Μαύρη προπαγάνδα πάνω στη μαύρη θάλασσα
Σοφία Βούλτεψη

Σοφία Βούλτεψη

Μαύρη προπαγάνδα πάνω στη μαύρη θάλασσα

Ούτε ένας από τους εμπλεκόμενους υπουργούς δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του εγκαίρως – Οι πέντε έλειπαν στο εξωτερικό! Οι υπόλοιποι μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κρήτης. Και ο πρωθυπουργός μεταξύ Θεσσαλονίκης, Βουδαπέστης και Κέρκυρας!

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ», που προκάλεσε μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή και απειλεί τη δημόσια υγεία, βρέθηκαν στο εξωτερικό μετά και παρά το δυστύχημα.

Οι υπουργοί που βρίσκονταν εκτός συνόρων, είναι πέντε! Και μπορούμε να μιλούμε πλέον για παράβαση καθήκοντος. Όχι μόνο για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την πρόσκληση μεγάλης οικονομικής ζημιάς, αλλά και επειδή δεν προστάτευσαν τη δημόσια υγεία.

Αντιθέτως, ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής παραπληροφόρησε αρχικά, φθάνοντας στο σημείο να πει σε τηλεοπτική του εμφάνιση στις 14 Σεπτεμβρίου ότι ο κόσμος… μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα!

Κλείσιμο
Σημειώστε ότι ο κ. Κουρουμπλής, που καιρό τώρα προσπαθεί με δηλώσεις του να εγκλωβίσει τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο μίλησε στις… 3 του Σεπτέμβρη, επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, παρά στις 10 του Σεπτέμβρη, ημέρα του ναυαγίου, όταν εμφανίσθηκε καμαρωτός καμαρωτός στη συνέντευξη Τύπου Τσίπρα στη ΔΕΘ!

 Όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπουργοί βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ και κάποιοι… επιμήκυναν την παραμονή τους στη Β. Ελλάδα, ακόμη και ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή πέντε «γεμάτες» μέρες μετά την εκδήλωση του περιστατικού, που ως γνωστόν συνέβη στις 2.30 π.μ. της 10ης Σεπτεμβρίου.

Όλοι τους όφειλαν να είναι παρόντες και να συνδράμουν βάσει του «Εθνικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες», που έχει νομοθετηθεί από το 2002, με το Π.Δ 11/02 (ΦΕΚ 6 Α’) και στο οποίο αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πρόκειται για ένα λεπτομερέστατο σχέδιο, που προβλέπει τη συμμετοχή (με συγκεκριμένες αναθέσεις καθηκόντων) σειράς υπουργείων, Οργανισμών και άλλων παραγόντων, ενώ προβλέπει εκτέλεση τακτικών ασκήσεων και συχνή εκπαίδευση.

Εκτός Ελλάδας ταξίδεψαν – αν και είχε ήδη συμβεί το ναυάγιο – όχι μόνο ο Π. Κουρουμπλής, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, υπουργείου που φέρει και την ευθύνη του «Εθνικού Συντονιστή, αλλά και ο υφυπουργός του Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής του Δημήτρης Βίτσας και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, στη Βουδαπέστη, στην Κέρκυρα, συνεδρίαζε με την Task Force για της επενδύσεις και για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το θέμα του ναυαγίου, συγκαλώντας σύσκεψη, στις 15 Σεπτεμβρίου. Στις 18 Σεπτεμβρίου, στο υπουργικό συμβούλιο μίλησε για «επικοινωνιακό οίστρο των μέσων ενημέρωσης». Και από τις 21 ως τις 23 Σεπτεμβρίου βρισκόταν στην Κρήτη με όλο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο.

Οι ευθύνες είναι πολλές και βαριές. Αμέτρητα τα λάθη και θηριώδεις η ολιγωρία και η αδιαφορία. Η παραπληροφόρηση μεγάλη, καθώς στην προσπάθειά τους να κρύψουν την αλήθεια, δημιουργώντας άλλη μια εικονική πραγματικότητα, δεν ενημέρωσαν την κοινή γνώμη και δεν ανέβασαν τον βαθμό κινητοποίησης, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο.

Με λίγα λόγια, με πράξεις και παραλείψεις τους είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή – όσο και αν προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την εικόνα με τις ανακοινώσεις του Συντονιστικού Οργάνου, που αναφέρονται μόνο στην επιφανειακή ρύπανση.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ – ΠΟΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΑΦΟΡΑ

Αρμόδιος φορέας για την κατάρτιση και παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου είναι το υπουργείο Ναυτιλίας. Εθνικός Συντονιστής είναι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, επίσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Προβλέπεται επίσης υποστήριξη από τους εξής συναρμόδιους φορείς:

Γενικό Επιτελείο Στρατού. Κυβερνήτες αεροσκαφών ή ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού ενημερώνουν τον Εθνικό Συντονιστή για κάθε περιστατικό ρύπανσης που υποπίπτει στην αντίληψή τους. Μέσω μονάδων Μηχανικού διαθέτει μηχανήματα έργου κατάλληλα για τον καθαρισμό. Εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος διαθέτει και προσωπικό.

Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Μεταξύ άλλων, συνδράμει στον εντοπισμό και στην παρακολούθησης της κίνησης πετρελαιοκηλίδων, διαθέτει κατάλληλα μεταγωγικά σκάφη για την ταχεία αποστολή υλικών και μέσων, κ.ά

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Συμμετέχει με πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα στον μηχανισμό επιτήρησης, έγκαιρο εντοπισμό και διαθέτει κατάλληλα σκάφη, τεχνικά μέσα και προσωπικό.

Υπουργείο Εσωτερικών Υπουργείο Ανάπτυξης

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργείο Υγείας

(Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Υγείας συνδράμουν το έργο των Λιμενικών Αρχών με τεχνικά μέσα, επιστημονικά στελέχη και προσωπικό).

Υπουργείο Εξωτερικών. Ενημερώνει άλλες χώρες και Οργανισμούς για παροχή βοήθειας.

 (Όπως πληροφορηθήκαμε, τη δουλειά του κ. Κοτζιά ανέλαβε να κάνει ο κ. Κουρουμπλής, συναντώντας τρεις πρέσβεις – Βρετανίας, Νορβηγίας και Ισραήλ - μόλις την περασμένη Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου).

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (Προστασίας του Πολίτη). Παρέχει βοήθεια με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, κινητοποιεί την ΕΜΑΚ και μεριμνά για την αστυνόμευση – ωστόσο ο κόσμος συνέχισε να πηγαίνει στις παραλίες, με κάποιους να κάνουν το μπάνιο τους φορώντας… πλαστικές σακούλες στα πόδια!

Υπουργείο Οικονομικών. Μεριμνά δια των αρμόδιων τελωνειακών υπηρεσιών για την ταχεία διεκπεραίωση των διατυπώσεων σχετικά με την διεθνή τεχνική βοήθεια και τη διάθεση του πετρελαίου που περισυλλέγεται.

Υπουργείο Γεωργίας (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Εισηγείται μέτρα που αφορούν θέματα αλιείας, υδατοκαλλιέργειας, προστασίας αλιευτικών πόρων και βιοποικιλότητας.

Ακολουθούν μια σειρά Υπηρεσιών και Οργανισμών, που επίσης ανήκουν σε σειρά υπουργείων

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών)

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Υδρογραφική Υπηρεσία (Πολεμικό Ναυτικό)

Γενικό Χημείο του Κράτους (Υπουργείο Οικονομικών)

Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) (Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας)

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας – Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Ανάπτυξης)

Φορείς Διοίκησης των Ελληνικών Λιμένων (Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)

Παράλιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Βιομηχανικές Μονάδες διύλισης και εγκαταστάσεις διακίνησης υδρογονανθράκων

Επιχειρήσεις ρυμούλκησης – επιθαλάσσιας αρωγής και ναυαγιαίρεσης

Εξειδικευμένες επιχειρήσεις αντιμετώπισης ρύπανσης

Πώς συμμετέχει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Στο Σχέδιο υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την Ενημέρωση της κοινής γνώμης και τους κανόνες δημοσιότητας, με συμμετοχή του υπουργείου Τύπου. Σήμερα αρμόδιο είναι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (υπουργός Ν. Παππάς, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος).

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο, το Γραφείο Επικοινωνίας του Υπουργείου Ναυτιλίας μεριμνά για την έκδοση και διανομή τακτικών δελτίων και κατάλληλου ενημερωτικού ραδιοτηλεοπτικού υλικού που υποβάλλεται έγκαιρα στο υπουργείο Τύπου και αφορά στις εξελίξεις του περιστατικού, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι με την καταπολέμηση φορείς να επιτελούν απερίσπαστοι το έργο τους και να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συγκέντρωση στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Παππάς έχει δημιουργήσει τρεις Γενικές Γραμματείες και μία Ειδική. (Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης – η μόνη που υπήρχε – και Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων.

Δηλαδή, υπάρχει στο υπουργείο του Ειδική Γραμματεία για περιστατικά διαχείρισης κρίσεων!

Ωστόσο, ούτε ενημερωτικά φυλλάδια για την προστασία της δημόσιας υγείας (με τη συνδρομή του υπουργείου υγείας) εκδόθηκαν, ούτε δημιουργήθηκε και προβλήθηκε το κατάλληλο ενημερωτικό ραδιοτηλεοπτικό υλικό (με τη συνδρομή του ΕΣΡ).

Πώς συμμετέχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Πέραν της συμμετοχής του με τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, πέραν του γεγονότος ότι έχει την ευθύνη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, έχει ειδικό ρόλο στο Σχέδιο «Ξενοκράτης» - «Σύστημα αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Σκοπός του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» είναι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στην αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα και τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο πλαίσιο του δυνατού, για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του σεισμού στη Λέσβο, τον περασμένο Ιούνιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε ετοιμότητα.

Ποιοι υπουργοί απουσίαζαν στο εξωτερικό – Πού βρίσκονταν τις υπόλοιπες ημέρες

-
Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στις 10 Σεπτεμβρίου βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για τη συνέντευξη Τσίπρα, αλλά και για να απευθύνει χαιρετισμό στο διεθνές Φόρουμ Πρακτορείων Ειδήσεων, με θέμα «New Silk Road». Έφυγε για το Λονδίνο την επομένη, Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, επέστρεψε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου.

-Νεκτάριος Σαντορινιός (υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής ). Έφυγε για το Ισραήλ τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου και επέστρεψε το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δική του δήλωση κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου της 14ης Σεπτεμβρίου.

 -Σωκράτης Φάμελλος (Αν. Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Βρισκόταν στο Ισραήλ από 11 ως 13 Σεπτεμβρίου, σε «προγραμματισμένη επίσκεψη στην έκθεση τεχνολογιών ύδατος και υγρών αποβλήτων WATEC 2017, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας (στην οποία συμμετείχε ο κ. Σαντορινιός), σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του. Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, έλαβε μέρος (την πρώτη ημέρα με χαιρετισμό, τη δεύτερη με ομιλία, σε διημερίδα του ΥΠΕΝ και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης).

 -Πάνος Καμμένος. Βρισκόταν στο Λονδίνο για την διεθνή έκθεση οπλικών συστημάτων DSEI. (Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της DSEI η έκθεση οργανώθηκε από τις 10 ως τις 13 Σεπτεμβρίου). Την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, βρισκόταν ακόμη εκεί και έκανε ψώνια στα Selfridges, όπου τον συνέλαβε το φωτογραφικός φακός. Την ίδια περίοδο επισκεπτόταν και το καζίνο. Όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βρισκόταν στο Λονδίνο και στις 15 Σεπτεμβρίου. Στις 10 Σεπτεμβρίου επισκεπτόταν το Άγιο Όρος για να επιθεωρήσει έργα της ΜΟΜΑ και στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Στις 13 Σεπτεμβρίου βρισκόταν στην Ελασσόνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, την οποία μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο (15 Σεπτεμβρίου), με απόφαση που έλαβε ο κ. Καμμένος, στη διάθεση του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται από τις 14 Σεπτεμβρίου μέσα και προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου. Δηλαδή με απόφαση Καμμένου, το Ναυτικό διέθεσε τα μέσα πέντε μέρες μετά…

-Δημήτρης Βίτσας, αν. υπουργός Άμυνας. Επισκέφθηκε το Λονδίνο στις 11 Σεπτεμβρίου και επισκέφθηκε την ίδια έκθεση στις 12 Σεπτεμβρίου (ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας).

-Νίκος Παππάς, υπουργός αρμόδιος για την Ενημέρωση. Βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη ως και τις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα που άνοιξε τις εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ Πρακτορείων ειδήσεων, με θέμα «New Silk Road». Έκτοτε εξαφανίζεται, δεν εκδίδει καμιά ανακοίνωση ενημέρωσης του πληθυσμού και στις 14 Σεπτεμβρίου πληροφορούμεθα ότι πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Στις 15 Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, το ίδιο και στις 16. Στις 17 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά, για να λάβει μέρος στο forum «Global Progress 2017», μιλώντας με θέμα… «"Ανακαινίζοντας" τη Δημοκρατία για την Ψηφιακή Εποχή».

Πού βρίσκονταν και τι (δεν) έπραξαν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπουργοί

  
-Βαγγέλης Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Βρισκόταν στη Β. Ελλάδα (ΔΕΘ) και πραγματοποιούσε περιοδείες, από τις 7 ως και τις 15 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του της 22ας Σεπτεμβρίου, «η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, ξεκινώντας από τις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν δείγματα ζώντων οστράκων από τις ζώνες παραγωγής στην περιοχή του Σαρωνικού». Μάλιστα ο κ. Αποστόλου συγκάλεσε σύσκεψη στο Υπουργείο του με τους αλιευτικούς φορείς της περιοχής στις 25 Σεπτεμβρίου – δηλαδή 15 μέρες μετά το δυστύχημα!

-Γιάννης Τσιρώνης, αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ μαζί με τον υπουργό Αποστόλου και στις 15 Σεπτεμβρίου έλαβε μέρος στη Συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, πάντα στη συμπρωτεύουσα. Στις 10 Σεπτεμβρίου έδωσε το «παρών» στο διεθνές Φόρουμ Πρακτορείων Ειδήσεων, με θέμα «New Silk Road», που επίσης διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τις πρώτες ημέρες του ναυαγίου βρισκόταν στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπου έλεγε πως «συμβαίνουν αυτά» και «την ευθύνη έχει μια κοινωνία ολόκληρη».

-Α. Ξανθός, υπουργός Υγείας και Π. Πολάκης, αναπληρωτής. Στις 11 Σεπτεμβρίου ο Πολάκης βρισκόταν ακόμη στη Θεσσαλονίκη και επισκεπτόταν το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και στις 13 Σεπτεμβρίου ο κ. Ξανθός βρισκόταν στη Βουδαπέστη για την 6η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την κολύμβηση στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα μόλις το απόγευμα της 15ης Σεπτεμβρίου, ημέρα που, όπως επίσημα ανακοινώθηκε, κλιμάκιο του γραφείου Περιβαλλοντικής Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές «για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία. Συνιστάται από το κλιμάκιο, σε πρώτο χρόνο, η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση». Μέχρι στιγμής το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει ανακοινώσει κάποιο αποτέλεσμα όσον αφορά στις «πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία», ενώ στην ιστοσελίδα του πρώτο θέμα φιγουράρει η… επιδημία της ιλαράς και η ανακοίνωση της 15ης Σεπτεμβρίου αποτελεί δεύτερο θέμα στη δεξιά στήλη!

-Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Δόμησης και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) του ΥΠΕΝ, βρέθηκε στο πεδίο τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, όπου πραγματοποίησε αυτοψία. (Ναι, σωστά, διότι η Κυριακή είναι αργία)! Σύμφωνα επίσης με επίσημη ανακοίνωση, το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ, μόλις στις 12 Σεπτεμβρίου απέστειλε το έγγραφο με το οποίο καλούσε την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας. Ο κ. Σταθάκης βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη από τις 9 ως τις 11 Σεπτεμβρίου, κάνοντας διάφορες ομιλίες και χωρίς να διακόψει το πρόγραμμά του. Στις 14 Σεπτεμβρίου βρισκόταν στην Κέρκυρα για το Πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας.

-Δ. Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη ως και τις 11 Σεπτεμβρίου και ακολούθως είχε στην Αθήνα διάφορες συναντήσεις - με τον Γάλλο πρέσβη (14 Σεπτεμβρίου), με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mirum Hellas κ. Vitaly Borisov (13 Σεπτεμβρίου), δείπνο στην πρεσβεία της Ολλανδίας (13 Σεπτεμβρίου), ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου βρισκόταν ήδη στο Λονδίνο για να μιλήσει στο 12ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ασχολήθηκε με το θέμα του ναυαγίου.

-Π. Σκουρλέτης, υπουργός Εσωτερικών. Στις 11 Σεπτεμβρίου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μεγαρέων, στις 12 Σεπτεμβρίου με τον Δήμαρχο Δωδώνης και την ίδια μέρα έλαβε μέρος σε σύσκεψη για την Ελευσίνα ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021». Στις 13 Σεπτεμβρίου συναντήθηκε με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (χωρίς καμιά συζήτηση για το ναυάγιο) και στις 14 με τον Δήμαρχο Γρεβενών. Στις 9 και στις 10 Σεπτεμβρίου βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, ο οποίος στις 15 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε την Πάτρα. Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου ο κ. Σκουρλέτης βρισκόταν στην Κρήτη.

-Έλενα Κουντουρά, υπουργός Τουρισμού. Βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη ως και τις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

-Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη από τις 9 ως τις 13 Σεπτεμβρίου και στις 14 μετέβη στην Κέρκυρα για το Πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Στην Κέρκυρα μετέβη την ίδια μέρα και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, καθώς και ο υπουργός των Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος μετά έφυγε για τις ΗΠΑ, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

-Κώστας Γαβρόγλου, υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι κινητοποιήθηκε με κάποιον τρόπο, όσον αφορά στους τομείς ευθύνης του. Τι έκανε ο κ. Τσίπρας Ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου. Στις 10 Σεπτεμβρίου έδωσε συνέντευξη Τύπου. Στις 12 Σεπτεμβρίου πήγε στη Βουδαπέστη για να μιλήσει στη 67η Σύνοδο του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Όρμπαν, στον οποίο, όπως είπε, επέστησε την προσοχή για το χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» - «το “Μπελογιαννης” και τα μάτια σου», είπε ότι του είπε!

 Στις 13 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασε η Task Force για την προώθηση των επενδύσεων, υπό την προεδρία του. Στις 14 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται στην Κέρκυρα για το Πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας και τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Για πρώτη φορά – και χωρίς ποτέ να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές - συγκαλεί σύσκεψη για το θέμα του ναυαγίου και της ρύπανσης στις 15 Σεπτεμβρίου, δίνοντας διάφορες εντολές που είτε περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο και έπρεπε να είχαν ήδη εκτελεστεί, είτε παραβιάζουν το Εθνικό Σχέδιο. Μεταξύ των εντολών του και η… άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και η συνδρομή περισσότερων πλοίων! Δηλαδή, έδωσε εντολές για τα εντελώς αυτονόητα!

 Στις 18 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας ασχολείται με το θέμα μιλώντας για «επικοινωνιακό οίστρο των μέσων ενημέρωσης». Από τις 21 ως τις 23 Σεπτεμβρίου βρισκόταν στην Κρήτη με όλο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο.

Το ταξίδι του Π. Κουρουμπλή (που είχε γίνει τον Ιούνιο)!

Σύμφωνα με ανακοίνωση που ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής εξέδωσε στις 22 Σεπτεμβρίου, στο Λονδίνο μετέβη για τη Διεθνή Εβδομάδα Ναυτιλίας, όπου πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Βρετανό Υφυπουργό Μεταφορών αρμόδιο για Ναυτιλία John Hayes και στη συνέχεια με τον Υπουργό Μεταφορών Chris Grayling, για να… επιβεβαιώσει τους στενούς ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου, το άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων και την αμοιβαία βούληση αυτές να επεκταθούν και να ενισχυθούν στη μετά Brexit εποχή. Προφανώς αν δεν τους έβλεπε ο Κουρουμπλής θα διερρηγνύοντο οι δεσμοί με το Ηνωμένο Βασίλειο! Προφανώς, δηλαδή, ο κ. Κουρουμπλής έπρεπε οπωσδήποτε να ασχοληθεί με το… Brexit!

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Κουρουμπλής μας ενημέρωσε ότι συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim, στην έδρα του ΙΜΟ και τον ενημέρωσε για το ατύχημα στον Πειραιά, καθώς και για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ελληνικές Αρχές για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί!


Δηλαδή, έπρεπε να πάει στο Λονδίνο για να ενημερώσει τον γραμματέα του συγκεκριμένου οργανισμού. Προφανώς! Διότι ούτε τα τηλέφωνα, ούτε η ηλεκτρονική αλληλογραφία έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Προσέξτε, όμως:

Ο κ. Κουρουμπλής έχει δηλώσει – τόσο στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, όσο και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη – πως όταν μάθουμε τις φοβερές και τρομερές επαφές που έκανε στο Λονδίνο θα ντρεπόμαστε.

Μάλιστα, στις 20 Σεπτεμβρίου, μιλώντας στον Αντέννα, είπε:

 «Να πάρει ο κ. Μητσοτάκης το committee του Λονδίνου, των Ελλήνων εφοπλιστών και να δει ότι προετοιμαζόταν αυτό το ταξίδι εδώ και έξι μήνες για να συναντήσω τέσσερις από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς που σχετίζονται με τη Ναυτιλία, τα οποία αναζητούν έδρα στην Ευρώπη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «γίνεται πόλεμος» στην Ευρώπη για το ποιος θα διεκδικήσει έδρες και παρουσίες αυτών των εταιρειών.

 «Καταλαβαίνετε τι σημασία έχει για την Ελλάδα να έρθει η έδρα μιας τέτοιας εταιρείας στη χώρα;», είπε.

Αυτοδιαψεύστηκε δυο μέρες αργότερα με την ίδια του την ανακοίνωση, όπου ανέφερε πως τις συναντήσεις αυτές τις είχε κάνει τον… Ιούνιο και απλώς τον Σεπτέμβριο έκανε ένα μικρό follow up, κυρίως από τους συνεργάτες του!

Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου του:

«Σε προηγούμενη επίσκεψή του στο Λονδίνο, στις 28/06, ο Υπουργός είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο του International Group of Protection and Indemnity Clubs (IGP&PI), Hugo Wynn-Williams, ως θεσμικό εκπρόσωπο του συνόλου των P&I Clubs (οργανισμών ναυτιλιακής αλληλασφάλισης με υπερεκατονταετή παρουσία στο ΗΒ και σύνολο ενεργητικού της τάξης των δισεκατομμυρίων λιρών).

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η υποψηφιότητα του Πειραιά ως μελλοντικής ευρωπαϊκής έδρας των 6 P&I Clubs τα οποία σήμερα εδρεύουν στο Λονδίνο και πρόκειται να μετεγκατασταθούν εν όψει Brexit. Όταν τέθηκε σειρά ερωτημάτων που αφορούσαν το ρυθμιστικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία οργανισμών αλληλασφάλισης στην Ελλάδα, ο κ. Κουρουμπλής ανέλαβε πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Προέδρου του IGP&I και του Διοικητή της ΤτΕ, προκειμένου να αρθούν τυχόν επιφυλάξεις.

Μετά τη διεξαγωγή της εν λόγω συνάντησης, αντιπροσωπεία του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επαφές στο Λονδίνο με τέσσερα διαφορετικά P&I Clubs, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Στις 13/09 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το UK P&I Club και το Britannia P&I Club, παρουσία του κ. Κουρουμπλή, ενώ στις 14/09 η ελληνική αντιπροσωπεία, χωρίς την παρουσία του ΥΝΑΝΠ, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, συναντήθηκε με το London P&I Club και το North of England P&I Club. Εκκρεμεί συνάντηση του ΥΝΑΝΠ με τις διοικήσεις των δύο τελευταίων, που θα λάβει χώρα στο προσεχές χρονικό διάστημα».

Δηλαδή, μπορούσε μια χαρά να τους πει ότι οι συναντήσεις με τον ίδιο θα γίνονταν αργότερα, λόγω του δυστυχήματος (που όλοι κατανοούν). Πολύ περισσότερο που η μία και μοναδική του συνάντηση έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις μέρες μετά το δυστύχημα. 

*Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ