LIVE

Κορωνοϊός

karkatsoylis-skandamis

Το μεγάλο κόλπο: Από την πολιτική στην ατομική ευθύνη

Παναγιώτης Καρκατσούλης - Μαρίνος Σκανδάμης

Εάν δεχτούμε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ήταν η Cisco Webex που έφταιγε για το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης. Προχθές ήταν οι Κινέζοι που έφταιγαν για τον κορωνοϊό. Αντι-προχθές ήταν η κλιματική αλλαγή που έφταιγε για τα βουλωμένα ρέματα που πλημμύρισαν την Εύβοια, τη Θεσσαλία και την Κεφαλονιά. Ουδείς παραγνωρίζει την φύση και την ένταση των νέων παγκοσμιοποιημένων κινδύνων. Είναι, όμως, αρκετή η παραδοχή αυτή για να δικαιολογήσουμε, πολλώ δε μάλλον, να απαλλάξουμε από τις ευθύνες της μια κυβέρνηση που αρνείται τον έλεγχο βασικών λειτουργιών της;

Των Παναγιώτη Καρκατσούλη * - Μαρίνου Σκανδάμη**

Δεν συζητάμε πλέον, για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν. Δεν συζητάμε για τις ανακολουθίες λόγων και έργων. Συζητάμε για κάτι πολύ πιο επικίνδυνο, την μη υπαγόμενη σε δημοκρατικές αρχές άσκηση της εξουσίας, που καθηλώνει τη χώρα.

Η συνεχιζόμενη άρνηση ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης από την κυβέρνηση της ΝΔ παραπέμπει σε μια -προς το παρόν- βολική απαξίωση της πολιτικής. Εξετάζοντας κανείς πιο προσεκτικά τις πράξεις και τις παραλείψεις της, θα δει κανείς ότι τελικά, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα κόμμα που συστηματικά ασκεί πολιτική μέσω της άρνησης της πολιτικής.

Η παράδοξη αυτή επιλογή εκφράζεται μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και στοχεύσεις, όπως είναι:

1. Η απο-νομιμοποίηση της πολιτικής. Οι πολίτες καλούνται να πιστέψουν στις προσωπικές ικανότητες του πρωθυπουργού όταν υπάρχουν επιτυχίες. Στις αποτυχίες πάλι, πρέπει να πιστέψουν στη συνέργεια παραγόντων που η πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Έτσι, όταν αντιμετωπίζονται οι βιολογικοί, τεχνολογικοί ή φυσικοί κίνδυνοι, η κυβέρνηση είναι επιτυχημένη. Όταν δεν αντιμετωπίζονται, τότε κατασκευάζεται το αφήγημα πως οι κίνδυνοι δεν επιδέχονταν κυβερνητικής αντιμετώπισης. Το πρόβλημα ήταν δηλαδή too big to know και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πράξει αλλιώς.

2. Η ιατρικοποίηση της καθημερινότητας. Η κυβέρνηση επικαλείται, συστηματικά, τους ειδικούς για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της. Η περίπτωση του κορωνοϊού είναι η πιο προφανής. Η πολιτική ιατρικοποιείται. Το ίδιο και η ζωή των πολιτών. Η πολιτική δεν έχει ευθύνη. Ούτε οι ειδικοί έχουν ευθύνη. Μόνο τα άτομα. Κακοί πολίτες - κακές εξελίξεις. Και από την άλλη, οι πρόθυμοι να συνεργήσουν σ’ αυτό το εγχείρημα επιστήμονες, συνασκούν βιοεξουσία σε ένα win win παίγνιο. Καλή κυβέρνηση - καλοί ειδικοί. Ονόματα δεν λέμε. Το κάνει εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης για μας.

3. Η εξαφάνιση της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης που δεν αφορά, όμως, τους δικούς της «αρίστους», αλλά όλο το λοιπό «ανεύθυνο» πολιτικό προσωπικό. Οι πολίτες πρέπει να πειστούν ότι εάν δεν μπορούν τα στελέχη που πλαισιώνουν τον Κ. Μητσοτάκη, τότε δεν μπορεί κανένας άλλος. Στην προσπάθεια αυτή συνεργούν οικονομικές élite και κάποια χρήσιμα ΜΜΕ τα οποία λειτουργούν ως κομματικά φερέφωνα, παράγοντας ένα καθεστώς μονοπληροφόρησης. Το παραδοσιακό δίπολο «η κυβέρνηση κυβερνά και η αντιπολίτευση ελέγχει» απαξιώνεται καθολικά. Η αντιπολίτευση ελέγχεται πια σε κάθε ανάσα της. Η κυβέρνηση όχι. Το δημοκρατικό έλλειμμα είναι τρομακτικό.

4. Ο Ηγέτης, όχι ο Πρωθυπουργός. Προς την καλλιεργούμενη εντύπωση της κρίσης αντιπροσώπευσης συνάδει και η προσπάθεια ανάδειξης του προσώπου του Ηγέτη. Αυτός ως μέγας Σαμάνος θα μας οδηγήσει στην διαρκή ευδαιμονία, θυσιάζοντας ότι πρέπει να θυσιαστεί. Εργαζομένους, ανέργους, οφειλέτες, επιχειρηματίες, απείθαρχους πολίτες. Παρακάμπτοντας τα αναξιόπιστα κόμματα και τις λαβυρινθώδεις διαδικασίες του κράτους δικαίου. Ακόμα και οι στρατιές των μετακλητών, οι κατά παρέκκλιση διατάξεις και η «αναθεσικρατία» που εξαπλώνεται ως άλλη πανδημία στις δημόσιες συμβάσεις, δεν απασχολούν ούτε καν ως μονόστηλα τις περισσότερες μιντιακές εκδόσεις. Όλα συγχωρούνται υπέρ των σκοπών του Ηγέτη.

5. Anti-politics. To πλαίσιο που διέπει τη νεοδημοκρατική πολιτική υποστηρίζεται τελικά από μια νέα Αντί-πολιτική. Όπου εθίζει τους πολίτες να αποστρέφονται την «παλαιά» πολιτική των κοινοβουλευτικών κανόνων. Και να τους συνηθίζουν στην ισοπεδωτική άποψη ότι αφού όλοι είναι ίδιοι, ας κυβερνήσει αυτός που μπορεί να το κάνει χωρίς όρια.

Όμως, η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να προωθήσει την άρνηση της πολιτικής ως πολιτικό και ιδεολογικό της όπλο εξαντλείται. Δεν μπορούν πια να ξεγελούν όλους για πάντα.
Τα προβλήματα είναι λοιπόν, στενοκέφαλα και επίμονα. Και δεν εξαφανίζονται όποιο κι αν είναι το μέγεθος του “Ηγέτη”. Απαιτούν λύσεις. Και οι λύσεις πρέπει και θα είναι πολιτικές. Και με δημοκρατικούς κανόνες. Δεν φταίνε πια όλοι οι άλλοι. Υπάρχει κυβέρνηση και θα κριθεί για τις επιλογές της.* Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας στο Κίνημα Αλλαγής

** Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (43)

Σαμιώτης

Μόνο την αχαριστία δεν συγχωρεί ο Θεός, λένε οι θρησκευόμενοι Ελληνες, κάτι όμως που συμμερίζονται τόσο ο Αστικός Κώδικας όσο και ο Αρειος Πάγος. ο Αστικός Κώδικας (Α.Κ.) στο άρθρο 505 αναφέρει ότι «Ανακαλείται η ευεργεσία, αν ο ευεργετούμενος φάνηκε με βαρύ του παράπτωμα αχάριστος απέναντι στον ευεργέτη,» και συνεχίζει ότι ως αχαριστία, η οποία δικαιολογεί την ανάκληση της ευεργεσίας, θεωρείται «η βαριά αντικοινωνική συμπεριφορά ή διαγωγή του ευεργετομένου, που αποτελεί παράβαση των κανόνων του δικαίου ή των αντιλήψεων περί ηθικής και ευπρέπειας, που επικρατούν στην κοινωνία και οφείλεται σε υπαιτιότητά του». Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος. Με το Πασόκ έβαλες καινούργιο παντελόνι στόν εκτεθειμένο πισινό σου και λίγδωσε το άντερό σου. Οι υπάληλοι γραφείου, επί ΠΑΣΟΚ πέταξαν τις μανσέτες που φορούσαν, για να μην φθαρούν τα μανίκια του μοναδικού πουκάμισου που διέθεταν. Οι δάσκαλοι, επί ΠΑΣΟΚ έβγαλαν την καπαρντίνα που φορούσαν, για να μην φαίνεται η φθορά στο μοναδικό παντελόνι που είχαν. Επί ΠΑΣΟΚ απόκτησες τραπεζικό λογαριασμό, απόκτησες πιστωτική κάρτα, απόκτησες σπίτι και εξοχικό, BMW και Μercedes, πήγες διακοπές, απόκτησες δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, απόλαυσες το 5θήμερο, το 40ωρο τις 4 εβδομάδες αδείας, την ΑΤΑ, το ΕΚΑΣ. Επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα άλλαξε όψη από άκρη σε άκρη. 10 Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, 200 κέντρα υγείας, αεροδρόμια, λιμάνια, μετρό, στάδια, οδικοί άξονες, γέφυρα ριου, αθλητικές εκαταστάσεις, αμυντικοί εξοπλισμοί (προχθές ακόμη παρελήφθει η πυραυλάκατος Καραθανάσης από σύμβαση του 2000), καθιερώθηκε ο θεσμός των ΚΕΠ ο πιο αναγνωρισμένος θεσμός στην ελληνική κοινωνία, ο θεσμός του συνήγορου του πολίτη, η διαύγεια, το ΑΣΕΠ, κατήργησε το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, κ.α. Για την σημερινή κατάσταση, αν πληρώνατε κανονικά τα δάνειά σας που έγιναν κόκκινα, τους φόρους σας στην εφορία, τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, τότε το χρέος μας δεν θα ήταν παραπάνω από 60 δις. δηλαδή γύρω στο 30% του ΑΕΠ. Ζούσατε ζωή, πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων σας, τα φάγατε σε άσκοπα έξοδα και τώρα σας φταίει το ΠΑΣΟΚ και όχι ο Κωστάκης της Ραφήνας. ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ.

Φαφλατάδες αρνητές

Μπουρδολόγοι πολυλογάδες που αρνούνται την πρόοδο και δεν έχουν νέες εφαρμόσιμες προτάσεις. Διαρκώς αναπολούν τις "παλιές καλές εποχές" που ήταν στην εξουσία και αδειαζαν τα κρατικά ταμεία. Ξεφτίσατε κύριοι του ΚΙΝΑΛ, η αξιοπιστία σας μειώθηκε δραματικά, δεν αλλάξατε και βουλιάξατε, ας σιωπήσετε επιτέλους!!!

Λ.Γ.

Τέλος, και κλείνω εδώ, το άρθρο μπορεί να διαβαστεί και ως μια κραυγή απελπισίας μιας ανύπαρκτης αντιπολίτευσης που όμως για πρώτη φορά αντιμετωπίζει μια υπαρκτή κυβέρνηση.

ωραία..

τα λες, αυτή η υπαρκτή κυβέρνηση μας κατάκλεψε τόσα χρόνια ,μας έβαλε στα μνημόνια, μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας με κάτι ηλίθιους σαν εσένα ,πιθανόν βολεμένους και μας λένε και ανεύθυνους. Σίγουρα ήμαστε και το πιστεύουμε. Είναι οι ίδιοι που άφησαν χρέος πάνω μας και όχι πάνω τους 400 δις... κρίμα για την λογική ότι έλειψαν από την εξουσία κάποια χρόνια (αλλά όχι από την μάσα) και "καθάρισαν" το όνομά τους ;; Και τα χειρότερα έρχονται, αλίμονο σε μας γιατί αυτοί ΟΛΟΙ τους έχουν καθαρίσει μέχρι και τα εγγόνια τους.....

Λ.Γ.

Περί πολιτικής ευθύνης, ας κάτσει ο κ. Καρκατσούλης, που του αρέσουν αυτά, να κάνει μια λίστα πολιτικών στελεχών της ΝΔ (όλων των βαθμίδων) που καρατομήθηκαν και δίπλα τον χρόνο που μεσολάβησε από το ατόπημα ως την καρατόμηση. Μετά ας συγκρίνει με όλες τις κυβερνήσεις όλων των εποχών.

Λ.Γ.

Όλη η ουσία κρύβεται στα αστεράκια. Τομεάρχες Πολιτικής Προστασίας και... Προστασίας του Πολίτη. Δηλαδή διπλοθεσίτες στο τίποτα.

newdeal

Η Ελλάδα έχει κάνει στροφή από τον επωφελή παλαιοκομματισμό που απαιτούσε αμόρφωτους, αστοιχείωτους και κομματικοποιημένους πολίτες από την μία και κομματόσκυλα με απολυτήριο Δημοτικού από την άλλη. Η μεγάλη ευκαιρία του κιναλ να δείξει ότι είναι ένα σύγχρονο κόμμα με τόλμη, διορατικότητα και δυναμική δόθηκε επί συριζανελ, όταν όφειλε εκείνο ειδικά, ως ένα προοδευτικό κόμμα, να προστατεύσει τους πολίτες από την αντι-θεσμική διακυβέρνηση μιας παρεούλας τυχάρπαστων τυχοδιωκτών και χαβαλετζήδων. Το γεγονός ότι έδειξε ανοχή σε μια ταξική, κυνική, ασεβή και καθεστωτική αντίληψη της δημοκρατίας καθιστά το κιναλ λίγο και ανεπαρκές. Είχε και εξακολουθεί να έχει στις τάξεις του γραφικά παρτάλια και ψεκασμένους που ευχαρίστως θα προσχωρούσαν και αυτά στον συριζα, εάν δεν αντιλαμβάνονταν, έστω και αργά, την καθολική αποδοκιμασία του από τους δημοκράτες πολίτες που ξεκίνησαν πρώτοι την αποκαθήλωση των λαϊκιστών από τον πολιτικό χάρτη (έπονται λίαν συντόμως και οι Τραμπ, Τζόνσον, Ερντογάν, Μπολσονάρου). 'Οταν οι "αντι-συστημικοί" αποκαλύπτονται ως αντι-θεσμικοί, οι πολιτικοί έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν την δημοκρατία και το σύνταγμα και όχι για να ονειρεύονται εφήμερες συμμαχίες και πλασματικά ποσοστά. Παιδιά, πρέπει να ανεβείτε επίπεδο (πολιτικό, μορφωτικό, πολιτιστικό) πλεόν για να απευθύνεστε στους πολίτες. Έχει αλλάξει ο κόσμος από το '81.

το φταίνε όλοι

οι άλλοι βγάζοντας τους ίδιους λάδι βολικό μέχρι να τους πάρουνε χαμπάρι. Μετά θα αρχίσουν να πέφτουν κάτι μούντζες μα κάτι μούντζες...

αμπελοφιλοσοφιες...

εσεις συντροφοι δεν εχετε καταλαβει το εξεις. οτι οσο οι πολιτες σκεφτονται τον τσιπρα, τον καμμενο τον πολακη τον σκουρλετη και τον παππα , να διαχειριζονται την τυχη τους θα επικρατει ο Μητσοτακης , τα υπολοιπα ειναι κουραφεξαλα...

Συγχαρητήρια για ένα άψογο άρθρο!

Παρότι δεν ψηφίζω κιναλ/πασοκ. Επιτέλους, δεν φταίμε σωρηδόν και αποκλειστικά "όλοι οι άλλοι", αλλά η απίθανη κυβέρνηση της συμφοράς!

Μπράβο

Εξαιρετικό κείμενο που αποκαλύπτει τη γύμνια της σημερινής κυβέρνησης και το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα που επιβάλλεται μεταξύ άλλων από τα ΜΜΕ. Δεν έχω καμία σχέση και ούτε υποστηρίζω το ΚΙΝΑΛ.

@Μπράβο

Δημοκρατικό έλλειμα δεν επιβάλλεται από τα κανάλια αλλά από τις κυβερνήσεις. Και για να μην παίζουμε με τις λέξεις εάν θέλεις να καταλάβεις τί σημαίνει δημοκρατικό έλλειμα κάνε μια βόλτα από την Β. Κορέα, την Κίνα ή την Τουρκία.

ΠΡΟΣ Μπράβο 13/11/2020, 18:32....

Εσυ λες: «Εξαιρετικό κείμενο που αποκαλύπτει τη γύμνια της σημερινής κυβέρνησης», εγώ λέω :«Εξαιρετικό κείμενο που αποκαλύπτει τη γύμνια της σημερινής αντιπολίτευσης».

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία