Το πρώτο βήμα εξόδου από τα μνημόνια
pantelis-oikonomou

Παντελής Οικονόμου

Το πρώτο βήμα εξόδου από τα μνημόνια

Ας δούμε λίγο καλύτερα την προαναγγελλόμενη για το καλοκαίρι του 2018 «έξοδο από τα μνημόνια».

Οι αυτουργοί της προαναγγελίας αυτής (οφείλουν να) γνωρίζουν ότι η λήξη της δανειακής σύμβασης (γνωστής ως τρίτο μνημόνιο) δεν προβλέπει ούτε την αποχώρηση της τρόικας, ούτε την αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ούτε την αποκατάσταση της κυριαρχίας μας, ως κράτους-μέλους της ζώνης του ευρώ, αλλά μόνο τη διακοπή της χρηματοδότησής μας από τον ESM. Αν λοιπόν το σκίσιμο των μνημονίων με ισοδύναμα ή με έναν νόμο ενός άρθρου ήταν αυταπάτη, «η έξοδος από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018» είναι στυγνή εξαπάτηση. 

Η εξαπάτηση αυτή έχει όμως υψηλό κόστος. Εχουμε λίγους μόνο μήνες για να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας τι θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι του 2018 και αμέσως μετά, ώστε να μη βρεθούν, για ακόμα μία φορά, στον αέρα οι δικές μας προσπάθειες και θυσίες και τα δικά τους δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, τα θέματα για συζήτηση είναι:

Η αυθαίρετη και παράλογη αξίωση των δανειστών να σχηματίζουμε κάθε χρόνο όχι πρωτογενή, αλλά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Οι αυξήσεις στη φορολογία, οι περικοπές στις συντάξεις και οι μειώσεις του κόστους της εργασίας συντηρούν την ανεργία και την ύφεση, εμποδίζουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και απειλούν να τινάξουν στον αέρα ό,τι έχει απομείνει όρθιο. Δεν είναι καν μέσα εφαρμογής της αναγκαίας δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

Κλείσιμο
Η υποκατάσταση (όχι συμπλήρωση) του κοινωνικού κράτους από ευκαιριακές χρηματικές ενισχύσεις είναι απαράδεκτη αντιμεταρρύθμιση, υψηλού οικονομικού, κοινωνικού και δημοκρατικού κόστους. Είναι πελατειακές, ψηφοθηρικές σχέσεις οι οποίες μας πισωγυρίζουν στην εποχή της Φρειδερίκης και των «βιβλιαρίων στις άπορες κορασίδες».

Η καταχρηστική και, ουσιωδώς αντισυμβατική, άρνηση των πιστωτών να τιμήσουν την από εξαετίας υποχρέωσή τους για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους μας.

Η χρηματοδότησή μας από άλλες πηγές μετά το 2018. 

Η αξιοποίηση πολλών δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπονταν για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαίωση των τραπεζών και παραμένουν αδιάθετα, ενώ ούτε ένα πιστωτικό ίδρυμα δεν βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο.

Η άμεση αποκατάσταση της ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας, ασχέτως της πρόβλεψης για συνέχιση του οικονομικού ελέγχου από τους εταίρους/πιστωτές, μέχρις ότου εξοφληθεί το 75% του χρέους μας προς αυτούς. Η αποδέσμευση της δημόσιας περιουσίας μας πολύ πριν από, τα προβλεπόμενα από το τρίτο μνημόνιο, 99 χρόνια.

Αυτά είναι τα εμπόδια μπροστά μας μέχρι να βγούμε από τα μνημόνια. Μόνο που οι επιφορτισμένοι με την υπερπήδησή τους εντολοδόχοι μας δεν την επιχειρούν καν. Αντί να κάνουν τη δουλειά τους, αναμασούν ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια», διεκδικώντας το δικό τους success story με το προδιαγεγραμμένο ναυάγιό του! 

Είναι βέβαια μοιραίο να μη διαθέτουμε πια πολιτικό κόμμα ή αρχηγό με διάθεση και δυνάμεις για αγώνα, μετά από τόσες απερίσκεπτες ρήξεις, άτακτες υποχωρήσεις και απροκάλυπτες εξαπατήσεις που διέπραξαν. Η «έξοδος από τα μνημόνια» λοιπόν έχει ως πρώτο βήμα την «έξοδο από την έλλειψη αυτοεκτίμησης, ηθικού και εμπιστοσύνης ανάμεσά μας». Απομένει σ’ εμάς να το κάνουμε. 

* Πρώην βουλευτής και υπουργός, ιδρυτής της πολιτικής οργάνωσης «Εκκίνηση Ελληνες Δημοκράτες» 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK