spyros-pappas01

Οι 7 Άξονες Διοίκησης που θα αλλάξουν τον Δήμο Μαραθώνος

Σπύρος Παππάς

Ο Δήμος Μαραθώνος χρειάζεται, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, σταθερότητα, όραμα και προοπτική.

Η φυσιογνωμία του Δήμου, το μέγεθος, η γεωγραφική του θέση, οι ανάγκες του και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της περιοχής μας, δημιουργούν άμεσα την ανάγκη μιας σύγχρονης οργάνωσης και λειτουργίας του, η οποία κρίνεται απαραίτητη και η οποία θα πρέπει να εξυπηρετεί:

1) Τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη διεύρυνση του αναπτυξιακού ρόλου του Δήμου, μέσω της βελτίωσης της ικανότητάς του να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, προστασίας του περιβάλλοντος κτλ. και να τα εντάσσει στις διαδικασίες προγραμματισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

2) Την αναβάθμιση της λειτουργίας των πολιτικών οργάνων διοίκησης και των υπηρεσιών με τη δημιουργία-βελτίωση υπηρεσιών διοικητικής, νομικής υποστήριξης και ιδίως επιτελικών υπηρεσιών για την επιστημονική-τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

3) Την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου των εργαζομένων με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη λειτουργία όλων των υπηρεσιακών δομών, την ενίσχυση της ευθύνης και των αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των υπηρεσιών, την επιμόρφωση του προσωπικού και άλ.

4) Την αύξηση του βαθμού συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των εσωτερικών υπηρεσιών, μεταξύ των υπηρεσιών και των πολιτικών οργάνων και μεταξύ του Δήμου και των εποπτευόμενων φορέων του.

5) Την ενίσχυση της συνεργασίας του Δήμου με άλλους δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς και την ανάπτυξη διαδικασιών συμμετοχής του πολίτη, θεωρουμένου όχι μόνο ως χρήστη των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και ως ενεργού πολίτη.

6) Τη ριζική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο ο Δήμος καταγράφει, ιεραρχεί τα τοπικά προβλήματα και σχεδιάζει, προγραμματίζει και παρεμβαίνει για την αντιμετώπισή τους.

7) Την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε συνδυασμό με οργανωτικές αλλαγές και νέες δεξιότητες, ώστε να βελτιωθούν η παροχή δημοτικών υπηρεσιών και οι δημοκρατικές διαδικασίες.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή διατυμπάνιζε προεκλογικά ένα νέο μοντέλο διοίκησης με ευεργετικά, κατά τους ισχυρισμούς της, αποτελέσματα για τον Δήμο μας και τους δημότες του. Τελικά το μοντέλο που εφάρμοσε στην πράξη, διέλυσε τη διοίκηση, την οργάνωση, ενώ η φυσική παρουσία του Δημάρχου είναι ανύπαρκτη. Το λανθασμένο αυτό μοντέλο επιβεβαιώνει, όπως αποδέχτηκαν με δηλώσεις τους οι ίδιοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, την ασυνέπεια, ανεπάρκεια και ανικανότητα της Δημοτικής μας Αρχής να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου Μαραθώνος. Επίσης αποκαλύπτει τα προεκλογικά ψέματα περί δήθεν σχεδίου διοίκησης.

Εκ του αποτελέσματος είναι προφανές ότι το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας που εφαρμόστηκε τόσο από τη σημερινή Δημοτική Αρχή όσο και από την προηγούμενη είναι αναποτελεσματικό, ανεπαρκές και ξεπερασμένο και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία ενός σύγχρονου Δήμου που θα ικανοποιεί τις ανάγκες και προσδοκίες της εποχής μας. Για το λόγο αυτό η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου, όπως αυτό με τους επτά (7) άξονες που προανέφερα, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη.

Ο Δήμος Μαραθώνος όπως και κάθε δήμος είναι, χωρίς αμφιβολία, το κέντρο σημαντικών αποφάσεων για την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή, την τοπική οικονομία, το περιβάλλον και επηρεάζει άμεσα τη ζωή των πολιτών. Η οργανωτική αναδιάρθρωσή του αποτελεί προϋπόθεση και ταυτόχρονα αφετηρία για να επιχειρηθούν δραστικές αλλαγές στην δομή, ανάπτυξη και λειτουργία του.

Για να μπορέσει ο Δήμος μας, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές που θα αντιστρέψουν το κλίμα και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, χρειάζεται πρόγραμμα, ιδέες και όρεξη για δουλειά. Χρειάζεται επίσης Ηγέτης και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Χρειάζεται δηλαδή άτομα που έχουν αποδείξει και αποδεικνύουν καθημερινά στην κοινωνία ποιοι είναι και τι μπορούν να πετύχουν, άτομα που πιστεύουν πραγματικά ότι η ευημερία και η πρόοδος του Δήμου δεν είναι αυτονόητα δώρα που κάποιοι προσφέρουν, αλλά διαρκής αγώνας για την κατάκτησή τους.

Ήρθε λοιπόν η ώρα που εμείς, οι πολίτες του Δήμου Μαραθώνος, πρέπει να αφήσουμε πίσω το κουρασμένο χθες, αλλά και το δήθεν νέο (παλαιάς όμως κοπής) lifestyle σήμερα, και να κερδίσουμε το αύριο. Πρέπει να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να στηρίξουμε ανθρώπους άξιους, ικανούς, ανθρώπους που κατά τεκμήριο πιστεύουν στην αξιοκρατία, ανθρώπους έντιμους που δεν αποζητούν το αξίωμα για να επιβιώσουν, που δεν χρειάζεται να εξαργυρώσουν κανένα «γραμμάτιο» από τους μηχανισμούς της εξουσίας, που δεν έχουν πάθη, που δεν θέλουν την εξουσία μόνο για την εξουσία και που δεν ανέχονται τον ευτελισμό της ζωής του τόπου που ζούνε μέσα από παλαιοκομματικές και ξεπερασμένες μεθόδους ανεδαφικών υποσχέσεων, εποχικών προσλήψεων, ασφαλτοστρώσεων δρόμων, προσυμφωνημένων Αντιδημαρχιών, Προεδρείων, επιτροπών και άλ. Αυτοί χρειάζονται τους επτά (7) Άξονες για να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους.

Στην εποχή της κρίσης, όπου τα δεδομένα αλλάζουν άρδην και διαμορφώνονται καθημερινά, ο ρόλος που θα πρέπει να έχει η επόμενη Διοίκηση του Δήμου Μαραθώνος, είναι να «ξαναχτίσει» την τοπική κοινωνία για το καλό όλων. Για την υλοποίηση και την πραγμάτωση του «χτισίματος» της κοινωνίας καθοριστικός παράγοντας όπως προ είπα είναι το ανθρώπινο δυναμικό και ο Ηγέτης. Η Νέα Δημοτική Αρχή, με προεξέχοντα τον Ηγέτη-Δήμαρχο, πρέπει να εμπνέει τη συνεργασία στους εργαζόμενους, στους φορείς της Τοπικής Κοινωνίας και στους πολίτες.

Έχοντας λοιπόν συναίσθηση της γενικότερης οικονομικής αλλά και κοινωνικής συγκυρίας, οφείλουμε να επενδύσουμε στον ρεαλισμό και στα σωστά άτομα. Να επενδύσουμε δηλαδή στα άτομα εκείνα που μπορούν να προωθήσουν πρακτικές, εφαρμόσιμες λύσεις, που δεν θα μείνουν στα λόγια, στη θεωρία και τα ευφάνταστα σενάρια. Με το έργο και τις πράξεις της, η Νέα Δημοτική Αρχή, πρέπει να οικοδομήσει μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Κάθε ενεργός πολίτης του Δήμου Μαραθώνος δεν πρέπει να συμβιβάζεται με την εικόνα της παρακμής και εγκατάλειψης που απλώνεται από τη μια άκρη του Δήμου ως την άλλη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να θέλει τη σημερινή εικόνα του Δήμου. Η εικόνα αυτή πρέπει να ενοχλεί. Και επειδή ενοχλεί, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αλλάξει. Άνθρωποι, άξονες διοίκησης, δουλειά συνιστούν το τρίπτυχο που εξασφαλίζει το στόχο αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΔΗΜΟΤΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΌΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟ ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ… Σ’ ένα φύλλο της Κυριακάτικης «Βραδυνής» με ημερομηνία 2/4/17 διάβασα ένα άρθρο του καθηγητή κ. Σπύρου Παππά με τίτλο «Μαραθώνας : ένας δήμος υπό πλήρη… διάλυση!» στο μιλάει για ένα «εκρηκτικό μίγμα» που επικρατεί στα εσωτερικά του δήμου, καταγγέλλει συσσώρευση προβλημάτων, αδιαφορία και δεν διστάζει να επικρίνει ανοιχτά τον νυν δήμαρχο Ηλία Ψινάκη. Πού ήταν οι υπόλοιποι όταν ο κ. Σπύρος Παππάς αναδείκνυε πανελλαδικά το δράμα που βίωναν οι πολίτες του δήμου Μαραθώνος ;

Είμαι γνωστός

Και δημότης. Σε διαβάζω με ενδιαφέρον αλλά στο τέλος δε μου μένει κάτι. Μέχρι τον άλλο μήνα θα έχουμε και άλλες υποψηφιότητες αλλά πως θα κρίνουμε ανάμεσα σε αυτούς ποιός είναι ο καλύτερος για το δήμο μας; Μήπως θα ήταν καλύτερα να αναφερώσουν στα κύρια προβλήματα που αντιμετοπίζουμε και να καλούσες τους υποψήφιου να μας πουν τι θα κάνουν, συγκεκριμένα και όχι αερολογίες. Έχουμε να φάνε και οι κότες... Αποχετευτικό, εφαρμογή σχεδίου πόλεως, ΧΥΤΑ, σχολεία, δρόμοι, απουσία δημοτικής αστυνομίας και εφαρμογής στοιχειοδών κανόνων κλπ κλπ... Φιλικά πάντα ΓΣ

Αναστασια

Τόσα χρόνια όλα καλά ,κ Παπά ?Δεν μιλούσατε καθόλου.Δεν έχετε καμμία τύχη .Ο κόσμος θα σας γυρίσει την πλάτη

123

ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ - ΜΠΑΡΟΥΦΟΛΟΓΙΕΣ ..... ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΨΙΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ? ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΨΙΝΑΚΗΣ ΟΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΓΙΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ....... ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ .......

.

Και αναρωτιόμουν, πότε το "απλό ενδιαφέρον" του θα μετατρεπόταν σε "υποψηφιότητα". Ακόμα μία πληρωμένη καταχώρηση απο κάποιον που για 5 χρόνια έβλεπε και δεν έλεγε τίποτα, και που προσπαθεί τώρα μέσα σε ένα παραλήρημα ξύλινης αοριστολογίας να μας πείσει πως είναι καλύτερος απο τον κ. Ψινάκη. Τζάμπα πληρώνετε κ. Παππά. Άνθρωποι σαν κ εσας δεν έχουν θέση σε κανένα δημόσιο αξιώμα. Δοκιμαστήκατε όλοι σας και αποτύχατε. Φτάνει πια με την ξύλινη γενικολογία και την αόριστη αερολογία. Να περιμένουμε την επόμενη "τυχαία" "παρέμβαση" σε κανένα μήνα; Λολ. Γελάνε και τα γαιδούρια στο Γαιδουρονήσι.

Βαριεστημένος αναγνώστης

Μόλις διάβασα το άρθρο σας. Δεν σας ξέρω, ούτε είμαι από το Μαραθώνα. Βάσει του κειμένου, καθώς δεν γνωρίζω την έως σήμερα πολιτεία σας και την εμπλοκή σας στα κοινά, δεν θα σας ψήφιζα με τίποτα. Της αερολογίας και της ασάφειας το ανάγνωσμα. Καμία συγκεκριμένη πρόταση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία