Ελιόψωμο και τυρόψωμο

Ελιόψωμο και τυρόψωμο

Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια… Το ελιόψωμο και το τυρόψωμο πάνε παρέα. Γι’ αυτό μπορείτε να τα φτιάξετε μαζί.

eliopsom
Σε μια πλαστική λεκάνη διαλύετε με τα χέρια σας τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτετε το αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνετε το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλα. Την πλάθετε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει.

Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο το πιέζετε να καθίσει και το χωρίζετε στη μέση. Το μισό ζυμάρι το ξαναπλάθετε με τη φέτα και το άλλο μισό με τις ελιές και τη ρίγανη. Λαδώνετε δύο ταψάκια και στρώνετε τις ζύμες σε μια λεπτή στρώση, σε ύψος περίπου 3 εκατοστά.

Χαράζετε το ψωμί μπακλαβαδωτά, το λαδώνετε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο και το σκεπάζετε. Το αφήνετε να φουσκώσει ξανά και το ψήνετε για 45 περίπου λεπτά, στους 180C, σε ζεστό φούρνο.

Η τηγανοκουλούρα: Από το ζυμάρι του ψωμιού κρατάτε 2-3 μπαλίτσες, σαν μικρά πορτοκάλια. Τις πιέζετε με το χέρι μέχρι να ανοίξουν σε χοντρές κρέπες (1εκ. ύψος περίπου). Τις τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν, σε αντικολλητικό τηγανάκι, σε καυτό ελαιόλαδο. Τις στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τις τρώτε σκέτες, με μέλι και κανέλα, με πετιμέζι ή με φέτα και γραβιέρα.

Κλείσιμο
Μπορείτε να ζυμώσετε τα πιτάκια με θρυμματισμένη φέτα πριν τα τηγανίσετε. Γίνονται το πιο ονειρεμένο τυρόψωμο.Ζυμώσατε την προηγουμένη; Κρατάτε τις μπαλίτσες να τις τηγανίσετε για πρωινό!

Βρείτε τα υλικά και τις αναλογίες της συνταγής στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης