Από την εποχή που οι startup εταιρείες ήταν μόνο app και πάει λέγοντας, έχει περάσει σχεδόν... ένας αιώνας. Σήμερα, στα εκκολαπτήρια της ελληνικής πρωτεύουσας θα συναντήσει κανείς και μια ντουζίνα εξαιρετικών καινοτομικών προτάσεων που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με το ηλεκτρονικό επιχειρείν και τις εφαρμογές του. Η ιδέα του 34χρονου Βασίλη Σιώρου είναι μία από αυτές. Στο site του egg-enter•grow•go (το πρόγραμμα καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας της Eurobank και του Corallia) όπου φιλοξενείται ο Βασίλης και η εταιρεία ARDUStech, που έχει ιδρύσει και «τρέχει» μαζί με τον Ακη Καπέτα. Διαβάζω τις σχετικές πληροφορίες: «Η ARDUStech είναι μια νέα εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία λειτουργικών τροφίμων και ποτών. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μικροενθυλάκωσης, η εταιρεία μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας ανώτερης ποιότητας. Με αφετηρία τη δημιουργία προϊόντων που θα βασίζονται στη μετατροπή του ελληνικού ελαιολάδου σε στερεή μορφή (Greek olive oil powder), στόχος της ARDUStech είναι η δημιουργία καινοτόμων ελληνικών προϊόντων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς διεθνώς, για λύσεις και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Πολλές άγνωστες λέξεις θα πείτε και δεν θα έχετε άδικο. Με κίνδυνο να μην είμαι επιστημονικά σωστός, θα αποτολμήσω να διατυπώσω την ιδέα (και την εφαρμογή) του Βασίλη μέσα σε μια φράση: «Το ελαιόλαδο σε… σκόνη». Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η επιχειρηματική ιδέα ανήκει στον 34χρονο Βασίλη Σιώρο, έναν Τεχνολόγο Τροφίμων Γεωπονικής Κατεύθυνσης του ΤΕΙ Καλαμάτας, που τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει απασχοληθεί στη βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων.
Οπως λέει και ο ίδιος ο Βασίλης, ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την εργασία του στη βιομηχανία τροφίμων ήταν ο εμπλουτισμός των τελικών προϊόντων με λιπαρές ουσίες: «Τα κύρια προβλήματα ήταν η εκτεταμένη χρήση αντιοξειδωτικών ουσιών, αναγκαία για την προστασία των ελαίων, καθώς και ο μικρός χρόνος ζωής των προϊόντων εξαιτίας του ταγγίσματος. Αυτό οδηγούσε στην εκτεταμένη χρήση των βλαβερών trans λιπαρών ως μοναδική επιλογή τις περισσότερες φορές».
Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής του σε βιομηχανία φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, ήρθε για πρώτη φορά με τεχνικές που χρησιμοποιούνται κυρίως στην παρασκευή παραφαρμακευτικών προϊόντων. Οπως λέει ο ίδιος, «εκεί για πρώτη φορά σκεφτήκαμε να εφαρμόσουμε τις ίδιες τεχνικές αυτού του κλάδου για τη δημιουργία ενός καινούργιου προϊόντος που θα μπορούσε να δώσει τη λύση στον εμπλουτισμό τροφίμων με λιπαρές ουσίες».
Η ιδέα «κλείδωσε» όταν ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ δημοσιοποίησε την τελική έρευνα που αποδεικνύει τις βλαβερές συνέπειες των trans λιπαρών. Επειτα από διαβούλευση, ο FDA αποφάσισε την κατάργησή τους και ταυτόχρονα έδωσε στις βιομηχανίες τέσσερα έτη περιθώριο, έως και το 2019, ώστε να αφαιρέσουν ή να αντικαταστήσουν τα trans λιπαρά από τα προϊόντα τους. Η Κοινοτική νομοθεσία αναμένεται να κινηθεί στην ίδια λογική και ήδη οι βιομηχανίες εξετάζουν τις εναλλακτικές τους προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις.
Ως εκ τούτου, ο χρόνος υλοποίησης της ιδέας του Βασίλη είναι ο πλέον κατάλληλος διότι πολύ σύντομα η βιομηχανία θα χρειαστεί επιπλέον επιλογές για τη βελτιωμένη σύσταση των προϊόντων της.
Ο ίδιος γνωρίζει καλά την αγορά και τα μυστικά της. Παρά την ηλικία του, έχει αναλάβει διάφορες θέσεις ως safety, health and environment QC/QA analyst, production manager και process validation officer. Συμμετείχε σε πολλά πρότζεκτ που αφορούσαν τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και μείωσης του κόστους παραγωγής. Εισήγαγε καινούργιες μεθόδους στατιστικής επεξεργασίας στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου και μέσω εξειδικευμένων μικροβιολογικών ελέγχων βοήθησε το risk assessment της εταιρείας. Ακόμη, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά στην κατασκευή ολόκληρης της μονάδας παραγωγής γάλακτος και ενός εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών. Παράλληλα, συμμετείχε στην ανάπτυξη πολλών καινούργιων προϊόντων (γιαούρτια, παιδικά γάλατα, γενόσημα κλπ.).
Ιδρυτικό στέλεχος της εταιρείας είναι ο Ακης Καπέτας. Ο Ακης είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Δομικών Εργων του ΤΕΙ Πειραιά. Είναι κάτοχος Master Degree στην «Ενέργεια, Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον» του Πολυτεχνείου Καταλονίας, στη Βαρκελώνη. Το 2012 έλαβε την πιστοποίηση European Energy Manager από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον ίδιο χρόνο την πιστοποίηση ISO 13790/2008 ως ενεργειακός μηχανικός από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Ο Ακης έχει εργαστεί σε πολλές εταιρείες ως μηχανικός, συμμετέχοντας σε μελέτες και έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πρόσφατα συμμετείχε στην υλοποίηση της κατασκευής ενός εργοστασίου φαρμάκων και καλλυντικών (2014-2015). Ο Βασίλης γνωρίστηκε και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Ακη κατά την κατασκευή αυτού του εργοστασίου φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής. Η μετέπειτα συνεργασία τους στην υλοποίηση και στην ίδρυση της ARDUStech ήταν φυσικό επακόλουθο. Η ARDUStech εντάχθηκε στον 3ο κατά σειρά κύκλο του egg και το πρώτο πρότζεκτ της αφορά το ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο που έγινε... σκόνη!
Το ελαιόλαδο που έγινε... σκόνη!
Ο Ακης Καπέτας και ο Βασίλης Σιώρος μετατρέπουν το ελαιόλαδο σε στερεή μορφή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα