lygeros_stavros

«Αν πατήσουν στα Ιμια θα χτυπήσουμε»

Σταύρος Λυγερός

Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις ο Ερντογάν - Σε κατάσταση επαγρύπνησης Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία - Αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα θα υπάρξει άμεσα στρατιωτική εμπλοκή

Η ρίψη πυρών από τουρκική κανονιοφόρο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Φαρμακονήσι υποχρέωσε τον υπουργό Εξωτερικών να προειδοποιήσει την Τουρκία ότι πλησίασε πολύ να πατήσει την κόκκινη γραμμή. Το μήνυμα ήταν σαφές, αλλά στην Aγκυρα δεν το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Δεν φαίνεται να τους πείθουν οι διαβεβαιώσεις του Νίκου Κοτζιά ότι η οικονομική κρίση δεν έχει κάμψει ούτε την αποφασιστικότητα της Αθήνας, ούτε τη δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα.

Η προϊστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τις τελευταίες δεκαετίες, άλλωστε, τείνει να εδραιώσει και στους νεοοθωμανούς την πεποίθηση πως η Ελλάδα είναι πρακτικά ανίκανη και πολιτικά απρόθυμη να απαντήσει κατά τρόπο που να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία. Αν και δεν ομολογείται δημοσίως, αρμόδια πηγή παραδέχεται ότι οι συνεχείς και κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, σε συνδυασμό με την απουσία αποτελεσματικών ελληνικών αντιμέτρων, έχουν προκαλέσει ρήγματα στην αξιοπιστία της ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής. 

Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού ωθεί τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει παραπέρα στον δρόμο του τυχοδιωκτισμού. Το γεγονός, μάλιστα, ότι είναι απόλυτος άρχων, χωρίς ηγετική ομάδα να αναλύει ορθολογικά τις εκάστοτε συνθήκες και να φιλτράρει τις διαθέσεις του αρχηγού, αυξάνει τις πιθανότητες για παραβίαση των κόκκινων γραμμών. Τα γεγονότα, άλλωστε, έχουν αποδείξει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει την τάση να αντιδρά σπασμωδικά και να παρασύρεται από τις παρορμήσεις του, αν και όπως όλοι οι αυταρχικοί ηγέτες έχει κι αυτός οξυμένο ένστικτο αυτοσυντήρησης.

Σαφές μήνυμα
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, όμως, το μήνυμα του Νίκου Κοτζιά δεν είναι αποτρεπτική ρητορική χωρίς αντίκρισμα. Εχει ληφθεί η απόφαση ότι σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιχειρήσουν να αποβιβάσουν κομάντος σε ελληνική βραχονησίδα θα ενεργοποιηθούν τα σχετικά επιτελικά σχέδια και η νησίδα θα εκκαθαριστεί. Προφανώς, η Αθήνα δεν επιθυμεί τα πράγματα να φτάσουν σ’ αυτό το σημείο και γι’ αυτό εξαντλεί τα περιθώρια υπομονής προκειμένου να μη ρίξει λάδι στη φωτιά. Τέτοιες είναι και οι εντολές που έχουν δοθεί στα σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούν στο ανατολικό Αιγαίο. Γι’ αυτό και προ καιρού ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός έβαλε στο συρτάρι το σχέδιο για την αξιοποίηση των βραχονησίδων.

Υψηλά ιστάμενη πηγή ξεκαθαρίζει, όμως, ότι είναι διαφορετικής ποιότητας πρόκληση η αποβίβαση κομάντος σε ελληνική νησίδα από μια υπερπτήση, μια παραβίαση των χωρικών υδάτων, ακόμα και από τη ρίψη βολών κοντά στο Φαρμακονήσι. Με άλλα λόγια, υπάρχει ένα όριο για το τι μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνο με διπλωματικές ενέργειες και απλή στρατιωτική παρακολούθηση. Οταν αμφισβητηθεί εμπράκτως η εδαφική ακεραιότητα, η αντίδραση για την προάσπισή της καθίσταται μονόδρομος. Μας διευκρίνισε, μάλιστα, ότι το σαφές αυτό μήνυμα έχει σταλεί όχι μόνο στην Αγκυρα, αλλά και στο ΝΑΤΟ και στις μεγάλες δυνάμεις.

Διαβήματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε διαβήματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θεωρώντας ότι οι επισκέψεις του αρχηγού της CIA και του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία έδωσαν την εντύπωση στον Ρετζέπ-Ταγίπ Ερντογάν ότι μπορεί να κλιμακώσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα διαβήματα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την άσκηση αμερικανικών πιέσεων προς την Αγκυρα να κατεβάσει τους τόνους. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο ο Ερντογάν, ειδικά αυτή την περίοδο, θα λάβει υπόψη του αυτές τις συστάσεις. Παρότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια στενή σχέση με την προεδρία Τραμπ και ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο να παρακάμψει τις αμερικανικές συστάσεις, υπάρχουν και λόγοι που τον ωθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πρώτον, έχει ζωτική ανάγκη από μία εύκολη νίκη προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητές του να κερδίσει το κρίσιμο δημοψήφισμα του ερχόμενου Απριλίου, το οποίο θα τον καταστήσει πρόεδρο-σουλτάνο.

Δεύτερον, προς την κατεύθυνση της σκλήρυνσης τον ωθεί και η συμμαχία με τους Γκρίζους Λύκους.

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα είναι αμφίρροπη. Το «Ναι» μάλλον έχει ένα μικρό προβάδισμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει βεβαιότητα επικράτησης. Οχι μόνο λόγω της μικρής διαφοράς, αλλά και επειδή η τάση του είναι καθοδική. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες οι μετρήσεις έδειχναν συντριπτική νίκη του Ερντογάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει το δημοψήφισμα. Εχει αποδείξει, άλλωστε, ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός. Υπενθυμίζουμε ότι το 2015, προκειμένου να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν δίστασε να ξαναστήσει κάλπες σε μερικούς μήνες, αφού προηγουμένως είχε τινάξει στον αέρα την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, οδηγώντας την Τουρκία σε αιματοκύλισμα.

Το σχέδιο β’ του σουλτάνου 
Για κάθε ενδεχόμενο, πάντως, έχει έτοιμο και ένα σχέδιο β'. Το τουρκικό Σύνταγμα προβλέπει ότι εάν τουλάχιστον το 5% του συνολικού αριθμού των μελών της Εθνοσυνέλευσης (550) εκπέσει για οποιονδήποτε λόγο από το αξίωμά του, προκηρύσσονται εκλογές. Εκμεταλλευόμενο αυτή τη διάταξη, το καθεστώς έχει ασκήσει διώξεις με βαρύτατες κατηγορίες σε 28 Κούρδους βουλευτές του κόμματος HDP.

Εάν τελικώς επικρατήσει το «Οχι» στο δημοψήφισμα, οι νεοθωμανοί θα έχουν τη δυνατότητα να υπαγορεύσουν καταδίκες και κατ’ αυτό τον τρόπο θα προκηρυχθούν εκλογές. Ελπίζουν πως με το κουρδικό κόμμα αποκεφαλισμένο θα το αποκλείσουν από την Εθνοσυνέλευση (απαιτείται πάνω από 10% για την είσοδο σε αυτήν) και κατ’ αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουν μαζί με το σύμμαχο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (Γκρίζοι Λύκοι) την αναγκαία πλειοψηφία των 2/3 (367 έδρες) για να περάσουν τη συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή.

Οπως προαναφέραμε, για να κερδίσει το δημοψήφισμα του Απριλίου ο Ερντογάν έχει ζωτική ανάγκη από μια εύκολη νίκη για να τροφοδοτήσει τον εθνικιστικό πυρετό και να συσπειρώσει γύρω του τη «βαθιά Τουρκία». Παρά την προσπάθειά του να βάλει πόδι στην πετρελαιοφόρο Μοσούλη, η άρνηση και της Βαγδάτης και των Κούρδων υποχρέωσε τους Αμερικανούς να αποκλείσουν τους Τούρκους από την επιχείρηση ανακατάληψης της δεύτερης πόλης του Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος. Κατ’ επέκταση, οι Τούρκοι αποκλείστηκαν και από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις διευθετήσεις της επόμενης μέρας.

Αλλά και στη Συρία, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Είμαστε στον πέμπτο μήνα από την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» και η τουρκική στρατιωτική δύναμη δεν έχει ακόμα καταφέρει να καταλάβει πλήρως την πόλη Αλ Μπαμπ. Το γεγονός αυτό και οι συγκριτικά μεγάλες απώλειες σε άνδρες και εξοπλισμό έχουν εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με άλλα λόγια, δεν έχει επιτύχει ούτε εκεί την εύκολη νίκη που έχει ανάγκη για να συντηρήσει το νεοοθωμανικό όραμα, σε μία περίοδο μάλιστα όπου η τουρκική οικονομία δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο.

Το Κυπριακό
Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν έχει υποχρεώσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να σκληρύνει τη στάση του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτός είναι ο λόγος που ο ίδιος έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Αυτή τη σκοπιμότητα εξυπηρετεί η επικοινωνιακή καταιγίδα που ενορχηστρώνει το επιτελείο του με προσεγγίσεις τουρκικών ακταιωρών στα Ιμια, με το κυνηγητό σκαφών του Λιμενικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής, με υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από ελληνικές νησίδες, με τη ρίψη βολών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και τη δέσμευση μεγάλων περιοχών του βορείου Αιγαίου για την πραγματοποίηση υδρογραφικών και ωκεανογραφικών ερευνών από το σκάφος «Τσεσμέ» και, τέλος, με την αμφισβήτηση της ελληνικής αρμοδιότητας στον τομέα έρευνας και διάσωσης.

Οι 8 αξιωματικοί και οι 2 καταδρομείς
Το πρόβλημα θα προκύψει εάν ο Ερντογάν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές, παρασυρόμενος αφενός από την αλαζονεία του, αφετέρου από την ανάγκη του για μια εύκολη νίκη. Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος που τον ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Εχοντας νοοτροπία σουλτάνου, εξέλαβε την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο ως προσβολή προς την Τουρκία και προς το πρόσωπό του. Η Αγκυρα έστειλε και νέο φάκελο, αλλά το πρόβλημα προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις λόγω της αίτησης για άσυλο που υπέβαλαν αυτές τις ημέρες δύο Τούρκοι καταδρομείς που εισήλθαν παρανόμως στην Ελλάδα από τον Εβρο. Ολα δείχνουν, μάλιστα, ότι ανήκουν στην ομάδα που επιχείρησε να σκοτώσει τον Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος στη Μαρμαρίδα, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση. Ας σημειωθεί ότι αν και για προφανείς λόγους η εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή πληροφορία έπρεπε να παραμείνει απόρρητη για να δώσει περιθώρια κινήσεων στην ελληνική κυβέρνηση, μόλις το αίτημα των δύο για παροχή ασύλου έφτασε στην αρμόδια Υπηρεσία, η πληροφορία διέρρευσε, με αποτέλεσμα η Αθήνα να έχει περιέλθει τώρα σε δύσκολη θέση. Η θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει τη μετατροπή της Ελλάδας σε πεδίο αντιπαράθεσης των γκιουλενιστών με τις τουρκικές αρχές δεν λύνει το πρόβλημα. Η υπόθεση αρχίζει να προσλαμβάνει άμεσα και προσωπικό χαρακτήρα, γεγονός που δεν διευκολύνει ορθολογικούς χειρισμούς από την πλευρά του Ερντογάν. Η κλιμάκωση και ο πολλαπλασιασμός των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα και τη θάλασσα εμπεριέχουν και έναν πρόσθετο κίνδυνο. Σύμφωνα με πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Ελληνες πιλότοι διαπιστώνουν τους τελευταίους μήνες στις εικονικές αερομαχίες πως απέναντί τους συνήθως δεν έχουν έμπειρους αντιπάλους, αλλά νέους που επιδεικνύουν μεγάλη νευρικότητα και δεν φαίνονται ικανοί να διαχειριστούν τις έτσι κι αλλιώς δύσκολες καταστάσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πιθανότητες να προκύψει ένα θερμό επεισόδιο έχουν αυξηθεί πολύ. Και ένα θερμό επεισόδιο δεν είναι δεδομένο πάντα ότι μπορεί να ελεγχθεί.

4 + 1 λόγοι που «φρενάρουν» τον Ερντογάν 
Γιατί το σενάριο πρόκλησης ελληνοτουρκικής σύρραξης δεν είναι στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου

Μία ορθολογική εκτίμηση των δεδομένων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι νεοοθωμανοί δεν έχουν την πολυτέλεια να προκαλέσουν σύγκρουση με την Ελλάδα. Δεν είναι απλώς η μη αποτελεσματική στρατιωτική εμπλοκή τους στη Συρία, αλλά και άλλοι λόγοι που λειτουργούν απαγορευτικά.

1ον: επειδή κατά γενική ομολογία το συνεχιζόμενο κύμα εκκαθαρίσεων στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχει πλήξει καίρια όχι μόνο το ηθικό, αλλά και το αξιόμαχό τους.

2ον: Επειδή ο Τ. Ερντογάν δεν θεωρεί ότι η εκκαθάριση έχει ολοκληρωθεί και γι’ αυτό συνεχίζει να μην εμπιστεύεται ακόμα και τους αξιωματικούς που ο ίδιος έχει ορίσει σε ηγετικές θέσεις. Επειδή σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με την Ελλάδα οι στρατηγοί εκ των πραγμάτων θα αποκτήσουν μεγάλα περιθώρια αυτονομίας κινήσεων, φοβάται ότι ίσως τα χρησιμοποιήσουν για να τον ανατρέψουν.

3ον: Επειδή οι Τούρκοι είναι βαθύτατα διχασμένοι σε υποστηρικτές και εχθρούς του Τ. Ερντογάν.

4ον: Επειδή σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης εκ των πραγμάτων θα διευρυνθούν τα περιθώρια της αντάρτικης δράσης του PKK, αλλά και τα περιθώρια για τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών.

5ον: Επειδή η εικόνα και τα διπλωματικά ερείσματα της Τουρκίας στη Δύση είναι στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες, ενώ και η ρωσοτουρκική προσέγγιση έχει αρχίσει να μπάζει νερά.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το σενάριο πρόκλησης ελληνοτουρκικής σύρραξης δεν είναι στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν τον εμποδίζει να χρησιμοποιεί την απειλή στρατιωτικής βίας ως πολιτικό όπλο, όπως έκαναν και οι κεμαλικοί προκάτοχοί του. Οπως προαναφέραμε, άλλωστε, είναι κοινή πεποίθηση στην Αγκυρα ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι απρόθυμο και ανίκανο να αντιδράσει δυναμικά. Αυτό γενικά δεν είναι λάθος, αλλά, όπως πάντα, έτσι και εδώ υπάρχουν όρια.


ΣΧΟΛΙΑ (12)

SPARTA.

Κυριε Λυγερε με μεγαλη εκτιμηση σας γραφω πως αν οι Τουρκοι πατησουν στα Ιμια, θα πατησουν και σε μεγαλυτερα νησια κυριως σε αυτα που το ανθελληνικο μορφωμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φιλοξενει ισλαμιστες παρανομους μεταναστες.Το 1996 και η προδοσια των Ιμιων απο τον Κωστα Σημιτη(Ααρον Αβουρης) θα μοιαζει με παιδικο παρτυ μπροστα σε αυτο που θα συμβει αν οι Τουρκοι ξεκινησουν πολεμικη εμπλοκη.Κανεναν δεν φοβιζε ολο το προηγουμενο διαστημα ο δηθεν πολεμοχαρης χοντροπανος Καμμενος με την γελοια στολη παραλλαγης που παρανομως και χωρις αδεια φορουσε.Καταντησε ο αθλιος συνεργατης του Τσιπρα τον Ελληνικο Στρατο καθαριστρια και υπηρετρια των ισλαμιστων λαθρομεταναστων.Ο Ελληνικος Στρατος υπολειπεται και σε ανδρες και σε εξοπλισμο απο τον Τουρκικο.Μακαρι να μην φτασουμε στο σημειο στρατιωτικης εμπλοκης γιατι ο Καμμενος με τον Τσιπρα που το παιζουν πατριωτες, θα ειναι οι πρωτοι που θα παρουν τα ελικοπτερα για τον αγυριστο.Γεια σας.

Αητομάχος

Προσοχή! Αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να χτυπήσουν δεν θα καταλάβουν μόνο μία βραχονησίδα.... Ούτε είναι εύκολο να αποτρέψουμε την κατάληψη κάποιων από αυτές. Το πλεονέκτημα του επιτιθέμενου είναι δεδομένο... Για να μην κλαίμε λοιπόν εκ των υστέρων για πιθανές απώλειες, πρέπει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ να υπάρξει ,στοχευμένη, μελετημένη , ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ εκ μέρους μας, ώστε αν επιτύχει όχι μόνον να υποχρεώσει την άλλη πλευρά σε συναλλαγή αλλά να καταρακώσει και το ηθικό της... Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε συγχρόνως , πολλές , αιφνίδιες επιθετικές κινήσεις των Μογγόλων... Κάποιες θα αποτραπούν , άλλες όχι, είναι σίγουρο θα υπάρξουν απώλειες... Αν όμως έχει μελετηθεί και προετοιμασθεί αντίστοιχη κίνηση , εκ μέρους μας είναι σίγουρο ότι ο τελικός κερδισμένος δεν θα είναι η Τουρκία του Ερντογάν... Τραγική κατάληξη ένας πόλεμος.... για την Ελλάδα μας όμως ...ίσως γίνει μονόδρομος... Αν δε , χάσουμε και αυτή τη φορά ...δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε πλέον ως γνήσιοι Έλληνες....

1071 - 2017 = 946

946 χρόνια απαράμιλλης προσφοράς στον παγκόσμιο πολιτισμό. Θα πάψει να παράγει πολιτισμό όταν αποσυρθεί στην αρχέγονη κοιτίδα - Nothing lasts for ever -

νηρέας

Ούτε μια πιθαμή λάσπη , ούτε αλμυρό νερό .

ΣΤΟΛΗ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! ΟΥΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΔΩ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ . ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΕΑΝ ΔΙΑΤΑΧΘΕΙ . ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ . ΑΡΚΕΤΑ ΤΡΑΒΗΞΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ''ΠΑΡΑΜΥΘΙ'' ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ . ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΤΕ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΙΞΕΙ ΠΥΓΜΗ ,ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΛΕΠΑΝΕ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΝΕ ΠΙΣΩ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥΣ !!! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΛΕΝΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΕΧΟΥΝ ΤΣΑΓΑΝΟ ,ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ . ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΨΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ ( ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ),ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΑ ΚΑΒΟΥΚΙΑ ΤΟΥΣ !

Ελευθερος

Συντριπτικο το χτυπημα που θα υποστουν, δεν χωρα αμφιβολια. Αλλα δεν προκειται για αγωνα 11 προς 11αλλα 10 εκτ ενατιον 80εκατ και μιας μεγαλης στρατιτικης μηχανης. Για να βαλουμε κατω τις δυναμεις σε στρατο και μεσα. λαο τουΕστω οτι ο σουλτανος που δεν εχει λογο να δινει λογο στο λαο του θυσιασει και χασει 500000 και 300 αεροπλανα. Οι δικες μας απωλειες ποσες θα ειναι; Να πουμε το ενα πεμπτο των στρατιωτων και 150 αεροπλανα; Να χασεις 100000 στρατιωτες και την αεροπορια σου θα προκειται για εθνικη καταστροφη και 100 χρονια πισω; Γιατι δεν αντεχεις να βλεπεις τους βαρβαρους να σε ενοχλουν. Καιμιλαμε να τα χασεις ολα σαν νικητης. Αν χασεις τον πολεμο ελληναρα, μου τι θα γινει; Ασε λοιπον τις προσβολες για τους λιγοψυχους, βαλε τη ΣΤΟΛΗ στην ναφθαλινη και περιμενε να επιτεθουν αυτοι πρωτοι και τοτε βλεπουμε ποιος ειναι ριψασπις. Δεν μας λες και το ονομα σου για να μην σε αδικησουμε, γιατι ειναι παραδοχη οτι οσοι μιλανε για πατριδα το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να την βαζουν κατω και να της βγαζουν τα ματια. Πολυ σοβαρος στρατηγος μας το ελεγε.

Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

Να κλείσουν άμεσα η ΕΡΤ , να απολυθούν άχρηστοι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι κολλητοί που διορίστηκαν στο δημόσιο και ξεκοκαλίζουν το δημόσιο χρήμα . Και έτσι θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να ενισχύσουμε την άμυνα μας αλλά και επιτέλους ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ . Αν είχαν καταριφθεί τα πρώτα αεροσκάφη των μογγόλων όταν έκαναν τις παραβιάσεις τους εδώ και τόσα χρόνια ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΦΘΑΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ .

Π.Γ

Με τη ρίψη βολών εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων τα όρια έχουν ΗΔΗ ξεπεραστεί. Και κάτι άλλο ακόμα. Δεν θα φάει μόνο τον Ερντογάν (οπωσδήποτε) αυτή η ιστορία αν ξεπεράσει ακόμα περισσότερο τα όρια, με ακαριαία αντίποινα το Κουρδικό να επιταχυνθεί ιλιγγιωδώς με πιθανότητα άμεσου διαμελισμού, και άλλες ακόμα πιο ανυπολόγιστες συνέπειες πολύ ευρύτερης κλίμακας (....) Θα φάει και κάποιους εδώ πέρα, αν αφήσουν τα πράγματα να προχωρήσουν εκεί που δεν θα έπρεπε με κανένα τρόπο να φτάσουν, και με τρόπο εξ' ίσου ανυπολόγιστο επίσης. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το να τους κτυπήσουμε αν προχωρήσουν, είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ και πρέπει να γίνει αποφασιστικά και ΓΡΗΓΟΡΑ χωρίς διαμαρτυρίες από κανέναν. Όποιος διαμαρτυρηθεί απλούστατα τελείωσε. Τα μαζεμένα για όλους είναι πολλά και από πολύ καιρό...

Μπάμπης Μπαμπίδης

Να στείλουμε τον Γιωργάκη να χορέψει ένα χασάπικο και τον Κωστάκη να βαπτίσει κανένα εγγόνι του σουλτάνου στο όνομα της ελληνοτουρκικής φιλίας.

Τετοιες

αναλυσεις βοηθουν τον κοσμο να δει σφαιρικα τα πραγματα. Κυριε Λυγερε ευχαριστουμε πολυ

aristos

Κοινός μπουνταλάδες.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία