Η αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η αρχόντισσα των Κυκλάδων

Μια περιήγηση στο γραφικό νησί της Σύρου

Η αρχόντισσα των Κυκλάδων
Η καμπάνα του Αγ. Νικολάου χτύπησε 12:00 και το καράβι σφύριξε τον χαιρετισμό του, μπαρκάροντας για άλλα μέρη. Κόσμος κατέβηκε στο λιμάνι και άρχισε να διασκορπίζεται στις γαλάζιες ακρογιαλιές του νησιού, για να χαρεί τον ελληνικό καλοκαιρινό ήλιο.


Άνω Σύρος

Το όνομα της Σύρου προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη λέξη «Ουσύρα» που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, προέρχεται από το «Συρ» που σημαίνει βράχος. Ο Όμηρος την ονομάζει «Συρίη», ενώ τον 17ο αιώνα αναφέρεται και ως το νησί του Πάπα: "L'isola del Papa", λόγω του καθολικού δόγματος ενός μεγάλου μέρους των κατοίκων της.
Κλείσιμο


Ερμούπολη

Πάντως, η Σύρος διαφέρει από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Δίπλα στα γνωστά λευκά σπιτάκια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, μπορεί κανείς να δει εντυπωσιακά νεοκλασικά, που δίνουν την ταυτότητα της Ερμούπολης στο πέρας των αιώνων. Τα κτίρια-τοπόσημα του Δημαρχείου και του Θεάτρου, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της πόλης, και θα τα δείτε να πρωταγωνιστούν σε πολλές καρτ ποστάλ. Στα εντυπωσιακά κτίσματα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, πρέπει να περιληφθούν ο Ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου, που είναι και η Μητρόπολη, ο Ιερός Ναός της Αναστάσεως, ο Καθεδρικός Ναός του Αγ. Γεωργίου, και η Βιβλιοθήκη.


Ερμούπολη

Λίγο πιο έξω από το αστικό αυτό νησιωτικό τοπίο, βρίσκεται η Άνω Σύρος, η οποία σαν κορώνα στέκεται πάνω από την Ερμούπολη και στολίζει τον λόφο. Χτισμένη αμφιθεατρικά και με υπέροχη θέα στο λιμάνι, η Άνω Σύρος έχει χρώμα άλλης εποχής. Στενά κατάλευκα καντούνια, ασβεστωμένα σπίτια με γαλαζοπράσινα παραθυρόφυλλα, ροδαλές μπουκαμβίλιες και η Μονή των Καπουτσίνων στην κορυφή του βουνού, είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το μωσαϊκό ενός οικισμού-ζωντανού μουσείου. Όμως, η Άνω Σύρος δεν είναι το μοναδικό μυστικό που αποκαλύπτει το νησί στον ταξιδευτή...


Η παραλία Δελφίνι

Η αρχοντική Ποσειδωνία, με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα, τους καταπράσινους κήπους και τη διάχυτη ηρεμία, ίσως αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη. Ο οικισμός αυτός διαφέρει από όλους τους παραδοσιακούς αιγαιοπελαγίτικους και χαρακτηρίζεται από μία αίγλη. Στο μέρος αυτό, βρίσκεται και μία από τις πιο εναλλακτικές και άκρως ενδιαφέρουσες ταβέρνες του Αιγαίου. Το «Κυβερνείο», δίπλα στο παλιό Δημαρχείο, εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής, είναι ένας μικρός παράδεισος στην κοιλάδα της Ποσειδωνίας. Στην δροσερή αυλή του, υπό τον ίσκιο καταπράσινης φυλλωσιάς, θα απολαύσετε τοπικές νοστιμιές, και θα χορτάσετε όλες σας τις αισθήσεις. Το μαγαζί αυτό όμως, δεν διακρίνεται μόνο για τα σπιτικά του φαγητά, αλλά και για την ιδιόμορφη διακόσμησή του, με συλλογές από ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μέχρι συνθέσεις με μαγειρικά σκεύη, καθρέπτες και χειροτεχνίες κάθε λογής, από την κα. Αντριανή, που με τόσο μεράκι κι αγάπη κάνει τη δουλειά της, έχοντας στο πλευρό τον άντρα της, κ. Μάρκο.


Η παραλία στις Αγκαθωπές

Πολύ κοντά στην Ποσειδωνία βρίσκεται και η δημοφιλής παραλία Αγκαθωπές. Στο νησί βέβαια, υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία προσφερόμενων επιλογών για να κάνει κάποιος τα μπάνια του. Είτε λοιπόν σε οργανωμένες πλαζ, με όλα τα κομφόρ, είτε σε παρθένες παραλίες, η Σύρος κερδίζει τις εντυπώσεις με την ανεπιτήδευτη ομορφιά της. Όλες οι ακρογιαλιές αποπνέουν μία αίσθηση οικειότητας. Ένα εκκλησάκι στην άκρη της αμμουδιάς, λίγα αρμυρίκια με παχύ ίσκιο, ή κάποιος λευκός γραφικός οικισμός βρίσκονται πάντα μπροστά στο βλέμμα μας, γεμίζοντας τις στιγμές με εικόνες κυκλαδίτικης σαγήνης.


Ηλιοβασίλεμα από τον Σαν Μιχάλη

Πριν φύγετε από το νησί, επιβάλλεται να κολυμπήσετε στα Βαπόρια, τη λεγομένη μικρή Βενετία, να δείτε το ηλιοβασίλεμα από τον Γαλησσά, το Κόμητο ή τον Σαν Μιχάλη και να καθίσετε βράδυ με ένα παγωτό στα σκαλάκια του Δημαρχείου στην Πλατεία Μιαούλη. Τέλος μην παραλείψετε να κάνετε περίπατο στο Νησάκι, να δείτε μία παράσταση στο Θέατρο Απόλλων, και φυσικά να αγοράσετε λουκούμια και αμυγδαλωτά, για να παρατείνετε κι άλλο τις γλυκές αναμνήσεις από το ταξίδι σας στο νησί.


Ηλιοβασίλεμα στον Γαλησσά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης