Το Σύνταγμα της Τροιζήνας παράδειγμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας
gaitanis-new

Τάσος Γαϊτάνης

Το Σύνταγμα της Τροιζήνας παράδειγμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας

Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία υπάρχουν θετικές και αρνητικές στιγμές.

Μάλιστα κάποιες απο τις θετικές στιγμές ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας μας και μνημονεύθηκαν διεθνώς. Ένα τέτοιο γεγονός ήταν η ψήφιση του Συντάγματος της Τροιζήνας το 1827. Το Σύνταγμα εκείνο χαρακτηρίστηκε ως το πιο φιλελεύθερο και καινοτόμο της εποχής του.

Τότε ήταν μια στιγμή, που λίγο μετά το θαύμα του 1821, η φτωχή και υποανάπτυκτη Ελλάδα υπερέβαλλε εαυτόν και έδινε πάλι τα φώτα της στον υπολοιπο κόσμο. Απο τότε έχουν περάσει σχεδόν διακόσια χρόνια. Και η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε μια νέα συζήτηση για το Σύνταγμά της. Και πάλι βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας της. Η πατρίδα μας χρειάζεται ένα νέο και καινοτόμο Σύνταγμα.

Ένα Σύνταγμα που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή και που θα δείχνει οτι μάθαμε απο τα λάθη του παρελθόντος. Βασικός πυλώνας ενός καινοτόμου Συντάγματος οφείλει να είναι η αποκέντρωση της χώρας. Ο επόμενος στόχος θα έπρεπε να είναι ο εκσυγχρονισμός του κεντρικού πολιτικού συστήματος αλλά και η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Η νέα Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ελληνικό κρατος.

Και ένα νέο ελληνικό κρατος περνά μέσα από την αποκέντρωση αλλά και από την αναδιάρθρωση των κεντρικών του δομών και τον περιορισμό της κακής νομοθέτησης. Όμως η νέα Ελλάδα οφείλει να περάσει και στην κοινωνία της γνώσης. Και το θεμέλιο για ένα τέτοιο πέρασμα είναι μια ελεύθερη, υψηλού επιπέδου, δημόσιου αλλά και ιδιωτικού χαρακτήρα τριτοβάθμια εκπαίδευση. Που θα δίνει ευκαιρίες στους νέους και θα αποτελεί το σημαντικότερο ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας. Δυστυχώς και σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Κλείσιμο
Χρησιμοποιούν την αλλαγή του Συντάγματος για μικροκομματικούς σκοπούς. Δεν επιθυμούν τις μεγάλες τομές που είχε ανάγκη η Ελλάδα! Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε θέλουν την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τη νεοτερικότητα. Θέλουν μια χώρα δέσμια τον παθογενειών της.
Ίσως επειδή αυτές οι παθογένειες τους έφεραν στην εξουσία! Η χώρα όμως και οι πολίτες έχουν τις δικές τους ανάγκες. Προς το παρόν αρκούμαστε στις ένδοξες μνήμες μας. Του πιο φιλελεύθερου και καινοτόμου Συντάγματος της χώρας.

Του Συντάγματος της Τροιζήνας!


*Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network