Gaming και εφαρμογές στην Ελλάδα

Gaming και εφαρμογές στην Ελλάδα

Η μονάδα καινοτομίας gi-Cluster έχει πλέον 50 μέλη και πάνω από 80% εξαγωγική δραστηριότητα

Gaming και εφαρμογές στην Ελλάδα
Υπάρχουν αυτοί που διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξωστρέφειας και καινοτομίας στην ελληνική οικονομία, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνουν καμία δράση. Και υπάρχουν και αυτοί που παραμένουν σιωπηλοί, σκύβουν το κεφάλι και εργάζονται σκληρά για να αλλάξουν, στο όριο που τους επιτρέπουν οι δυνάμεις τους, ότι περισσότερο μπορούν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και το gi-Cluster
, που με την υποστήριξη του Corallia, αποτελεί το πρώτο ελληνικό cluster (συνεργατικός σχηματισμός) καινοτομίας στις δημιουργικές βιομηχανίες με εστίαση στον κλάδο των Ψυχαγωγικών και Δημιουργικών Τεχνολογιών & Εφαρμογών (Gaming and Creative Technologies & Applications cluster). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μπορέσουν να δουλέψουν απερίσπαστοι πάνω σε τομείς που μοιάζουν… εξωτικοί στη χώρα μας, όπως τα video games και οι εφαρμογές.

Πριν λίγες μέρες το gi-Cluster είχε τα τρίτα του γενέθλια και όπως εξηγεί η Τζούλια Φωκά, manager του cluster, «καταγράφει ήδη σημαντικά αποτελέσματα που αποκαλύπτουν τη δυναμική της δημιουργικής οικονομίας στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα του κλάδου των Ψυχαγωγικών και Δημιουργικών Τεχνολογιών & Εφαρμογών. Σήμερα, ένα σύνολο 40 επιχειρήσεων και 10 ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων, περισσότερα από 20 προϊόντα που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, και πάνω από 10 εκατ. ευρώ ετήσιες επενδύσεις σε Ερευνα & Ανάπτυξη από τα μέλη του cluster, αποτελούν μερικά μόνο από τα “διαπιστευτήρια” της ραγδαίας προόδου που σημειώνει ο κλάδος στην Ελλάδα».
Κλείσιμο



Η συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων που επιτεύχθηκε με την υποστήριξη του Corallia ως συντονιστή του gi-Cluster, έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την άνθιση της δημιουργικής οικονομίας στην Ελλάδα, με σκοπό τη βελτίωση της θέσης της χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεχής διεύρυνση του οικοσυστήματος του gi-Cluster, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση του αριθμού των μελών κατά 317% μέσα σε 3 χρόνια, αριθμώντας σήμερα 50 μέλη με πάνω από 80% εξαγωγική δραστηριότητα. Απασχολώντας περισσότερους από 6.000 ταλαντούχους επαγγελματίες, τα μέλη του gi-Cluster έχουν πρόσβαση σε μία διεθνή αγορά άνω των 630 εκατ. πελατών σε 190 χώρες του κόσμου.

Σχολιάζοντας τα τρία χρόνια λειτουργίας, ο Δρ. Νίκος Βογιατζής, co-founder & Chief Development & Operations Officer του Corallia και Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του gi-Cluster, ανέφερε σχετικά πως «ολοκληρώσαμε ένα εξαιρετικά κρίσιμο πρώτο στάδιο σχεδιασμού του “κύκλου ζωής” του gi-Cluster και σήμερα ανοίγει ένας νέος δρόμος, γεμάτος ενδιαφέρουσες προκλήσεις, εξωστρέφεια και επιχειρηματική ανάπτυξη. Η άνθιση της δημιουργικής οικονομίας που προβλέπουμε, εκτιμώ ότι θα προέλθει μέσα από τη συστηματική και οργανωμένη αξιοποίηση των ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει απλόχερα η Ελλάδα, κάτι για το οποίο ως gi-Cluster εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά για να αναδείξουμε». Κατέθεσε μάλιστα και την άποψη για τη δημιουργική οικονομία, και ειδικά τους τομείς των νέων ψηφιακών μέσων και λογισμικού στους οποίους εστιάζουν, ότι αποτελεί έναν κλάδο με διεθνή απήχηση, ικανό να προσελκύσει ταλέντο και επενδύσεις, να διασυνδέσει δημιουργούς και επιχειρηματίες, και να αποτελέσει βασικό παράγοντα επιτυχίας στη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού μοντέλου στην Ελλάδα.



Οσο για τις προτεραιότητες για το μέλλον, ο Δρ. Αντώνης Γιαννόπουλος, Marketing και Communication manager του Corallia, είναι σαφής: «έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί και πρόκειται να υλοποιηθούν για την επόμενη πενταετία αφορούν στην αξιοποίηση του “clustering effect” και του οφέλους που παραδοσιακά εμφανίζεται στους κόλπους συναφών οικοσυστημάτων, προκειμένου να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Τέτοιες είναι η ανάπτυξη υποδομών ευρείας κλίμακας, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, η υποβοήθηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων καθώς και δράσεις διεθνοποίησης και εξωστρέφειας. Τέλος», καταλήγει, «πρωτεύουσα σημασία δίνεται και στη διασύνδεση επιμέρους δημιουργικών κλάδων της οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη τουριστικών εφαρμογών και τεχνολογιών, την ψηφιοποίηση πολιτιστικού περιεχομένου και τη δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης