Τι... γραβάτα πήραμε!
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Τι... γραβάτα πήραμε!

Η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου που έπρεπε να είχε τελειώσει από τον Δεκέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε μόλις πριν από τρεις ημέρες - να θυμίσουμε ότι αισίως φτάνουμε τέλη Ιουνίου.  

Τι καταφέραμε λοιπόν; Πήραμε ακριβώς τα ίδια λεφτά που επρόκειτο να εισπράξουμε και πριν από έξι μήνες -τόσα περίπου όσα χρειάζεται για να τους τα δώσουμε πίσω αποπληρώνοντας τη δόση-, δεν πήραμε απολύτως τίποτα για το χρέος εκτός από τα γνωστά, ότι δηλαδή θα τεθεί επί τάπητος μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, και ουσιαστικά χάσαμε και χρόνο για το QE το οποίο -είτε παίρναμε είτε δεν παίρναμε- μόνο στα μυαλά των άσχετων με τα οικονομικά είχε μεγεθυνθεί.

Επί της ουσίας η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κατέληξε σε μια τρύπα στο νερό, με αποτέλεσμα, πρώτον, να έρθει σε δύσκολη θέση πολιτικά ο ίδιος ο Τσίπρας με... τις γραβάτες και τα μεμψίμοιρα τηλεφωνήματα στους ηγέτες της Ευρωζώνης και, δεύτερον και κυριότερο, να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Χάθηκε μιάμιση μονάδα από την ανάπτυξη (περίπου 3,5 δισ. ευρώ), χάλασε το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στις αρχές του έτους και η προσδοκία για την προσέλκυση κάποιων επενδύσεων πέραν των όποιων υπάρχουν, οι οποίες περιστρέφονται κυρίως γύρω από τον τουρισμό.

Ας είναι, τουλάχιστον όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι που μας κυβερνούν και στριφογύριζαν όλο τον χειμώνα αερολογώντας για την αξιολόγηση, τις δόσεις, το χρέος και άλλα τινά από τα οποία εμφανώς δεν καταλαβαίνουν γρι, θα πάνε τώρα διακοπές. Κι αυτό καλό είναι.

Μπαίνει με το καλό το βαθύ καλοκαίρι και η Ελλάδα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει 30.000.000 τουρίστες. Να περάσουν καλά, να αφήσουν τα λεφτά τους αφού ευχαριστηθούν, μπας και μας έρθουν και του χρόνου και σωθούμε όλοι μαζί. Ανετα κάθε χρόνο -στη γεωπολιτική συγκυρία που ζούμε αυτή την περίοδο- μπορεί να αυξάνεται κατά μία μονάδα το ΑΕΠ από τον τουρισμό στη χώρα, δηλαδή περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Να έρθουν οι τουρίστες και να αγοράσουν σπίτια και οικόπεδα και οι ξένοι επιχειρηματίες ξενοδοχεία στη νησιωτική Ελλάδα για να πάρει μπροστά η οικονομία.

Αντί να ασχολούνται με αυτά βεβαίως στην κυβέρνηση καθυστέρησαν τραγικά με δήθεν διαπραγματεύσεις ασχολούμενοι και καλά με τα μεγάλα, επειδή ακριβώς ως ανεπάγγελτοι οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν ποια είναι τα μεγάλα στη σύγχρονη οικονομία.

Ηρεμία, λοιπόν, χρειάζεται μέχρι τον Οκτώβριο, να τελειώσει ο τουρισμός για να φάει ψωμί η Ελλάδα και όχι πολιτικά καραγκιοζιλίκια. Αλλωστε, ας σκεφτούν οι κυβερνώντες ότι μπορεί να μην τους ξανατύχει καλοκαιράκι καβάλα στ’ άλογο...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ