Έξι ταινίες για την καταστροφή της Γης από αστεροειδή

Έξι ταινίες για την καταστροφή της Γης από αστεροειδή

Παρακολούθησε μία (ή περισσότερες) από αυτές περιμένοντας τη βροχή των Περσείδων 

Έξι ταινίες για την καταστροφή της Γης από αστεροειδή
Ξεκινά απόψε. Κατά τις βραδιές της 12ης και της 13ης Αυγούστου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα μοναδικό θέαμα: τη βροχή των Περσείδων. Εκατοντάδες πεφταστέρια-σωματίδια από την ουρά του κομήτη Σουίφτ-Τατλ θα φωτίσουν τον νυχτερινό ουρανό.

Και εάν είσαι από αυτούς που περιμένουν να πέσει ένα αστέρι για να κάνεις μία ευχή, φρόντισε μία από τις ευχές σου να είναι να μη βρεθεί κάποιος βαρβάτος αστεροειδής ή κομήτης σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Για να καταλάβεις τι διακυβεύεται, δες τι έπαθαν οι δεινόσαυροι … Ή παρακολούθησε μία από τις ταινίες που σου παρουσιάζουμε παρακάτω, οι οποίες δείχνουν τι έγινε (ή τι πήγε να γίνει) όταν ένα ευμέγεθες σώμα από το διάστημα κινήθηκε απειλητικά προς την κατεύθυνση της Γης.

Ολέθρια Σύγκρουση (Deep Impact - 1998)

Κλείσιμο

 
Το 1998 ήταν η χρονιά των ταινιών καταστροφής από το διάστημα. Το ρόδι έσπασε η «Ολέθρια Σύγκρουση», το οποίο είναι πιο στοχαστικό από το ξαδελφάκι του, «Αρμαγεδδών» (όχι δύσκολη υπόθεση, εάν αναλογιστείς ότι το τελευταίο είναι 100% περιπέτεια με ολίγον ερωτικό συναίσθημα). Σε αυτή βλέπουμε ότι ένας κομήτης βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολική καταστροφή. Η κοινή αποστολή ΗΠΑ-Ρωσίας για την καταστροφή αυτού του κοσμικού δολοφόνου κάνει μία τρύπα στο νερό και η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για το αναπόφευκτο. Εν τω μεταξύ, τίθεται σε εφαρμογή το Plan B. Όχι, δεν είναι η έξοδος από το ευρώ˙ είναι η φυγάδευση 8.000 ανθρώπων σε ειδικά καταφύγια, προκειμένου να αποτελέσουν τη «μαγιά» για μία νέα αρχή. Ποιοι θα είναι αυτοί; Ο Μόργκαν Φρίμαν
στον ρόλο του Προέδρου των ΗΠΑ, 11 χρόνια προτού αναλάβει την πραγματική προεδρία ο Ομπάμα.

Αρμαγεδδών (Armageddon - 1998)



Ένας αστεροειδής με έκταση πέντε φορές την Ελλάδα κινείται με καταστρεπτικές διαθέσεις προς τον πλανήτη μας. Στην απέλπιδα προσπάθειά της να σώσει το επαπειλούμενο γένος μας, η NASA προσλαμβάνει μία ετερόκλητη ομάδα γεωτρυπανιστών, τους οποίους αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει και να στείλει στον αστεροειδή σε χρόνο dt, προκειμένου οι τελευταίοι να σκάψουν μέχρι τον πυρήνα, να ρίξουν μέσα εκρηκτικά και να ανατινάξουν το κακοποιό μετέωρο προτού «κλειδώσει» σε τροχιά σύγκρουσης. Εννοείται ότι όλα θα πάνε στραβά σε αυτή την αποστολή. Λαμπερό καστ με Μπρους Γουίλις, Μπεν Άφλεκ και Στιβ Μπουσέμι. Μερικοί ερωτιάρηδες ακούν ακόμα το “I don’t want to miss a thing” που έγραψαν οι Aerosmith για την ταινία (στην οποία πρωταγωνιστεί και η κόρη του Στιβ Τάιλερ) και σχηματίζονται καρδούλες στα μάτια τους.

Η Νύχτα του Κομήτη (Night of the Comet - 1984)

Οι άνθρωποι κάνουν πάρτι για να υποδεχτούν έναν κομήτη που περνά από τη Γη έπειτα από 65 εκατ. χρόνια. Όμως ο κομήτης αυτός θα τους μετατρέψει όλους είτε σε στάχτη είτε σε ζόμπι, στο χειρότερο hangover όλων των εποχών. Ανάμεσα στους επιζώντες είναι δύο έφηβες αδελφές, η Ντόρις και η Ρετζίνα, οι οποίες μαζί με έναν φορτηγατζή θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν ανάμεσα στα ανθρωποφάγα ζόμπι και σε μία ομάδα επιστημόνων που θέλουν το αίμα τους για να μη γίνουν και αυτοί… walking dead. Ένα διαμαντάκι από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Maximum Overdrive (1986)


 
Δύο χρόνια μετά την παραγωγή της «Νύχτας του κομήτη» προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες μία ταινία η οποία βασίζεται σε μία ιστορία του Στίβεν Κινγκ (ο οποίος υπογράφει μάλιστα και τη σκηνοθεσία) και ακολουθεί ένα αντίστοιχο μοτίβο. Αυτή τη φορά, όμως, δεν τρελαίνονται οι άνθρωποι, αλλά οι μηχανές! Η Γη περνά μέσα από την ουρά ενός κομήτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μηχανές να αποκτήσουν ζωή και να στραφούν εναντίον της ανθρωπότητας. Μία ομάδα επιζώντων βρίσκεται σε έναν σταθμό αυτοκινήτων έξω από το Γουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας, όπου θα πρέπει να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι στα αιμοδιψή φορτηγά.

Εξέλιξη (Evolution - 2001)



Όπως είδαμε παραπάνω, στη σχετική φιλμογραφία, ο όλεθρος δεν προέρχεται πάντα άμεσα από την πρόσκρουση ενός κομήτη/αστεροειδή στη Γη. Στην «Εξέλιξη», όπου ο μετεωρίτης που προσκρούει στον πλανήτη μας μεταφέρει μία εξωγήινη μορφή ζωής, η οποία εξελίσσεται με γεωμετρικούς ρυθμούς από μονοκύτταρους οργανισμούς σε πιο πολύπλοκα πλάσματα. Τα τελευταία απειλούν να εκτοπίσουν όλους τους γήινους οργανισμούς από το οικοσύστημα και να καταλάβουν τη Γη. Μία ομάδα από την τοπική κοινότητα Γλεν Κάνιον της Αριζόνας, όπου κατέπεσε ο μετεωρίτης, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Άιρα Κέιν (Ντέιβιντ Ντουκόβνι) αναλαμβάνει δράση για να ανασχέσουν την επέλαση των εξωγήινων εισβολέων, μια και η βαθυστόχαστη λύση του στρατού (πυροβολήστε τα τα αναθεματισμένα!) δεν αποφέρει καρπούς.

Meteor (1979)


 
Έπειτα από μία πρώτη σύγκρουση με έναν κομήτη, ένα κομμάτι μήκους οκτώ χιλιομέτρων αποκολλάται από τον αστεροειδή Ορφέα και κατευθύνεται, μάντεψε, προς τη Γη, απειλώντας με αφανισμό την ανθρωπότητα. Η NASA αναλαμβάνει καθήκοντα υπερασπιστή, όμως ανακαλύπτει ότι ο -παράνομα εξοπλισμένος με πυρηνικά όπλα- δορυφόρος «Ηρακλής» δεν διαθέτει αρκετή δύναμη πυρός για να κάνει τη δουλειά. Η μόνη ελπίδα είναι να συνεργαστεί με την ΕΣΣΔ, η οποία τυχαίνει να έχει στην κατοχή της έναν αντίστοιχο δορυφόρο με τον όνομα Μέγας Πέτρος. Θα συμφωνήσουν όμως οι δύο κυβερνήσεις; Πρόσεξε λίγο το καστ σε αυτή την ταινία: Σον Κόνερι, σε μία από τις λιγότερο γνωστές συμμετοχές του, και Νάταλι Γουντ. Το μπάτζετ ήταν αξιοπρεπέστατο για τα δεδομένα της εποχής, όμως τα εφέ δεν κατάφεραν να πείσουν, δίνοντας στην ταινία μία υφή b-movie. Αυτό από μόνο του σε κάνει να θέλεις να τη δεις…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης