Η κατάληξη
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Η κατάληξη

Ο Τσακαλώτος είπε στους «Financial Times» ότι «η χώρα θα αξιολογείται από τους δανειστές τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο μετά τη λήξη των μνημονίων». Περίπου το ίδιο υποστήριξαν και ο Μοσκοβισί με τον Γιούνκερ… λίγο πιο κομψά, όμως, από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών.

Η «Washington Post» έγραψε ότι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα ανακάμψει ουσιαστικά σε 10 χρόνια. Υπερβολή; Δεν ξέρω, αλλά αν λάβουμε υπόψη μας ότι από την αρχή της κρίσης έως σήμερα χάθηκε περίπου το 32% του ΑΕΠ της χώρας και η ανάπτυξη που έχουμε κάθε χρόνο δεν ξεπερνάει το 2%... κάντε τον λογαριασμό και βγάλτε συμπέρασμα.
Κατά τα άλλα, επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση επιμένει σε ιστορίες για «καθαρές εξόδους», προαναγγέλλει αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, γενικά ό,τι μπορεί για να δελεάσει τους εν δυνάμει πελάτες της.

Ως εδώ καλά, εκλογές έχουν οι άνθρωποι, ό,τι θέλουν λένε. Οταν εμφανίστηκαν άλλωστε έλεγαν τερατώδη ψέματα, περί σκισίματος μνημονίων κ.λπ. Τώρα δεν τάζουν καμία παροχή, πόσο μάλλον ο Τσακαλώτος. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί, αλλά στο ότι δεν αποδέχονται την προληπτική γραμμή στήριξης της χώρας έστω και αν τους είπε ο Ντράγκι ότι θα κόψει το φθηνότερο χρήμα (QE) αν δεν υπάρχει αυτή.

Πρόβλημα επίσης είναι αν λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση της κυβέρνησης αρχίσουν… οι μαγκιές του 2015, έστω για προεκλογική χρήση. Οπως για παράδειγμα ότι δεν ακολουθούμε τις υποχρεώσεις του μνημονίου, δεν κόβουμε από 1-1-2019 τις συντάξεις, δίνουμε επιδόματα παντού, προσλαμβάνουμε 50.000 ψηφοφόρους και τελικά εκτροχιάζουμε την οικονομία και τη χώρα προτού την παραδώσουμε στους επόμενους. Γίνεται ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν να επαναλάβουν ένα νέο 2015; Ανετα, θα μπορούσα να πω, αφού έχουν κάνει -και συνεχίζουν να κάνουν- πολύ χειρότερα.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον πρωθυπουργό να ξαναπαίζει το έργο… «go back, madame Merkel»; Οχι ακριβώς έτσι, αλλά σε πιο εξελιγμένη σκηνοθεσία άνετα, όπως «εμείς τελειώσαμε με τα μνημόνια, κάποιοι ξένοι επιμένουν και πρόθυμος είναι μόνο ο Μητσοτάκης». Θα μου πείτε, υπάρχει κανείς να πιστέψει τον πολιτικό φορέα που έχει πει τα πιο πολλά και μεγάλα ψέματα στην Ιστορία της Ελλάδας; Δεν γνωρίζω, ενδεχομένως οι άνθρωποι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ για άλλους λόγους και όχι γιατί τηρεί τις δεσμεύσεις του.
Και φυσικά, θα πρόσθετε κάποιος, «και τι άλλο έχουν να πουν και να κάνουν από τις υποσχέσεις και τη φασαρία, ή μάλλον τη δήθεν φασαρία στους δανειστές;».
Ετσι όπως δείχνει, τίποτ’ άλλο. Δυστυχώς, έτσι όπως ξεκίνησαν, έτσι και καταλήγουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα