gaitanis-new

Τάσος Γαϊτάνης

Η διπλή εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε και πέρα από την προφανή αποτίμηση που θα κάνουν τα κομματικά επιτελεία, προσφέρεται η ευκαιρία για ανάλυση της κοινωνικής διάστασης της ψήφου των Ελλήνων

33

Ο Μιτεράν συνήθιζε να λέει πως τα γεγονότα είναι “ξεροκέφαλα”, με την έννοια πως δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης. Το τελευταίο ατόπημα του κ. Τσίπρα, να αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο μέχρι τις εκλογές επικαλούμενος, δήθεν, δημοκρατική εκτροπή μου φέρνει στο νου τα λόγια του τέως Γάλλου προέδρου

Η εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό για τα θύματα του Covid-19 κατέστησε σαφή την αδυναμία του κ. Τσίπρα να κατανοήσει την πραγματικότητα της πανδημίας, αλλά και ανέδειξε τρία ψέματα και μια αλήθεια.

2

H διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας γέννησε στο δημόσιο διάλογο μια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα μας δίνει την μάχη των ιδεών και τελικά ποια μορφή θα πρέπει να έχει αυτή. Είναι μόνο θέμα ρητορικών διατυπώσεων, ακόμα και στην πιο ακραία τους μορφή ή είναι ζήτημα πολιτικής που αφήνει το αποτύπωμά της στη ζωή των πολιτών και διαπλάθει τις συνειδήσεις τους και τις απόψεις τους για το μέλλον;

7

Διακόσια χρόνια πριν, η αναβίωση του κλασικού πνεύματος και των αξιών του ελληνισμού έβαζε φωτιά στην καρδιά και τα μυαλά των ευρωπαίων. Οι σκλαβωμένοι Έλληνες μόλις είχαν εξεγερθεί και η φιλελεύθερη επανάσταση ενέπνεε όλη την Ευρώπη.

Η εικόνα του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου με την ταμπέλα γύρω από το λαιμό προκαλεί σοκ. Ανυπεράσπιστος μπροστά σε μερικούς τραμπούκους αναγκάζεται να υπακούσει στις διαθέσεις τους. Ο ίδιος μόνο γνωρίζει τι πέρασε όλες αυτές τις στιγμές. Τελικά, παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, φαίνεται πως δεν τελείωσε ο φασισμός.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με τις ποινές των μελών της Χρυσής Αυγής βάζει οριστικά στο περιθώριο της ιστορίας το ναζιστικό μόρφωμα. Δεν μπαίνουν όμως στο περιθώριο το μίσος, η μισαλλοδοξία, η βία και ο ρατσισμός που εκφράστηκαν μέσω της Χρυσής Αυγής και την οδήγησαν στα έδρανα του εθνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν όντως ξεχωριστή. Η πανδημία του κορονοϊού ακύρωσε τη διεθνή έκθεση και μοιραία έφερε μεγάλη μείωση στον αριθμό των προσκεκλημένων στην ομιλία, αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.  Δεν ήταν όμως μόνο αυτά τα γεγονότα που την έκαναν ξεχωριστή

Με την επιστροφή στην κανονικότητα, το άνοιγμα του συνόλου των εμπορικών δραστηριοτήτων καθώς και την επανεκκίνηση του τουρισμού, η κυβέρνηση καλείται να ξεκινήσει τη μεγάλη προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στόχος είναι το 2021 η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση προτείνει πλέγμα δράσεων προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να μην γίνουν απολύσεις και να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην πατρίδα μας τις τελευταίες μέρες αλλά και οι εικόνες απο την Ιταλία και την Ισπανία δε φαίνεται να προβληματίζουν το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Η ασύμμετρη απειλή που δέχθηκε η χώρα μας στον Έβρο, εξαιτίας του υποκινούμενου από την Τουρκία κύματος μεταναστών, έδωσε την ευκαιρία στην Ελληνική Κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη να στείλουν δύο  μηνύματα με συγκεκριμένους  αποδέκτες: το ένα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το δεύτερο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με το τέλος της συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ στο Λευκό Οίκο και προτού μάθουμε τι πραγματικά είχε συζητηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ο ΣΥΡΙΖΑ διέρρεε σχόλιο ότι “η συνάντηση δεν πρόσφερε κάτι στη χώρα” και ότι κατέληξε σε “πρωτοφανές φιάσκο”.

Πριν τις εκλογές του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί ότι τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του θα έφερνε στη Βουλή ένα νέο εκλογικό νόμο που θα είχε δύο χαρακτηριστικά. Θα ήταν πιο δίκαιος και θα εξασφάλιζε κυβερνησιμότητα.