Σε απευθείας μετάδοση!

Τάκης Πουρναράκης

Σε απευθείας μετάδοση!

Βρισκόμαστε από χτες στα ΗΑΕ - πενταμελή αποστολή του Alpha - για την κάλυψη του μεγάλου τελικού της F1, αυτή την Κυριακή 23/11 στο Άμπου Ντάμπι. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι επτά στο σύνολο, το Ντουμπάι είναι το ευρέως προβεβλημένο, το Άμπου Ντάμπι (σ.σ: ο πατέρας της γαζέλας) που είναι το μεγαλύτερο και πιο εύρωστο, μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη το 2009 ελέω Formula 1. 

Οι Άραβες έδωσαν γη και ύδωρ για να πάρουν τον αγώνα, ακούγεται ότι το ετήσιο παράβολο προς τη FOM ξεπερνά τα 45 εκ. δολάρια. Είναι πολλά τα λεφτά κ. πρόεδρε αλλά ακόμα μεγαλύτερη η προβολή που επιτυγχάνουν. 

Το όλο σκηνικό έχει στηθεί σ' ένα τεχνητό νησί, το Yas Island. Σ' αυτή την περιοχή κάποτε βρίσκονταν αμμόλοφοι, το σχήμα των οποίων εξαρτιόταν από τον αέρα και τα κύματα του Περσικού Κόλπου. 

Κλείσιμο

Αφού έφτιαξαν το νησί άρχισαν να φτιάχνουν θεματικά πάρκα πάνω του με στόχο την δημιουργία ενός επίγειου παράδεισου. Φτιάχτηκε η Yas Marina, το Yas Hotel και η Yas Marina Circuit που φιλοξενεί τον αγώνα της F1. Τριγύρω υπάρχουν και άλλες μικρότερες πίστες για καρτ, dragster, σχολές ασφαλούς και αγωνιστικής οδήγησης και άλλα.

Φτιάχτηκε ένα πάρκο με ξενοδοχεία, το Ferrari World, μια τεράστια Watermania, το Yas Mall, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Μέσης Ανατολής και συνεχώς χτίζονται και νέα κτίρια. 

Όλη αυτή η υποδομή και οι δραστηριότητες προβάλλονται μια φορά το χρόνο διαμέσου του αγώνα της F1 που φέτος διεξάγεται για 6η χρονιά. Όπως το 2010 έτσι και φέτος είναι ο τελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος που θα κρίνει τον τίτλο. Στη Yas Marina Circuit, βρίσκονται πάνω από 500 δημοσιογράφοι απ' όλο τον πλανήτη για να καλύψουν την προσπάθεια των δυο διεκδικητών. 

Ο αγώνας θα μεταδοθεί απευθείας σε 107 χώρες, υπολογίζεται πως πάνω από 700 εκ. τηλεθεατές θα δουν το Χάμιλτον ή το Ρόσμπεργκ να πανηγυρίζει. Οι δυο οδηγοί της Mercedes που κυριάρχησε φέτος, είδαν χτες τα φώτα να στρέφονται στον απερχόμενο πρωταθλητή Σεμπάστιαν Φέτελ καθώς ανακοινώθηκε η συνεργασία του με τη Ferrari για τα επόμενα 3 χρόνια. Ο Φέτελ πήρε τη θέση του Αλόνσο που μάλλον οδεύει για τη McLaren. 

Από σήμερα όμως η μάχη του τίτλου θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με το Χάμιλτον να είναι το λογικό φαβορί καθώς έχει προβάδισμα 17 βαθμών. Μπορεί ο ίδιος στις χθεσινές του δηλώσεις να το αρνήθηκε αλλά η γλώσσα του σώματός του φανέρωνε ότι αισθάνεται υπεροχή. Αντίθετα ο Ρόσμπεργκ στάθηκε περισσότερο στο σύστημα διπλών βαθμών του τελευταίου αγώνα που έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Στο Χάμιλτον αρκεί μια 2η θέση για να πάρει τον τίτλο και με δεδομένη την υπεροχή της W05 Hybrid μόνο κάποιο μηχανικό πρόβλημα μπορεί να τον εμποδίσει. 

Ο καιρός εδώ είναι ζεστός, καλοκαιρινός για τα δικά μας δεδομένα, με τη θερμοκρασία το μεσημέρι να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου. Γύρω, γύρω από την πίστα έχουν δέσει αρκετά εντυπωσιακά κότερα, μόλις δύει ο ήλιος, μαζεύονται πετσέτες, μαγιό και αρχίζει το πάρτι στα καλογυαλισμένα ντεκ. Στο επιβλητικό Yas Hotel που βρίσκεται πάνω στην πίστα η βραδιά χρεώνεται αυτές τις μέρες 5000 ευρώ και απαιτούνται 4 διανυκτερεύσεις.

Αξίζει να σταθεί κανείς στην έξοδο του parking για να θαυμάσει αυτοκίνητα. Ποιο Μόντε Κάρλο, εδώ βρίσκονται οι πιο ακραίες εκδοχές των πιο ακριβών μοντέλων. 

Κάπου εδώ θα σας αφήσω γιατί ξεκινούν οι δοκιμές... η δράση θα κορυφωθεί την Κυριακή σ' απευθείας μετάδοση στις 14:10, στον Alpha! 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ