Ο Mr. #FL1P και το street art

Ο Mr. #FL1P και το street art

Ο Νίκος Παναγιωταράκος είναι ο καλλιτέχνης πίσω από μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα γκράφιτι της Αθήνας

Ο Mr. #FL1P και το street art
Ο Νίκος Παναγιωταράκος είναι ο Mr. FL1P, ή #FL1P όπως είναι το tag του. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που αν και έπιασε «τώρα στα γεράματα για πρώτη φορά σπρέι», όπως μου λέει χαρακτηριστικά, έχει καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αφήσει το δικό του σημάδι στην αμφιλεγόμενη σκηνή του street art της πόλης.



Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη, όπου τελειώνοντας το σχολείο θέλησε να αξιοποιήσει το ούτως ή άλλως ανήσυχο πνεύμα του. Έτσι αποφάσισε να σπουδάσει διαφήμιση στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντικείμενο όμως που δεν εξάσκησε ουσιαστικά ποτέ. Αιτία οι συγκυρίες, μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, που τον έφεραν στην οικογενειακή επιχείρηση την οποία διατηρεί έως και σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος μαζί με τον αδελφό του.

Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως «γνήσιο παιδί του Κέντρου» και δηλώνει πραγματικά υπερήφανος που περπατώντας από το Σύνταγμα μέχρι την Κεντρική Αγορά και από την Πλάκα μέχρι την Ομόνοια βρίσκει ανθρώπους να τον χαιρετούν με το μικρό του όνομα. Κάποιες Κυριακές εξάλλου, όταν ο χρόνος του το επιτρέπει, παρέα με τις εθελοντικές ομάδες Open Art και atenistas, δίνει χρώμα και ζωή σε μέρη αυτής της πόλης που παραμελήθηκαν αλλά δεν ξεχαστήκαν πότε. Αυτός ίσως να είναι κι ένας από τους λόγους που βρίσκουμε τα πιο πολλά του έργα σε αυτή την περιοχή.
Κλείσιμο



Με το γκράφιτι καταπιάστηκε σε μεγάλη ηλικία, σε αντίθεση με τα πιο πολλά «παιδιά» του χώρου που συνήθως ξεκινούν στην εφηβεία. Αρχικά ξεκίνησε ως παρατηρητής, κοιτώντας, χαζεύοντας και βγάζοντας φωτογραφίες διάφορα γκράφιτι. Αναλύοντας τις τεχνικές και το ύφος κάθε καλλιτέχνη, ξεχώρισε κάποιους τους οποίους ακολουθει και σέβεται μέχρι και σήμερα. Και κάπου εκεί, ήρθε το “Exit Through the Gift Shop”. Η ταινία του περιβόητου Banksy ήταν το κομμάτι του πάζλ που έλειπε για να τον κάνει να ασχοληθεί ενεργά με την «τέχνη» αυτή. Αυτό και… μια γυναίκα όπως μου προσθέτει γελώντας!

Από τα ευφάνταστα στενσιλ λοιπόν και τα «φτερά αγγέλων» στη Γλυφάδα μέχρι το "GREECE vs EVERYBODY" στον τοίχο του Υπουργείου Οικονομικών -που έγινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και διεθνώς προβεβλημένα γκράφιτι την εποχή του δημοψηφίσματος- και από τα κολωνάκια ντυμένα με εσώρουχα μέχρι τα καφάο της ΔΕΗ με τη μορφή του Μπομπ Σφουγγαράκη, η έμπνευσή του μοιάζει να μη τελειώνει ποτέ. «Στόχος μου είναι να μεταμορφώσω το αστικό τοπίο σε κάτι λιγότερο... ανιαρό», τονίζει.



Ο Νίκος πιστεύει πως κάθε γκράφιτι, ακόμα και επαναλαμβανόμενα απλά tag στους τοίχους της πόλης, μεταφέρει κάποιο μήνυμα, «μια κραυγή για επικοινωνία. Τώρα το κατά πόσον αυτό το μήνυμα γίνεται αντιληπτό από τον παραλήπτη είναι στο χέρι και στις διαθέσεις του αποστολέα». Πάντως είναι κατηγορηματικός πως η νέα μόδα του «παίρνω έναν μαρκαδόρο και γράφω στον τοίχο στίχους λαϊκών τραγουδιστών, δεν αποτελεί street art. Greek art… ίσως!».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης