Συναίνεση και συνεργασία με απλή αναλογική ή…
spyros-pappas01

Σπύρος Παππάς

Συναίνεση και συνεργασία με απλή αναλογική ή…

Ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής είναι γεγονός ! Με τον νόμο αυτόν εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια εποχή συναίνεσης και συνεργασιών. 

Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν, από την εφαρμογή αυτού του νόμου, είναι πολλά ! Θα μπορέσει μια Δημοτική Αρχή να ασκήσει διοίκηση ; Θα μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά και απρόσκοπτα εκτελώντας την εντολή των εκλογέων της ; Θα μπορέσει να φέρει σε πέρας το δύσκολο αλλά πολύ σημαντικό έργο της ; Και εξηγώ :

Με τον νέο νόμο της απλής αναλογικής η κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς θα προκύπτει από τον αριθμό του συνόλου εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν την πρώτη Κυριακή οι κατερχόμενοι συνδυασμοί, και θα διαιρείται με τις έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους, που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης των πολιτών, ανεξάρτητα από την εκλογική θέση της παράταξης από την οποία εκλέχθηκαν.

Με τον προηγούμενο νόμο, η παράταξη που κέρδιζε στις εκλογές, έπαιρνε ένα μπόνους και είχε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με τον νέο νόμο το μπόνους αυτό καταργείται, πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμαρχος δεν θα διαθέτει (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται ευθέως είναι : πώς μπορεί να διοικηθεί ένας Δήμος, όταν ο Δήμαρχος και η παράταξή του δεν θα έχουν την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ;

Με την απλή αναλογική θα είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο ο Δήμαρχος να έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει δύο ή και περισσότερες παρατάξεις να συνεργαστούν είτε πριν τον πρώτο, είτε πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών, έτσι ώστε ο Δήμος να μπορέσει να διοικηθεί.

Υπάρχει όμως κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας στην Ελλάδα και δη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ;

Πιστεύω πως αυτό είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας ! Με τα σημερινά δεδομένα και έτσι όπως έχει δομηθεί και εδραιωθεί (για δεκαετίες) το Δημαρχοκεντρικό κράτος, μια συνεργασία δύο ή και περισσότερων παρατάξεων, δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί. Λόγω των κατεστημένων νοοτροπιών, αλλά και των μικροκομματικών και προσωπικών συμφερόντων, καινοτόμες ιδέες και πρωτοπόρες, αντισυμβατικές προτάσεις νέων ανθρώπων είναι βέβαιο, πως δεν θα καρποφορήσουν.

Κλείσιμο
Όλα όμως θα κριθούν στην πράξη και βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από τα πρόσωπα που θα εκλεγούν. Για να έχει όμως αποτέλεσμα μια συνεργασία και μάλιστα θετικό, προϋποθέτει, πέρα από έναν λειτουργικό και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, να υπάρξουν και άτομα που να διακατέχονται από έναν πολιτικό πολιτισμό, άτομα που προτίθενται να βάλουν το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το ατομικό.

Ήρθε λοιπόν η εποχή, που αυτοί που θα εκλεγούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κριθούν από το πόσο καλά μπορούν να συνεργαστούν και από το πόσο είναι διατεθειμένοι να το κάνουν για το κοινό καλό. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται άνθρωποι με πλατιά σκέψη και βαθύ ορίζοντα. Άνθρωποι που να γνωρίζουν πώς πρέπει να οργανωθούν, να έχουν σχέδιο, ανιδιοτέλεια, όρεξη για δουλειά και θέληση για προσφορά !

Επειδή το νέο εκλογικό σύστημα είναι πιο απαιτητικό από το προηγούμενο και επειδή με την απλή αναλογική υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της μη πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, πολλές εισηγήσεις του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων να απορρίπτονται και τομείς της Δημοτικής εξουσίας να παραχωρούνται σε Συμβούλους της αντιπολίτευσης, με αντάλλαγμα την ψήφο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι δημότες θα πρέπει να είναι και προσεκτικοί και υποψιασμένοι για τα άτομα που θα αποφασίσουν να στηρίξουν και να εκλέξουν !

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι με την απλή αναλογική (που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο), η πιθανή καταψήφιση σοβαρών θεμάτων μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στον Δήμο και κατ’ επέκταση στους δημότες. Πρέπει επίσης να γίνει σαφές, ότι για την καθημερινότητα και την αμεσότητα της ζωής όλων, οι Δημοτικές Εκλογές είναι ίσως πιο σημαντικές και από τις Βουλευτικές, γι’ αυτό η ψήφος είναι πολύ σημαντική !


*Ο Σπύρος Παππάς είναι καθηγητής, πρώην άμισθος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας του Δήμου Μαραθώνος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK