ilias_makos_blog

Άλλο η μάσκα για τον κορωνοϊό, άλλο το μασκάρεμα της ψυχής

π. Ηλίας Μάκος

Συζήτηση γίνεται για τον αν πρέπει οι πιστοί να φορούν υποχρεωτικά ή να μη φορούν μάσκα μέσα στους ναούς

Άλλοι λένε ναι, άλλοι λένε όχι.

Αν κάποιος πιστός αισθάνεται ανασφαλής ή ανήκει στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, φυσικά και μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να φορέσει μάσκα.

Και στην περίπτωση, που κριθεί ότι χρειάζεται η εφαρμογή της υποχρεωτικής μάσκας από τους πιστούς στους ναούς για την αποφυγή διάδιοσης του κορωνοϊού, δεν νομίζουμε ότι αυτό αποτελεί ασέβεια και δεν έρχονται τα πάνω κάτω. Πρόληψη είναι σε ανθρώπινο επίπεδο.

Αντίθετα τα πάνω κάτω έρχονται με τη μάσκα, που φοράμε στην ψυχή μας, με το μασκάρεμα της ψυχής μας, με αποτέλεσμα η υποκρισία ,η ψευτιά, και η ψευδοευσέβεια να πηγαίνουν σύνννεφο, νομίζοντας ότι κορϊδεύουμε το Θεό και τους άλλους, ενώ στην πραγματικότητα κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.

Στους ναούς, στους περισσότερους τουλάχιστον, τηρούνται, και σωστά, τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Προσέχουν οι πιστοί να μη συνωστίζονται ο ένας πάνω στον άλλον, αερίζονται φυσικά τα κτίρια, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα δεδομένο, από το οποίο να προκύπτει ότι μεταδόθηκε κάποιο κρούσμα, λόγω εκκλησιασμού, ενώ πολλοί πιστοί μεταλαμβάνουν κανονικά και δίχως κανένα δισταγμό

Ωστόσο, είτε με μάσκες για τον κορωνοϊό, είτε χωρίς μάσκες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ναοί δεν είναι σούπερ μάρκετ. Είναι χώροι λατρείας με πνευματικότητα και με την παρουσία του Ιησού Χριστού διάχυτη.

Αυτό σημαίνει ότι οι κοινότητες των πιστών οφείλουν να έχουν ανεπτυγμένο το συναίσθημα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης τους, και πέρα από το γεγονός ότι μέσα στους ναούς δεν αισθάνονται ότι διατρέχουν κίνδυνο, επικαλούμενοι τη βοήθεια του Θεού και αντιλαμβανόμενοι την ιερότητα του χώρου, πρέπει να ξέρουν και να προστατεύουν και να αυτοπροστατεύονται.

Η χρήση μάσκας για τους πιστούς μέσα στους ναούς, κατά τη γνώμη μας φυσικά, δεν είναι ψυχική πρόκληση. Αντίθετα ψυχική πρόκληση είναι όταν η καρδιά μας αισθάνεται απομονωμένη και δεν νιώθει αληθινά ελεύθερη είτε εντός είτε εκτός Εκκλησίας.

Αν "τσαλακωθεί" η πληρότητα της σχέσης μαςμε την Εκκλησία, που δεν κινδυνεύει από τη μάσκα του κορωνοϊού, αλλά από το μασκάρεμα της ψυχής, οδηγούμαστε στην απομόνωση και στο φόβο ο ένας προς τον άλλον.

Η ανάγκη της κοινωνίας για τον πιστό με το Θεό και το συνάνθρωπο, μέσα στους λατρευτικούς χώρους, είναι βασικής σημασίας και βρίσκεται μέσα στην ψυχή. Είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι έκφραση αισθημάτων, μετάγγιση αγάπης, απελευθερωτική δύναμη από τα τυραννικά δεσμά του εγωκεντρισμού.

Η ιδεώδης σχέση Εκκλησίας και κόσμου πρέπει να λειτουργεί με αναφορά στο Χριστό, έτσι ώστε να συγκροτούν μια ενότητα και να συνδέονται μεταξύ τους, χωρίς να προκύπτει το στοιχείο της δυσαρμονίας.

Στάσεις και συμπεριφορές, μέσα στην Εκκλησία, παρουσιάζουν μια εκδοχή για το πως αντιλαμβανόμαστε τη σωτηρία.

Γι' αυτό και ό,τι μπορεί μέσα μας να σκιάσει το έργο της σωτηρίας πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό είναι το βασικό και όχι αν φοράμε ή δεν φοράμε μάσκα οι πιστοί.

Η διάσταση των ενεργειών μας, και όχι των παρ-ενεργειών μας, εντός της Εκκλησίας, πρέπει να βοηθάει ώστε και ο πιστός και ο άπιστος, και ο θερμός και ο χλιαρός, και αυτός που μετέχει ενεργά στη λατρευτική ζωή και αυτός αυτός που δεν μετέχει, και αυτός που φοβάται και αυτός που δεν φοβάται, να ανήκουν στον καινούργιο κόσμο του Θεού, στο μεταμορφωμένο κόσμο, που είναι η Εκκλησία.

Τα προληπτικά μέτρα υγιεινής πάντοτε είναι απαραίτητα, αλλά ταυτόχρονα είναι βασικό οι άνθρωποι να ξαναβρούμε τη συμφιλίωση και την καταλλαγή με το Θεό και να έχουμε τη δυνατότητα να οικοδομούμε και να οικοδομούμαστε.

Και έτσι θα μπορούμε να στεκόμαστε στο ύψος μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ΓΙΩΡΓΟΣ

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Lvgreality

Όχι με μάσκα στην εκκλησία και εννοείται το μη μεταδιδόμενο κατά την Θεία Κοινωνία .

ΓΙΩΡΓΟΣ

Πάς καλά ?

Αγάπη Στεφάνου

Ευλογείτε π.Ηλια. . Πολύ σωστά λέτε για την υποκρισία γενικώς! Μιλάνε μόνο για την μάσκα,κι ελάχιστα λένε,για τον καλό φυσικό εξαερισμό=ανοιχτά παράθυρα δηλαδή!,στους κλειστούς χώρους,είτε αυτοί είναι νοσοκομεία,είτε ιεροί ναοί,είτε αίθουσες δημοσίων υπηρεσιών κλπ..Μάσκα πρέπει να φοράνε όλοι όσοι πάνε σε μέρη με κόσμο.(είμαι στο νοσοκομείο λόγω καρδιάς) και βλέπω πολλές απερισκεψιες..Ευχεσθε, καλό 15αυγουστο.

Πιστός

Σωστά. Η μάσκα είναι χρήσιμη για τον κορωνιό. Το μασκάρεμα είναι χρήσιμο για τους ανεύθυνους. Εδώ προσβάλλουμε την Εκκλησία με άλλα και άλλα, η μάσκα μας πείραξε;

MARINA.

Μας πείραξε ο λόγος του ιερέα που δεν ήθελε στον Ναό να φοράνε οι πιστοί μάσκα και δεν μας πειράζει που στα Στρατόπεδα των παράνομων μεταναστών όπως και στην Πλατεία Βικτορίας, κανένας από όλους αυτούς δεν φορά μάσκα.Εκεί δεν υπάρχουν πρόστιμα και ποινές; Από αυτούς θα πρέπει να αρχίσουν οι ποινές και τα χρηματικά πρόστιμα που ήρθαν ακάλεστοι και με το ζόρι φιλοξενούμενοι στην χώρα μας και όχι πρώτα από τους Έλληνες που τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησε η καραντίνα στην χώρα μας.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΙΝΟΓΛΟΥ

Προδηλως ανεπαρκής και ασαφής ο λόγος του ιερέως δυστυχώς. Ο ναός είναι χώρος ιερός που μεταδίδει μόνον αγιασμό! Οι πιστοι δεν πρέπει να φοβούνται σε καμία περίπτωση και μάσκα είναι βλασφημία απιστία προσβολή του Αγίου Τριαδικός Θεού αυτό θα πρέπει να λένε οι ιερείς και όχι ότι θεωρία και φιλοσοφία θέλει ο καθένας! Ψάξτε διαβάστε ενημερωθείτε τι λένε οι πατέρες της Εκκλησίας μας και ο Ευαγγέλιο. Θα διαπιστώσετε ότι παντού γίνονται θεραπείες και κανένας μολυσμος!

Φαμπιάνος

Διαφωνώ καθέτως αγαπητή κυρία. Ο πατήρ τα λέει πάρα πολύ σωστά: δεν είναι η μάσκα προσβλητική προς τα Θείας, είναι η υποκρισία και το ψεύδος που οι περισσότεροι, τραγικά, έχουμε στην ψυχή μας.

@ch στην Δέσποινα.

Στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού κατοικεί το Σώμα Του. Η Κεφαλή του σώματός ο Ιησούς Χριστός. Τα μέλη του Σώματος Του, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν δεχθεί με επίγνωση την Σταυρικη Του Θυσία. Μέσα στην εκκλησία γίνεται η διδασκαλία του Λόγου του Θεού, και η Θεία Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Ιησού Χριστού. Ο Άρτος είναι το Σώμα Του, και ο Οίνος το Αίμα του Ιησού Χριστού. Χωρίς Αίμα δεν ζει ο άνθρωπος. Την ώρα της κοινωνίας, παρουσία του Ίδιου του Ιησού Χριστού, και των ουράνιων δυνάμεων, λαμβάνουμε το Σώμα Του και το Αίμα Του. Είναι Αγιασμενα τα πάντα. Τίποτα το μιαινον υπάρχει εκείνη την στιγμή. Όλα καθαρά. Μετά από την Θεία τελετή, η Εκκλησία πρέπει να υπαταχτει στους νόμους της πολιτείας, ως προς την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

Ch

Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Αναστημενο Ιησού Χριστό. Ακριβώς. Ανεκτίμητη η Αξία της ψυχής! Η Ζωή είναι ο Ιησούς Χριστός. Ο πόνος και η θλίψη, κρύβουν Τον Ιησού Χριστό. Η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι μια ιστορία. Πρέπει ο άνθρωπος να γνωρίσει τον Ιησού Χριστό. Χωρίς Ιησού Χριστό, ο άνθρωπος ζει μέσα σε πνευματικό σκοτάδι. Τα Εγώ Είμαι, τα Σπουδαία Εγώ Είμαι τα είπε μόνο ο Ιησούς Χριστός. Λείπει από τον άνθρωπο η διδασκαλία της Καινης Διαθήκης. Ο Κύριος Έρχεται.

---

1500 χρόνια ακούμε ότι έρχεται. Βαρεθήκαμε....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία