Εκσυγχρονίζοντας τη δημόσια παιδεία
rapti01

Ζωή Ράπτη

Εκσυγχρονίζοντας τη δημόσια παιδεία

Η Παιδεία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του μέλλοντος μίας κοινωνίας, ενός κράτους, ενός έθνους. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον πρέπει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, τηρώντας βασικές αρχές και αξίες.

Με γνώμονα την αναμόρφωση της δημόσιας παιδείας, ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», που φέρνει σημαντικές καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Είναι γνωστόν , από την Μεταπολίτευση τουλάχιστον και μετά, ότι η κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει –άλλες φορές με επιτυχία, άλλες με παταγώδη αποτυχία- τις δικές της πολιτικές σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας. Το ίδιο έκανε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της, αλλά δυστυχώς για τα παιδιά μας, δεν τα κατάφερε. Αντίθετα, μία από τις πολιτικές της ήταν να ενοχοποιήσει την αριστεία ως «ρετσινιά», όπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο τότε Υπουργός της

Έτσι, εξηγούνται και οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Αντιδράσεις γιατί, οι έννοιες που διέπουν το νομοσχέδιο είναι η πρόοδος, η εξέλιξη, η αξιολόγηση, η εξωστρέφεια και η αριστεία.

Η Κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, έθεσε ως στόχο της να παραδώσει στις επόμενες γενιές ένα σχολείο το οποίο πληροί ποιοτικά στάνταρ, στέκεται στο πλευρό της κάθε μαθήτριας και του κάθε μαθητή ξεχωριστά, αξιολογεί τον εαυτό του αλλά ταυτόχρονα αξιολογείται και εξωτερικά.

Κλείσιμο
Με το παρόν νομοσχέδιο τέθηκαν σε εφαρμογή δύο δράσεις που θα βάλουν το νηπιαγωγείο και ακολούθως το Δημοτικό σε τροχιά μέλλοντος. Πρόκειται για τη δημιουργία εργαστηρίων δεξιοτήτων και για την ένταξη της δημιουργικής ενασχόλησης με την αγγλική γλώσσα.

Τα εργαστήρια δεξιοτήτων μπορούν να εισάγουν τα παιδιά με ήπιο τρόπο σε θέματα που απασχολούν όλη την ανθρωπότητα με στόχο να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη. Περιβάλλον, τεχνολογία, κοινωνική ευθύνη και «ευ ζην» είναι ζητήματα που μας απασχολούν όλους και οι επόμενες γενιές θα τα βρουν μπροστά τους.

Εξάλλου, η εισαγωγή δημιουργικής ενασχόλησης σε αγγλική γλώσσα στο νηπιαγωγείο εφαρμόζεται με επιτυχία σε 14 ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα.

Επιπλέον, θεσπίζεται ο θεσμός του Συμβούλου σχολικής ζωής. Ενός εκπαιδευτικού λειτουργού με την κατάλληλη κατάρτιση, ο οποίος θα αναλάβει να συζητά με μαθητές, γονείς και δασκάλους ζητήματα που προκύπτουν στο σχολικό περιβάλλον όπως κρούσματα ενδοσχολικής βίας, εκφοβισμού ή ρατσισμού.

Περαιτέρω, με την ίδρυση και τη διοργάνωση Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών από το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά, δίνουμε την ευκαιρία να γίνει η χώρα μας εκπαιδευτικός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο και να προσελκύσει φοιτητές όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και απο τη Μέση Ανατολή και την Ασία με προφανή οφέλη για τη χώρα μας, οικονομικά αλλά και εκπαιδευτικά.

Προχωράμε, λοιπόν, υλοποιώντας τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, και δημιουργούμε ένα νέο σύγχρονο αισιόδοξο περιβάλλον για την παιδεία στη χώρα μας, δίνοντας στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους καλύτερες και ουσιαστικότερες ευκαιρίες πραγματικής μόρφωσης και απόκτησης των εργαλείων που θα τους επιτρέψουν να συμβάλλουν στην κοινή προκοπή ολόκληρης της κοινωνίας μας.


Η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και
Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK