρυσή εκείνη περίοδο.



Πάνω απ’ όλα, όμως, η σειρά έχει αναφορές στην πλειονότητα των μεγάλων επιτυχιών της ποπ κουλτούρας της εποχής. Οι τίτλοι αρχής συνοδεύονται με τη μουσική του Κάιλ Ντίξον και του Μάικλ Στάιν που παντρεύει το Tron με τις synth εμπνεύσεις του Τζον Κάρπεντερ (λόγω της επιτυχίας της μουσικής, το Netflix ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει και το soundtrack). Το αγαπημένο τραγούδι του Γουίλ είναι το Should I stay or should I go των Clash, ενώ ακούγονται και τραγούδια όπως το Hazy shade of winter των Bangles ή το πιο «μπλουζίστικο» Waiting for a girl like you των Foreigner.

Η όλη ιστορία μοιάζει με το «Στάσου πλάι μου» (ιδιαίτερα ως προς τις αξίες της φιλίας) να έχει συναντήσει το «Κάρι», το «Άλιεν» και το πρώτο του sequel, τον “ET”, το “Goonies”, το «Στενές επαφές τρίτου τύπου». Πρόκειται για ένα γνήσιο tribute στη δουλειά του Στίβεν Κινγκ (το αναγνώρισε και ο ίδιος, άλλωστε, όπως αναφέραμε στην αρχή), του Στίβεν Σπίλμπεργκ και του Τζον Κάρπεντερ (το πόστερ της «Απειλής» δεσπόζει στο υπόγειο του Μάικ που έχει μετατρέψει σε κέντρο επιχειρήσεων η παρέα των πιτσιρικάδων, ενώ ο καθηγητής φυσικής παρακολουθεί την ίδια ταινία με μία φίλη του, εξηγώντας της τα εφέ).



Ωστόσο, όλες αυτές οι αναφορές αποτελούν το έναυσμα για τους δημιουργούς της σειράς, του αδελφούς Ντάφερ, για να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, που σταδιακά αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο βάθος (κάτι το οποίο δυστυχώς δεν ίσχυσε για τους δύο «κακούς» κυβερνητικούς υπαλλήλους - ο δρ. Μπρένερ χρησιμοποιήθηκε απλά για να δούμε λίγο καλύτερα το story της Έντεκα), και με «σφιχτή» πλοκή που αποφεύγει τις κοιλιές (η επιλογή να περιοριστεί ο κύκλος σε οκτώ επεισόδια αποδείχθηκε συνετή).

Η καλύτερη δουλειά έγινε βέβαια με τους νεαρούς χαρακτήρες. Καθένα από τα τρία αγόρια που αποφασίζουν να βρουν τον φίλο τους έχει τον δικό του ρόλο στην παρέα. Ο Μάικ (Φιν Γούλφχαρντ) είναι ο αρχηγός της παρέας - ή καλύτερα ο πρώτος μεταξύ ίσων. Ο Ντάστιν (Γκάτεν Μαραράτσο) είναι το μυαλό και ο Λούκας (Κάλεμπ ΜακΛάφλιν) είναι ο αντιρρησίας. Οι τρεις τους προβληματίζονται, αναζητούν, πειραματίζονται, φοβούνται, τσακώνονται, φιλιώνουν και αντιμετωπίζουν τους νταήδες του σχολείου, αναδεικνύοντας την πολυδιάστατη σχέση τους.


Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Λούκας, ο Μάικ, η Έντεκα και ο Ντάστιν προσπαθούν να βρουν τον Γουίλ

Όλα αυτά εντείνονται όταν στην παρέα προστίθεται και η μυστηριώδης Έντεκα, που λειτουργεί ως καταλύτης στην εξέλιξη της ιστορίας. Το ανεπανάληπτο ταλέντο της Μίλι Μπόμπι Μπράουν, που την υποδύεται, πρόκειται να συζητηθεί ξανά και ξανά τα επόμενα χρόνια (γεννήθηκε τη χρονιά των Ολυμπιακών της Αθήνας). Στη σειρά, η Έντεκα της Μίλι Μπόμπι είχε μεγάλη παρουσία, αλλά ελάχιστες ατάκες, μια και το λεξιλόγιό της ήταν πολύ περιορισμένο για λόγους που θα ανακαλύψετε όταν θα δείτε τη σειρά. Και όμως, κατάφερε με τη γλώσσα του σώματός της, τις γκριμάτσες της ή απλά με τα εκφραστικά της μάτια να μας περάσει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, από φόβο και θλίψη μέχρι αγάπη και ανάγκη για ανθρώπινη επαφή.

Αυτή η επιτυχία στην επιλογή του καστ δεν ήταν τυχαία. «Από τη στιγμή που το Netflix μάς άναψε το πράσινο φως, αρχίσαμε αμέσως να ψάχνουμε, βλέποντας παιδιά από όλο τον κόσμο», θυμάται ο Ρος Ντάφερ, ο ένας από τους δύο δημιουργούς, για να συμπληρώσει ότι συνολικά πέρασαν από οντισιόν περίπου 1.000 παιδιά. «Όσο χρονοβόρο και να ήταν, είναι πολύ λίγα τα παιδιά που μπορούν να αποδώσουν σε τέτοιο επίπεδο. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε 20 φορές την ίδια σκηνή…».


Η Τζόις χρησιμοποιεί ανορθόδοξα μέσα για να επικοινωνήσει με τον γιο της

Ανάλογη επιτυχία είχε και το μεγαλύτερης ηλικίας καστ. Κατ’ αρχάς ο μεγαλύτερος αδελφός του Γουίλ, Τζόναθαν, και η μεγαλύτερη αδελφή του Μάικ, Νάνσι (Νατάλια Ντάιερ). Κυρίως όμως η Γουινόνα Ράιντερ στον ρόλο της διαζευγμένης μητέρας του Γουίλ που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει το παιδί της, χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ την έρευνά της «Ήταν πολύ σημαντικό που μπορέσαμε να την έχουμε μαζί μας. Έδωσε ταυτότητα στη σειρά. Νέα παιδιά και έφηβοι θα την ανακαλύψουν. Οι μεγαλύτεροι θα ενθουσιαστούν που θα τη δουν και πάλι να αναλαμβάνει έναν καλό ρόλο», σχολίασε ο Ρος Ντάφερ. Προσωπικά, όμως, μου άρεσε περισσότερο ο Ντέβιντ Χάρμπορ στον ρόλο του Τζιμ Χόπερ. Ένας βασανισμένος χαρακτήρας με τα δικά του ανεξίτηλα τραύματα που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος στην αφήγηση της ιστορίας. Τέλος, ήταν κρίμα που δεν είδαμε λίγο παραπάνω από τον χαρακτήρα του Μάθιου Μοντίν, όμως δεν μπορούμε να έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις από μία σεζόν οκτώ μόλις επεισοδίων.

Η σειρά δημιουργήθηκε από τους δίδυμους αδελφούς Ντάφερ και αυτό από μόνο του δεν μπορούσε να μας προϊδεάσει για το τι θα βλέπαμε, δεδομένου ότι προς το παρόν δεν είχαν μεγάλη παρουσία στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση - είναι άλλωστε μόλις 32 ετών. Ο Ματ επιβεβαιώνει τα σημεία αναφορά της σειράς, επισημαίνοντας ότι «θέλαμε να αναπαράγουμε την αίσθηση του θαύματος από την παιδική μας ηλικία, από τον ΕΤ και από τα βιβλία του Στίβεν Κινγκ». Ο ίδιος κάνει σύγκριση μεταξύ των ταινιών του είδους σήμερα και στο παρελθόν: «Οι ταινίες του είδους σήμερα έχουν να κάνουν μόνο με το θέαμα. Αυτό που αγαπούσαμε στις ταινίες που παρακολουθούσαμε ως παιδιά ήταν η θαυμάσια δουλειά με τους χαρακτήρες. Είχε να κάνει με το φυσικό που συναντούσε το υπερφυσικό». Ο Ματ μάλιστα δεν κρύβει ότι η σειρά έχει και ορισμένα αυτοβιογραφικά στοιχεία: «Παίζαμε D&D και Magic: The Gathering. Αυτή ήταν η εμμονή μας, όπως και τα video games. Υπάρχουν πολλά [στοιχεία] από εμάς σε αυτούς τους χαρακτήρες. Ήμασταν σίγουρα σπασικλάκια».


Ο σερίφης Χόπερ (δεξιά) είναι ο συνδετικός κρίκος στην αφήγηση της ιστορίας

Όσο για το εάν θα ανανεωθεί η σειρά για δεύτερη σεζόν; Το Netflix δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως. Ο υπεύθυνος περιεχομένου της υπηρεσίας, Τεντ Σαράντος, απέφυγε να δώσει μία οριστική απάντηση στο πλαίσιο της παρουσίας του στην ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Κριτικών Τηλεόρασης λέγοντας απλά για τη σειρά: «Θέλουμε να την αφήσουμε να αναπνεύσει λίγο». Όπως είναι γνωστό, το Netflix δεν αποκαλύπτει στατιστικά σχετικά με τις επιδόσεις των παραγωγών του. Όμως πόσο λιγότερο δημοφιλές να είναι από την πρώτη σεζόν του Marco Polo, της φαραωνικής παραγωγής της υπηρεσίας; Τα λίγα μετρήσιμα στατιστικά που έχουμε προέρχονται από το IMDB. Εκεί, το Stranger Things συγκεντρώνει βαθμολογία 9,1 από περίπου 88 χιλιάδες χρήστες (ο γράφων το έριξε το εννιαράκι του), ενώ το Marco Polo (η δεύτερη σεζόν του οποίου προβλήθηκε επίσης τον Ιούλιο) συγκεντρώνει βαθμολογία 8,1 από 39 χιλιάδες χρήστες. Βάζουμε στοίχημα ότι θα συνεχιστεί;


Οι υπάλληλοι της κυβέρνησης δεν έχουν καθόλου φιλικές διαθέσεις

Τέλος, και για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο στη σειρά λειτουργεί το Εργαστήριο του Χόκινς από όπου ξεκίνησαν όλα, έβγαλε επίσημη ανακοίνωση διαψεύδοντας ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο όντως υφίσταται, αρνήθηκε την όποια εμπλοκή του σε έρευνες με τέρατα και τόνισε ότι το προσωπικό των εργαστηρίων του δεν είναι σατανικό˙ αντιθέτως είναι ευγενικό και έξυπνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης