Ένα μουσείο για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Ένα μουσείο για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εγκαινίασε το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης με πλούσιο αρχείο και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα

Ένα μουσείο για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη
Τον περασμένο Μάρτιο συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο μεταπολεμικό ελληνικό θέατρο, έχοντας υπογράψει σημαντικά έργα, όπως την «Αυλή των θαυμάτων», το «Παραμύθι χωρίς όνομα» και το «Μεγάλο μας τσίρκο», που αναδείχθηκε σε ένα μεγάλο κατηγορώ εναντίον της Χούντας. Το στίγμα του, βέβαια, δεν περιορίστηκε στο θέατρο, καθώς δραστηριοποιήθηκε και στον κινηματογράφο, έχοντας γράψει το σενάριο για ταινίες όπως η «Στέλλα» του Κακογιάννη και ο «Δράκος» του Κούνδουρου, ενώ στο πεδίο της μουσικής, ο Μίκης Θεοδωράκης εμπνεύστηκε από το «Μαουτχάουζεν» (στο οποίο ο Καμπανέλλης εξιστορούσε την εμπειρία του στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης) για να δημιουργήσει τον ομότιτλο κύκλο τραγουδιών.



Τώρα, η γενέτειρα του Καμπανέλλη, η Νάξος, τον τιμά μέσα από την ίδρυση του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τη Δευτέρα 18 Ιουλίου και θα υποδέχεται στο εξής όσους επιθυμούν να γνωρίσουν, μέσα από ένα πλούσιο αρχείο, μία από τις σημαντικότερες μορφές των γραμμάτων και των τεχνών της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι το πρώτο -και το μοναδικό μέχρι στιγμής- του είδους του που βρίσκεται στην περιφέρεια και στεγάζεται στην περιοχή της Γρόττας, όπου ο μεγάλος μας συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Κλείσιμο



Ο επισκέπτης μπορεί να δει τον χώρο του γραφείου του, προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια, πλακέτες και αρχειακό υλικό - δωρεά της κόρης του, Κατερίνας Καμπανέλλη. Επίσης, μπορεί να μελετήσει όλα τα έργα του που έχουν εκδοθεί, μελέτες για το έργο του, αλλά και να δει ψηφιοποιημένες συνεντεύξεις του και ταινίες στις οποίες έγραψε το σενάριο ή σκηνοθέτησε.

Στόχος του Δήμου Νάξου είναι το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης να γίνει κέντρο μελέτης του έργου του και του θεάτρου γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, για εφήβους και ενήλικες καθώς και εργαστήριο δημιουργικής θεατρικής γραφής ενώ παράλληλα θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κά. Το πρόγραμμα της πρώτης περιόδου λειτουργίας του μουσείου διαμορφώνεται ως εξής:

«Γνωρίζω το Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης», εργαστήριο με τη Σοφία Πολυκρέτη
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά από 5 μέχρι 10 χρονών. Μέσα από διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, επεξεργαζόμαστε τι είναι μουσείο και ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες του. Πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στις 11.30–13.30. Στο τέλος της πρώτης περιόδου θα οργανωθεί μια παρουσίαση από τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο εργαστήρι.



«Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους και ενήλικες με αφορμή το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη», με την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Γνωριμία με το έργο του μεγάλου μας συγγραφέα. Τεχνικές ανάγνωσης, συζητήσεις και δράσεις πάνω σε θεατρικά έργα του. Κάθε Τρίτη από 26 Ιουλίου μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00-22.00. Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με τη μορφή θεατρικού αναλογίου στο τέλος της πρώτης περιόδου.

«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο κινηματογράφος»
Προβολή ταινίας σε σενάριο ή σκηνοθεσία του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Κάθε Πέμπτη στις 21.00, από 28 Ιουλίου μέχρι 29 Σεπτεμβρίου.



Info:
Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, περιοχή Γρόττα, Χώρα - Νάξος (δίπλα στον Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης).
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο, 11.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00
Είσοδος: 2€, 1€ (μειωμένο).
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22850 23619
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης