H oλική επαναφορά του Μιχάλη Δέλτα

H oλική επαναφορά του Μιχάλη Δέλτα

Ο Μιχάλης Δέλτα του θρυλικού συγκροτήματος των Στέρεο Νόβα, μιλά για τη ζωή του, αλλά και τη νέα του δουλειά

H oλική επαναφορά του Μιχάλη Δέλτα
Ο Μιχάλης Δέλτα γεννήθηκε στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 1969. Μεγάλωσε μέχρι την ηλικία των επτά σε ένα υπέροχο κτήμα στο Περιστέρι, γεμάτο με τριανταφυλλιές, πολλά ζώα, ψηλά δέντρα, ένα βαθύ πηγάδι και πολλά τρανταχτά γέλια. Άλλαξε συνολικά τέσσερις γειτονιές στην ίδια περιοχή και, όπως λέει, χιλιάδες φορές το δέρμα του μέχρι να γίνει είκοσι χρονών. Στη συνέχεια άνοιξε την πόρτα και ξεκίνησε τη διαδρομή του.

Από παιδί κοιτούσε ψηλά στον ουρανό και ψιθύριζε «θέλω να μάθω». Έκτοτε παραμένει σταθερά μαθητής και δάσκαλος εξ' ατυχήματος. Ξεκίνησε να αποτυπώνει τις συναισθηματικές του κατολισθήσεις στην εφηβεία μετουσιώνοντας έτσι, όχι πάντοτε με επιτυχία, το άγριο σκοτάδι του σε θέληση και δύναμη. Στα είκοσί του χρόνια φεύγει από το πατρικό χωρίς λεφτά, εργάζεται ως πωλητής και διάφορες άλλες δουλειές για δύο χρόνια, μέχρι τη δημιουργία του συγκροτήματος Στέρεο Νόβα.

Όπως μου λέει «αυτή υπήρξε η πιο καθοριστική περίοδος για ό,τι επακολούθησε. Μοναδικές εμπειρίες μέσα από τη μεγάλη μου αγάπη, τη μουσική. Δεν μου άρεσαν ποτέ τα ναρκωτικά και πάντα κοροΐδευα εκείνους που με κοροΐδευαν επειδή δεν έπαιρνα. Έζησα με τα βασικά και με μια απερίγραπτη αίσθηση της ελευθερίας. Η δημιουργικότητα υπήρξε οδηγός και φύλακας-άγγελός μου.

Κλείσιμο


»Τα παιδικά μου βιώματα και τα πάθη μου με οδήγησαν στον δρόμο της ψυχοθεραπείας όταν πλησίασα τα τριάντα μου χρόνια. Διέσχισα το μέσα μου με πυρ και επιμονή για να φτάσω στη συγχώρεση, που ακόμα και σήμερα κλονίζεται από τις χαμηλές συναισθηματικές μου συχνότητες. Η ψυχολογία, η φιλοσοφία, ο εσωτερισμός και η σχέση μου με τη μουσική ξεδιπλώνουν τον χάρτη των αναζητήσεών μου και μου προσφέρουν ανοιχτούς δρόμους για νέες ανακαλύψεις του εαυτού και του ύψιστου μυστηρίου που τον καθορίζει. Μεγαλώνω όμορφα, με βαθιές επιγνώσεις».

Λίγο πριν τα σαράντα του παραδόθηκε ως αναζητητής στη δύναμη της Γραφής και στη συνέχεια «αξιώθηκα και ερμήνευσα μέσω αυτής κάποιους προσωπικούς κώδικες που με συνδέουν με την ύπαρξή μου». Συνεχίζοντας την κουβέντα μας, μου λέει ότι έχει ξεκινήσει και ένα μυθιστόρημα, που δεν βιάζεται όμως να ολοκληρώσει.

Ας πάμε όμως στο σήμερα και τον νέο του δίσκο, “Mikael Delta - Life Is Now”. «Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό τον δίσκο, ήθελα πολύ συνειδητά να ενεργοποιήσει στους ακροατές μια δημιουργική επαφή με τα θετικά συναισθήματά τους και να τους συντονίζει με το τώρα. Να φτιάξω ένα album που να ακούγεται μονορούφι. Να βιώνεται από τον ακροατή σαν ένας σαρανταπεντάλεπτος διαλογισμός, ή σαν ένα break από την επιθετικότητα των καθημερινών σκέψεων που εξοντώνουν τους ανθρώπους λόγω των όποιων δυσκολιών. Το Life Is Now έχει μια “συναισθηματική ακρίβεια” αλλά και μια μυστήρια αίσθηση της υπαρξιακής αναζήτησης του σύγχρονου ανθρώπου. Έχει μια διάσταση επαναπροσδιορισμού του εαυτού του και της σχέσης του με το άγνωστο.



»Από το 1996 ταξιδεύω όσο μπορώ στο Βερολίνο. Έπαιξα πρώτη φορά live το 1998. Είναι μια πόλη που ξεχωρίζω και η οποία με εμπνέει δημιουργικά. Αισθάνομαι πως η αρχιτεκτονική του δημιουργεί ήχους, συχνότητες τις οποίες ακούω καθαρά. Όλες τις συγκρατώ σε μελωδικές γραμμές, όταν κάνω βόλτες για δίσκους στο Hardwax, ή όποτε βγαίνω λίγο πιο έξω στην εξοχή, ή πηγαίνω βόλτες στο χιόνι, ξεκινώντας από τη Diefenbachstrabe. Πριν από τρία χρόνια στο Kreuzberg, ξεκίνησαν να γεννιούνται οι ιδέες του δίσκου “Life Is Now”. Με βοηθούσε ως σημείο παρατήρησης το να βρίσκομαι σε μια άλλη χώρα που ο σεβασμός θεωρείται δεδομένος, ενώ στη δική μας όλα κατέρρεαν. Αυτές οι γρήγορες και άγριες συνθήκες σε αντίστιξη με τα εμπνευσμένα ταξίδια στο Βερολίνο, οδήγησαν σε μια βαθιά δημιουργική ανάγκη.

»Τα πρώτα μουσικά σκίτσα και οι ιδέες ήταν βασισμένες σε απλές επαναλήψεις του πιάνου και τενούτες τσέλο. Σε χρονική διάρκεια δύο ετών περίπου προστέθηκαν οι ατμόσφαιρες και τα μίνιμαλ techno ρυθμικά στοιχεία, με χρήση αναλογικών συνθετητών και drum machine και με εξωτερικές ηχογραφήσεις ήχων (samples). Συνεργάστηκα με τρεις εξαιρετικούς μουσικούς και καλούς φίλους, τον Νίκο Βελιώτη που έπαιξε όλα τα τσέλο εκτός από ένα track στο οποίο ηχογράφησα τα έγχορδα με τον Σταύρο Παργινό, και με τον Χρήστο Λαϊνά σε κιθάρα και μεταλλόφωνο», συνεχίζει και καταλήγει: «Η τελική παραγωγή του δίσκου μου πήρε συνολικά επιπλέον ένα χρόνο».



Info
Official website
Facebook fan page
Soundcloud
YouTube channel
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Pairidaeza, Παρνασού 3, Πλατεία Καρύτση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης