Οι 7 Άξονες Διοίκησης που θα αλλάξουν τον Δήμο Μαραθώνος
spyros-pappas01

Σπύρος Παππάς

Οι 7 Άξονες Διοίκησης που θα αλλάξουν τον Δήμο Μαραθώνος

Ο Δήμος Μαραθώνος χρειάζεται, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, σταθερότητα, όραμα και προοπτική.

Η φυσιογνωμία του Δήμου, το μέγεθος, η γεωγραφική του θέση, οι ανάγκες του και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της περιοχής μας, δημιουργούν άμεσα την ανάγκη μιας σύγχρονης οργάνωσης και λειτουργίας του, η οποία κρίνεται απαραίτητη και η οποία θα πρέπει να εξυπηρετεί:

1) Τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη διεύρυνση του αναπτυξιακού ρόλου του Δήμου, μέσω της βελτίωσης της ικανότητάς του να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, προστασίας του περιβάλλοντος κτλ. και να τα εντάσσει στις διαδικασίες προγραμματισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

2) Την αναβάθμιση της λειτουργίας των πολιτικών οργάνων διοίκησης και των υπηρεσιών με τη δημιουργία-βελτίωση υπηρεσιών διοικητικής, νομικής υποστήριξης και ιδίως επιτελικών υπηρεσιών για την επιστημονική-τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

3) Την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου των εργαζομένων με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη λειτουργία όλων των υπηρεσιακών δομών, την ενίσχυση της ευθύνης και των αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των υπηρεσιών, την επιμόρφωση του προσωπικού και άλ.

4) Την αύξηση του βαθμού συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των εσωτερικών υπηρεσιών, μεταξύ των υπηρεσιών και των πολιτικών οργάνων και μεταξύ του Δήμου και των εποπτευόμενων φορέων του.

5) Την ενίσχυση της συνεργασίας του Δήμου με άλλους δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς και την ανάπτυξη διαδικασιών συμμετοχής του πολίτη, θεωρουμένου όχι μόνο ως χρήστη των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και ως ενεργού πολίτη.

Κλείσιμο
6) Τη ριζική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο ο Δήμος καταγράφει, ιεραρχεί τα τοπικά προβλήματα και σχεδιάζει, προγραμματίζει και παρεμβαίνει για την αντιμετώπισή τους.

7) Την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε συνδυασμό με οργανωτικές αλλαγές και νέες δεξιότητες, ώστε να βελτιωθούν η παροχή δημοτικών υπηρεσιών και οι δημοκρατικές διαδικασίες.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή διατυμπάνιζε προεκλογικά ένα νέο μοντέλο διοίκησης με ευεργετικά, κατά τους ισχυρισμούς της, αποτελέσματα για τον Δήμο μας και τους δημότες του. Τελικά το μοντέλο που εφάρμοσε στην πράξη, διέλυσε τη διοίκηση, την οργάνωση, ενώ η φυσική παρουσία του Δημάρχου είναι ανύπαρκτη. Το λανθασμένο αυτό μοντέλο επιβεβαιώνει, όπως αποδέχτηκαν με δηλώσεις τους οι ίδιοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, την ασυνέπεια, ανεπάρκεια και ανικανότητα της Δημοτικής μας Αρχής να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου Μαραθώνος. Επίσης αποκαλύπτει τα προεκλογικά ψέματα περί δήθεν σχεδίου διοίκησης.

Εκ του αποτελέσματος είναι προφανές ότι το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας που εφαρμόστηκε τόσο από τη σημερινή Δημοτική Αρχή όσο και από την προηγούμενη είναι αναποτελεσματικό, ανεπαρκές και ξεπερασμένο και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία ενός σύγχρονου Δήμου που θα ικανοποιεί τις ανάγκες και προσδοκίες της εποχής μας. Για το λόγο αυτό η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου, όπως αυτό με τους επτά (7) άξονες που προανέφερα, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη.

Ο Δήμος Μαραθώνος όπως και κάθε δήμος είναι, χωρίς αμφιβολία, το κέντρο σημαντικών αποφάσεων για την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή, την τοπική οικονομία, το περιβάλλον και επηρεάζει άμεσα τη ζωή των πολιτών. Η οργανωτική αναδιάρθρωσή του αποτελεί προϋπόθεση και ταυτόχρονα αφετηρία για να επιχειρηθούν δραστικές αλλαγές στην δομή, ανάπτυξη και λειτουργία του.

Για να μπορέσει ο Δήμος μας, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές που θα αντιστρέψουν το κλίμα και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, χρειάζεται πρόγραμμα, ιδέες και όρεξη για δουλειά. Χρειάζεται επίσης Ηγέτης και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Χρειάζεται δηλαδή άτομα που έχουν αποδείξει και αποδεικνύουν καθημερινά στην κοινωνία ποιοι είναι και τι μπορούν να πετύχουν, άτομα που πιστεύουν πραγματικά ότι η ευημερία και η πρόοδος του Δήμου δεν είναι αυτονόητα δώρα που κάποιοι προσφέρουν, αλλά διαρκής αγώνας για την κατάκτησή τους.

Ήρθε λοιπόν η ώρα που εμείς, οι πολίτες του Δήμου Μαραθώνος, πρέπει να αφήσουμε πίσω το κουρασμένο χθες, αλλά και το δήθεν νέο (παλαιάς όμως κοπής) lifestyle σήμερα, και να κερδίσουμε το αύριο. Πρέπει να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να στηρίξουμε ανθρώπους άξιους, ικανούς, ανθρώπους που κατά τεκμήριο πιστεύουν στην αξιοκρατία, ανθρώπους έντιμους που δεν αποζητούν το αξίωμα για να επιβιώσουν, που δεν χρειάζεται να εξαργυρώσουν κανένα «γραμμάτιο» από τους μηχανισμούς της εξουσίας, που δεν έχουν πάθη, που δεν θέλουν την εξουσία μόνο για την εξουσία και που δεν ανέχονται τον ευτελισμό της ζωής του τόπου που ζούνε μέσα από παλαιοκομματικές και ξεπερασμένες μεθόδους ανεδαφικών υποσχέσεων, εποχικών προσλήψεων, ασφαλτοστρώσεων δρόμων, προσυμφωνημένων Αντιδημαρχιών, Προεδρείων, επιτροπών και άλ. Αυτοί χρειάζονται τους επτά (7) Άξονες για να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους.

Στην εποχή της κρίσης, όπου τα δεδομένα αλλάζουν άρδην και διαμορφώνονται καθημερινά, ο ρόλος που θα πρέπει να έχει η επόμενη Διοίκηση του Δήμου Μαραθώνος, είναι να «ξαναχτίσει» την τοπική κοινωνία για το καλό όλων. Για την υλοποίηση και την πραγμάτωση του «χτισίματος» της κοινωνίας καθοριστικός παράγοντας όπως προ είπα είναι το ανθρώπινο δυναμικό και ο Ηγέτης. Η Νέα Δημοτική Αρχή, με προεξέχοντα τον Ηγέτη-Δήμαρχο, πρέπει να εμπνέει τη συνεργασία στους εργαζόμενους, στους φορείς της Τοπικής Κοινωνίας και στους πολίτες.

Έχοντας λοιπόν συναίσθηση της γενικότερης οικονομικής αλλά και κοινωνικής συγκυρίας, οφείλουμε να επενδύσουμε στον ρεαλισμό και στα σωστά άτομα. Να επενδύσουμε δηλαδή στα άτομα εκείνα που μπορούν να προωθήσουν πρακτικές, εφαρμόσιμες λύσεις, που δεν θα μείνουν στα λόγια, στη θεωρία και τα ευφάνταστα σενάρια. Με το έργο και τις πράξεις της, η Νέα Δημοτική Αρχή, πρέπει να οικοδομήσει μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Κάθε ενεργός πολίτης του Δήμου Μαραθώνος δεν πρέπει να συμβιβάζεται με την εικόνα της παρακμής και εγκατάλειψης που απλώνεται από τη μια άκρη του Δήμου ως την άλλη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να θέλει τη σημερινή εικόνα του Δήμου. Η εικόνα αυτή πρέπει να ενοχλεί. Και επειδή ενοχλεί, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αλλάξει. Άνθρωποι, άξονες διοίκησης, δουλειά συνιστούν το τρίπτυχο που εξασφαλίζει το στόχο αυτό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ