gaitanis

Το Σύνταγμα της Τροιζήνας παράδειγμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας

Τάσος Γαϊτάνης

Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία υπάρχουν θετικές και αρνητικές στιγμές.

Μάλιστα κάποιες απο τις θετικές στιγμές ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας μας και μνημονεύθηκαν διεθνώς. Ένα τέτοιο γεγονός ήταν η ψήφιση του Συντάγματος της Τροιζήνας το 1827. Το Σύνταγμα εκείνο χαρακτηρίστηκε ως το πιο φιλελεύθερο και καινοτόμο της εποχής του.

Τότε ήταν μια στιγμή, που λίγο μετά το θαύμα του 1821, η φτωχή και υποανάπτυκτη Ελλάδα υπερέβαλλε εαυτόν και έδινε πάλι τα φώτα της στον υπολοιπο κόσμο. Απο τότε έχουν περάσει σχεδόν διακόσια χρόνια. Και η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε μια νέα συζήτηση για το Σύνταγμά της. Και πάλι βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας της. Η πατρίδα μας χρειάζεται ένα νέο και καινοτόμο Σύνταγμα.

Ένα Σύνταγμα που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή και που θα δείχνει οτι μάθαμε απο τα λάθη του παρελθόντος. Βασικός πυλώνας ενός καινοτόμου Συντάγματος οφείλει να είναι η αποκέντρωση της χώρας. Ο επόμενος στόχος θα έπρεπε να είναι ο εκσυγχρονισμός του κεντρικού πολιτικού συστήματος αλλά και η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Η νέα Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ελληνικό κρατος.

Και ένα νέο ελληνικό κρατος περνά μέσα από την αποκέντρωση αλλά και από την αναδιάρθρωση των κεντρικών του δομών και τον περιορισμό της κακής νομοθέτησης. Όμως η νέα Ελλάδα οφείλει να περάσει και στην κοινωνία της γνώσης. Και το θεμέλιο για ένα τέτοιο πέρασμα είναι μια ελεύθερη, υψηλού επιπέδου, δημόσιου αλλά και ιδιωτικού χαρακτήρα τριτοβάθμια εκπαίδευση. Που θα δίνει ευκαιρίες στους νέους και θα αποτελεί το σημαντικότερο ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας. Δυστυχώς και σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Χρησιμοποιούν την αλλαγή του Συντάγματος για μικροκομματικούς σκοπούς. Δεν επιθυμούν τις μεγάλες τομές που είχε ανάγκη η Ελλάδα! Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε θέλουν την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τη νεοτερικότητα. Θέλουν μια χώρα δέσμια τον παθογενειών της.
Ίσως επειδή αυτές οι παθογένειες τους έφεραν στην εξουσία! Η χώρα όμως και οι πολίτες έχουν τις δικές τους ανάγκες. Προς το παρόν αρκούμαστε στις ένδοξες μνήμες μας. Του πιο φιλελεύθερου και καινοτόμου Συντάγματος της χώρας.

Του Συντάγματος της Τροιζήνας!


*Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (2)

κανενας

Και γιατί όχι τό σύνταγμα τής Ελβετίας που τόφτιαξε ο Καποδίστριας;Φέτος μόνο έκαναν καμιά 25αριά δημοψηφίσματα για ζωτικά θέματα που αφορούσαν την κοινωνία.

Ο στρατός κατοχής

Η ποιο ευαίσθητη πτυχη,της ύπαρξης του, του Έλληνα πολίτη, και κάθε ανθρώπου, είναι το συνταγμα. Ελπίδα και καταρα. Να ξεφύγουμε από τον στρατό κατοχης , τον πελατειακο φασισμό, την δικτακτορια του κοινοβουλιου. Όλα αυτά με ένα άρθρο, αν ψηφηστει.Δεν το αναφέρω, είναι πασίγνωστο σε ολους.Το σαράκι που μας κατατρωει τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια. Αλλά ελπίδες τσουφιες.Με κυβερνηση φασιστών, αριστερων και δεξιών, τυχοδιωκτων, το αναθεμα, αλλά και αντιπολητευση της υπόγειας νομεκλατουρας .Ειμαστε το κακοχρονο ναχεις.Με πάνω από τους μισούς να τους ταΐζουν οι του ιδιωτικού τομέα για να κάθονται αλλά να πληρώνονται αδρά. Θα βρεθεί κάποιος χριστιανός να προτείνει το εν λόγω άρθρο; Αμφιβάλλω. Θα συναιχιζουν να σέρνουν πίσω τους στρατιές ανεγκέφαλων, εκαντοταδων χιλιαδων , γιουσουφάκια, που έχουν υποστεί την Σταλινικη πλύση εγκεφάλου. Όπως και πολλοί αρθρογραφοι δεν αναφέρουν ούτε κατα διάνοια το εν λόγω άρθρο. Ίσως στο μέλλον.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία