Μνήμες από τη μητέρα μου

Μνήμες από τη μητέρα μου

Ο Τάσος Πέτσας, δημιουργός του κομματιού “Mother Of Mine (Anna)”, εξηγεί πως μετέτρεψε τον πόνο της απώλειας σε δημιουργία

Μνήμες από τη μητέρα μου
Με τον Τάσο Πέτσα συναντηθήκαμε στο Μοναστηράκι με αφορμή το νέο του τραγούδι “Mother Of Mine (Anna)” που εδώ και 17 εβδομάδες βρίσκεται στο top-10 των εβδομαδιαίων πωλήσεων του ελληνικού Billboard. Δεν ήταν ωστόσο οι πωλήσεις αυτό που με προκάλεσε να μάθω για τον δημιουργό αλλά ο τίτλος του τραγουδιού. Τελικώς, δεν διαψεύστηκα.

Κλείσιμο


Όπως ξεκίνησε να μου λέει, γεννήθηκε το φθινόπωρο του 1975. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Αστικό Δίκαιο. Με τη μουσική έμπλεξε στα 15 του χρόνια, και για τρία έτη έκανε μαθήματα synthesizer στη σχολή του Νάκα στην Αθήνα. Εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη μέθοδο του “Autorgan”.



Μεγάλωσε σ’ ένα περιβάλλον όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως διευθυντής γιατρός σε κέντρο υγείας. Η μητέρα του είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική. Σύντομα δεν αρνήθηκε να μου πει και τους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι. «Ήταν η ίδια μου η μητέρα που διαγνώστηκε το 2003 από καρκίνο του μαστού. Έδωσε τον δικό της αγώνα έχοντας στο πλευρό της τον πατέρα μου, ο οποίος της εξασφάλισε μια καλή ποιότητα ζωής».

Την περίοδο εκείνη είχε δυο μεγάλες αγάπες, τη μουσική και τα νομικά. Παράλληλα με τις σπουδές, του άρεσε να παίζει στο αρμόνιο διάφορα κομμάτια αλλά και να «φτιάχνει» τις δικές του μελωδίες, όπως, επίσης, να σχεδιάζει κόμικς και να φτιάχνει μικρά κλιπάκια όπου συνδύαζε τον ήχο με εικόνα. Το 2011, και για τρία χρόνια, είχε την τύχη όπως λέει να κάνει και μαθήματα φωνητικής, γιατί ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στο τραγούδι. «Από μικρός μου άρεσε να τραγουδάω αλλά αναζητούσα τη σωστή εκπαίδευση για να μπορώ να είμαι τονικά σωστός. Άλλωστε όνειρό μου από μικρό παιδί ήταν να κυκλοφορήσω κάποτε το δικό μου τραγούδι που θα έμπαινε στα charts».



Μετά τον θάνατο της μητέρας του, τον Απρίλιο του 2013, ύστερα από ταλαιπωρία 10 χρόνων, πέρασε μία δύσκολη περίοδο. Ζούσε καθημερινά με το πένθος και την απώλεια. «Μία από τις μελωδίες που άρεσε στη μητέρα μου να ακούει ήταν και η μελωδία του πρώτου μου κομματιού, του “Mother Of Mine (Anna)”, όπως το “μετονόμασα” μετά το θάνατό της. Θέλοντας να αποδώσω φόρο τιμής, “ξανάφτιαξα” τη συγκεκριμένη μελωδία στον υπολογιστή μου προσθέτοντας συγκεκριμένα ηχητικά εφέ που θα είχαν και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και μέσα από τα δικά της βιώματα προέκυψε η slow version του κομματιού.



»Όταν “έφτιαχνα” το συγκεκριμένο κομμάτι ήθελα να το συνδυάσω οπτικά και με τα διάφορα μικροφίλμ που μάζευε ο πατέρας μου από τις δεκαετίες 60 και 70 και, έτσι, προέκυψε και το video clip μου. Ένιωθα, όμως, πως κάτι έλειπε και επειδή η μαμά μου αγαπούσε πολύ τα κόμικς σχέδια που έκανα, σκέφτηκα να φτιάξω και μια εισαγωγή ενός λεπτού στο video clip με καρτούν την ίδια. Επειδή, όμως, ένιωθα και την ανάγκη να δώσω το δικό μου μήνυμα στις γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί και ζουν με την επάρατη νόσο, σκέφτηκα να “φτιάξω” ένα remix που θα τους δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για να συνεχίσουν να αγωνίζονται».



Το κομμάτι το κυκλοφόρησε μόνος του τον Απρίλιο του 2015 και η υποδοχή του κόσμου ήταν πολύ θετική, χωρίς να ξέρουν το πραγματικό του νόημα. Ανέβηκε στο νούμερο 1 του Billboard της Ελλάδος όπου μέχρι και σήμερα και για 17η εβδομάδα παραμένει στο top-10 των εβδομαδιαίων πωλήσεων, όπως επίσης μπήκε στα charts της Ευρώπης, της Βρετανίας, του Χονγκ Κόνγκ και της Ιαπωνίας. Το όνειρο του μάλιστα δεν σταματά εδώ, αφού τον περασμένο Αύγουστο υπέγραψε συμβόλαιο με την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία FM RECORDS. Μαζί αποφάσισαν πως μαζί με την επανακυκλοφορία του πρώτου του κομματιού, θα μπορούσε να κυκλοφορήσει και ένα άλμπουμ με τις δικές του μελωδίες. Όλες φυσικά συνδυασμένες με όσα περισσότερα είδη μουσικής τον έχουν επηρεάσει: r’n’b, pop, blaxploitation, rock, electro, dance, house και disco. Ανυπομονούμε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης